JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Viinit maitokauppaan!

Päättyvän vaalikauden leimaa-antaviin piirteisiin kuuluu monenlainen vapauksien lisääminen niin ihmisille kuin elinkeinotoimintaan. Meillä on ollut hallitus, joka on uskaltanut luottaa ihmisten järkeen ja omaan harkintaan kenties enemmän kuin yksikään hallitus vuosikymmeniin. Näin voi sanoa, vaikka lopulta mitään kovin radikaalia ei norminpurun saralla olekaan tehty. Se kertoo suomalaisen järjestelmän jähmeydestä ja ehkä arkuudestakin. Pitkään on kuviteltu, että kaikki pitää säännellä viimeistä yksityiskohtaa myöten. Muutenhan joku voi tehdä elämässä vaikka virheen.

Alkoholipolitiikka on yksi tyypillisimmistä esimerkeistä tunkkaisesta virkamiesholhouksesta, joka on pitänyt tiukassa syleilyssään niin kansalaisia ja yrityksiä kuin poliittisia päätöksentekijöitä. Kokonaisuutena varsin pieniä muutoksia sisältänyt alkoholilain kokonaisuudistus kasvoi syksyn 2017 aikana suureksi draamaksi, joka huipentui äänestykseen kaupassa myytävien juomien prosenttirajasta. Hallituspuolueen kansanedustajana harvoin pääsee painamaan punaista nappia, mutta nyt niin saattoi tehdä, ja 0,8 prosenttiyksikön korotus voitti.

Suuren prosenttisodan varjoon jäi suuri joukko pieniä, mutta monille tärkeitä uudistuksia. Esimerkiksi ravintoloiden aukioloajat vapautuivat kokonaan ja anniskeluajoissakin tuli helpotuksia. Enää ei tarvitse jatkoaikaluvan vuoksi yrittää vakuuttaa virkamiestä, että pikkutuntien ohjelma on riittävän laadukasta, vaan pelkkä ilmoitus riittää. Ravintolasta saa myydä juomia myös ulos, mikä on periaatteellisesti merkittävä muutos, vaikkei kovin moni vielä olekaan tarttunut mahdollisuuteen. Juomavalmistajat saavat myydä omia tuotteitaan ilman vaatimusta näennäisestä elintarvikekioskista. Ja paljon muuta.

Korjattavaakin jäi. Esimerkiksi Ison Omenan Pien-olutkauppa joutui sulkemaan ovensa, kun vähittäismyyntiluvan ehtoihin jäi vaatimus elintarvikemyynnin osuudesta. Tämän korjaamiseksi on tehty lakialoite, joka on saanut kannatusta yli hallitus-oppositiorajojen. 

Nyt kun politiikassa on päästy ihmisiin luottamisen makuun, luonteva seuraava askel olisi tulevalla vaalikaudella vapauttaa viinit niin päivittäistavarakauppaan kuin ravintoloiden ulosmyyntiin. Tämä ei vaatisi kuin muutaman pienen muutoksen alkoholilakiin. Nostetaan kaupan vahvuusraja ensi alkuun esimerkiksi kuuteentoista, niin suurin osa viineistä saadaan sinne, minne ne kuuluvatkin, eli muiden elintarvikkeiden rinnalle. Samalla voidaan toteuttaa ”Lex Pien” ja luopua kokonaan keinotekoisista elintarvikevaatimuksista. Suomeen mahtuu myös palvelevia, asiantuntevia erikoiskauppoja. Lopullinen päämäärä on eurooppalainen normaali tilanne, jossa kaupan hyllyllä ovat kaikki juomat. Kauppa hoitaa ikärajakontrollin siinä missä Alko. Pelko pois!

Oma lukunsa on Suomen valtion käsittämätön venkoilu alkoholijuomien etämyyntiä koskevassa asiassa. Sosiaali- ja terveysministeriö on tällä kaudella kahdesti yrittänyt saada etämyynnin kielletyksi ja kahdesti se on törmännyt komission kantaan: Kielto ei käy. Ministeriö yrittää toimeenpanna etämyynnin kieltoa viranomaistoiminnalla ja pelotella etämyyjät oikeusjutuilla lopettamaan toimitukset Suomeen. Ollaan lähes laittomassa tilassa, ja asia vaatii selkeää ratkaisua. Malleja on kaksi: Joko komission malli, eli etämyynti toimituspisteisiin, tai sitten Ruotsin malli, joka perustuu veroedustajavelvoitteeseen ja mahdollistaa myös kotiinkuljetukset. Tässäkin asiassa voisimme olla eurooppalainen maa muiden joukossa. Suomalaisille kuuluvat samat oikeudet ja vapaudet kuin muillekin EU-kansalaisille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (76 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Suomessa on alkoholipolitiikkaa uudistettu perinteisesti noin 50 vuoden välein, eli tuo lienee asialistalla joskus 2060-luvulla. Kannatettava tavoite kuitenkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Etkö ymmärrä, että positiiviset tulokset vahvan oluen ja lonkeron vapauttamisesta johtuu vain siitä, että alkoholiongelmainen kansa on halunnut manipuloida lainsäätäjät uskomaan, että viinit voi siirtää marketteihin? Kiero juoni tyyliin: juodaan nyt yksi vuosi vähemmän ja ollaan häiriköimättä, niin sitten taivas meille aukeaa". Kyllä Puskakin varmaan kohta tämän meille kertoo.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Eikös se THL:n tarina ole tässä viime kuukausina ollut sellainen, että vaikka kulutus onkin laskenut, niin vaikutukset alkoholihaittoihin nähdään vasta vuosien päästä?

Että kun suomalaiset juovat vuosi vuodelta vähemmän, niin jollain mystisellä mekanismilla haitat lisääntyvät. Mikä loogisesti tarkoittaisi sitä, että suomalaisten pitäisi oikeastaan haittojen vähentämiseksi juoda enemmän...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen myös huomannut tuon argumentin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Eikö niitä viinejä saa jo nyt Alkosta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, ja matsutake sieniä saa Stokkan Herkusta.

Timo Virta

Joo ylihinnoiteltua "Pirkkaa".

Käyttäjän RistoYlnen kuva
Risto Ylönen

Hienoa Jaana! Nyt nähtiin, että alkoholin kokonaiskulutus kasvoi 0,5-1% Turhaan pelottelivat kansan "juopumisella" Teitte hyvää työtä Sinuhe Wallinheimon kanssa! Olisipa Kuopionkin vaalipiirissä kaltaisianne? Onnea vaalityöhön ja Suomen lippu korkealle!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vuosi sitten käydyssä keskustelussa tälläkin forumilla esitin käsityksenäni useasti erilaisissa kommenteissa sen, että kulutus tuskin tulee uudistuksesta lisääntymään, jos se toteutetaan. Lisäksi ennustelin, että kulutus voi jopa laskea, ja juuri tuosta uudistuksesta johtuen.

No, nyt se ei ole laskenut, koska hellekesä pani ihmiset istumaan terasseilla ahkerasti. Jos kaksi kuuminta kuukautta poistetaan tilastoista ja loppuja verrataan keskenään, niin kulutus on ollut selvässä laskussa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Varmaa on vain se että kulutus yksipuolistuu. Koska pitää saada ketsuppia. Eikä ketsuppikaupoissa välitetä muusta kuin volyymituotteista. Sopii hyvin rahvaalle, koska sille vain prosentit ratkaisevat. Ja se ettei tarvitse vaivautua erikoisliikkeeseen.

Itse käyn kyllä jatkossakin vain Alkossa.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Ainakin Keski-Euroopassa näyttää hyllyissä olevan ketsupin lisäksi paikallisia, pienten tuottajien ja tukkumyyjien tuotteita, vaihtelua kylästä ja maakunnasta toiseen. Luulen että kaupat löytäisivät ketsupin oheen miellyttäviä yllätyksiä myös Suomessa, aivan kuten jotkut kaupat ovat jo profiloituneet mielenkiintoisten oluiden myyjinä massamyynnin lisäksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Markettien olutvalikoima on laajentunut uudistuksen jälkeen huomattavasti. Paljon eri panimoiden oluita, ulkomaisia erikoisoluita j.n.e. Sitähän sitä tarjotaan mitä kuluttajat hauavat. On käsittämtöntä ajatella, että kuluttajia pitäisi kaitsea omilta mieltymyksiltään tyyliin "Alko kyllä tietää mikä on parempaa laatua".

Lisäksi on muistettava, että esimerkiksi Saksassa suurten markettien alkoholivalikoimat peittoavat Suomen Alkon mennen tullen kaikissa juomalaaduissa.

Niin, ja jos vain prosentteja myytäisiin, niin silloinhan sen olisi pitänyt merkitä sitä, että myynti olisi nyt kohdistunut nelosolueen enemmän. Se on kuitenkin jäänyt hyvin marginaaliseksi.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #20

Onneksi sinä olet niin kiinnostunut alkoholista että tunnet kaikkien maiden markettien tarjonnan! Minä kun en ole noin kiinnostunut niin laadukkaissa ranskalaisissa marketeissa olen nähnyt erittäin, erittäin suppeita valikoimia, ja vielä harvemman ostavan niiltä hyllyiltä mitään.

Mutta koska Kuikka on aina oikeassa niin annan periksi ja viina virratkoon. Ketsupin kera. vaikka lpnkeron myynti onkin viisinkertaistunut, koska sen veroprosentti nousi vähemmän kuin oluen, joten prosentit ratkaisevat. Mutta tottahan Kuikka tämänkin kumoaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #34

Tässä yhteydessä puhuimme nyt Suomen markettien tarjonnasta.

Mutta kyllä sitä tarjonnan kirjoa useimmissa maissa on vielä enemmän. Ranska nyt ei olekaan varsinainen olutmaa, mutta ihmettelen silti miten olet moisen johtpäätöksen voinut tehdä sikäläisestäkään tarjonnasta. Kun menee mihin tahansa Carrefourin hypermarkettiin, niin siellä on juomia "hehtaarikaupalla".

Ja jos vaikuttaa siltä, ettei niitä ihmiset ole kottikärryihin lappaamassa, niin siitä juuri on kyse. Kun tarjontaa on, ei tarvitse hamstrailla. Aikoinaan eräät itäblokin vieraat Suomessa kysyivät, että miksi kaupoissa on niin paljon tavraraa, kun ihmiset eivät niitä osta. Eikö heillä ole rahaa?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ymmärrän toki, että Alkon sisäänostajan asettamat rajat tarjoavat turvaa ostopäätöksestään epävarmoille.

Minä haluaisin kuitenkin ihan itse päättää, mitä milloinkin juon.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Keskon listalla näyttäisi olevan 44 erillaista ketsuppia. Mikäli mikään niistä ei kelpaa, pyysivät kääntymään kauppiaan puoleen, jotta voisivat myydä minulle sitä mitä haluan ostaa.

Timo Virta

Tuo volyymituote väite on harhaa. Alkon myydyimmät tuotteet ovat nytkin nimenomaan sitä "Pirkkaa". Esim. viineissä yli 20€ maksavien pulloviinien myynnin osuus on alle 2%. Maissa joissa monopolia ei ole, viinitietämys on osa yleissivistystä, eikä ruokakaupassa voi mitä tahansa kuraa myydä.

Timo Virta

Jos pelkää valikoiman yksipuolistumista, niin aina voi tilata netistä juuri mielestään viiniä. Ja halvemmalla kuin Alkosta.

Käyttäjän KjellBacklund kuva
Kjell Backlund

Ainakin isoissa kaupungeissa markettien olutvalikoima päihittää usein Alkon vastaavaa, etenkin huomioiden tuota 5,5% rajaa, sekä kotimaisten pienpanimoiden että ulkomaisten oluiden osalta.
Alkon monopoli viineissä on vähän sama kuin jos YLEllä olisi monopoli urheilun suhteen. Jos sisäänostajat siellä satsaisivat esim hiihtoon, mäkihyppyyn, yleisurheiluun ja suunnistukseen, niin siinähän olisi Alkon kaltainen 'hyvä valikoima'. Veikkaisin kuitenkin että esim formuloiden, lätkän tai taitoluistelun ystävät pitäisivät tarjontaa surkeana. Parempi että on useampi tarjoaja, se johtaa parempaan valikoimaan.
Sama on Alkon kanssa, sen valikoimasta löytyy vain noin puolet viinimaista ja enintään puolet esim Italian viinialueista. Useimmissa kaupoissa vain murtoosa noista, esim Alavuudella vain 4 yli 20 euron pulloa, ja niistäkin 3 Amaronea, ei esim yhtään espanjalaista. Pientuottajat eivät voi myydä Alkon kautta käytännössä ollenkaan Alkon katteen ja ehtojen takia.
Alkoa ei olisi koskaan pitänyt edes keksiä, monopolit ovat lähes aina huono idea.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Toivottavasti, kaunis Jaana, yksikään alkoholisti ei rumenna kokemustasi arvokkaasta elämästäsi!

Alkoholin kulutus todennäköisesti lisääntyisi Suomessa, jos blogissasi esittämäsi toiveet toteutuisivat. Se taas todennäköisesti kasvattaisi terveydenhoitokuluja Suomessa.

Päihteidenkäyttöhaitat koskevat jollain tavalla melkein jokaista suomalaista. Sinä, Jaana, olet toivottavasti poikkeus. Meitä päihdeaddikteja, itse kuulun niihin, on arvion mukaan 400.000 maassamme.

Et ehkä, Jaana, tiennyt, mutta alkoholi on ylivoimaisesti vaarallisin huume maailmassa. Sen käyttö tappaa ihmisiä suoraa tai välillisesti paljon enemmän kuin heroiinin, kokaiinin tai amfetamiinin käyttö. Se johtuu siitä, että sinä ja kollegasi monilla alueilla maailmassa ovat päättäneet, että yhtä huumetta saa myydä lähes vapaasti ja muut ovat joko reseptin takana tai täysin laittomia.

No, ei maailmaa voi enää raitistaa; siitä saatamme olla yhtä mieltä. Haittoja ehkä kuitenkin kannattaa vähentää. Sinun ehdotuksesi, mielestäni, lisäävät niitä. Tuon neljänsadantuhannen lisäksi Suomessa on valtavasti kohtuukäyttäjiä, joiden terveys, uskoakseni, heikkenee saatavuuden helpottumisen ja siitä johtuvan käytön lisääntymisen myötä.

Tiedän kuulostavani patavanhoilliselta, mutta jotkut yleismaailmallisesti hyväksytyt normit ja käsitykset voivat kuitenkin olla hyvän elämän vastaisia. Ja silti en äänestäisi kieltolain palauttamisen puolesta. Se tuottaisi vain lisää rikollisuutta tässä paikoin kierossa maailmassa.

Suo siellä, vetelä alkoholisti täällä..

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kari Nikander: - "Alkoholin kulutus todennäköisesti lisääntyisi Suomessa, jos blogissasi esittämäsi toiveet toteutuisivat"

Mihin perustat tämän väitteen? Kuten jo todettu, tilastot eivät näytä tätä väitettä tukevan. Eikä sitä tue ainakaan minun päättelynikään. Kuinka moni jättää tällä hetkellä yhtään senttilitraa alkoholia kuluttamatta sen takia että viinejä myydään vain Alkossa?

Timo Virta

Juu, tilastot ei tue, koska saatavuus ei ole ollut vuosiin ongelma. Matkustajatuonti ja etämyynti ovat mahdollistaneet "rajattoman" valikoiman ja halvat hinnat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Se johtuu siitä, että sinä ja kollegasi monilla alueilla maailmassa ovat päättäneet, ..."

Höpöti! Ne päätökset on tehty jo tuhansia vuosia ennen Jeesus Kristusta, joka taikoi bileisiin lisää viiniä, kun kaikki oli juotu.

Timo Virta

Saatavuus ei ole vuosiin ollut ongelma. Etämyynti ja matkustajatuonti on vienyt pohjan saatavuus-argumentilta.

Käyttäjän KjellBacklund kuva
Kjell Backlund

Uudellamaalla on Alkoja 20 kertaa ja anniskelupaikkoja 40 kertaa niin tiheästi kuin Kainuussa, ja Viron selvästi halvemmat hinnat lyhyen laivamatkan päässä. Jos väitteesi pitäisi paikkaansa, Uudellamaalla olisi selvästi suurempi alkoholikuolleisuus kuin Kainuussa, mutta STMn tilastojen mukaan se onkin 30% korkeampi Kainuussa.
Luontainen pihiys estää hamstraamisen, ellei saatavuuden rajoittaminen pakota siihen. Luontainen laiskuus vähentää krapularyyppäämisen, etenkin silloin kun juomia ole saatavuuden rajoittamisen takia valmiiksi hamstrattu.
Olen myös nähnyt alkoholisimia läheltä, ja tiedän ettei Alkon olemassaolo, aukiolot tai hinnat vaikuta mitenkään kun alkoholistille tulee jano.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Ken ei ole alkoholismia nähnyt ei ymmärrä alkoholipolitiikastakaan mitään. Patalaiskojakin ovat nuo ymmärtämättömät, ja kiinnostuneita vain alkoholista, eivät laadusta. Eivät näet jaksa kävellä Alkoon, koska eivät saa sieltä ketsuppia.

https://yle.fi/uutiset/3-10656379

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Minä olen nähnyt, joten huomioidaanko minun mielipiteeni siitä, että viinien myynti ruokakaupoissa pitäisi sallia? Isäni oli alkoholisti ja joi itsensä hautaan ihan Alkosta hankkimallaan VSOP konjakilla. Minun on vaikea uskoa, että ketään alkoholismilta pelastaisi se, että 5,5 tilavuusprosenttia väkevämmät juomat joutuu hakemaan eri kaupasta kuin ketsupin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jep, alkoholiongelmista kärsineiden läheisten elämän seuraamisen perusteella uskallan väittää, että rajoitukset tekevät kiusaa lähinnä kohtuukäyttäjille, joiden elämässä ja ajatuksissa on muutakin sisältöä kuin varmistaa että viinaa on riittävästi.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Yhä edelleen kommentoijilta jää huomaamatta se fakta, että alkoholisoituminen tapahtuu alkoholia nauttimalla, eikä yksikään meistä (eikä teistä) etukäteen tiedä kenestä tulee alkoholisti. Noin kymmenellä prosentilla riski on suuri.

Joten mitä helpommin alkoholia saa ja mitä useammin ja mitä useampi sitä juo niin täysin kiistatta sitä useampi alkoholisoituu.

Tämä on sellainen tieteellisen pätevä fakta, jota ei höpöpuheilla kumota. Kaikki alkoholistit ovat kyllä alkuun sitkeästi yrittäneet todistaa faktan oätemättömäksi.

Mutta suomalaisen usko siihen että sivistys tulee pullosta ja lasista ja että se on eurooppalaista on niin vankkumaton että antaa olla. Ainakin yhden asian olette todistaneet: Ruotsi ei kuulu Eurooppaan eikä siellä voi olla sivistystä. Venäjä kyllä kuuluu Eurooppaan ja on sivistyksen kehto, samoin kuin muu Suomen kaltaiset entiset itäblokin maat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #36

Euroopassa näitä poikkeavia maita onkin oikeastaan vain Suomi, Ruotsi ja Norja. Eli vajaat viisi prosenttia ihmisistä on moisen säännöstelyn alaisia.
Meinaatko todella, että meidän pitäisi tätä sivistystä alkaa opettaa sille valtavalle enemmistölle, joka on asian kanssa pärjännyt vuosituhannet ilman minkäänlaisia kieltolakiaikoja? Eritoten, kun nimenomaan täällä korostetaan alkoholismin kauhistuttavuutta Suomessa ja suomalaisten keskuudessa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #36

Pekka Siikala: - "Joten mitä helpommin alkoholia saa ja mitä useammin ja mitä useampi sitä juo niin täysin kiistatta sitä useampi alkoholisoituu."

Tämä on täysin totta, mutta tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, pitäisikö viinien myynti ruokakaupoissa sallia vai ei. Jos alkoholisoitumista halutaan yrittää estää saatavuuden hankaloittamisella, niin pitäisi tiukentaa alkoholin myyntiajankohtien rajoituksia.

Sillä, hankitaanko juotava alkoholi Alkosta vai Citymarketista, ei varmaankaan ole alkoholisoitumisen kannalta merkitystä. Merkitystä ei liene myöskään sillä, nautitaanko se alkoholi yhden viinipullollisen vai olutsixpackin muodossa. Eli jos alkoholisoitumiselle haluttaisiin jotain merkittävää tehdä, niin rajoitusten tulisi olla valtavan paljon rajumpia kuin se, että viinit pidetään Alkossa.

Timo Virta Vastaus kommenttiin #36

Ruotsi on lähempänä Eurooppaa kuin Suomi. Maantieteellisesti ja alkoholipolitiittisesti. Ruotsissa alkoholi on halvempaa kuin Suomessa. Miedot, eli alle 22% juomat ovat n. 30% halvempia. Systembolagetin valikoima on moninkertainen Alkoon verrattuna. Etämyynti on selkeästi sallittu ja kotiinkuljetus sallittua sekä Systembolagetille että etämyyjille.

Käyttäjän MikkoToivonen1 kuva
Mikko Toivonen

Minä taas lähes koko maailman läpiasuneena ja matkailleena tiedän, että mitä rajoitetumpi alkoholin saanti sitä suuremmat ongelmat siitä.
Läänteisesti siis niin, että missä alkoholi on ns. täysvapaa holhouksesta, sen ongelmat pysyvät ainakin näkyvistä pois ja ihmisetkin näyttävät elävän pidempään ja terveempinä.
Jaana on oikealla eli ihmisen sivistämisen asialla.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Alkoholi ei ole vielä koskaan ketään sivistänyt. Tästä on olemassa erittäin paljon tutkimustietoa.

En ole havainnut suuria ongelmia Ruotsissa, vaikka alkoholin saanti on siellä hyvin rajoitettua. Tarkastin tilanteen viimeksi n. viikko sitten Tukholmassa, Göteborgissa, Malmössä ja Lundissa.

Ranskassa liikun alvariinsa, ja voi että siellä niitä juoppoja riittää. Onneksi ovat huomattavasti supistaneet alkoholin saantia ja erityisesti tarjoiluaikoja. Paitsi tietenkin turistikohteissa.

Jo 1980-luvulla Ranskassa ymmärrettiin, valistuksen kautta, ettei viini sovi ruokajuomaksi jatkuvasti, ja niinpä siellä maksasairaudet ovat vähentyneet kun ne samaan aikaan Suomessa ovat lisääntyneet.

Myös Saksassa tilanne on parantunut. Enää ei ole hyväksyttävää kadunlakaisukoneenkaan kuljettajan käydä jokaisella kahvitauolla heittämässä huiviin pari olutta neljän snapsin kera. Vielä 30 vuotta sitten se oli normi.

Itse asiassa Suomi kulkee karmeasti jälkijunassa, mikä nyt on meille varsin tyypillistäkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, kuten huomaat, valistus on tehonnut paremmin kuin säännöstely.

Timo Virta

Et oo tainnut Ruotsissa käydä ihan hiljattain. Siellä on alkoholi halvempaa, etämyynti selkeästi sallittu ja kotiinkuljetus sallittua sekä Systembolagetille että etämyyjille. Lisäksi systembolagetin valikoima on moninkertainen Alkoon verrattuna.

Petri Hämäläinen

Kuormasta syöminen eli julkisen vallan rahavirtojen imeminen yksityisille tahoille on ollut sekä Kokoomuksen että demareiden pääfunktio viimeiset 20 vuotta.

Tämä hillopurkki himottaa:

Yrityksen Alko Oy liikevaihto oli 1,17 miljardia euroa 2017 ja työllisti 1870 henkilöä. Liikevaihto nousi 1 prosenttia. Tilikauden tulos oli 41 miljoonaa euroa ja liikevoittoprosentti oli 4,5. Yhtiön omavaraisuusaste oli 31,8 prosenttia.

Varsinkin kun toimii K:n ja S:n piikkiin ja mandaateilla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitä hyötyä niistä rahavirroista on, kun liikevoitto on melkein nollassa? Samat verot siitä alkoholista valtiolle maksettaisiin myytiin se sitten missä kaupassa hyvänsä.

Petri Hämäläinen

#23 - Täysin asiallista kritiikkiä Alkoa kohtaan. Luulisi että monopoli pystyisi tulouttamaan valtiolle miljardiliikevaihdolla enemmän kuin 40 miljoonaa vuodessa osinkoina.

Toisaalta hyvin tuo tuntui kunnallinen vanhustenhoito toimivan ilman tulostavoitteita. Ennen kuin Kokoomuksen avulla saatiin Attendo asialle.

Käyttäjän WilleDebaucherDahl kuva
Wille Dahl

Katsos kun temppu on siinä, että ensin Alko puretaan ja sitten alkoholiveroa lasketaan, jolloin tuosta liikevaihdosta siirtyykin suurempi osa suoraan yksityisten yritysten taskuun.

Tämän vuoksi kokkarit ja muut 'vapaat markkinat'-kapitalistit haluavat päästä hillopurkille. Valmis markkinapaikka ja todennettu kysyntä. Haluataan päästä katsokaas vastaamaan siihen kysyntään. Ja tämä pätee muihinkin julkisiin toimintoihin. Kapitalisti haluaa päästä apajille, kun ei keski mitään muuta tulonlähdettä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Outoa on sekin, ettei Suomessa viljellyistä viinirypäleistä valmistettua juomaa saa kutsua viiniksii , vaan käymismenetelmällä valmistetuiksi miedoksi alkoholijuomaksi. Toivottavasti ensi vaalikaudella ajat Suomen kuulumista eu:n viinintuottajamaaksi. Kaikki muut jäsenmaat ovat jo sillä listalla.
Tulevaisuudessa viininviljelyä voi olla merkitystä yhtenä maatalouden muotona Suomessa. Itselläni alkaa tällainen kokeilu tulevana kesänä muutaman kymmenen rypäleköynnöksen voimin. Toivottavasti saan tulevaisuudessa kutsua viljelemistäni rislingin taimista valmistettua juomaa valkoviiniksi.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

"Alkoholin kulutuksen kasvu lisää maksasairauksien riskiä"
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/alko...

"Alkoholin aiheuttamat somaattiset vauriot"
https://www.duodecimlehti.fi/lehti/1996/20/duo60400

"Alkoholi ja terveys"
https://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p...

"Alkoholin aiheuttamat sairaudet"
https://yle.fi/aihe/termi/finto/httpwwwysofiontoko...

"Alkoholin aiheuttamat aivovauriot"
http://vintti.yle.fi/yle.fi/akuutti/laakariarkisto...

"Alkoholiin liittyvä rikollisuus kasvaa"
https://yle.fi/uutiset/3-5159449

"Alkoholi ja väkivaltaisuus"
https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/...

"Lapsuus viinan varjossa"
https://lapsenmaailma.fi/teemat/terveys/lapsuus-vi...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miten tuo liittyy tämän blogin aiheeseen?

Nythän on havaittu, että jakelukanavalla ei ole käyttöä lisäävää vaikutusta.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Alkoholin saatavuuden lisääminen lisää takuuvarmasti alkoholihaittoja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #26

Mitenkäs se takuuvarmuus on nyt toteutunut, kun saatavuutta samanlaisen kinastelun jälkeen vuosi sitten parannettiin?

Nyt puhutaan lisävapauttamisesta ja aivan samanlainen argumentointi jatkuu. Pitäydyt hengenheimolaistesi kanssa samassa mandrassa vaikka todellisuus kertoisi mitä hyvänsä.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki Vastaus kommenttiin #29

Alkoholijuomien vahvuuden korotus ruokakaupoissa 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin oli pelkkää kosmetiikkaa.
Onneksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #35

Kovin siitäkin peistä taitettiin ja peloteltiin Suomen kansan uppoavan lopullissti viinan huurujen alhoon.

Minun on kuitenkin vaikea ymmärtää miten se viini muuttuisi, jos se olisi kassan hihnalla kauraryynien, salaattien, leipien ja juustojen joukossa sen sijaan, että maksettuani nuo muut ostokset kipaisen saman katon alla kymmenen metrin päästä toisen oviaukon takaa noutamassa sen ruokajuoman.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

No ei ole havaittu. Kaupoissa myytiin ennen max 4,7-prosenttisia oluita, siidereitä ja käymisteitse tehtyjä alkoholilimppareita. Nyt myydään maksimissaan 5,5-prosenttisia oluita, siidereitä ja käymisteitse tai tislatusta sekoittamalla tehtyjä lonkeroita ja muita limuviinoja.

Siitä, että ensimmäisenä vuonna ei ole havaittu alkoholin myyntimäärien nousua tämän marginaalisen muutoksen johdosta, ei voi vetää johtopäätöstä siihen, etteikö jakelukanavien lisääntyminen yleisesti ottaen lisäisi tuotteen kysyntää (joskaan ei rajattomasti). Muutoksen pitäisi olla suurempi ja tarkasteluajanjakson pitempi, että tällä perusteella voitaisiin väittää jotain viinien tai väkevien myynnin vapauttamisen vaikutuksista.

Sinänsä olen iloinen, että tämä pieni muutos tehtiin ja vielä iloisempi, että sen vastustajien maalaamat uhkakuvat eivät näyttäisi toteutuneen. Kovin pitkälle meneviä yleistyksiä ei asiasta kuitenkaan voi tehdä.

Timo Virta

Etämyynti ja matkustajatuonti ovat jo vuosia pitäneet saatavuuden laajana ja hinnat alhaalla. Eli saatavuus-argumentilla ei ole mitään pohjaa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kokoomuksessa on paljon rattijuoppoja.Ihan ministerien palleilla asti kivunneet ja Helsingin herroiksi pormestarin penkille.Tulee mieleen kokoomuksen Pietikäinen joka kehui tuhdissa rattijuopon humalassaan kiinni jäätyään"en olisi ajanut jos olisin ollut selvinpäin"..

Mitä mieltä kokomus on siitä että ALKON eli valtion monopolin hallituksen jäsenille ,kansanedustajille kannetaan ilmaiset viinat veronmaksajien rahoilla eteen?

Miten kokoomuspoliitikot selittävät sen,että yksikään suomalainen mies tai nainen ei saa edes työpaikkaa jos on joskus palanut ratista,tai hakannut jonkun vammaiseksi kännissä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yksi harvoista törkeän rattijuopumustuomion saaneista kansanedustajista on Silvia Modig. Olikos hän nyt minkä puolueen jäsen ... hmmm ...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Demareitten Antero Kekkonen oli nauttinut edellisiltana vain normaalit ruokajuomat kärytessään seuraavana iltapäivällä ratista.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Rattijuopumustuomion saaneita kansanedustajia on kaikkiaan toistakymmentä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_rikoksista_...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos vastustajat kääntyisivät kannattamaan viinejä maitokauppoihin, niin olisi mielenkiintoista perustettaisiinko Suomeen maitokauppoja. Sellaisia en ole Suomessa nähnyt. Maitojen ja viinien kauppa. :-D

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Maitokauppoja oli ennen kuten myös kauppoja, joiden kyteissä luki "LIHAA - KÖTT". Niitä jälkimmäisiä voisi nyt käyttää vaikkapa välkkyvin punaisin valoin Vaasankadun yössä.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Olen lopen kyllästynyt näihin alkoholihuurusuisiin ylistyslauluihin sivistyksestä ja vapaudesta, mutta yhden pettämättömän fakta tähän loppuun heitän:

Markettien ovenpielet ja lähipenkit ovat tursollaan haisevia juoppolalleja, jotka elämöivät, nukkuvat, oksentelevat ja edustavat muutoinkin suomalaista sivistystä.

Kuinka paljon heitä saammekaan lisää kotomaamme koko kuvaa kaunistamaan kun viinit sinne marketteihin saadaan.

Vanhojen juoppojen mahat kun eivät juuri viinejä väkevämpiä enää kestä. Kivaahan se että ilahduttavat sivistyneen eurooppalaisesti lapsiperheitten kauppareissuja.

Ketsupilla tai ilman. Huoritellen tai muuten vain ylistäen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kokemuksesi marketeista ovat aika lailla erilaiset kuin itselläni. Missä marketissa asioit?

Petri Lavonen

Markettien lähipenkeillä notkuvat juopot eivät todennäköisesti juo Lieferbraun Madonnaa. Tuskin tulevaisuudessakaan. vaan ovat hankkineet vinetto/gambinapullonsa alkosta ja siirtyneet vakiopaikkaansa missä näkee ihmisiä. Mutta oikealla kasvatuksellisella otteella ja politiikalla pystymme ohjaamaan seuraavaa sukupolvea juomaan sitä viiniä kevyemmällä kädellä. Ja oikeaan politiikkaan kuuluu kieltolakien purku jolloin ei synny tabuja.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Ja oikeaan politiikkaan kuuluu kieltolakien purku jolloin ei synny tabuja."

Koskeeko tuo myös kannabista?

Petri Lavonen Vastaus kommenttiin #57

Ei, koska kannabiksessa ei ole kyse kieltolaista vaan huumausaineesta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #64

Kannabiksen huumestatus on täysin keinotekoinen, eikä alunperin ole perustunut kuin valheisiin. Ei esim sen vaarallisuuteen tai terveyshaittoihin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

P.S:"Vanhojen juoppojen mahat kun eivät juuri viinejä väkevämpiä enää kestä.."
Itselläni taitaa olla jo 50v alkoholihuuruista eloa takana ja vieläkin se viikonloppuannos on litran pari kirkasta. Todettakoon nyt toki sen verta, ettei sentään ihan joka viikonloppu..toisaalta taas, joskus voi mennä viikollakin.
Viinejä ei sitten oteta kuin siinä tapauksessa että kunnon juomia ei ole saatavilla.

PS niitä "haisevia juoppolalleja" oli omassa nuoruudessani hyvinkin paljon, kun Liisanpuiston nurkilla aikaamme vietettiin. Spurguiksi ja densoiksi heitä nimiteltiin. Nykyisin ovat mielestäni kaikonneet katukuvasta. Toki oma asuinpaikkanikin vaihtunut "metsän keskelle".

PS2 ja ehkei ihan sivistytä, mutta itse ainakin tulen huomattavasti fiksummaksi, vahvemmaksi ja varakkaammaksi ottaessani.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Suomalainen holhousyhteiskunta ja se massiivinen koneisto joka tuottaa uusia holhoussäännöksiä ja valvojia hakee vertaistaan maailmassa. Olisiko koko alkoholin vapauttamiskeskustelu virkamieskoneiston kapuloita rattaisiin -keskustelua? Vähemmän valvottavaa, vähemmän toimintaa ja määrärahoja hallinnonalalle puhumattakaan kyseenalaisesta THL:stä. Mikä asiantuntija ja mielipiteenmuokkaaja ravintoympyröineen jne.

Ylläoleva tulee mieleen kun seuraa tätä jo erittäin pitkäksi venynyttä alkoholin vapauttamiskeskustelua - missä ovat ne oikeat argumentit miksei kauppaa voisi vapauttaa? Ja kansanterveys tai siihen vetoaminen ei ole oikea vastaus - jos olisi alkoholia saisi ainoastaan lääkärin määräyksestä.

Kaikki maahantuonti, tukku- ja vähittäiskauppa pitäisi sallia myös yksityisille toimijoille. Tämä toisi toivottua kilpailua myös tarjontaan ja rohkaisisi myös erikoistumaan esim. eri viinintuottaja-alueiden tarjontaan. Skeptikkojen mieliksi voitaisiin asettaa kauppoihin myyntikielto esim. klo 21.00 alkaen ja aamuun klo 09.00 asti. Täten myös holhous- ja valvontatyöpaikkojen ei tarvitsisi vähentyä.

On sitten yhteisön, kansalaisten ja perheiden asia valvoa alkoholin käyttöä. Ennen muinoin ei ollut sopivaa olla juopuneena tai nauttia alkoholia yleisellä paikalla. Taisipa siitä joutua putkaankin. Joka tapauksessa soisin hyvien tapojen palaavan taas kunniaan. Vapaus mutta myös vastuu !

Sitävastoin kauhistelen keskustelua mietojen huumeiden vapauttamisesta. Ne puolestani saavat pitää nykyisen statuksensa.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Alkoholi on yksi huume monien joukossa. Jaana, miksi et aja kaikkien huumeiden vapauttamista? Laillisuus ja saatavuus toimivat ihan samanlailla niiden suhteen, todennäköisesti.. ..vai riittääkö viini kauppoihin -agenda ullanlinnalaisille äänestäjillesi? Onko sinulla muita mielenkiinnon kohteita?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Alkoholi ei ole huume. Voimaks päihde kylläk7n.

Huume sana kuvaa laitonta päihdettä, esim kannabista, joka on mieto päihde verrattuna alkoholiin.

Petri Lavonen
Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #65

Kannabiksen päihtymystila vastaa muutamaa lasillista punaviiniä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Siellä istuu alkoholiongelmaiset ALKO-monopolin hallituksessa,siitä pätellen MIKÄ ONGELMA suomessa alkoholi onkaan! Arkadianmäellä ja eu:pääkaupungissa Brysselissä,toinen mokoma, ongelma onkin HEILLÄ,ei suomalaisissa ihmisissä.Ilokaasuhoidot,myllyhoidot,yksityiset klinikat jne.kun ovat näiden saatavilla ja alkoholismi ei julkisuudessa mediaan asti siksi päädy.

Siitä puhe mistä puute.Suomalaisten syyllistäminen omista ongelmista on juuri sitä mitä juoppo tekee,kun haluaa siirtää tunnetasolla omat ongelmansa toisten niskaan.Eduskunnassa juodaan ilmaista viinaa,linnan juhlissa ja jatkoilla viina virtaa valtion luottokorteilla,laivareisuilla kaatuillaan kännissä (kokoomuslaiset ..)ministerin pestissä ulkomailla on oltu kaatokännissä,eu päämajasssa kompuroidaan ja sekoillaan jne.Ihan 2000 luvulla.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Alkoholijuomat ovat niin haitallisia terveydelle, että niitä varten on jouduttu säätämään poikkeukset elintarvike-, kuluttajansuoja- ja tuotevastuulakeihin. Ilman kyseisiä poikkeuksia alkoholijuomien myynti olisi laitonta.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Olutkauppa Pienin tapaus oli kyllä huvittava esimerkki miten sääntely itsessään on se ongelma. Möivät kalliita pienpanimo oluita ja yrittivät myydä yhtä paljon ruisleipää kun kerran laki määrää. Eihän se onnistunut, onneksi laki muuttui niin, että baareista saa myydä ulos. Eli ruisleipä hittoon ja tilalle kaljahana. Tälläkö sitä kansanterveyttä sitten saadaan... Lopputulos, yksi baari lisää.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Viinan helppo saatavuus oli vallankäytön väline tsaarin Venäjälläkin.
Rahvas sai kitata älynpoistojuomia mielin määrin, joten käpertyivät ongelmiinsa ja tärkein kysymys oli "mistä saisi lisää viinaa?"
Näin vallanpitäjät saivat enemmän työrauhaa huseerata omaksi edukseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hiukan samantapaisilla väitteillähän työväenliike etunenässä oli ajamassa kieltolakia Suomeen itsenäistymisen jälkeen.

Petri Lavonen

Missä historiantutkimus on nähtävillä?

Petri Lavonen

MTV3: ssa uutisoinnissa haastateltiin THL edustajaa jolla on käsittämätön pakkomielteinen asenne. Hänen mielestään vuoden aikavälillä ei pysty näkemään kokonaiskulutuksen lisääntymistä, mutta kuitenkin piti tulla se piikki kulutuksessa ensimmäisen vuoden aikana jonka jälkeen se tasaantuisi. Viini maitokauppaan. THL edustaja demonisoi että tällöin ALKO:n monopoli olisi purettava. Vain luoja tietää miksei ALKO voisi myydä edelleen väkeviä? Tai vaikka viiniä ja olutta. Ahdasmielisyys on joillakin pinnallinen ominaisuus.

Timo Virta

Alko on yksi THLlän suurimpia rahoittajia, joten sen lauluja laulat kenen leipää syöt. Alkoholilain valmistelun yhteydessä THL asemoi itsensä monopolin/Alkon puolesta puhujaksi ja luopui riippumattomuudestaan. Samalla se menetti uskottavuutensa kansan silmissä. Matkustajatuonti ja etämyynti ovat käytännössä jo kaataneet monopolin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kokoomus ja muut hallituspuolueet eivät ole tyypillisesti piitanneet asiantuntijoiden lausunnoista. Lääkärit ovat esittäneet tilastoihin vedoten, että jokainen alkoholin saatavuuden helpotus johtaa alkoholikuolemien ja muiden terveyshaittojen lisääntymiseen. Mutta mitäpä siitä, kunhan yrittäjä saa yrittää ja kansa pääsee juomaan yötä myöden.

Jukka Ryhänen

Pelkoselta pelkkää pisteiden ja äänien kalastelua, helpoimmalla mahdollisella tavalla: vetoamalla suomalaisten miesten holhous- ja alemmuuskompleksiin.

Muutenkin täysin surutonta, välinpitämätöntä, tunteetonta ja ymmärtämätöntä kansansairauden edistämistä.

Ja mitä tulee ravintoloiden anniskeluaikoihin ja ulosmyyntiin niin uudistus oli totaalisen epäonnistunut. Kaljapullon saat ostaa ENNEN klo 21 etkä sen jälkeen eli ihan sama kuin hakisit kaupasta.

Ja anniskelu loppuu ihan samalla tavalla kuin ennen uudistusta, ainoastaan yhden tunnin erolla. Ja harva kuppila sitäkään jaksaa kun väkeä ei vaan riitä.

Aivan pelleilyä ja perseilyä nämä suuresti mainostamasi "vapautukset".

Ja lopeta se hölötys ihmisiin luottamisesta. Kuulostat aivan älyvapaalta.

Käyttäjän WilleDebaucherDahl kuva
Wille Dahl

Tämä 'blogaus' on taas tätä peri-Kokoomuslaista kuuluttelua muka-tärkeiden asioiden ratkaisemiseksi.
Eli siis sitä nimenomaista poliittista populismia.

Mitä jos Jaana olisit blogannut jostakin oikeasti tärkeästä asiasta? Kuten vaikkapa humaanimmasta päihdepolitiikasta?

Jos olisit Jaana ajan hermolla, olisi otsikkosi ollut: "Kannabis maitokauppaan!"

Ja mitä tarkoitat sillä, että politiikassa on päästy 'ihmisten luottamisen makuun'? Tuo on pelkkää pötypuhetta - todisteena siitä on aktiivimalli.

Ja kaikkein huvittavinta tästä koko 'blogauksesta' tekee se, että tässä puhutaan kovasti 'kansalaisten' vapauksista ja oikeuksista. Totuus on, kuten aina Kokoomuslaista propagandaa lukiessa, se että tässä ehdotetut uudistukset hyödyttävät ensisijaisesti eliittiä.
Todennäköisesti useammalla kokoomuslaisella on jo jonkinlainen viinanmyyntibisnes laukaisuvalmiina, odottamassa sitä H-hetkeä kun lähtölaukaus ammutaan. Ja vielä siten, että myyntiluvan saa virkamieheltä, joka on kokoomuslainen, jolloin kaikki muut halukkaat joutuvat jonoon ja kokoomuslaiset menevät ohi. Tästä on kyse.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset