JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Aseistariisunta

Ydinasekielto jakaa Pohjolaa

Pohjoismainen identiteettini on kärsinyt kovan kolauksen. Työskentelen ruotsalaisessa rauhantutkimusinstituutissa SIPRI:ssä ja olen aikaisemmin toiminut myös vastaavan tanskalaisen instituutin johtajana. Olen ollut eduskunnan turvallisuus- ja puolustusvaliokunnan jäsen sekä joitakin vuosia myöhemmin vastaavassa tehtävässä Euroopan parlamentissa. Minulla on sosiaaliturvatunnus neljässä viidestä Pohjoismaasta ja olen myös ollut jäsenenä Pohjoismaiden neuvostossa. Kaikkina näinä vuosina olen ymmärtänyt, että Pohjoismaat kannattavat rauhaa ja aseidenriisuntaa.

Kuka pelkää Pohjois-Koreaa?

Onko Pohjois- Korea tehnyt ydinkokeen vetypommilla? Ehkä, kyseessä voi myös olla koe nk vahvistetulla ydinaseella. Suurin ongelma ei kuitenkaan ole siinä, mikä pommi oli kyseessä. Todellinen ongelma on siinä, että emme tiedä. Pohjois-Korean ydinaseet ovat kansainvälisen yhteisön ulottumattomissa. YK:n turvaneuvosto on kieltänyt ydinkokeet Pohjois-Koreassa. Kielto on kaikunut kuuroille korville. Kansainvälinen yhteisö on eristänyt maan ja määrännyt pakotteita - ilman suurtakaan vaikutusta.

Taistelu humanitaarisista seurauksista

Vuoden 2015 ydinsulkusopimuksen tarkistuskonferenssi päätyi kaaokseen.  Loppuraportti jäi hyväksymättä. Virallinen syy löytyi Lähi-idästä. Tarkemmin sanottuna Lähi-idästä ydinseettomana vyöhykkeenä.  

Kokouksen esitys, että YK:n pääsihteeri kutsuisi koolle kokouksen Lähi-idän ydinaseetomasta vyöhykkeestä viimeistään maaliskuussa 2016 – osallistui Israel tai ei – sai USA:n barrikadeille, Iso-Britannian ja Kanadan tukemana. Israel pitää kiinni ydinasemonopolistaan ja sabotoi kokousjärjestelyjä, joissa myös Suomella on ollut tärkeä rooli.

Ydinaseriisunnan uusi kehys

Ydinaseriisunta voi tällä hetkellä huonosti. Ydinasevaltiot, niin ne viisi virallista (Kiina, Venäjä, USA, Ranska ja Britannia) kuin neljä "epävirallista" eli Intia, Pakistan, Israel ja Pohjois-Korea eivät suinkaan ole vähentämässä aseistustaan. Aseita on tarkoitus modernisoida. Jotkut maat, kuten Kiina ja Pakistan, vieläpä valmistavat lisää aseita. Venäjä ja USA ovat ilmeisesti myös kehittämässä uusia ydinaseita. Esimerkiksi USA panostaa ydinaseisiin seuraavien 30 vuoden aikana 1000 miljardia.

Moderni asetekniikka ja nerot aseistariisunnan puolella

Esihistoriallisista keihäistä antiikin miekkoihin, myöhäiskeskiajan musketeista uuden ajan kuularuiskuihin. Sukupolvesta toiseen yhtenä ihmiskunnan perustehtävistä on ollut kehittää mahdollisimman tappavaa asetekniikkaa. Ja ne aseet, jotka ovat olleet mahdollista tehdä, on myös tehty. Fyysikko ja nero Albert Einstein oli pasifisti, joka puhui ja kirjoitti lukemattomat kerrat aseistariisunnan ja maailmanrauhan puolesta.

Ratkaisu Itä-Ukrainan sisällissotaan

Esitän ratkaisuksi Ukrainan kriisiin lyhyesti seuraavaa:

YK:n turvallisuusneuvosto antaa Venäjälle mandaatin koota ja johtaa koalitiota, joka riisuu Itä-Ukrainan kapinalliset aseista ja turvaa Ukrainan itäisten osien välittömästi voimaan astuvan tulitauon, kunnes YK:n rauhanturvajoukot saapuvat alueelle ja koalitio luovuttaa vetovastuun niille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä