JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Budjettiesitys

Dieselvero pois - rahoitus hiiliverolla

Kansalaisaloite dieselautojen käyttövoimaveron poistamisesta sai kerättyä ennätysnopeasti, alle vuorokaudessa, tarvittavat 50 000 kannattajaa. Nyt kannattajia on yli 122 000 ja aloitteen jättäminen eduskuntaan tapahtuu oletettavasti pian vaalien jälkeen.

Mistä 409 miljoonaa euroa ?

Aloitteessa ei otettu kantaa siihen, kuinka käyttövoimaveron poiston jättämä 409 miljoonan euron aukko valtion budjetissa rahoitetaan.

Nyt on tavan kansan veronkevennysten aika

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmä on tyytyväinen siihen, että valtion velkaantuminen taittuu vuoden 2018 budjetissa selvästi: tänä vuonna uutta lainaa otettiin 5,6 miljardia euroa ja ensi vuonna 3,4 miljardia euroa. Samaan aikaan vienti vetää ja työllisyys kohenee.

Hallituksen pitkäjänteisen työn tuloksena talouden käänne on tapahtunut. Nyt on huolehdittava oikeudenmukaisesta verotuksesta ja työttömäksi jääneiden tukemisesta työelämään.

Hallituksen verolinjaus ruoskii moottoripyörätoimialaa ja pieksee harrastajia

Budjettiriihessä uudelleen pinnalle noussut uusi vero veneille sekä moottoriajonevoille on tekemässä tyhjäksi hallituksen mainostamat norminpurkutalkoot, joista motoristit saivat maistiaisia alkuvuodesta kun MMAF:n uurastus yhdessä lainsäätäjien kanssa huipentui mahdollisuuteen rakentaa omavalmisteisia moottoripyöriä. Tuntuu kuin toinen käsi ei tietäisi mitä toinen tekee?

Eläkkeet - etuisuuksia ja tulonsiirtoa?

Talouselämän verkkolehdessä 20.8.2016 EK:n johtava ekonomista Penna Urrila ja STTK:n pääekonomista Ralf Sund kommentoivat Petteri Orpon budjettiesitystä. Molemmilla on yhteinen huoli ”eläkkeiden verotuksen kevennyksestä”.

Urrila on huolissaan siitä, että ”budjetti on tuomassa sadan miljoonan euron kevennyksen myös eläkeläisten verotukseen”. Hänen mukaan tälle ei ole taloudellisia perusteita, koska ”työn ja etuisuuksien verokohtelua pitäisi muuttaa työtä suosivaksi”. Urrilan ajatuksen mukaan eläkeläistenkin pitäisi hakeutua töihin?

Orpon ensimmäinen – toivoa tuova työnäyte

Lisävelkaantumisen, veronkorotusten ja leikkausten tiellä emme kykene rakentamaan yhdenvertaisten mahdollisuuksien Suomea. Parempi työllisyyden taso on se ainoa keino, jolla Suomi voi kestävästi edetä. Eduskuntakauden keskeisin asia on vaimean kasvun ja korkean työttömyyden ongelman ratkaisu. Samaan aikaan on kyettävä luomaan uutta kasvua, osaamista ja pitämään huolta heikompiosaisista.

Apu taivaalta vaihtuu matkaksi taivaaseen?

Oletko koskaan miettinyt tilannetta, jossa sanot aamulla puolisollesi hei ja lähdette töihin ajatuksena, että iltapäivällä soitellaan sitten kauppalistaa. Mitä jos se iltapäivän puhelu tuleekin sairaalasta tai poliisilta? Puolisosi on ollut pahassa liikenneonnettomuudessa. Toivoisitko tuolloin, että tapahtumapaikalla olisi mahdollisimman ammattitaitoisia auttajia, joilla olisi riittävä varustus ja osaaminen tehdä kaikkensa rakkaasi eteen?

Jos hyväksyy eurojäsenyyden, hyväksyy leikkaukset

Hallituksen budjettiesitys luo pohjaa talouden uudelle nousulle. Suomen valtionvelka oli viime vuoden lopussa noin 95 miljardia euroa. Työttömyys on korkealla, talouskasvu hiipunut ja kilpailukyky rapautunut. Tilanne saadaan korjattua vain yritysten toimintaedellytyksiä parantamalla ja yrittäjyyteen kannustamalla, jotta syntyy työtä suomalaisille. Vain suurilla rakenteellisilla uudistuksilla on mahdollista pysäyttää Suomen velkaantuminen ja lopulta turvata julkisten palvelujen ja sosiaaliturvan rahoitus. 

Rasti ruutuun

Olen iloisesti yllättynyt, miten niin moni suomalainen vastustaa perjantain mielenosoituksia ja aikoo pysyä töissä. Lähes 70 000 ihmistä on pelkästään Facebooktapahtumassa ilmoittanut olevansa perjantaina töissä - ja olevansa ylpeä siitä. Samaan aikaan on myös perustettu kansalaisaloite ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamiseksi. 

Kaikki talkoisiin Suomen hyväksi

Hallitusohjelma kiristää monelta osin juuri vähätuloisten ja –osaisten asemaa. Leikkaukset kohdentuvat erityisesti lapsiin, lapsiperheisiin, opiskelijoihin ja eläkeläisiin. Sekä viimeisimpien tietojen mukaan myös naisvaltaisilla matalapalkka-aloilla  työskenteleviin.

Viisautta ja vastuullisuutta

Yhteiskuntasopimuksen tilalle saimme eilen kauan kaivatun, äärimmäisen välttämättömän uudistusesityksen. Työntekijäliitot ovat ennalta arvaten älähtäneet lähes kaikesta siinä esitetystä, paitsi tietysti muutosturvasta. 

Sen lisäksi, että käsillä on Suomen talouden kohtalonhetket, on myös käsillä hetki, joka määrittää ay-liikkeen tulevaisuuden. Toimimalla nyt viisaasti, vastuullisesti ja kestävällä tavalla, ay-liikkeellä on edessään hyvä tulevaisuus. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä