JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Päivähoitomaksut

MITEN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSULAKIA KUNNISSA NOUDATETAAN?

Useat lapsiperheet ja yksinhuoltajat ovat taloudellisesti ahtaalla ja tämä on nähtävissä mm. perintään ja ulosottoon päätyneiden päivähoitomaksujen huolestuttavassa määrässä. Lapsiperheelle ulosottoon päätyminen johtaa maksuhäiriömerkinnän ja luottokelpoisuuden menetyksen myötä toimeentulon vaarantumista. Lahdessa perintään ja ulosottoon laitetaan hälyttävän paljon päivähoitolaskuja, kuten todennäköisesti useassa muussakin kunnassa. Jätin syyskuun kaupunginvaltuuston kokouksessa yhdessä 22:n muun valtuutetun kanssa aloitteen (alla) tilanteen korjaamiseksi.

Keskituloisen lapsiperheen päivähoitomaksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

Ensi vuoden valtion talousarviossa yhtenä painopisteenä ovat lapsiperheet. Toimenpiteitä on lukuisia joista voisi mainita ainakin äitiysavustuksen korotuksen, äitiyspakkauksen kehittämisen, lapsilisien korotuksen yksinhuoltajaperheille ja myös perheellisten opiskelijoiden huoltajakorotuksen opintotukeen. Myös vanhempainpäivärahaa korotetaan muiden päivärahojen tapaan niin, että ne olisivat jatkossa riittävän suuret, jotta tuensaajan ei tarvitsisi turvautua perustoimeentuloon.

Riittääkö varhaiskasvatusmaksujen alennus?

Jokainen vanhempi, jonka lapsi on esikoulussa tai päivähoidossa, tietää saavansa postia ainakin kerran kuukaudessa kun lasku lapsen varhaiskasvatuksesta kannetaan kotiin. Usein maksun määrä ei yllätä, sillä se perustuu itse ilmoitettuihin tuloihin. Ilmoituksessa kysytään vanhemman maksukykyä kuukausittaisten tulojen perusteella: palkka ansiotyöstä, yritystoiminnan tulot, osinkotuotot, pääomatulot ja mahdolliset tuet. Nyt päivähoidon ja esiopetuksen maksut alenevat koko Suomessa.

Kokoomuksen irtiottoja

Kokoomus teki pientä poliittista irtiottoa julkisuuden kautta omaan laskuunsa, ilman että keskusteli hallituskumppaneiden kanssa vaatiessaan päivähoitomaksujen korotuksen perumista. Tosin sitä eivät hirmuisesti mainostaneet, että ilmeisesti olisivat kustantamassa tämän korotusten perumisen asumistuen leikkauksella kuten heitä lähellä oleva EK ehdotti?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä