JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Balkan

Mietteitä Balkanilta

Olen viimeiset pari viikkoa savolaisittain körryytellyt Balkanilla. Ajaminen täällä on paikoin juurikin körryyttelyä teiden mutkitellessa rinteitä pitkin. Pari viikkoa poissa arjesta saa kotopuolen asiat jäämään vähemmälle mielessä, ja matkalla onkin hyvä pohtia asioita tämänkin maailmankantin näkökulmasta.

EU:n näytönpaikka: Balkan

Euroopan Unioni on osoittanut huolensa Länsi-Balkania kohtaan. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk (9.3.2017) on ottanut huomioonsa Balkanilla kovenevat geopoliittiset jännitteet, jotka ovat olleet ilmassa Jugoslavian hajoamissotien jälkeen vaihtelevalla voimakkuudella. The Economist -lehdessä (9.3.2017) jopa kirjoitetaan uudesta mahdollisesta sodasta. Lehden mukaan Serbia on korostunut provokaatioiden esittäjä alueella ja Länsi-Balkanin alueella poliittiset kiistat ovat kiristyneet.

Suurvallat ovat kohdistanet voimistuvaa huomiota Balkanille viime aikoina.

*

Suurvallat ovat kohdistanet poikkeuksellisen voimakasta huomiota Balkanille viime aikoina.

*

Voisi melkeinpä sanoa, että alue, jota kannattaa lähiaikoina seurata - siis Kreikan lisäksi - on juuri Balkan.  Balkanin alue näyttää kehittyvän entistä intensiivisemmän suurvaltapolitiikan keskiöön.

*

Euroopan – ja kenties koko maailman – tulenarin voimaryhmittymien risteys sijaitsee tätänykyä Balkanilla.  Länsi, Venäjä, Turkki ja muu islamilainen lähi-itä.  Sekä Kiina.

Euroopan ruutitynnyri kytee taas, taisteluja Balkanilla

Viimepäivinä Bosnia-Hertsegovinasta on kuulunut tietoja tunnelman kiristymisestä, kun muslimitaustainen terroristi ampui poliisin ja haavoitti kahta. Toistaiseksi tästä on seurannut ainoastaan ratsioiden aalto paramilitanttien muslimien koteihin.

Balkanin matka jatkuu

Tämän tarinan oli tarkoitus tulla julki jo viime kesänä, mutta en ole kirjoittanut tänne pitkään aikaan mitään, joten nyt viimeistään tämä tulee. Kertomus on jatkoa kesäkuun alussa kirjoittamalleni tarinalle Balkanin niemimaasta. Huhtikuussa 2014 matkustin Makedoniaan opintomatkalle, Eurooppanuorten (ja Young European Federalists) järjestön kanssa. Matkan jälkeen olin saanut annoksen Balkania ja kaipasin sitä tunnetta kaipasin lisää. Yliopistolla valtiotieteen opiskelijat olivat lähdössä opintomatkalle Bosniaan, joten käytin tilaisuuden hyväkseni ja lähdin samalle matkalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä