JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Eläkeuudistus

Venäjän eläkemielenosoitukset

Venäjän hallinnon suunnittelema eläkeuudistus on saanut tuhansia kansalaisia kaduille osoittamaan mieltään uudistusta vastaan. Uudistuksessa nostettaisiin miesten eläkeikää asteittain 60 vuodesta 65 vuoteen ja naisten 55 vuodesta 60 vuoteen. Eläkeuudistusta vastustaa yli puolet kansalaisista. Eliniän odote Venäjällä on miehillä on 66 ja naisilla 77 vuotta. Jo nyt monet eläkeikäistä tekevät töitä täydentääkseen pientä eläkettään.

Kansalaisten eläkkeisiin tarvitaan myös eläkeuudistus!

Noin 2 000 euroa/brutto/kk tienaava tulee saamaan eläkettä 1 000 euroa/kk ja on 67-68 -vuotias, kun pääsee täydelle eläkkeelle.
 
Ei tuollaisella summalla elä kukaan!
 
Tarvitaan ELÄKEUUDISTUS, jossa pienituloiset saavat vähintään 80 % eläkettä bruttotuloistaan.
 
Silloin pienituloisen eläke olisi noin 1 700 euroa/brutto/kk ja siitä pois vero 22 %, niin käyttöön jää 1 300 euroa/kk.
 
Eläkkeen määrä on edelleen pieni.
 

Kansanedustajien sopeutumiseläkettä voitava leikata!

Eduskunnassa keskustellaan ennen vuotta 2011 eduskuntaan valittujen kansanedustajien sopeutumiseläkkeiden leikkaamisesta tai poistamisesta kansalaisaloitteen pohjalta. Hassua sinänsä että miksi vasta nyt, vaikka perussuomalainen Rami Lehto on tehnyt tästä lakialoitteen jo vuonna 2016. Ilmenneiden moraalisten väärinkäytöksien myötä keskustelu on herännyt nyt mikä tietysti on pääasia.

Vihreät nuoret: Työeläkemenojen kasvua hillittävä, uusi eläkepamfletti julkaistu

Vihreät nuoret vaatii 10.11. julkaistussa eläkepamfletissaan, että tulevien sukupolvien eläkkeet on turvattava muun muassa uudelleenarvioimalla eläkkeiden omaisuudensuojaa sekä siirtymällä taitetusta indeksistä kansaneläkeindeksiin. Pamfletin taustalla on huoli nykyisen järjestelmän taloudellisesta kestävyydestä, rasituksesta hyvinvointivaltiolle sekä sukupolvien sisäisestä ja välisestä oikeudenmukaisuudesta.

 

Nobelistin eläkepelottelu on tuulesta temmattu

 

Yhdysvalloissa jo yli 40 vuotta asunut, Nobel-palkittu, MIT-yliopiston professori Bengt Holmström kävi täällä hiljakkoin pelottamassa kansaa eläkejärjestelmämme sortumisesta.

Sen mukaan jo seuraavalle sukupolvelle ei voida luvata työeläkkeitä, koska sodan jälkeinen ahne sukupolvi olisi muka jo syönyt eväät. Lisäksi hän vaatii eläkkeiden nauttiman perustuslain omaisuuden suojan purkamista ja tulevien maksussa olevien eläkkeiden leikkaamista.

 

Kauas eläkkeet karkaavat...

Lueskelin aamulla Timo Suhosen blogista Savon Sanomissa, että hän on 21 vuoden työuralla tienannut yli 700000€ ja sillä kartuttanut eläkettä hieman alle 1000€. Tienattuna tuo 700k€ on melkoinen summa rahaa, mutta eläkekertymä ei vielä tässä vaiheessa päätä huimaa. Timo on sen ikäinen, että eläkkeelle on vielä vähintään toiset 21 vuotta aikaa, joten luulisi eläkettä ehtivän kertyä sen verran, että sillä edes jotenkin elää, elleivät mitkään kertoimet syö pottia ennen h-hetkeä. Jos rahasta tekee tiukkaa, niin ehkä voi yrittää samaa temppua kuin vuorineuvokset.

Sotilaseläkejärjestelmän lainvalmistelussa puutteita

Eduskunnassa käsiteltiin kuluneella viikolla hallituksen esitystä työeläkejärjestelmän uudistamisesta. Kyseessä on suuri julkisen talouden kestävyyttä parantava päätös. Sen arvioidaan vähentävän julkisen talouden kestävyysvajetta noin prosenttiyksiköllä. Uudistuksen myötä vanhuuseläkeiän alaraja nousee asteittain nykyisestä 63 vuodesta 65 vuoteen. Asiaa on valmisteltu yhteistyössä työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa ja siinä päästiin sopuun 2014. Uudistus ei kuitenkaan ole ongelmaton.

Päätösten vaikutuksia pienipalkkaisten elämään tulee arvioida enemmän

Eläkeuudistus tuo toisille parannusta ja toisille heikennystä. Häviäjiä ovat mielestäni naiset ja mm. opetus ja sosiaali - ja hoitoalojen ammattilaiset. Heidän koulutus on vaativaa ja useita vuosia kestävää. Työelämään päästään usein paljon myöhemmin kuin monelta muulta alalta. Ja alojen palkkataso on selkeästi alle palkansaajien keskitason.

Ilmeisesti Arkadianmäen päätöksentekopaikalla ajatellaan vieläkin, että nämä alat ovat vain kutsumusammatteja. Ajatellaan, että työ ei ole kovin merkittävää tai yhteiskuntaa hyödyttävää.

Stiiknafuuliaa

Stiiknafuuliaa!

Stiiknafuulia oli mahtisana Teuvo Pakkalan kynästä. Valtaeliittimme mahtisanoja ovat eläkeuudistus ja kestävyysvaje. Kaikki sanoja, joilla ei ole aitoa yhteyttä todellisuuteen.

Sovittu eläkeuudistus korvaa kuulemma neljäsosan ns. valtiontalouden kestävyysvajeesta. Uudistuksen suurin kuviteltu hyöty tullee uskomuksesta, että kun ihmiset työskentelevät vanhemmiksi, niin kansantaloutemme saa lisää työvoimaa ja tuotanto kasvaa.

Työeläkejärjestelmä kompuroi kohti oikeudenmukaisuutta - Akavan tuska

Eläkeuudistusta on vaikea hahmottaa julkisuudessa olleiden pistemäisten laskentaesimerkkien perusteella. Mutta jos periaate on tiedossa, riittää tämä pitkälle. Eläkeryhmän sopimuksen perusteella ei tosin voi tietää, onko esimerkiksi eläkepalkan kertymästä sovittu taannehtivasti kuten joku esimerkkilaskelma antaa ymmärtää?

Suuri kuva työeläkejärjestelmässämme on, että ollaan siirtymässä yhä selvemmin koko työuran ansioihin perustuvaan eläkkeeseen loppupalkkaan perustuvan eläkkeen sijaan. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä