JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Veteraanipäivä

Veteraanipäivän kunniaksi

Kirjoitin alla olevan blogin kolme vuotta sitten veteraanipäivänä. Sen voi hyvällä syyllä toistaa tänäänkin.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/166670-veteraanipaivan-kunniaksi

 

Lisäys: Silloin blogissani linkkaamani Iltahuuto ei avaudu enää. Siksi lisäsin toimivan linkin tämän blogin ensimmäiseen kommenttiin.

Rajojamme puolustaneiden veteraanien päivä 27.4.

Moni veteraani on jo poissa, joitain rajojemme puolustajia on vielä jäljellä. Kunnia ja kiitollisuus eivät katoa. 

- Mitäs Suomineidon rajoja muuten veteraanimme 1939-45 puolustivat? Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth kertoi sen viimeisessä haastattelussaan ja täsmensi, että ne ovat Suomen oikeat rajat: Prokarelia.net/en/?x=artikkeli&article_id=459&author=10 

Lyömättömän kansallisen armeijamme suuri juhlapäivä 27.4.

Kansallista veteraanipäivää vietetään sen kunniaksi, että 27.4.1945 Suomi oli vapautettu vieraista joukoista, kun viimeisetkin saksalaissotilaat oli karkotettu Käsivarren Lapista ja Lapin sota ja samalla toinen maailmansota oli Suomen osalta päättynyt.

Kansallinen veteraanipäivä tekee kunniaa lyömättömälle Suomen armeijalle, lotille ja kotirintamalle, yhtenäiselle kansalle, joka puolusti maataan kolmessa sodassa, talvisodassa 1939–1940, jatkosodassa 1941–1944 ja Lapin sodassa 1944–1945 ja säilytti näissä vapautensa.

Veteraanipäivän kunniaksi

Suomessa juhlitaan veteraanipäivää kerran vuodessa. Ja täysin ansiosta. Veteraaneja vaan on joukossa aina vähenevä määrä. Mutta kunnia kuuluukin kaikille veteraaneillemme, myös jo menehtyneille.

Kuitenkin kaikkien veteraanin kunniaksi yksi laulu kuunneltavaksi.

Voit mitata arvostuksesi tänä Veteraanipäivänä!

Suomi juhlii Veteraanipäiväänsä taloudellisesti vahvana - vielä, mutta henkisesti jakautuneena ja osaksi syrjäytyneenä. Suomessa on vaurautta, osaamista ja kykyä, mutta myös yksinäisyyttä, osattomuutta ja vailla tunnustusta ja hyväksyntää.


Suomi oli yhtenäisempi kuin koskaan kylmänä loppuvuonna 1939. Tuolloin suomalainen sisu loi maailmalle maineen Suomesta, josta puhutaan vieläkin. Suomalainen taisteli itselleen uhan edessä vapauden jatkumisen - ensin yksin ja 1944 kesällä liitossa Saksan kolmannen valtakunnan kanssa. Itsenäisyys oli pelastettu.
 

"Se on tään puolustussovan ratekia"

"Kassoha sie. Tää asja on näi. Jos sie lähet juoksemaa, nii sie saat juossa Pohjalahel saakka. Kyl hää tulloo peräs, älä yhtää eppäile. Mut jos sie pysyt paikollais etkä lähe hitoilkaa, nii minkä hää tekköö? Et sie sovi hänen kansaa sammaa monttuu. Se on tään puolustussovan ratekia." (Rokka)

"Ei tässä syyllisiä kaivata vaan Lahtista ja konekivääriä" (Koskela)

Tänään on kansallinen veteraanipäivä. Viettäkäämme sitä. Muistakaamme veteraanien uroteot.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä