JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Sisäpolitiikka

Kurssin muutos

Uusiutuneen eduskunnan nyt järjestyttyä intoa puhkuen uusiin koitoksiin näyttää lupaavasti sille, että vielä tunnusteluvaiheessa tosin olevan hallituksen kokoonpanosta tulisi arvoliberaalia politiikkaa edistämään pyrkivä.  Järkevä talouspolitiikka on tietenkin vakavaraisen, ennustettavan ja luotettavasti toimivan yhteiskunnan kulmakivi, mutta viime vuosikymmenten aikana tässä suhteessa on mielestäni ajauduttu liiaksi markkinakeskeiseen ajatteluun lähes jopa siinä määrin,että politiikan keskiössä ihmisarvoa on alettu arvottaa sen mukaan, mikä on kunkin yksilön instrumentaalinen arvo.

SOTE-soppa ja valinnavapauden mysteerit

MITÄ VALINNANVAPAUS  TODELLAKIN MERKITSEE?  
TAKAAKO SE  OIKEUDENMUKAISUUDEN JA YHDENVERTAISUUDEN?

Hallituksen lakiluonnos asiakkaaan valinnanvapaudesta   SOTE-uudistuksessa on ollut lausuntokierroksella. Se päättyy tänään.  Mitä pitäisi vielä korjata ennen päätöstä?

SOTEA ei pidä tehdä millä hinnalla hyvänsä.  Ihmisistä on kysymys. Himmelit ovat sivuseikka. Asiakasseteliinkin liitty monia kysymysmerkkejä.

SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN UUDISTUSTA  ei saa jättää markkinavoimien armoille.

Vasemmistoliiton kannatuksen kasvulla ei tunnu olevan lainkaan rajoja

Uusimman Yle:n Taloustutkimuksella teettämän puoluekannatustiedustelun mukaan Vasemmistoliiton kannatus jatkaa edelleen kasvuaan.

"Vasemmistoliiton nousu jatkuu. Kannatus oli heinäkuussa 9,8 prosenttia, missä lisäystä edelliseen mittaukseen on 0,6 prosenttiyksikköä. Edellisessä mittauksessa vasemmistoliitto ohitti perussuomalaiset ja nyt kaulaa on tullut nopeasti lisää."

Presidentti Putin on lyhytnäköinen ja trollaa

Uutistoimistot levittävät Putinin trolleja täysin vastuuttomasti. Ei minkään muun maan kansalaisten ole tarpeellista tietää, että hän julistaa Romanian ja Puolan ohjuskilvet "kohdistetuiksi Venäjää vastaan", koska Nato on muodostanut ohjuskilven Iranin ja varmasti myös nimeämättömien muiden maiden ballististen pitkän kantaman ja keskikantaman ohjusten varalta.

Stubbia kuunnellen

Valtiovarainministerimme Stubb juuri sanoi hallituksemme toteuttavan kautta aikojen  kokoomuslaisinta politiikkaa.  Kokoomuslaista politiikkaa on siis yhtiöittää ja sitten myydä kansamme verovaroin yhteiseksi hyväksi rakentamat  vesi-, maantie-, ja rautatieväylät yksityisten, ulkomaalaistenkin rahastettaviksi.

Kokoomusta olen pitänyt isänmaallisena.  Toivon, että Stubb tässä kohtaa valehteli.

Niinä päivinä tieteentekijät muuttivat kontteihin

Lopulta EU:kin pääsi vauhtiin. Silloin alkoi tapahtua, mutta jotain aivan muuta kuin mitä EU oli olettanut. Jussi Niinistön ilmoitus, että Merisotakoulu siirretään kokonaisuudessaan Upinniemeen, oli kyllä yllätys, mutta se meni kuitenkin säästöjen piikkiin. Kohu oli pääosin puolustusvoimien sisäinen kohu, sillä Merisotakoulun elitistinen maine oli jo pitkään ärsyttänyt lähes kaikkia niitä, jotka jäivät tuon elitismin ulkopuolelle. Suurempi kohu syntyi siitä, kun kaikki suomenlinnalaisten vuokrasopimukset irtisanottiin ja ne muutamat yksityiset asunnot pakkolunastettiin.

Miksi tyytyä 10 miljardin leikkauksiin?

- Nyt tulee kyllä kiire hoitaa nämä hallitusneuvottelut alta pois, kun on niin paljon muutakin mietittävää, Juha Sipilä sanoi. - Kymmenen miljardia tavoitteena!

Suomi on toimiva maa

PersKeKo-hallitusneuvotteluissa alkoi herätä epäilyksiä. Timo Soini ja Juha Sipilä olivat alkaneet ihmetellä, miksi EU muka olisi valinnut juuri Suomen tuon valtavan hankkeen toteutuspaikaksi. Kyllähän nyt Kreikastakin olisi löytynyt hyviä saaria, ja sinnehän ne pakolaisetkin pyrkivät. Miksi ne kaikki olisi pitänyt kuskata juuri pohjoiseen ja kalliiseen Suomeen. Lopulta miehet päätyivät siihen, että asiasta pitäisi kysyä suoraan EU:sta. Niinpä Juha Sipilä soitti takaisin Elmar Brokille.

Poliisin toiminta on lopultakin turvattava

Turhan monta kertaa Robocop-elokuvatrilogiaa tiiranneiden anarkistien kosteiden päiväunien vastaisesti suomalainen – saati minkään muunkaan maalainen – poliisiviranomainen ei ole kone, joka jaksaa tehdä tärkeän työnsä ylikuormitettuna, aliarvostettuna ja joskus yksin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä