JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Terveydenhuoltojärjestelmä

Sote-sosialisti esittäytyy

Tapaus Esperi Care ja sitä seuranneet uutiset mm Attendon toiminnasta ovat paljastaneet heikkouksia yksityistämisessä. Nykyinen hallitus sanoo sote-uudistuksen vastaavan juuri näihin ongelmiin, mutta itse olen epäileväinen.

Sosialismia vai markkinatalous?

Valelääkäristä valeuudistukseen

Valelääkäri Esa Laihon rikosoikeudenkäynti sai 6.3.2018 päätöksensä, kun Korkein oikeus ei antanut valituslupaa hovioikeuden tuomioon. Laiho tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen ja miljoonan euron vahingonkorvaukseen. Valelääkärin toiminta oli ankarasti rangaistavaa, koska hän hoiti potilaitaan ilman lakiin pohjautuvaa toimintalupaa, häneltä puuttui tietämys potilaiden tarvitsemista hoidoista ja virheellisten hoitojen antaminen vahingoitti potilaita.

Luukulta luukulle juoksuttaminen on loputtava

Suomalainen terveydenhuolto on kovien aikojen edessä. Vuonna 2020 arvioidaan ikäihmisiä Suomessa olevan jo noin 60 % väestöstä, ja työssäkäyvien osuus väestöstä tulee olemaan vain vajaa kolmannes. Tämän vajaan kolmanneksen on työllään pystyttävä pitämään yhteiskunnan palvelut toiminnassa.

Paha seuraa potilasta

…jos raha seuraa potilasta? 27.1 Ajankohtainen Kakkonen -ohjelma esitteli Ruotsin mallia, jossa potilas saa valita terveysasemansa vapaasti yksityisen ja julkisen välillä. Kokoomus on ilmoittanut kannattavansa tätä mallia ”potilaan valinnanvapauden” vuoksi. On hyvä huomata, että Ruotsissakin tämä malli on aiheuttanut sen, että paikoin Ruotsissa on 75% terveysasemista ovat yksityisiä.

Parannetaan sairas terveydenhuoltomme

Helsingissä on viime päivien aikana ollut runsaasti mediassa keskustelua Malmin sairaalaan päivystyksen ruuhkaongelmista, joista yksikössä työskentelevät sairaanhoitajat olivat viestittäneet.

Vierailin itse potilaana kyseisessä yksikössä muutama viikko sitten. Käynti oli mielenkiintoinen näin sairaanhoitajan näkökulmasta sillä varsin pian kävi selväksi, että päivystys oli ruuhkainen ja kaoottinen.

Mistä johtui yksityisen terveydenhuollon kasvu?

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn holding-yhtiön osinkotuloepisodiin liittyen julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa on esitetty erilaisia käsityksiä yksityisen terveydenhuollon palvelutuotannon roolista Suomen terveydenhuoltojärjestelmänssä. Silmiini sattuneissa kommenteissa on keskimäärin esitetty käsityksiä, joita voisi kutsua kiltisti vaikka "kummallisiksi".

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä