JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Isyysvapaa

Perhevapaiden käyttöä voi tulkita isiä kunnioittavallakin tavalla!

Suun napsahtaminen auki hämmästyksestä on kiehtova näky. Ihastelin sitä viime vuoden koulutuksissani useita kertoja kertoessani, että voisin vielä jäädä isyysvapaalle. Hedelmällisyys- ja adoptioiän ohittanut nainen! Palaan jäljempänä miten.

Äideille enemmän perhevapaita!

Kela maksaa lapsen äidille äitiysrahaa ja isälle isyysrahaa. Äitiysrahaa maksetaan noin neljän kuukauden ajan ja äitiyslomalle voi jäädä  30-50 päivää ennen laskettua aikaa. Pisimmillään äiti voi siis olla synnytyksen jälkeen äitiyslomalla noin kaksi kuukautta. Isällä puolestaan on oikeus 54 vapaapäivään.

Äitiysloman jälkeen äiti voi halutessaan pitää vanhampainvapaata. Vanhempainvapaan voi pitää myös isä. Tai vanhemmat voivat pitää sitä vuorotellen.

Hoitovapaa: perheiden etu vai ansa?

Perheen määritelmä ja työelämä ovat muuttunut viimeisten vuosien aikana. Jotta näistä elämän tukipilareista voimme pitää huolta, on meidän muututtava myös ajan mukana. Suomessa ei ole onnistuttu sovittamaan näitä kahta asiaa yhteen. Hallituksen on otettava uudistajan rooli perheen ja työn yhteensovittamisessa.

Mitä me perheellä tänä päivänä ymmärrämme? Miten me tuemme tasavertaisesti perheenjäseniä?

Miksi työnantaja maksaa vanhemmuudesta, eikä yhteiskunta?

Kysymys lienee naïvi, mutta en ole ymmärtänyt, miksi yhteiskuntana laitamme työnantajan kantamaan vastuuta työntekijäin vanhemmuudesta? Olen kuullut PK-yrittäjistä, jotka ovat tehneet monet konkurssit sen takia, että palkkasivat työntekijän, joka tuli sitten pian raskaaksi. Järjestely asettaa työntekijät ja työnantajat tarpeettomasti vastakkain. Ei ihme, jos ei uskalleta työllistää.

Jos haluamme yhteiskuntana edistää lisääntymistä, miksi emme tekisi sitä puhtaasti verovaroin? Tällöin työnantajien ei tarvitsisi pelätä, jolloin he rekrytoisivat enemmän ja verotulot karttuisivat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä