JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Lainsäädäntötyö

Kyllä minä niin mieleni pahoitin 1.3.2002

Oli hyvää tuuria, että vuoden 2001 kulutustutkimuksessa, jossa olin mukana työssäni Tilastokeskuksessa, kun Suomen eduskunta päätti 9.11.2001 lain rekisteröidystä parisuhteesta tulevan voimaan maaliskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2002, päättyi tiedonkeruu heti maaliskuussa ja viimeisetkin, harvat suunnitellusta eteenpäin siirretyt haastattelut tehtiin huhtikuussa.

Lakialoite koulukiusaajan pakkosiirrosta — lainsäädännön järjettömyys

Poliitikoilla on hirveä tarve hakea irtopisteitä laatimalla lakeja, joilla ei oikeasti muuteta mitään. Kiusaajan pakkosiirto on taas yksi sellainen.

Onko lain kirjoituskäytäntö ajan tasalla?

Suomen lain historia on jo kohtuullisen pitkä. Vanhin Suomessa yhä joiltakin osin voimassa oleva lainaäädäntö on Ruotsin vallan ajalta, 1700-luvulta. "Toimistokelpoisen" tietotekniikan historia Suomessa on sen sijaan huomattavasti lyhyempi. Muistilla varustetut tekstinkäsittelylaitteet, ensimmäiset kotimikrot ja Windowsin edeltäjä, IBM:n OS/2 käyttöjärjestelmä, ovat kaikki vasta 1980-luvun teknologiahistoriaa ainakin Suomen osalta. Internet taas tuli Suomeen 1980-1990 lukujen taitteessa.

Sipilä todistaa; Suomea ei johdeta, kuin yritystä!

Similän hallituksen alkutaival lähti rivakasti liikkeelle. Näytti siltä, että Sipilä kykenee johtamaan maata ja lainsäädäntyötä kuin omia yrityksiään. 

Toisin kuitenkin kävi. 

Ei ole kulunut, kuin muutama kuukausi hallitus on perunut tekemiään päätöksiä enemmän, kuin mikään tähänastinen hallitus Suomen historiassa. 

Lainsäädäntötyö on virkamiesvalmistelussa sumppuuntunut ja sekaantunut kun ensin tehdään hallituksen päätöksen mukaista valmistelutyötä ja vähänpäästä tulee ilmoitus, että kaikki on peruttu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä