JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Misogynia

Feministit hiljaa misogynisestä mainoksesta

“Rakastan sinua yli kaiken ja ikuisesti”, sanoo nuori mies leopardipukuiselle nuorelle naiselle. Nainen vastaa: ”Kiva, mutta mahtaako sulla saldo riittää?” Kamera zoomaa sitten näyteikkunan läpi.

Tässä mainoksessa on menty takaisin 60-luvulle naisten aseman hahmottamisessa. Mies oli ennen naisille raha-automaatti, eikä nainen feminististen ideaalien mukaisesti itsenäisesti ansaitse elantoaan elämässään. Nainen pääsi ennen ”hyviin naimisiin”, jos hän nai itseään varakkaamman miehen.

Ilmentävätkö Mtv3-uutiset misogyniaa ja antifeminismiä?

 

Joka ilta MTV:n uutisstudiossa istuu kaksi uutisankkuria. Mies ja nainen. Jos työvuorot menisivät sekaisin normaalilla tavalla, niin välillä uutisankkureina olisi kaksi miestä tai kaksi naista. Näin ei kuitenkaan tapahdu. MTV haluaa korostaa yhteiskunnan perinteistä sukupuolijakoa, ja työvuorot järjestetään siten, että uutisankkureina ovat mies ja nainen. Ankkuripari on kuin patriarkaalisen perheen sääntökirjasta, jossa peruskivenä ovat aviopari: mies ja nainen. Tässä mielessä mies-nainen uutisankkuriparia voitaisiin pitää jopa homofobisena ratkaisuna.

Kansallismielinen misogynia

Kun on seurannut kansallismielisyyttä koskevaa debattia eri keskustelupalstoilla (myös Puheenvuorossa), niin yksi piirre on ollut aika ajoin esiin puskeva misogynia. Mitä konservatiivisempia näkemyksiä joku kansallismielinen esittää, sitä viistompi hänen näkemyksensä naisen asemasta on.

Suomalaisen kansallismielisyyden pioneereilla, Snellmanilla ja Topeliuksilla, oli heilläkin aika viistot näkemykset naisista. Tässä mielessä nykyisetkin kansallismieliset pyrkivät ylläpitämään maskuliinista hegemoniaa.

Internetissä vellova misogynia - naisvihaa nappulat kaakossa

Tasa-arvon tavoittelu ja erityisesti naisasialähtöisesti (feministisesti) on pitkän historiallisen kehityksen tuloksena kulminoitumassa "saatavuusongelmaan" ja naisiin kohdistuvan vihapuheen yleistymiseen. Backlash todentuu näinä aikoina sosiaalisen median viestintäketjuihin ujuttautuneessa disinformaatiossa, jota leimaa vääristelevän tai harhaanjohtavan kuvan antaminen feminismin tavoitteista sekä voimistuneen avoimet naisvihan ilmaukset.

 

Huono aika olla nainen

Suomalainen media on viimepäivät jauhanut käytetyistä ja uusista lastenrattaista, mutta huomioni on kiinnittänyt verkossa puhuttavat aiheet: Zoe Quinnin ajojahti eli "Quinnspiracy", Feminist frequency-sivuston Anita Sarkeesianin uhkailu ja kotoa-ajo, ja The Fappening eli Jennifer Law

Netissä velloo naisviha

Internet on periaatteeltaan avoin ja avaa mahdollisuudet viestintään monille sellaisillekin henkilöille, joilla elämäntilanne ei suo mahdollisuutta osallistuvaan mielipiteenvaihtoon kuten myös tietenkin aktiivikäyttäjille se tarjoaa runsaasti omaa kiinnostusta motivoivia keskustelualustoja ja esittämisen areenoita

Käytännössä internet on yhä enenevässä määrin myös kasvoton syöveri, jossa anonymiteetin sekä kohtaamattomuuden (non-IRL) turvin narsismi tai erilainen viha saavat kirjallisen muotonsa.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä