JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kaikki blogit puheenaiheesta äitiysvapaa

Hoitovapaa: perheiden etu vai ansa?

Perheen määritelmä ja työelämä ovat muuttunut viimeisten vuosien aikana. Jotta näistä elämän tukipilareista voimme pitää huolta, on meidän muututtava myös ajan mukana. Suomessa ei ole onnistuttu sovittamaan näitä kahta asiaa yhteen. Hallituksen on otettava uudistajan rooli perheen ja työn yhteensovittamisessa.

Mitä me perheellä tänä päivänä ymmärrämme? Miten me tuemme tasavertaisesti perheenjäseniä?

Naistenpäivä meni, poistetaan kotihoidontuki?

Nyt ne norjalaisetkin sanovat sen. Alle kolmivuotiaiden lasten äideillä on Suomessa Pohjoismaiden alin työllisyysaste. Eikä tämäkään riitä, vaan he väittävät, että tämä on tärkeä tekijä siinä, että suomalainen nainen ei etene johtotehtäviin. Luoko kotihoidontukijärjestelmä sen kuulun lasikaton uralle? Pitäisikö järjestelmää muuttaa, jopa poistaa koko kotihoidontuki kuten norjalaiset sanovat?

Miksi työnantaja maksaa vanhemmuudesta, eikä yhteiskunta?

Kysymys lienee naïvi, mutta en ole ymmärtänyt, miksi yhteiskuntana laitamme työnantajan kantamaan vastuuta työntekijäin vanhemmuudesta? Olen kuullut PK-yrittäjistä, jotka ovat tehneet monet konkurssit sen takia, että palkkasivat työntekijän, joka tuli sitten pian raskaaksi. Järjestely asettaa työntekijät ja työnantajat tarpeettomasti vastakkain. Ei ihme, jos ei uskalleta työllistää.

Jos haluamme yhteiskuntana edistää lisääntymistä, miksi emme tekisi sitä puhtaasti verovaroin? Tällöin työnantajien ei tarvitsisi pelätä, jolloin he rekrytoisivat enemmän ja verotulot karttuisivat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä