JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Tutkimusrahoitus

Kylmää kyytiä syöpäsairaille - tutkimusrahat kohta nollassa

Tämä vuosituhat ja erityisesti kulumassa oleva vuosikymmen ovat olleet synkkää aikaa suomalaiselle syöpätutkimukselle. Tutkimusrahat ovat tällä menolla kohta nollissa eikä järkeviä hoitoja saada kehitettyä. Todella kylmää ajattelua päättäjiltä.

Suomi saamassa joustavat halpatyömarkkinat

Viime vuosina tutkimus- ja kehittämismäärärahoja on leikattu. Koulutuksesta on myös nipistetty. Loogista toimintaa, koska miksi korkeakouluttaa ihmisiä jos heille ei löydy työtä tutkimuksessa samassa mitassa kuin aikaisemmin. Se johtaa vain siihen että Suomi kouluttaa ihmisiä muiden tarpeisiin. Muualla tutkimus ja kehitys eivät ole olleet samanlaisessa leikkurissa kuin meillä.

Tuhoaako sote-uudistus mahdollisuudet lääketieteen Nobeliin

Nobelin palkinto on maailman arvostetuin tiedepalkinto. Vaikka palkinnot jaetaan joka vuosi, on tuon palkinnon voittajia paljon vähemmän kuin olympiavoittajia. Suomalaisia tiedenobelisteja on 100-vuotisen itsenäisyytemme aikana tullut tasan kaksi: A.I Virtanen sai kemian Nobelin vuonna 1945 ja Bengt Holmström taloustieteen palkinnon vuonna 2016.

Maakuntauudistusta ei saa niellä purematta

On vakava riski, että maakuntauudistus livahtaa voimaan huomaamatta valinnanvapauskeskustelun suojissa. Historiallisen suuren ja paljon kysymyksiä herättävän maakuntauudistuksen läpivalaisu ja pureksiminen on välttämätöntä. 

 

Suomessa asuu lojaali kansa

Ei isompi tuulivoimala pidä sen kummempaa ääntä kuin pienempi. Kun siivet pyörivät ylhäällä, vähemmän ääntä kuuluu. Ei sekään käy, että laitettaisiin hollantilais -tyyppisiä tuulimyllyjä tuhkatiheään.

 

Joten Porin Peittoonkorvessa päädyttiin 4,5 MW:n tuulivoimaloihin, ensin oli kuitenkin tehty melumallinnus 2,5 MW:n tuulivoimaloille.

 

Kaikki puheet menivät läpi täydestä.

 

Suomen Akatemian edistettävä akatemiatutkijoiden urapolun jatkumista

Kirjoitin viikonlopun Helsingin sanomiin akatemiatutkijoiden aseman turvaamisesta. Alla linkki kirjoitukseen. Taas olisi hyvällä tiedepolitiikalla käyttöä. Sen sijaan että Grahn-Laasonen ja Kokoomus ovat ajamassa yliopistoja ammattikouluiksi kannattaisi keskittyä siihen mikä oikeasti vaikuttaa työllistymiseen eli yliopistoissa annettavan opetuksen ja tieteen tasoon, näin saadaan oikeasti huippuosaajia joilla kysyntää tai jota pystyvä innovaatioiden kautta luomaan omia työpaikkoja. 

http://www.hs.fi/mielipide/a1467953568643#kommentit

Tohtorinhattu kourassa Itä-Suomesta Brysseliin

Itä-Suomen yliopisto (UEF) avaa ensimmäisenä suomalaisena korkeakouluna konttorinsa Brysseliin. Konttorin tarkoituksena on saada UEF:lle enemmän sekä näkyvyyttä EU-tasolla että luonnollisesti tutkimusrahoitusta Euroopasta. Leikkauksien aikakautena korkeakoulujenkin on lakki kourassa kierrettävä siellä ja täällä, missä vain rahoitusta on saatavilla. Esimerkiksi Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) rahoitus on tiukassa, mutta nämä rahoitukset ovat varsin mittavia ja sellaisen saaminen tutkimushankkeelle merkitsee luonnollisesti paljon myös korkeakoululle, jossa tutkimusta tehdään.

Jos on pakko leikata niin pitäkää kuitenkin potilas hengissä

Itsekin tänään julkaistuun Helsingin Sanomien tiedekyselyyn vastanneena, professorikunnan yksimielisyys Suomen tiedepolitiikan tasosta ja suunnasta ei hämmästytä. Enemmänkin voisi kysyä onko Suomella ollutkaan pitkään aikaan mitään tiedepoliittista linjaa; tieteen tason laskemisesta päätellen ei.   

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä