JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Mihin menet Venäjä

Putinistiuhoa ja uhkailua Voiton päivän Helsingin-riekunnan alla

Venäjämieliset voitonpäiväuhoilijat marssivat tiistaina Sibelius-monumentilta Helsingin keskeisiä katuja. Kuinkahan pakottava tarve oli valita 'uuspronssisoturin' lähtöpaikka Finlandian säveltäjää "kunnioittaen"? Verkkouutisten mukaan näyttävänä kulkueena edetään kuin Puna-armeija ikään, valmistautuneena kohtaamaan myös länsi- ja vihamielisten tahojen aggressiot.

Iževskissä kertalippu 27 senttiä ja lounas euron

 

Parannuksia tietoliikenteessä


Työ ensimmäisenä Venäjän etäsukukansojemme pariin lähetettynä suomen kielen lehtorina  Ižkarissa on alkanut. Aikaisemminkin tänne on lähetetty ihmisiä opettamaan suomea. 90-luvulta alkaen tähän asti he eivät ole olleet varsinaisia ulkomaanlehtoreita, vaan kieliassistentteja, jotka ovat yleensä olleet vielä opiskelijoita.

Eräitä yleisiä muistutuksia viisumikäytänteistä

Jos ulkomaalainen pyrkii maahan, johon tarvitaan viisumi, sitä varten tehdään viisumianomus.

Edes oikein tehty viisumianomus ei takaa sitä, että saa viisumin. Tämä ilmoitetaan viisumianomuksen yhteydessä hyvin selvästi.  Viisumianomus voidaan hylätä. 

Henkilö voi saada myös viisumin, mutta rajaviranomaiset silti estävät hänen pääsynsä maahan. 

Kun henkilö on maassa, hänet voidaan vielä karkottaa.

Voitto sodasta

Venäjällä vietetään tänään toisen maailmansodan päättymisen 70-vuotisjuhlia. Juhlallisuuksien avulla maan johto pönkittää kuvaa sankarillisesta Venäjästä, joka lähes yksin pelasti Euroopan fasismin ikeestä. Tuo uroteko nosti Venäjän todelliseksi suurvallaksi eli asemaan, johon presidentti Putin on taas johdattamassa kansaansa. Mutta kuten Hitlerin joukot yrittivät aikanaan tuhota Venäjän, nyt samaan pyrkivät USA:n johtamat länsimaat. Tätä todistaa parhaiten fasistien nostaminen valtaan Venäjän kansojen perheeseen kuuluvassa Ukrainassa.

Venäjän varustautuminen

1970-luvulla Neuvostoliitto tuotti kaksikymmentä kertaa enemmän panssarivaunuja kuin Yhdysvallat. Läntiset sotilasstrategit päättelivät tästä että oltiin valmistelemassa hyökkäysoperaatiota Länsi-Eurooppaan aina Biskajanlahdelle asti. Tosiasiassa kaikki oli toisin.

Tšetšenia Venäjän peilinä

Pian Boris Nemtsovin murhan jälkeen alkoi näyttää selvältä että kaikki jäljet johtavat Tšetšeniaan. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta, toimittajan Anna Politkovskajan murhaajat olivat myös tšetšeeneja, samoin kuin Venäjällä tehtyjen lukuisten terrori-iskujen tekijät.

Karjalan baikerit Raatteen tiellä

Raatteen taistelujen päättymisestä on kulunut 75 vuotta ja sen muistojuhlien yhteydessä monenlaiset ryhmät kävivät Suomussalmelle. Eräs kiinnostavimpia seurueita tuli Petroskoista: Karjalan tasavallan moottoripyöräkerho Nord Nation Karelia. Venäjällä prätkämiehiä kutsutaan baikereiksi (Ба́йкеры).

Antti Rinne: "Venäjä on tällä hetkellä arvaamaton".

Vaan kun ei ole.  Lausahdus kertoo, ettei Suomen ulkopolitiikka ole Antti Rinteen vahvimpia puolia.

Venäjä on Vladimir Putinin johdolla tekemässä sitä, mistä Putin on 2000-luvun alusta lähtien puhunut.

Valtansa ensimmäisen vuosikymmenen aikana Putin loi Venäjästä sisäisesti vahvan valtion. Ihmisoikeuksien, vapauden, demokratian ja talouden kärsiessä. Putin tuntee venäläisen luonteen ja antoi sen, mitä venäläiset kaipasivat. Venäjä on nyt sisäisesti yhtenäisempi, kuin koskaan sitten Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Kansa vaatii Putinilta Suomea ja Puolaa

Putin piti eilen Moskovassa niin hienon puheen Krimin liittämisen vuosipäivänä, että paikalle saapunut kansanjoukko haltioitui vaatimaan Putinilta seuraavaksi Suomea ja Puolaa (HS 19.03.2015, Newsweek24 18.03.2015).

Fasismi haisee

Venäjän viranomaiset löysivät yllättävän nopeasti syntyperänsä vuoksi usein automaattisesti roistoiksi leimatut kaukasialaiset syyllisiksi Boris Nemtsovin murhaan. Samaa metodia käyttäen Kreml pesi kätensä jo Vladimir Putinin 54-vuotispäivänä tehdystä Anna Politkovskajan murhasta ja neljä vuotta aiemmin tehdyistä kerrostaloräjäytyksistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä