JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta Ammattikalastus

Repivää metsästystä – valaiden kärsimykset

Yle luontodokumentti esitti pysäyttävän luontofilmin [1 valaanpyynnistä sen islantilaisesta näkökulmasta, josta perusteeksi annettiin verrannoksi yhden valaan harppunoinnin vastaavan tuhannen lampaan teurastusta. Valaan liha Islannissa on dokumentin mukaan halvempaa kuin naudan tai lampaan liha.

[1 ~ https://areena.yle.fi/1-3178988 -

 

Silakka on pula-ajan kala

Tämän päivän Helsingin Sanomissa 18.7. todettiin, että rannikkokalastus on Suomessa nykyään vaikeuksissa ja erityisesti silakasta vain pieni osa käytetään ihmisravinnoksi. Kyseessä ei ole silakan huono tarjonta kaupoissa vaan pohjimmiltaan se, ettei silakka käy nuoremmille kuluttajille kaupaksi. Jos kalaa syödään, paljon silakkaa suositumpia ovat tietyt tuodut kalalajit kuten seiti ja norjanlohi.

EU-Komissio lohta rokastamassa

EU-komissio julkisti eilen esityksensä Itämeren ensi vuoden kalastuskiintiöksi. Esitys oli Tornionjoen vaisun lohikesän jälkeen karmaisevaa luettavaa. Komissio nimittäin esittää, että lohen pyyntikiintiötä korotettaisiin 11 prosentilla Itämeren pääaltaalla. Esitystä perustellaan "kannan vastuullisella hoidolla" ja sillä, että Tornionjoen lohikanta on nyt maailman suurin.

Merimetsokannan kasvu ei vaikuta kalakantoihin Itämerellä

Suomalaisen tutkimusryhmä on tullut siihen lopputulokseen, ettei merimetsokannan kasvu vaikuta ahvenen- tai kuhasaaliiden vaihteluun. Merkittävää yhteyttä ei ole löytynyt sen enempää vuosittaisessa kuin pidemmänkään aikavälin vaihtelussa.

 

Tutkimuksessa analysoitiin ahven- ja kuhasaaliita vuosina 2004–2014. Tänä aikana Suomen rannikon merimetsokanta kasvoi alle 5 000 parista 20 000 pariin.

 

Anne Kalmari (kesk) – Tieto ja ymmärrys ei asu teissä.

Aktiivi vapaa-ajankalastajat ajoivat aktiivisesti kalojen myyntikieltoa harrastekalastajille/kotitarvekalastajille. Myynti haluttiin pelkästään ammattikalastajille. Yle-keskisuomen uutisoinnissa hienosti kauppias kertoi, että he ovat alkaneet maksamaan ammattikalastajille kalasta kunnon korvauksen koska kotitarvekalastajat eivät enää saa myydä kuin pienen erän.

Kalastajan testamentti

Sen sijaan, että edelleen jaksetaan kiihkoilla hesarin typerän kupla-artikkelin "sisällöstä", suosittelen lukemaan (vaikkapa kirjaston lehtilukusalissa) Pentti Linkolan "Kalan ystävää itkettää" (SK 16/2015):

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/pentti-linkola-ja-kalastajan-testamentti-kalan-ystavaa-itkettaa/

Pääkkösen keskustavale

Jasper Pääkkönen hyökkää uusimmassa blogikirjoituksessaan voimakkaasti keskustaa vastaan väittäen puolueen edistävän veronkiertoa, koska se haluaa jatkossakin sallia kotitarvekalastajille oikeuden myydä pienimuotoisesti omaa saalistaan. Pääkkönen kritisoi myös sitä, ettei keskusta halua rajoittaa kotitarvekalastajien verkkojen enimmäispituutta.

Keskustan kalavale

Keskusta kannustaa veronkiertoon ja antaa virheellistä tietoa kalakeskustelussa?

A-studiossa keskusteltiin perjantaina kalastuslain kokonaisuudistuksesta. Studiovieraina nähtiin allekirjoittaneen lisäksi keskustan Jari Leppä ja ammattikalastaja Juha Piilola.

Keskustelun aikana kävi selväksi, että keskusta on hylännyt sisävesien ammattikalastajat haluamalla sallia vapaa-ajankalastajien saaliin myynnin. Tätä esitystä vastustavat sekä Suomen Ammattikalastajaliito että Vapaa-ajankalastajien keskusliitto. 

Sukupuuton partaalla olevan tonnikalan kalastukseen vielä lisäkiintiöitä

Katalonialaiset kalastajat esittivät edustajansa välityksellä EU-parlamentissa kysymyksen, miksi heidän pyytämänsä 5000 tonnin lisäkalastuskiintiö oli pudotettu 2700 tonniin. Kokonaiskiintiö tonnikalan kalastukseen heillä oli nyt lisäyksen jälkeen 16142 tonnia.

Kala on terveellistä ravintoa ja kalastus antaa työtä monille. Kuitenkin asiassa on yksi synkkä puoli, tonnikala on lähes sukupuuton partaalla. Siksi tuntuu älyttömältä, että EU yleensä jakaa lisäkiintiöitä ja älytöntä on myös valittaa nyt saadun reilun lisäkiintiön jälkeen.

Järjestö joka ei ymmärrä lukemaansa – SAKL

Järjestö joka ei ymmärrä lukemaansa – SAKL

 

Olen käyttänyt vapaa-aikaani lukemattomia tunteja, päiviä, kuukausia ja jopa vuosia tutustuessani loheen. Olen tutustunut lohen vaelluskäyttäytymiseen, eri jokien osakantoihin, eri jokien kutupopulaatiokehitykseen, lohen ammatti- ja vapaa-ajankalastukseen, saalisrakenteisiin, vaellusesteisiin jne jne.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä