JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kemijoki

Ministeri Leppä alkiolaisia juuria etsimässä

Maa- ja metsätalousministeri Leppä toteaa Lapin Kansan artikkelissa koskien Torniojoen lohikuolemia seuraavasti: "viranomaisyhteistyö toimii saumattomasti" (LK 22.7) 

Haluammeko kalatiet Kemijoelle nyt vai sadan vuoden päästä?

Olen saanut kunnian toimia jo lähes kaksi vuotta suomalaisen energiapolitiikan kannalta keskeisen Kemijoki Oy:n hallintoneuvoston jäsenenä.

Kemijoen vesistö rakennettava loppuun

Uuden hallituksen aloittaessa piakkoin toimintansa, on syytä ottaa esille myös Kemijoen vesistön loppuunrakentaminen sähköntuotantoon. Menneillä vuosikymmenillä hukutettujen lapinkylien uhri oli osin turha, jos kaikkea sillä aiheutettujen kärsimysten määrää ei ulosmitata saatavana hyötynä. Se on suoranainen velvollisuus.

Ministeri laulaa vesivoimayhtiön laulua

Kehitysministeri Sirpa Paatero (SDP) käänsi maanantaina selkänsä vaikka mille.

Yle uutisoi:
2002: "KHO pysäytti Vuotoksen allashankkeen. Vuotoksen allasta ja voimalaa ei rakenneta."
2014: "Asiantuntijat: Vuotoksen tekoaltaalle ei ole tulvasuojelullisia perusteita"
2015: "Kehitysministeri Sirpa Paatero on valmis rakentamaan Vuotoksen tulvasuojelualtaan ja Sierilän voimalan Kemijokeen"

Vaalit on tulossa, joten moni lensi takapuolelleen SDP:n Paateron vedettyä kaksi yllättävää ässää hihastaan: risti-Vuotoksen ja pata-Sierilän.

Nyt on näytön paikka

Kemijoen tulvaryhmän johdolla on valmistunut suunnitelma Kemijoen suurtulvien tuhojen estämisestä. Keinoja on vähän - vain kaksi. Asutut alueet kierretään penkereillä tai vedet otetaan kiinni asumattomille alueille. Vaihtoehdot ovat selkeät ja ratkaisu on tehtävä ensi kevääseen mennessä.

Lentävät lohet

Perämeren lohet lentävät Sauvukoskelle kutemaan ja lohi voi vielä palata asukkaiden ja matkailijoiden riemuksi sinne, minne ne kuuluvatkin, kunnes kalaporaat voimalaitosten ohittamiseen saadaan rakennettua. Kemijoen yläjouksulle Savukoskelle kuljetetaan lohia, jotta ne asettuisivat kutemaan ja ainakin osa lohista talvehtisi Kemijärvessä. Ruotsissa on onnistuttu jalostaman lohia, jotka jäävät järviin talvehtimaan. Miksi se ei onnistuisi meilläkin ? Jos suunnitelmat onnistuvat, niin lohella on suuri merkitys matkailun ja alueen kehittymisessä. Toivotaan toiminnalle hyvää menestystä ! ks.

Vielä tulvasuojelusta

Täällä Lapissa on tämä tulvasuojelu tällä hetkellä akuutti puheenaihe ja niinpä aiheesta on syytä jatkaa.

Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi antaa lukijapuheenvuorossaan Lapin Kansa -sanomalehdessä (10.5.2014) varsin ideaalisen kuvan siitä, miten tulvasuojelun selvitystyö Lapissa etenee. Arkitodellisuus onkin sitten hieman toinen. Riipi kirjoittaa tulvasuojelutyöryhmän tekevän ”…selvitysten perusteella asettamiinsa tavoitteisiin nähden itsenäisesti perustellun esityksen…”.

Ylitalo väistää

Jaakko Ylitalo välttelee puhumasta varsinaisesta asiasta ja leikittelee sanamuodoilla Lapin Kansa -lehdessä 20.1.2014 vastineessaan tulvasuojelua koskeneeseen kirjoitukseeni. Myönnän olleeni väärässä tiedossa EU:n tulvasuojelua koskevan direktiivin yksityiskohtaisten vaatimusten osalta. Varsinainen viestini siitä, että Kemijoella on suunniteltu erityisen tiukat tulvan suojelu kriteerit, ei muutu miksikään. Täällä on päätetty varautua harvinaisiin ja vaikeisiin kerran 250 vuodessa sattuviin tulviin. Paljon harvinaisempiin kuin muualla.

Tulvasuojelusta Kemijoella ilmaston muuttuessa

Kemijoen valuma-alueelle on EU-direktiivin pohjalta laadittu suunnitelmaa mahdollisten suurtulvien vahinkojen minimoimiseksi. Suunnitelmaa tekee Kemijoen tulvatyöryhmä ja se asetti viime lokakuussa tavoitteensa direktiiviä tiukemmiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä