JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta museot

Historia opettaa

Ymmärtääksemme, mihin olemme menossa, meidän täytyy tietää, mistä tulemme. Historia ei ole vain pölyisiä, staattisia muistoja, vaan värikkäitä, rikkaita elämäntarinoita. Elämme Suomessa monikulttuurista aikaa tällä hetkellä, mutta kautta aikojen maailmamme on ollut monivivahteinen ja elävä. Ihmiset ovat matkustaneet aina, tehneet kauppaa, keränneet matkamuistoja ja tavaroita sekä olleet toisten kulttuurien kanssa tekemisissä.

Suomalaiset hinnoittelevat itsensä kaikilta markkinoilta

 

Jos lipun hinta ennen euroaikaa oli kolmekymmentä markkaa, rahalla sai sirkuksen. Tai ainakin istumapaikan näytöksestä. Museoihin, joissa oli "pari maitohinkkiä ja traktori", pääsi aikuinen kahdella markalla.

Nyt jokaiseen rompevarastoon aikuisen lippu on kahdeksan euroa ja lapsen viisi. On miltei sama, onko kyseessä siisti valtion museo vai jokin pikkukylän rompetori.

Valtion rahoittamaa Jumalan pilkkaa

Valtionosuuksilla rahoitettu Kouvolan kaupunginmuseo Poikilo esittelee juhlanäyttelyssään ristillä roikkuvaa, sädekehän ympäröimää pyylevää sikaa. Sikamessias-teoksen omistaa Kansallisgalleria – siis Suomen valtio.

En pidä asiallisena, että itsenäistä Suomea juhlistava näyttely pilkkaa Jeesusta. Suomessa olisi syytä kunnioittaa Jumalaa jo ilman lakiakin, mutta kummallista on, jos valtion rahoilla ylläpidetään laitonta taideteosta. Kyseinen teos nimittäin tuotti 1974 korkeimmassa oikeudessa tekijälleen tuomion jumalanpilkasta.

Millaisia museoita Helsinki tarvitsee?

Helsingin museokentällä on tapahtunut viime vuosina paljon. Helsingin kaupunginmuseo avattiin uusissa tiloissa ja se nousi heti Suomen kolmanneksi suosituimmaksi museoksi. Helsingin kaupungin taidemuseo HAM on tarjonnut meille toinen toistaan hienompia ja suositumpia näyttelyitä. Museoiden tehtävästä ja rahoituksesta on puhuttu enemmän kuin koskaan Guggenheimista päätettäessä. Museokortti on luonut uuden tavan käydä museoissa. Lista on suorastaan hengästyttävä.

Helsinki ei ole Mordor

Tänään Helsingin kaupunginhallitus tekee päätöksen uusimmasta Guggenheim-esityksestä, joten ajattelin jakaa omat ajatukseni aiheesta.

Helsingin kaupunkia pitää kehittää aktiivisesti helsinkiläisten, mutta myös matkailualan vuoksi. Helsinki-Vantaan lentokenttä Finnairin Aasian ja Euroopan välisten lentojen välisenä välilaskukenttänä tarjoaa Helsingille erinomaisen mahdollisuuden houkutella vaurastuvia aasialaisia turisteja. Ehdotuksiin luoda Helsinkiin kiinnostavia nähtävyyksiä pitää siis suhtautua vakavasti

Det finns alternativ för Guggenheim

Diskussionen om att bygga Guggenheims konstmuseum i Helsingfors har aktiverats under senaste tiden. Problemet är att projektet fortfarande saknar största delen av finansieringen. Finska staten vill inte ge pengar och en stor del stadsfullmäktige är kritisk till att Helsingfors borde ta stort ansvar för finansieringen. I stället för att fråga efter offentlig finansiering skulle det ha varit bättre för museets projektörer att tänka på någon privat stiftelse och finansieringsmodell för Guggenheim från början.

Helsingin kauppatorille voi rakentaa muutakin kuin Guggenheiminin

Keskustelu viime vuosien Helsingin kunnallispolitiikan ykkösteemasta, eli Guggenheim Helsinki taidemuseosta on ollut viime aikoina laimeta. Välillä hyvinkin mustavalkoista keskustelua en ole varsinaisesti kaivannut, mutta toki hiljaisuus myös kummastuttaa.

Esineiden internet, lupauksia ja toiveita

Tiedetilan tietokonemuseon kesän avajaisseminaari pidettiin lauantaina 28.5.2016. Keskustelun aiheina tietokoneiden historia ja esineiden internet (Internet of Things, IoT). Osallistujia oli ympäri Suomea yhteensä yli 20.

Työn ja oikeudenmukaisuuden museo

Pirteä* ministeri Pia Viitanen myönteli loppuviikosta avustuksia kulttuurilaitoksille, museoillekin. Tiettävästi hän iloitsi voidessaan näin edistää työllisyyttä. Päätöksiä on julkisuudessa hehkutettu myönteisinä tulevaisuudelle.

 

Kulturfonden näyttää, mitä on kulttuuri

Amos Andersonin Taidemuseon ja Svenska Kulturfondenin hanke uuden taidemuseon perustamiseksi Lasipalatsiin lähti eilen kiinteistölautakunnasta eteen päin kohti lopullista hyväksymistä. Jälleen kerran Kulturfonden osoittaa mitä sanalla kulttuuri tarkoitetaan, ja miksi sana on säätiön nimessä. Se ei ole vain erilaisia tapahtumia ja niissä käymistä, vaan aktiivista ja kokonaisvaltaista paneutumista niiden edellytysten luomiseen, joilla kulttuuria tehdään ja ylläpidetään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä