JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Maksuton toisen asteen koulutus

Maksuton toinen aste säästää rahaa - jarruttajat tekevät suomalaisista köyhempiä

Suomessa liian moni nuori jää ilman toisen asteen koulutusta ja yhtenä osatekijänä tähän on kalliit oppimateriaalit. Ilmeinen ratkaisu olisi aidosti maksuton toinen aste, mutta julkisessa keskustelussa ratkaisua on väitetty liian kalliiksi mm. opetusministeriön 87-142 miljoonan kustannusarvioon vedoten. Keskustelussa on pitkälti sivuutettu se, että arvio kuvaa todellisuudessa niitä kustannuksia, joita oppimateriaaleista tällä hetkellä jo aiheutuu kotitalouksille. 

Koulutuksesta

Toisen asteen koulutuksen pitäisi olla Suomessa ilmaista. Oppivelvollisuusikä pitäisi olla 18. Nämä kaksi asiaa pitää olla hyvinvointivaltiossa itsestään selviä. Kallista se tietysti olisi mutta rahaa laitetaan aika paljon kaikkeen turhuuteen. Koulutus ei ole turhuutta.

Tämä antaisi edes jonkinlaiset tasapuoliset mahdollisuudet kaikille lapsille päästä aikuisena työelämän syrjästä kiinni. Rohkenen jopa epäillä, että koulutukseen sijoitetut rahat maksavat jossain vaiheessa itsensä takaisin.

Kas näin syrjäytetään nuoret

Eipä toimi kappalejako, vaikka tähän suoraan kirjoitin /// Ystävän tytär haki ja pääsi kokkikouluun. Voi onneksi olkoon! /// Mutta eipä koulu alkanutkaan. /// Mitä vittua? /// Perheellä ei ollut varaa työvaatteisiin eikä työvälineisiin. /// Asia sillä selvä.

Kas näin syrjäytetään nuoret

Ystävän tytär haki ja pääsi kokkikouluun. Voi onneksi olkoon! Mutta eipä koulu alkanutkaan. Mitä vittua? Perheellä ei ollut varaa työvaatteisiin eikä työvälineisiin. Asia sillä selvä.

Helsingin vuoden 2018 valtuustotyöskentelyn tilinpäätös

Vuosi 2018 oli ensimmäinen täysi valtuustotyöskentelyn vuosi. Vuoteen mahtui paljon ja nyt on aika tehdä vuoden tilinpäätös.

Vuosi käynnistyi SDP:n ryhmän jättämällä ryhmäaloitteella, jossa esitimme Helsinkiin toisen asteen maksuttomuutta. Maksuttomuus tarkoittaisi, ettei ammatillisen ja luokiokoulutuksen opiskelijoiden tarvitsisi maksaa opinnoissaan tarvitsemistaan opiskelu- ja työvälineistä.

Tulevaisuus rakennetaan nyt

 

Kaikille lapsille kokoaikainen päiväkotipaikka, ei lapsia eriarvoiseen asemaan vanhempien työmarkkina-aseman mukaan.

Oppivelvollisuuden pidentäminen niin, että kaikki nuoret suorittavat toisen asteen koulutuksen. Pelkällä peruskoulupohjalla ei tässä maassa työllisty.

Toisen asteen koulutus maksuttomaksi, ei lukukausimaksuja eikä kuluja oppimateriaalista.

Kouluihin lukujärjestykset joiden mukaan koulua käydään eikä opiskelua jätetä itseopiskeluksi, jolloin monilta puuttuu opiskeluun tarvittava tuki. Päivärytmi on tärkeä koulussa, valmentaa työelämään.

Sosialidemokraatit esittävät Helsingissä toisen asteen maksuttomuutta

Tänään poliittiset puheet ja teot eivät vastanneet. Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnassa käsiteltiin 19.6. SDP:n ryhmäaloitetta maksuttomaan toisen asteen koulutukseen siirtymisestä.

SDP esitti, että syyslukukaudesta vuonna 2020 lähtien oppikirjat ja työvälineet olisivat lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoille maksuttomia. Esitys ei saanut tukea muilta poliittisilta ryhmiltä: vihreiltä, vasemmistoliitolta tai kokoomukselta. Toivottavasti mieli muuttuu tulevaisuudessa.

Tieto muuttuu, mutta miten nopeasti?

Viime viikkoina keskustelu toisen asteen maksuttomasta koulutuksesta on nostanut taas päätään. Asiaa edistävä kansalaisaloite keräsi noin 25 000 allekirjoitusta parin viikon aikana, kun aine nousi taas julkiseen keskusteluun sosiaalisen median saattelemana. Aloite etenee eduskunnan käsittelyyn saatuaan nyt riittävän määrän allekirjoituksia.

Kun mikään ei riitä, on kansalaisaloitteen paikka

Perustuslaki edellyttää. Eduskuntapuolueet kannattavat. Kustannukset ovat vaatimattomia. Tulokset olisivat tärkeitä ja välttämättömiä. Silti mitään ei näytä tapahtuvan. Maksuton toisen asteen koulutus on kaikkea tätä, mutta jostain silti kiikastaa. Kun mikään ei riitä, on kansalaisaloitteen paikka.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä