JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Ilmastonmuutos ja tytöt

Tyttöjen oikeudet ja tasa-arvo kytkeytyvät moniin suurista globaaleista kysymyksistä. Ajankohtainen haaste ja tärkeä näkökulma tyttöjen oikeuksiin on ilmastonmuutos. Järjestimme Planin avustuksella Eduskunnan Tyttöjen oikeudet ja kehitys -ryhmän kanssa tilaisuuden, jossa tarkasteltiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia tyttöjen elämään maailmalla. Sen vaikutukset näkyvät jo nyt. Tulevaisuudessa tilanne vakavoituu entisestään, jos emme onnistu hillitsemään ilmastonmuutosta.

Tällä hetkellä ilmastonmuutos on vesittämässä niitä hyviä tyttöjen tasa-arvon kehitystuloksia, minkä eteen on tehty vuosia töitä. Koska kotitaloustyöt ovat yleensä tyttöjen ja naisten päävastuulla, aiheuttaa ilmastonmuutos ruoan ja puhtaan veden hankkimiselle isoja haasteita. Kun arki vaikeutuu, hengissä selviytymisen ja perheen ruokkimisen rinnalla opiskelut ja muut ”toissijaiset” asiat jäävät jalkoihin. Valitettavasti ilmastonmuutos edistää myös lapsiavioliittoja. Kun perheet köyhtyvät ja ruokaturva heikentyy, myös yhteiskunta ympärillä murenee ja kaikki on kaupan. Myös ihmisarvo. 

Ilmastonmuutos lisää luonnonkatastrofeja varsinkin jo valmiiksi kuritetuille alueille. Useiden arvioiden mukaan naisten ja lasten riski kuolla luonnonkatastrofeissa - kuten tsunameissa ja maanjäristyksissä - on korkeampi miehiin nähden. Miehet myös selviytyvät paremmin pitkistä pakolaismatkoista, toisin kuin naiset ja lapset, jotka ovat alttiita seksuaaliselle hyväksikäytölle, väkivallalle ja ihmiskaupalle.

Ilmastonmuutoksen tuomat äärimmäiset säänvaihtelut uhkaavat nimenomaan tyttöjen elinympäristöä ja elämää. On kohtuutonta, että ilmastonmuutos osuu kovimmin niihin maihin, jotka ovat siitä vähiten vastuussa. Suomen kaltaisten vauraiden teollisuusmaiden on tässä kohtaa katsottava kiireesti peiliin ja käärittävä hihat. Asia on hyvin pitkälti meidän vastuullamme ja panostuksemme katastrofin estämiseksi on tehtävä nyt. Meidän on sitouduttava tiukemmin sekä henkilökohtaisella että poliittisella tasolla maapallon lämpenemisen rajoittamiseen. Meidän on myös tuettava niitä tahoja, jotka kulutusjuhlistamme maksavat kovaa hintaa. 

Vaikka kehittyvien maiden tytöt saattavat olla tämän hetkisten olosuhteiden uhreja, se ei tarkoita, että he pysyisivät uhreina ikuisesti. Tytöissä ja naisissa on valtava potentiaali, joka oikein kannustettuna ja tuettuna on keskeinen osa ilmastonmuutoksen ratkaisua. Tyttöihin panostettu tasa-arvotyö ja ilmastotoimet tukevat toisiaan ja parhaimmillaan edistävät ilmastonmuutokseen sopeutumista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen aiemmin suhtautunut hyvin skeptisesti hypetykseen, jonka mukaan näistä olisi tulossa ilmastonmuutosvaalit.

Nyt olen muuttanut kantaani. En äänestä ketään sellaista ehdokasta, joka ulvoo kuorossa dogmaattista uskonnonomaista ilmastonmuutospropagandaa. Koska en äänestä persujakaan, niin saa nähdä kuinka paljon valinnanvaraa enää jää jäljelle, kun yksi toisensa jälkeen paljastuu aivopestyksi.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Juha, persut on järki-ihmisten äänestysvalinta vaaleissa, miksi et siis sinäkin?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”Suomen kaltaisten vauraiden teollisuusmaiden on tässä kohtaa katsottava kiireesti peiliin ja käärittävä hihat.”

Kyllä, auringonottoa ja grillijuhlia varten. Kaikki muu on jo tehty.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"...ilmastonmuutos osuu kovimmin niihin maihin, jotka ovat siitä vähiten vastuussa."

Kirjoittaja ei taida tarkoittaa tällä Suomea?
Aika yleisesti väitetään että vaikutukset luontoon ovat suurimmat juuri arktisilla alueilla.

Mutta noin yleisesti ottaen ilmastonmuutos, jos sellaisesta voidaan puhua, olisi vain yksi osatekijä blogistin luettelemissa ongelmissa. Kehitysmaiden tyttöjen koulutukseen ja naisten työelämän osallistumiseen pitäisi ilman muuta panostaa, jos ongelmia halutaan ratkaista, ei ilmastonmuutoksen vaan syntyvyyden takia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo sanoma huononevista olosuhteista asettuu outoon valoon myös siinä mielessä, että absoluuttinen nälänhätä on vähentynyt maailmassa huomattavasti muutamassa vuosikymmenessä. 60-luvulla Intia oli pahimmasta päästä Kiinan ohella ja molemmissa valtioissa on suoranainen nälkään kuoleminen nykyään vain muisto menneisyydestä.

Afrikka tuli voimakkaasti esille nälänhätäalueena 80-luvulla, mutta sen veroista ei ole enää koettu. Nykyään sellaiset ongelmat ovat hvyin rajattuihin alueisiin liittyviä ongelmia johtuen sodista tai hyvin tilapäisistä sääilmiöistä.

Kun lisäksi otetaan huomioon, että väestönkasvu on ollut voimakkainta juurikin Intiassa ja Afrikassa viimeisten vuosikymmenien aikana, niin sitäkin suuremmalla syyllä on aihetta kyseenalaistaa tällainen hypetys. Esimerkiksi aavikoituminen ei ole enää kasvamassa, vaan supistumassa. Siitä voi ehkä kiittää osittain myös pientä hiilidioksidilisäystä ilmakehässä, mikä on ollut hyväksi kasvillisuudelle.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Pitäisikö Suomessa alentaa elintasoa kehitysmaiden tasolle. Mistä suomalainen perheenäiti saa ne 14 - 16 ruokittavaa, niin tietysti ottamalla kehitysmaista lapsia elätettäväksi.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kakojenkin ilmastoseonneitten määrä senkun lisääntyy, ei hyvältä näytä. Meinaakos Jaana oikeasti että tsunamit ja maanjäristykset ovat ihmisen aiheuttamia?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Liika väestönkasvu aiheuttaa ilmastonmuutosta.
"Yksi lapsi vähemmän säästää 58.6 tonnia laskennallisia hiilidioksidipäästöjä vuodessa.
Seuraavaksi tulee eläminen ilman autoa 2.4 tonnia."
http://steriloimislaki.blogspot.com/p/lapsen-vaiku...

"Kokoomus:
"hyväksyessään tämän aloitteen puoluekokous velvoittaa puoluehallitusta ja pyytää Kokoomuksen eduskunta- ja ministeriryhmää toimimaan siten, että sterilisaation saa halutessaan jo 25-vuotiaana, ja laista poistetaan vaatimus puolison kuulemisesta sekä synnytysten että lasten lukumäärästä.""

Käyttäjän HarriLeinonen kuva
Harri Leinonen

Jos tämän kirjoituksen jokaisen sanan "ilmastonmuutos" tilalle vaidettaisiin sana "väestöräjähdys" niin saattaisi olla uskottavampi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Komppaan muutoin, mutta yhdessä kohtaa se ei oikein mallaa: "Ilmastonmuutoksen tuomat äärimmäiset säänvaihtelut uhkaavat nimenomaan tyttöjen elinympäristöä"

Jukka Ryhänen

Täyttä saissea. Alusta loppuun.

Käyttäjän JyrkiItkonen kuva
Jyrki Itkonen

Kyllähän kylmä ilmasto on pahasta. Suomessa oli suuret kuolonvuodet 1600- ja 1800- luvuilla, kun ilmasto oli 0,8 C astetta nykyistä kylmempää. Sama asia uhkaa 2040 paikkeilla, kun aurinko luonnollisten sykliensä mukaan taas hiipuu pohjalukemiinsa. Se tietää kovia aikoja kaikkein heikoimmille ja juuri pikkutytöille myös Oulussa.

Noin muuten maapallohan on voinut erinomaisesti koko 1900-luvun, kun väestön määrä on lisääntynyt 1 miljardista 7,5 miljardiin ja jatkaa suotuisissa maapallon olosuhteissa lisääntymistään 83 miljoonan vuosivauhdilla. Myös eliniän odotus on lisääntyt aivan valtavasti. Kaiken huipuksi maapallo on vihreämpi kuin pitkiin aikoihin, joten toivottavasti mahdollisimman moni tyttö ja jopa poikakin selviää seuraavien kylmien ja kuivien aikojen yli, koska ilmaston muutoksille emme mahda yhtään mitään. Niitä on mm. Lapissa tehdyn suomalaisen ilmastotutkimuksen mukaan ollut 60 kpl 1200 vuoden aikana ja tulee olemaan vastaisuudessakin.

https://m.facebook.com/groups/14510592724?view=per...

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Kyllä nyt täytyy kiireesti korottaa jotain ympäristöveroa tai vaikka perustaa ihan erillinen vero, että naiset pystyisivät selviytymään toksisia maskuliineja paremmin rankoista pakolaismatkoista.

Kunpa saataisi äkkiä ilmastonlämpeneminen pysähtymään, niin ei tarvitsisi näiden toksisten maskuliineien raiskailla ja kauppailla naisia sekä lapsia.

Onneksi meillä on kasvamassa tämä potentiaalinen oikein kannustettu ja tuettu joukko naisia, joka korjaa meidän toksisten maskuliinien aiheuttaman ilmastonlämpenemisen.

Hieno ja asiantunteva blogi....ministeriainesta !

Jukka Ryhänen

Jaana, varmasti sinulle sopisi että lopettaisit meikkaamisen, muotivaatteiden ja -tuotteiden ostamisen ym. turhakkeet jotta hyvä tavoitteesi toteutuisi.

Kirjoitin Tuula Komsin blogiin:

On hyvä muistaa että eräs perisynneistä on ahneus. Siitä ilmastosyyllistyneet ja -syyttäjät vaikenevat täysin liike-elämän osalta.

Heidän toivomansa lopputulos saavutettaisiin jos esimerkiksi rakentaminen ja autoteollisuus pysäytettäisiin alkuun vaikkapa kymmeneksi vuodeksi. Asuttaisiin siellä missä ollaan ja ajettaisiin niillä mitä on. Varaosia voitaisiin valmistaa.

Sen lisäksi muotivaatteiden, -laukkujen ym. turhakkeiden valmistus kokonaan pois. Samoin meikkien yms roskan.

Kännykät ja muu tarpeeton kulutuselekroniikka pois.

Tuotanto yksinkertaisesti seis, samoin kulutus.

Miksi tästä ei puhuta? Onko ajatus liian mahdoton? Jos on niin kovin on pipertäjät näköalattomia ja itsepetoksessa. Heidän syyttelynsä ja yksilötason touhuamisensa ei nimittäin tule muuttamaan yhtään mitään.

Käyttäjän JyrkiItkonen kuva
Jyrki Itkonen

Juuri näin! Nyt on yksi ilmastonmuutosalarmi luotu tai tuotu taas esille, kuten näitä on tapana trollata, mutta mitäpä asialle tehdään? Siihen ei hirveästi ole lääkkeitä, koska Suomen päästöt ovat 0,0 % globaaleista päästöistä, mutta miten Suomen kansanedustus aikoo asian hoitaa. Pelkkä tällainen tarinoiden kertominen ja niiden varjolla kokoustelu ei edistä asiaa. 1600 hiilivoimalaa on rakenteilla ja fossiilisten globaali käyttö ja varsikin niiden tuotanto lisääntyy kaiken aikaa. Miten Pelkonen saa naisten pahoinvoinnista vastuussa olevat öljyn, maakaasun ja hiilen tuottajat jättämään polttoaineet maaperään? Siis Norja, Saudi-Arabia, Venäjä, Kiina, Australia, USA jne.

Martti Varjonen

Siis mitä nyt tähän voi enää sanoa?
Ilmasto muuttuu monesta syystä joista suurin on auringon aktiivisuuden muutokset.
Hiilidioksidi ihmisen aiheuttamana on huikean pieni määrä ilmakehässä, eikä sillä ole käytännön merkitystä mihinkään.

Ilmaston muuttumista välillä lämpöisempään ja välillä kylmempään ei voi torjua muuttamalla elämäntapoja (lentäminen, autoilu jne.)
Ihmiset ovat sekaisin ja pihalla.
Keskiajalla ja rooman ajalla oli lämpöisempää kuin nyt. Voi teitä ilmastoaivopestyjä!

Käyttäjän IlkkaPnknen kuva
Ilkka Pönkänen

Maan ilmastojärjestelmä toimii syklisesti, osin kaoottisesti. Alailmakehän lämpötila seurailee tiukasti valtamerten pintalämpötilan muutoksia. Aurinko on kaiken takana, välittäjäaineena vesi (valtameret). Valtameret kattavat 71% Maan pinta-alasta ja yli 99% Maan pinnalla olevasta lämpöenergiasta on valtamerissä.

Nyt ollaan Atlantin oskillaation (AMO) lämpimän jakson viimeisissä vuosissa. Lähivuosina alkaa AMO:n yli 30 vuotta kestävä viileä jakso. AMO:n kokonaispituus on 65 vuotta ja se jakautuu lämpimään ja viileään yhtä pitkään jaksoon: 1900-30 viileää, 1930-63 lämmintä, 1963-95 viileää, 1995 - lämmintä. AMO on osa MOC:ia (Meridional Overturning Circulation), johon ihmisellä ei ole vaikutusta. MOC on tuhansien vuosien saatossa nykytilaansa päätynyt jättimäinen "lämpöpumppu". Pienet muutokset ilmakehän CO2-tasossa eivät siihen vaikuta.

Myös Tyynenmeren oskillaatio (PDO) on nyt menossa viileään suuntaan.

Nyt on alkanut kymmeniä vuosia kestävä aurinkominimi (Grand Solar Minimum), joka on siis voimassa samaan aikaan kuin AMO:n ja PDO:n viileä jakso. Auringon aktiivisin jakso 9 000 vuoteen, Modern Maximum (1933-2006), on nyt ohi. Aurinko lämmitti viime vuosisadalla valtamerten pintavesiä, joista vapautui hiilidioksidia ilmakehään. Kun valtameret taas viilenevät niin CO2-balanssi muuttuu niin, että viileä vesi vastaanottaa enemmän hiilidioksidia.

Ilmasto viilenee nykyisestä ainakin 2050-luvun lopulle asti. Joidenkin venäläisten ilmastotiedemiesten mielestä kylmää voi jatkua vuosisadan loppuun asti, jolloin puhutaan jo uudesta Pienestä jääkaudesta. Venäläinen ilmastomalli INM-CM4 on muuten ainoa malli, joka on osunut kohdalleen. CMIP5-simulaatiot ovat järjestään olleet väärässä verrattuna mittauksiin, eli käyneet liian kuumina. IPCC tukeutuu virheellisiin CMIP5-malleihin omissa raporteissaan. Ilmastomallit ovat tietokonesimulaatioita, eivät todellisuutta. Malli näyttää tuloksia sen mukaan mitä parametreja siihen syötetään.

CO2:n vaikutus kasvihuonekaasuna pitoisuuden 300 ppm jälkeen on lähes olematon (ns. logaritminen diminuutio). Nyt ollaan suunnilleen lukemissa 410 miljoonasosaa. Väite siitä, että CO2-pitoisuuden nousu 130 miljoonasosaa viimeisten 120 vuoden aikana olisi aiheuttanut alailmakehän 0,8 celsiusasteen lämpenemisen ei ole totta. IPCC sanoo "1,5-raportissaan" (lokakuu 2018), että ihmisen CO2-emissiot ovat aiheuttaneet 100% "esiteollisen ajan" jälkeen tapahtuneesta lämpenemisestä. IPCC on käyttänyt ilmastoherkkyydestä vuosien varrella laveasti arvoja 1,5-8,5C (siis kuinka paljon lämpötila nousee kun CO2-pitoisuus kaksinkertaistuu, 280 ---> 560 ppm). Todellinen lukema lienee luokkaa 0,6C, eli mitätön. CO2 on heikko kasvihuonekaasu.

Tämä ei ole uskon asia eikä tästä kannata kiistellä korvat punaisena. Tuo mitä yllä kirjoitin näkyy luonnossa parin vuoden kuluessa. Ilmasto ei ole lämmennyt 20 vuoteen, vuoden 1998 jälkeen. Joitain heilahduksia on ollut, kuten vuosien 2015-16 El Nino. Muuten on ollut ihan tasaista ja kohta alkaa viiletä. Suomeen on odotettavissa katovuosia n. vuodesta 2025 lähtien ja maailmanlaajuisesti vuodesta 2028 lähtien. Tästä tulee omat ongelmansa esim. viljan hinnannousuna ja tietysti kylmä tappaa erityisesti ikääntynyttä väestöä. Kuivuutta on tiedossa kun vettä sitoutuu yhä enemmän jäätiköihin ja merijäähän. Kuivuutta mm. Afrikkaan, luonnollisen ilmastonvaihtelun takia.

Ihmiskunnan vaikutus ilmastoon on marginaalinen. Vaikka ihmisperäiset vuotuiset emissiot saataisiin putomaan mainitusta neljästä prosentista vaikka 3,5 prosenttiin niin sillä ei olisi mitään vaikutusta ilmaston tulevaan kehitykseen. Tosin nyt ei olla laskusuunnassa vaan ihmisperäiset emissiot kasvavat. Kun Kiinan ja Intian väestö vaurastuu lisää niin noiden yhteiskuntien energian tarve suorastaan räjähtää käsiin. Länsimaisten ihmisten ei kannata mennä sanomaan heille: "teidän ei kannata vaurastua, se haittaa ilmastoa". Konkreettinen esimerkki: Nyt Intiassa arvioidaan olevan 30 milj. ilmastointilaitetta ja vuonna 2050 miljardi ilmastointilaitetta.

Ilmaston vaihtelu (climate variability) on jatkuvaa ja riippuvaista "isommista tekijöistä" kuin ihminen.

Syitä ja seurauksia liittyen ilmaston vaihteluun (climate variability):

Maan ulkopuolisia tekijöitä
Maan kiertoradan vaihtelut Auringon ympäri, Maan akselikallistuma, Maan akselin suunta, Auringon aktiivisuus ja sen eri pituiset sykliset vaihtelut, avaruussäteilyn voimakkuuden vaihtelut, avaruuspöly, Kuun kiertoradan korkeus suhteessa Maahan/Kuun vetovoima, muiden planeettojen vaikutukset Aurinkoon

Maapallolla vaikuttavia tekijöitä
Vulkaaninen toiminta maalla ja merten pohjassa, luonnolliset kasvihuonepäästöt, vesihöyryn määrä ilmakehässä, ihmisperäiset kasvihuonepäästöt ja aerosolit, ilman ja veden saasteet, maankäytön muutokset, makean veden käyttö, eroosio, termohaliinikierto ja sen syklisyys, valtamerten oskillaatiot

Muutokset

Pilvien muodostus ja pilvipeiton kattavuuden vaihtelu, yläilmakehän suihkuvirtausten muutokset, valtamerten lämpötilojen vaihtelut, ilmakehän lämpötilan vaihtelu, kasvihuonekaasujen määrän vaihtelu ilmakehässä, merijään ja jäätiköiden supistuminen ja kasvaminen, maan albedon muutokset, sadannan muutokset, merenpinnan nousu ja lasku, vihertymisen vaihtelu, maatumisen nopeusvaihtelut, merten leväkasvu ja planktonin määrä

Maan ilmastojärjestelmää ei toistaiseksi ole kyetty malllintamaan luotettavasti. Siihen voi menä vielä tovi. On kyse järjestelmästä, jossa on valtava määrä muuttujia ja niiden välisiä positiivisia ja negatiivisia riippuvuussuhteita. On ihmisten älykkyyden aliarvioimista väittää, että Maan ilmastoa säätelisi vain yksi, ihmisestä riippuva tekijä.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

INM-CM4 on myös yksi niistä malleista, jolla CMIP5 skenaarioita on mallinnettu ja jonka tuloksia on esitetty/käsitelty IPCC:n ar5 raportissa.

Käyttäjän IlkkaPnknen kuva
Ilkka Pönkänen

Totta puhut. Kun työ alkoi syyskuussa 2008 niin mukana oli 20 mallinnustyöryhmää, "climate modeling groups".

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

" Suomeen on odotettavissa katovuosia n. vuodesta 2025 lähtien ja maailmanlaajuisesti vuodesta 2028 lähtien."

Onneksi kakojen toimesta varmuusvarastot puolitettiin, se kannattaa muistaa sinä kesänä kun se kesä jäi tulematta.

Käyttäjän mauritem kuva
Mauri Temisevä

Ilmastonmuutos on sinänsä tärkeä asia pohdittavaksi. Muutos tapahtunee vuosikymmenten aikana.
Nyt on alkanut sellainen hypetys, jossa jokainen varteenotettava politiikko haluaa kantaa kortensa kokoon ainakin julkaisemalla aiheesta oman blogin.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kakojen vaaliohjelman yksi tavoite on näköjään tehdä köyhistä vielä köyhempiä, tässä maassa . Tuloverojen alentaminen nostamalla muita veroja iskee siis kaikkiin niihin ketkä ei ole töissä, ja niitä ei ole ihan vähän. Yksi syyllinen siihen että kaikilla ei ole töitä on järjetön ilmastopolitiikka jota halutaan vielä kiristää.

Taru Maria

Ilmasto muuttuu, on aina muuttunut ja ihminen ei sitä pysäyttämään pysty. Toiko ihminen aikanaan meret Saharalle tai poisti ne sieltä. No en ollut näkemässä, mutta tuskin.

Käyttäjän JuhoAkola kuva
Juho Akola

Mitä aktuaalista vittua minä juuri luin? Eli se onkin kova tuuli mikä pakkoseurustelee tytöt raskaaksi, ei se että kyseisissä maissa miehillä ei pysy housut jalassa?

Päivä päivältä parodiahorisonttia uudelleen määrittelevät ilmastohourailut saavat minutkin ajattelemaan, että kyseessä on ilmastovaalit. Äänestän hourailuja vastaan ja sen tulevat tätä menoa muutkin tekemään.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Jaana on ollut tv:ssä paras naisjuontaja, jonka olen nähnyt, ehkä paras kaikista eri juontajasukupuolista.. ..mutta mutta.. ..nää ulostulot vaalien alla menevät ihan vihkoon..

Jouni Aalto

Tämä on esimerkki sinänsä hyvän asian vesittämisestä - mennään asioiden liioittelussa ja johtopäätöksissä metsään ja saadaan lukija epäilemään koko juttua.

Odotan mielenkiinnolla milloin ilmastonmuutos ja alkoholin myynnin vapauttaminen maitokauppoihin liitetään toisiinsa?

Pepe Leppänen

"Valitettavasti ilmastonmuutos edistää myös lapsiavioliittoja."

Hei Jaana! Ihan aikuisenoikeesti, luulin jo että olit kasvanut melkein kansanedustajaksi? Minkä ihmeen takia kirjoitat tällaista paskaa vain tulevien vaalien vuoksi? Lueppas uudestaan mitä möläyttelit. Tunnen kyllä ihan todellista myötähäpeää.......

Pepe Vesannolta, mutta alunperin Lahesta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Koska "Sen vaikutukset näkyvät jo nyt", niin haluaisiko blogisti kertoa, mitä henkilökohtaista vahinkoa hän on kokenut ilmastonmuutoksesta?

Itse kun mietin, niin eipä ole isompaa vahinkoa tullut, enempi haittaa on ollut ilmastonmuutoksen torjunnasta, kuten Trafimaksujen kohoamisesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset