JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Translaki uudistettava pikaisesti

Tänään 17. toukokuuta vietetään kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää. Päivän tarkoituksena on muistuttaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemasta syrjinnästä. Elämme valitettavasti maailmassa, jossa kaikkien ihmisten tasa-arvoiset oikeudet eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Sukupuoli, ikä, seksuaalinen suuntautuminen, terveydentila, etninen alkuperä tai sosiaaliset lähtökohdat eivät saa määrittää ketään tai vaikuttaa ihmisen tulevaisuuteen. Ne eivät myöskään saa vaikuttaa siihen, miten ihminen kohdataan, miten häntä kohdellaan ja miten häneen suhtaudutaan. Jokainen meistä on yhtä tärkeä ja arvokas. Jokainen ansaitsee tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti aina ja kaikkialla.

Viime vaalikaudella Suomessa otettiin tärkeitä askelia tasa-arvon ja ihmisoikeuksien toteutumisen edistämiseksi. Tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan maaliskuussa 2017. Helmikuussa 2018 eduskunta hyväksyi uuden äitiyslain, joka puolestaan astui voimaan tänä keväänä. Kaikilla suomalaisilla on nyt yhdenvertainen oikeus solmia avioliitto ja naispareille syntyvien lasten vanhemmuus voidaan tunnustaa jo neuvolassa. Aikaisemmin vanhemmuuden tunnustaminen vaati perheen sisäisen adoptioprosessin läpikäymisen. Seuraava askel tasa-arvon ja ihmisoikeuksien tiellä on translain perinpohjainen uudistaminen.

Nykyinen translaki ei kunnioita transihmisten ihmisoikeuksia tai itsemääräämisoikeutta. Suomi on viimeinen Pohjoismaa, jossa on edelleen voimassa vaatimus pakkosterilisaatiosta sukupuolen juridisen vahvistamisen ehtona. Tämä on räikeässä ristiriidassa tasa-arvopyrkimystemme kanssa.

Myös YK on vaatinut Suomelta translain muuttamista. Toistaiseksi Suomi ei ole tähän vaatimukseen reagoinut. Tulevan hallituksen tärkeimpiä tehtäviä onkin varmistaa, että tasa-arvo toteutuu kaikille ja translaki uudistetaan vastaamaan ihmisoikeuksia.

Suomen kansa antaa vahvan tukensa translain kuntoon laittamiselle. Sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavan Trasek ry:n hiljattain teettämän kyselytutkimuksen mukaan puolet suomalaisista kannattaa lakimuutosta, jonka mukaan juridisen sukupuolensa muuttavilta ihmisiltä ei enää vaadittaisi hedelmättömyyttä. Olen iloinen myös siitä, että Kokoomuksella on translain uudistamisesta myönteinen puoluekokouskanta. Translain uudistus on käynnistettävä mitä pikimmiten ja henkilön itsemääräämisoikeutta rajoittavat räikeät epäkohdat on poistettava laista.

Meidän lainsäätäjien tulee pitää kirkkaana mielessämme se, että kyse ei ole mistään ”omantunnon asiasta”, vaan jokaisen ihmisen perusoikeuksista, yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja vapaudesta olla oma itsensä. Ainuttakaan hyväksyttävää tai pätevää perustelua sille, että ihmisiä kohdellaan lain edessä eri tavoin riippuen heidän sukupuolestaan tai seksuaalisesta suuntautumisestaan ei yksinkertaisesti ole. Työtä homofobiaa ja ihmisoikeusrikkomuksia vastaan on tehtävä joka päivä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

"Suomi on viimeinen Pohjoismaa, jossa on edelleen voimassa vaatimus pakkosterilisaatiosta sukupuolen juridisen vahvistamisen ehtona."
Tämä ei ole totta.

Suomessa KETÄÄN EI OLE STERILOITU transsukupuolisuuden perusteella.
THL:n rekisteriin ei ole raportoitu yhtään sterilisaatiota transsukupuolisuuden perusteella koko lain voimassaoloaikana 2003 alkaen.
Lisääntymiskyvyttömyys on saatu muulla tavalla, kuten itse halutut hormonilääkkeet, tai muut lisääntymiselinten leikkaukset.

Jos joku transihminen on hakenut sterilisaatiota, hän on käyttänyt muuta perustetta kuin transsukupuolisuus.
Muut perusteet on ovat tiukkoja, 30 vuoden ikä, kolme lasta, ehkäisyongelmat, oma tai periytyvä sairaus.

Ei ole pakkosterilisaatiota. Oikea sana olisi LISÄÄNTYMISKYVYTTÖMYYSVAATIMUS tai STERIILIYSVAATIMUS.

Itse halutut hormonihoidot ehkäisevät sivuvaikutuksena ja se täyttää translain vaatimuksen.

Pelkonen ja muut voivat perehtyä tarkemmin:
http://anterosmki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/272191-...

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Translakia saa muuttaa, mutta pysytään tosiasioissa sterilisaatioväitteiden suhteen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Entäs alkoholi ?Sehän se kokoomuslaista kiinnostaa yleensä kovasti,mutta nyt on aiheena translait kun viimeksi oli homojen asia,tosin vasta sen jälkeen kun hoksasivat että sillä saa ääniä eduskuntavaaleissa.Siihen astihan kokoomus piti lakialoitetta pöytälaatikossa piilossa vuoden päivät.Pitkin hampain oli periaatteistaan luovuttava,kuten keskustankin.Mitä sitä nyt ei tekisi kannatuksen vuoksi ..Hei muuten ,Eduskuntavaalit meni jo.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Translain muutoksella haetaan käytännössä transvestiiteille oikeutta pukeutua hameen lisäksi naisten sosiaalitunnukseen

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Miksi transvestiitti haluaisi muuttaa juridista sukupuoltaan?

Suomessa ei muuten ole ollut sosiaaliturvatunnuksia melkein viiteenkymmeneen vuoteen.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itselläni on välillä vaikeuksia sisäistää tätä keskustelua. Transukupuoliset ilman kehodysforiaa on mielestäni jonkinmoinen oksymoroni. Olen aina sisäistänyt ihmiset jotka eivät tunne olevansa väärässä kehossa mutta haluavat esiintyä vastakkaisena sukupuolena ovat transvestiitteja.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #8

"Transukupuoliset ilman kehodysforiaa on mielestäni jonkinmoinen oksymoroni."

Ok! Mutta millä tavalla tämä liittyy translakiuudistukseen?

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Puhekielessä meillä on sotu, hetu ja uusimpana myös matu. Näistä osa tarkoittaa suht koht samaa ja yksi ei, vaikka tämä saakin ensin mainitusta toisen sittemmin.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Ei pelkästään transvestiiteille, vaan sukupuoli ilmoitusasiaksi tarkoittaisi kenelle tahansa mahdollisuutta vaihtaa juridinen sukupuoli eli henkilötunnus mistä syystä tahansa ja milloin tahansa.
Tuntuu järjettömältä ajatukselta.
Miten partanaiset ja rintamiehet sukupuolitettaisiin oikein.
Luulisi riittävän, että transtutkimuksiin hakeutuville annettaisiin helpommin oikeus henkilötunnuksen muuttamiseen. Oikeuden voisi saada vaikka ensimmäisen tutkimuksen jälkeen, jos vaikuttaa uskottavalta.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Tuntuu järjettömältä ajatukselta."

Mikäs siinä olisi järjetöntä? Muuttoilmoituksenkin voi tehdä mistä syystä tahansa ja milloin tahansa vaikkei oikeasti muuttaisikaan. Itselleen siinä tekee vain hallaa.

"Luulisi riittävän - - "

Tällaista uudistustahan mikä tahansa taho olisi saanut lobata, jos näköpiirissä oleva lakiuudistus olisi vaikuttanut liian radikaalilta. Mutta ei ketään näytä kiinnostaneen.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #14

Miten transihmisen asema paranee, jos näyttää edelleen syntymäsukupuoleltaan, vaikka henkilötunnus on eri sukupuolen.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Saavatko vanhemmat päättää lapsensa sukupuolen uuden lain perusteella?

Jos saavat, avaa tämä mahdollisuuden ympäräleikata tyttöjä poikina, joiden ympärileikkaus on Suomessa laillista.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Saavatko vanhemmat päättää lapsensa sukupuolen uuden lain perusteella?"

Ei. Eikö vähän kannattaisi perehtyä ennen kuin alkaa visioida?

Toisekseen, esinahan poisto on Suomessa laillista ilman lääketieteellistä syytäkin mutta häpyhuulien tai klitoriksen leikkely ei, sukupuolesta riippumatta. Lakiuudistus ei tähän vaikuta.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Ei."

Kiitos tiedosta. Tulisiko mielestäsi vanhempien saada päättää lastensa sukupuoli?

"Toisekseen, esinahan poisto on Suomessa laillista ilman lääketieteellistä syytäkin mutta häpyhuulien tai klitoriksen leikkely ei, sukupuolesta riippumatta. Lakiuudistus ei tähän vaikuta."

Harmi. Olisin toivonut, että tuo lakiuudistus olisi johtanut siihen, että kenenkään sukupuolielimiä ei saa silpoa. Kun olisi huomattu, että saatiin aikaan porsaanreikä tyttöjen silpomiseksi (poikina) niin olisi hyvin äkkiä kielletty myös poikien silpominen.

Se siitä tasa-arvoisesta ruumiillisesta koskemattomuudesta.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Toimeksi vaan! Norjasta löytyy valmis malli. Kääntäjäpalveluna vaan ensin suomen kielelle ja jatkeeksi sopeuttaminen Suomen lainsäädäntöön.

Ei pitäis olla kauheen vaikee rasti?

Terveisin Markku-Pekka Minna-Maaria (passista löytyvä virallinen nimi, kiitos uudistamanne nimilain)

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko

Jaana hyvä. Ei se ole homofobiaa jos ei halua hyväksyä Translain tavoitteita. Tiedät varmaan ei vain translain tavoitteet vaan muutkin Setan tavoitteet, koska olet itse ne allekirjoittanut "sateenkaariedustajana".

Translain kokonaisuudistus pitää sisällää lasten ja heidän vanhempien kasvatusoikeuksien kannalta monta kestämätöntä asiaa, kuten vaatimus oikeudellisen sukupuolen muuttaminen myös alaikäiselle.

Lisäksi Jaana ajat seuraavia vaatimuksia jota tuskin kovinkaan moni Kokoomuslainen allekirjoittaa:
-Kolmas oikeudellinen sukupuoli
-Useamman kuin kahden vanhemman vahvistaminen lapselle
- Adoptiotoiminnan kehittäminen lasten saamiseksi sateenkaariperheisiin
- Sijaissynnytysten mahdollistaminen Suomessa
- Intersukupuolisten lasten sukuelinkirurgia ja hormonaalinen hoito kielletään
- Asevelvollisuutta ja tilastointia uudistetaan sukupuolen moninaisuus huomioiden
- Turvapaikkakäsittelyssä uskottavuuden arvioinnissa lähtökohdaksi hakijan itseidentifikaatio seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumisesta.
-Oikeus saada hoitoa sukupuoliristiriitaan toteutuu kaikenikäisten kohdalla.

Ohessa tieto 41 kansanedustajasta jotka ajavat näitä tavoitteita.

http://mikaniikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276106-...

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Pistähän Mika taas polvirukoillen, niin saadaan tämäkin laki läpi, ihan niin kuin tasa-aroinen avioliittolakikin.

Kannattaisi siunkin keskittyä enemmän pohtimaan sitä, miten uskonto sumentaa järjen. Olet hyvä kävelevä esimerkki siitä!

Käyttäjän mikaniikko kuva
Mika Niikko

Suvaitsevaisuusesi taisi loppua sen siliän tien kun joku ei ole valmis hyväksymään kaikkia hulluuksia.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"kuten vaatimus oikeudellisen sukupuolen muuttaminen myös alaikäiselle"

Jollain tasolla ymmärrän että jostakusta hoidot tuntuvat ikäviltä, onhan lääkkeillä sivuvaikutuksia ja kirurgia on sotkuista puuhaa.

Mutta mitä ihmeen kamalaa siitä alaikäisen henkilötunnuksen muuttamisesta seuraisi?

Mika Hynynen

Tenka Issakainen, eikös tuota juridisen sukupuolen vaihtamista voisi myöskin väärinkäyttää? Väistämättä tulee mieleen esimerkiksi asepalvelus ja sen välttäminen pelkällä ilmoituksella, että olenkin sitten nainen ainakin tuonne n.30 vuotiaaksi saakka. Sitten taas ilmoituksella mieheksi takaisin jne. Kirsikat poskeen kakun päältä ja fiiliksen mukaan?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #19

Kampanjasivu translaki2019.fi kertoo:
"1. Mitä tapahtuu armeijalle? Voiko mies muuttaa virallisen sukupuolensa naiseksi välttääkseen kutsunnat?

Tämä ei ole realistinen ongelma. Kutsuntaikä on 18-30, mikä on todella pitkä aika elää väärällä sukupuolimerkinnällä, jos sen tekee vain välttääkseen armeijan. Tälläkään hetkellä kaikkia haluavia ei oteta varusmiespalvelukseen."

Tämä voisi kuitenkin olla helppo tapa.
Ilmoitus sukupuolesta, uusi henkilötodistus, jossa olisi miehen nimi, valokuva ja naisen henkilötunnus.
Voisi elää miehenä normaalisti ja ainoastaan joskus henkilötunnusta näyttäessä voisi joutua selittämään jotain.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset