*

JAANA PELKONEN Oman tien kulkija

Kaikki blogit puheenaiheesta Työkyvyttömyyseläke

35 vuotta sitten työkyvyttömiä nuoria vasta riittikin

Teemu Muhonen tuntuu lukevan joskus ajatuksiani (tai blogiani), mutta nyt teen blogisuitaisun juttunsa ja ETK:n tutkimuksen pohjalta.

 

Missä on työkyvyttömän työttömän paikka?

Lähtökohtaisesti yhteiskunnassamme toimeentulo perustuu työn tekemiseen ja siitä saatavaan palkkaan. Jos töitä ei ole, on oikeutettu työttömyyskorvaukseen, joka ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan ja  peruspäivärahan jälkeen on nimeltään työmarkkinatuki. 

Mutta, jos ei ole enää kykenevä töihin, silloinhan on työkyvytön. Ja työkyvyttömille meillä on perustoimeentulona työkyvyttömyyseläke. Eikö?

Mitä tarkoittaa, että työtön laitetaan toimeentulotuelle Viljo Heinonen?

Viljo Heinonen toisessa blogissa kommentoi näin "-- työkyvyttömät pitää karsia työttömyypäivärahan saajista toimeetulotuelle ja eläkkeellekin, kun tilanne on sellainen, ettei pitkään työttömänä olleesta enää millään opilla työkykyistä tule.--"

Yhdenvertaisuus ei kuulu kehitysvammaisille

Harmittaako, jos kollega saa samasta työstä suurempaa palkkaa? Kehitysvammaisille se on ihan tavallista. Suomessa on noin 15 000 työkykyistä henkilöä, jotka tekevät töitä minimikorvauksella. Kehitysvammaisia myös työllistetään huonosti, sillä näistä 15 000 henkilöstä palkkatyössä on vain noin 500. Palkkatyöntekijöistä useimmat saavat takuueläkkeen suuruista työkyvyttömyyseläkettä, jonka päälle on sallittua ansaita vain noin 800 euroa kuukaudessa - työtehtävien vaativuudesta riippumatta.

Mielenterveys on yhteinen asia

Joka viides suomalainen sairastuu elämänsä aikana masennukseen. Erilaiset mielenterveysongelmat aiheuttavat yhteiskunnallemme vuosittain jopa noin viiden miljardin euron laskun, ovat joka neljännen sairauslomapäivän ja joka kolmannen eläkepäätöksen syynä inhimillisistä menetyksistä puhumattakaan.

Erityisesti työkyvyttöminä eläkkeelle siirtyneiden nuorten määrä on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Vuonna 2015 työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveysongelmien vuoksi jäi 2 256 alle 30-vuotiasta nuorta. Tämä tarkoittaa keskimäärin kuutta nuorta joka päivä.  

Paperilla kaikki on toisin

Vakuutusyhtiöiden ja Kelan asiantuntijalääkärit päättävät ihmisen työkyvystä tapaamatta potilasta. Hylätessään työkyvyttömyyseläkkeen tai määräaikaisen kuntoutustukihakemuksen he myös kävelevät potilasta hoitaneen asiantuntijan, kollegalääkärin lausunnon, tiedon ja mielipiteen yli. Tämä käsittämätön yhtälö on kestämätön. Se ei mahdu oikeustajuuni.

Kiitos KELA - Olen terve

Oi olen niin "onnellinen". Olen taas TERVE. Happi ei kylläkään kulje, maskin kanssa pelotellaan ihmisiä, helotan kuin paloauto pienestäkin allergeenista.

Kosteusvauriohomeista sairastunut ei siis ole oikeasti sairas vaikka olisi oikea diagnoosikin. ABPA ei siis riitä vielä mihinkään. Jo pelkkä terveen asunnon löytäminen on tuskaa joten miten on sen työn löytyminen. Pelkässä ruokakaupassa käynti saattaa laukaista oireet päälle ja toipumiseen menee pari päivää. Kuka työnantaja katsoo tätä läpi sormien - päivä töissä ja loppuviikko sairaslomalla.

Ikäsyrjintä kannattaa

Suomalaisten keski-ikä nousee, ja keskimääräinen eläkeikä nousee. Suomalaiset työntekijät ovat siis vuosi vuodelta vanhempia. Samaan aikaan työmarkkinoilta kuulee, että yli 50-vuotiaiden työnhaku on lähes toivotonta. Miksi? Miksei kokenut työntekijä kelpaa työnantajille?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä