JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Varautuminen

Turvallisuusviranomaisten viestinnän toimittava kaikissa olosuhteissa

Kainuun sähkökriisistä on nyt kulunut nyt vuosi. Kova myrsky ja tuuli ovat riepotelleet maata uuden vuoden tienoilla. Lunta on ainakin Kuhmossa tullut haitaksi asti. Täällä Kainuussa aloitimme varautumisen vuoden vaihteen myräkkään jo hyvissä ajoin. Tällä hetkellä tilanne on hallinnassa ja kaikki toimijat hyvin varautuneina. Olemme oppineet viime kerrasta ja viestimme sekä toisillemme että asukkaille aktiivisesti.

GPS-järjestelmän merkitys nykymaailmassa - mitä jos se ei toimikaan?

Lapissa tapahtunut GPS-häirintä aikaansaaden mm varoituksen ilmaliikenteelle alkoi mietityttämään itseäni GPS-järjestelmän tärkeyden ja mahdollisten haavoittuvuuksien osalta. Jo tällä hetkellä järjestelmä on kriittinen liikenteessä maassa, merillä ja ilmassa.

Tunnen paikannusteknologiat ja niiden käytön, mutta kirjoitan tämän blogin oppiakseni tästä asiasta lisää. En ole vielä tutustunut GPS-järjestelmän haavoittuvuuksiin sekä siihen, kuinka hyvin se on turvattu erilaisilta hyökkäyksiltä.

Tästä toivon oppivani lisää teiltä hyvät kommentoijat.

Ajatuksia Kainuun sähkökriisistä

Aloitin Kuhmon kaupunginjohtajana 1.1.2018. Uudenvuoden tienoon ympärillä sähköt olivat usein poikki mökillämme Varajoella. Mitään pitkiä sähkökatkoja ei ollut. Aloitin virallisesti työt Tammikuun toisena päivänä. Samana päivänä Kainuun pelastuslaitos kutsui Kainuun kuntajohtajat yhteiseen palaveriin sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän ja Loisteen kanssa. Mukana oli myös muita viranomaisia. Osallistuimme hallintojohtajan kanssa kokoukseen etäyhteydellä. Tuossa palaverissa ymmärsin, että edessä tulisi olemaan laajempi normaaliolojen häiriötilanne koko Kainuussa.

Venäjä varautuu Suomen etelärannikon haltuunottoon?

Sotahistorian dosentti Markku Salomaa julkaisi perjantaina kirjan "Kylmän sodan toinen erä". Sen mukaan Putin vahvisti Venäjän uuden meridoktriinin 26.07. Kaliningradissa. Doktriinin mukaan Venäjän on kaikissa tilanteissa turvattava meriyhteys Kaliningradiin, jossa sijaitsee Venäjän Itämeren laivaston esikunta ja sen toinen päätukikohta.

Kirjan mukaan tämä tarkoittaa sitä, että Venäjä varautuu kriisitilanteessa ottamaan hallintaansa Suomen etelärannikon Virolahdelta Hankoon. Lisäksi Venäjän on vallattava Ahvenanmaa, Ruotsin Gotlanti ja Tanskan Bornholm.

Harjanvarsi ei tuo kyberturvaa

Maaseudulla oli ennen tapana, että talon pääoven eteen jätettiin harja merkiksi siitä, ettei isäntäväki ole kotona. Ovea ei lukittu, kun lähdettiin kirkolle.

Nyt, jos moista vielä tekee, niin ensimmäinen liettualainen varasliiga vie mummon säästöt eteisen piirongin laatikosta alta aikayksikön. Harjanvarsi ei turvaa murroilta.

Onneksi ovet on hiljalleen saatu säppiin. Samoin tietokoneet, -järjestelmät ja -liikenne olisi syytä oppia suojaamaan. Niin maalla, merellä kuin ilmassa.

Lypsyrobotti hakkeroitiin

Tilillä ei katetta

Eletään vuoden 2014 viimeisiä päiviä. Valmistelut uuden vuoden vastaanottoa varten etenevät. Samaan aikaan todella moni palkansaaja odottaa myös kuukauden piristystä nimittäin kuukauden palkkaa. Keskiviikko saapuu ja Suomen kansa suuntaa illanviettoon. Tosin illanvietto häiriintyy, koska verkkopankki on hyytynyt. Kuullostaako tutulta?

Vanhuuteen varautuminen

Poliitikot ja muut yhteisten asioiden hoitajat puhuvat vanhusten huollosta laitoksissa tai tai vanhusten kotihoidosta, mutta oikeastaan keskeisin asia vanhuuteen varautuminen on unohdettu. Tilanne on vähän sama kuin se, että 20-vuotias ei nää, että elämässä olisi mitään hauskaa 40 ikävuoden jälkeen. Vanhaksi ja ”raihnaiseksi” tuleminen mielletään samanlaiseksi ”onnettomuudeksi”, jolle ei voi mitään.

Sotilaallinen varautuminen ei ole todennäköisyysväittelyä

Valtakunnalliset uhkakuvat tuntuvat vaikeilta. Sotilaalliset kysymykset heittelehtivät ihmisten mielissä syvimmästä rauhantilasta jatkuvasti olemassa olevaan uhkaan. Muut suomalaisia uhkaavat skenaariot liittyvät ympäristökatastrofeihin, hallitsemattomiin massojen liikkeisiin, ilmaston lämpenemiseen,  taloudellisiin ja sosiaalisiin uhkiin. Yksi vaikeimmista käsittää on sotilaallisen uhan ja siihen varautumisen logiikka.

Sotilaallinen varautuminen herättää lukuisia kysymyksiä. Kuinka paljon, millä laadulla, millä hinnalla, mitä varten?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä