JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Austerity

'Talous' - hyvä tekosyy sekä palkitsemiseen että rankaisuun

Olen huomannut, että taloudesta puhuminen on monesti kovin haasteellista. Miksi?

Koska yleisesti kaikki talouteen keskittyvä keskustelu kohdistuu ‘väärään’ paikkaan ja tapahtuu ‘väärästä’ näkökulmasta.

Valtiovarainministeriön degrowth-ohjelma

Punaviherhipit ovat soluttaneet valtiovarainministeriön. Siinä ensimmäinen ajatukseni kun luin uutiset ministeriön viranhaltijoiden evästyksistä vaalikeskusteluihin ja hallitusohjelmaneuvotteluihin.

Omalla työllä toimeentulo?

Vaatimukset palkkojen madaltamisesta ovat tuhoisia. Suomen talous on vientivetoinen, mutta vain kotimarkkinat pitävät sen tällä hetkellä pinnalla. Palkkojen madaltaminen romuttaisi kotimaisen kysynnän, talouden lopullisesti ja lopulta pohjoismaisen hyvinvoinnin.

Matalapalkkaisten alojen palkkojen alentaminen hyödyttää lähinnä asiantuntija- ja eritystehtävissä olevia, sekä omistajia. Ajatus palkkojen laskemisen takana on yksinkertaisesti se, että palkoista säästyvät rahat siirtyvät suoraan bonusten ja osinkojen muodossa toiseen taskuun.

Suomi 2040?

Miltä Suomen tulisi mielestäsi näyttää vuonna 2040? Aika pitkä aika ennustaa ajassa, jossa katseet käännetään yleensä seuraavan kvartaalin tai korkeintaan tilikauden päähän.

Mulle velkaa kans! (valtion ehdoilla)

Vertauskuvallisesti puhuttaessa valtion taloudenpitoa on verrattu kotitalouteen. Erityisesti talouskuripolitiikan vyönkiristäjät ovat kauhistelleet valtion velkaa ja kauhistelleet, kuinka elämme nyt tulevien sukupolvien piikkiin.

Leikataan vähintään 4 miljardia !!!

Ben Zyskowicz ehdottaa 2.6 miljardin euron leikkauksia, pääasiassa vähävaraisilta. Tuo on näpertelyä. Koska Ben katsoo, että voi jäädyttää lapsilisät, eläkkeet sun muut neljäksi vuodeksi, ehdotan sitä, että lopetetaan EU-jäsenmaksun maksaminen.

Se on miljardin vuoteen. Siis 4 miljardia - ja pihtiputaan mummo saa pitää kahvisikurinsa!

Suomalaiset sadofiskalistit ja 50 shades of valtionvelka

Helsingin Sanomat kysyi heti vaalikoneensa ensimmäisessä kohdassa vaikeita:

"Suomen velkaantuminen on käännettävä laskuun vaikka se samalla tarkoittaisi leikkauksia palveluihin ja etuuksiin."

Kreikka ja SDP:n moraalinen vararikko

”Tämä tietenkin syö ihmistä, kun täällä istutaan ilta tolkulla ilman että löytyy ratkaisua”, totesi valtiovarainministeri Antti Rinne eilen Brysselissä. ”Ihminen” tässä lausahduksessa viittaa Rinteeseen itseensä ja muihin eurojohtajiin Brysselin kokoushuoneissa. Työttömillä, kodittomilla, sairailla ja nälkäisillä ihmisillä Ateenan kaduilla ei tässä ajattelussa ole sijaa.

Syrizan vaaliohjelma

Kreikassa vaihtui valta ja Suomessa ihmetellään, mitä seuraavaksi. Vasemmistoliitto on nyt suomentanut Syrizan Thessalonikin-ohjelman, josta itsekukin voi sitten vetää omat johtopäätöksensä.

https://www.dropbox.com/s/tbwv9lwfp2dsqdh/Syrizan%20Thessaloniki%20%20oh...

 

Kreikkalaisia on nyt viitisen vuotta kuritettu, joten ei liene ihme, että kansa kaipaa muutosta parempaan. Syriza lupailee vahvaa elvytystä ja suurta sosiaalista pakettia sekä lainojen uudelleenjärjestelyjä.

 

Vastustan Kataisen valintaa

Kuten Paul Krugman on koko maailmalle todistanut, Jyrki Katainen on kiristämis- ja kurjistamispolitiikan symboli, mahdollisimman huono valinta työllistämisasioita miettiväksi komissaariksi.

Viisi viimeistä vuotta työmarkkinatuella viettäneenä yhdyn ehdottomasti europarlamentin sosialistiryhmän ja kaikkien täysjärkisten eurooppalaisten kantaan: tälle oikeistoidiootille ei pidä myöntää suunniteltua komissaarin tointa.

http://yle.fi/uutiset/euroopan_sosialistit_katainen_on_budjettivajeen_ta...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä