JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Säitä pidellessä

Sää oli ennen turvallinen puheenaihe, sillä siitä saattoi puhua kenen kanssa tahansa ilman kiihkeitä erimielisyyksiä. Saattoi valittaa, että on liian kylmä, kuuma, märkää, kuivaa – ja aina liikaa itikoita. Suomalaista small talkia, jota kukaan ei ottanut vakavasti. Nyt kaikki ottavat – tai ainakin tulisi ottaa.

Maailma kokoontuu parhaillaan Puolaan YK:n ilmastokokoukseen. Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi noin pari kuukautta sitten raportin, jonka mukaan maapallon lämpötila on jo noussut noin asteella esiteollisesta ajasta. Pariisin sopimuksen alla annetut kansalliset päästövähennyslupaukset eivät yksin riitä. Nämä talkoot koskettavat meitä kaikkia. 

Kokoomus on ajanut määrätietoisesti kunnianhimoisempia ilmastoimia kansainväliselä tasolla. Olemme vaatineet, että esimerkiksi, että EU:n päästövähennystavoite pitäisi olla 50 prosenttia 40 prosentin sijaan vuoteen 2030 mennessä. Valtiovarainministeri Petteri Orpon ajatus energia- ja ilmastoministeristä on myös tarpeellinen osoitus siitä, että otamme tilanteen tosissamme.

Hallitus on asettanut tavoitteeksi hiilineutraalin Suomen ja esittää kivihiilen kieltämistä. Uusiutuva ja vähäpäästöinen energia tulee mahdollistaa järkevimmäksi ja taloudellisimmaksi vaihtoehdoksi. Meidän on varmistettava poliittisilla päätöksillä kuten verotuksella, että sanat ja teot ovat samassa linjassa. Fossiilienergian käyttö saadaan kyllä loppumaan, jos tahtotilaa löytyy. Keinot ovat jo olemassa, sillä tekniikka kehittyy ja halpenee kovaa vauhtia.

Luontomme monimuotoisuus on myös vaakalaudalla, sillä metsäluontomme on köyhtynyt ja monelle linnulle tärkeä lahopuu alkaa olla harvinaisuus. Metsien monimuotoisuus onkin varmistettava lisääntyvistä hakkuista huolimatta. Metsien ohella hiilinieluiksi tarvitaan uutta kehitteillä olevaa teknologiaa, jolla voidaan poistaa hiilidioksidia ilmakehästä ja varastoida sitä maahan. Metsät ovat maapallon keuhkot ja niitä tulisi varjella muun kehon hyvinvoinnin edistämiseksi.

Yksittäinen ihminen voi vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään yllättävän paljon kulutustottumuksillaan. Lihan vähentäminen ruokavaliosta on suuri yksittäinen teko. Nature-tiedelehden laajan tutkimuksen mukaan länsimaalaisten tulisi vähentää lihansyöntiä 90% ja maitotuotteiden käyttöä 60%. Kasvihuonepäästöt ja eroosio sekä vesien saastuminen ovat suorassa yhteydessä lihantuotantoon, kun soijaa kasvatetaan karjan rehuksi ja metsiä raivataan laidunmaaksi. Meillä on kiire muuttaa kulutustottumuksiamme ja ruokavaliota.

Päivittäiset uutiset lisääntyneistä hirmumyrskyistä, tulvista ja luonnon tuhoista eivät enää mene small talkin piikkiin. Fossiilisen hiilen päästöt ja ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvu on saatava kuriin ja tämä vaatii ripeitä toimia kaikilla toimialoilla, sillä kyseessä on ihmiskuntamme tulevaisuus. Tarvitaan vakavaa puhetta ja isoja tekoja. Aina yksittäisestä ihmisestä päättäviin elimiin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Yksittäinen ihminen voi vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään yllättävän paljon kulutustottumuksillaan. "

Ai? No mikä maapallon keskilämpötila on 20 vuoden päästä jos minä yksittäinen ihminen lopetan lihansyönnin versus en lopeta?

Toivottavasti itsekin ymmärrät että väitteesi on järjetön ja täysin tieteenvastainen.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"Yksittäinen ihminen voi vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään yllättävän paljon kulutustottumuksillaan."

Sanoo ihminen joka on lentänyt/matkustellut, miten paljon?

Ihan turhaan yritätte saada meitä lihansyöjiä syylistäen tähän kasvisruoka buumiin mukaan.. Liha on terveellistä,hyvää. Ja veikkaan että Suomessa kasvatettu kana on parempi luonolle kuin Keski-ameriikasta tuotu avocado.. Tai vastaavat tuotteet!

Saatte vaan vielä enemmän ihmiset ärsyyntymään tähän ilmasto vuohotukseen syyllistämällä/valehtemalla heitä, sellaisista teoista, jotka eivät edes pidä paikkansa!!

Tärkeä asia menettää arvon kun puhutte paskaa!

Komppaan Salosta! Mitä jos Suomalaiset eivät söisi lihaa enää ikinä? EI SE AUTTAISI ollenkaan ilmastoon.. Ihmiset/Naudan omistajat ynm. siihen liittyvät menettäisivät vain työpaikkansa!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toivoisin, ettet kirjoittelisi tällaisia blogeja, kun muutoin blogisi ovat usein ihan fiksuja. Esimerkiksi lainsäädäntöä koskien, alkoholipolitiikka y.m. Nuo vaalit tekevät jotkut poliitikot hiukan epätoivoisiksi ja he alkavat vetelllä vääristä naruista.

Jos uskoo siihen, että on käynnissä jonkinlainen ihmisistä johtuva ilmastonmuutos, niin siihen ei kykene vaikuttamaan sen kummemmin yksilö kuin koko Suomen kansakaan - ei pätkääkään. Niin paljon kuin toivoisinkin ilmaston lämpenemistä pelkään kuitenkin pahoin, ettei se oikeastaan toteudu.

Kaikkein typerintä olisi jonkin ilmastoministerin postin perustaminen Suomen hallitukseen. Eikös niitä kuluja ole tarkoitus karsia eikä eskaloida jonninjoutaviin virkoihin, jossa kahvia juoden ja kampaviinereitä nauttien katsotaan silmät puolitangossa seinälle heijastettuja IPCC:n ties mistä repäistyjä käppyröitä ja sitten annetaan tärkeän näköisenä huolestuneita lausuntoja YLE:n reportterille. Ei kiitos!!!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Teksti vaikuttaa lähinnä uskontunnustukselta.
Oletan että etenkin Helsingissä kampanjoiva tällaisia tarvitsee kilpaillessaan samoista äänistä vihreiden kanssa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Yksittäinen ihminen voi vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään yllättävän paljon kulutustottumuksillaan."

*****
Useampikin kohta kirjoituksessa särähti. Tuo nyt oli vain ehkä pahin niistä. Näytä nyt lukuinakin miten paljon "yllättävän paljon" lopulta onkaan.

Pahasti näyttää että Kokoomuskin valmistelee veron korotuksia (omilla priorisoinneillaan todellakin...), ja jos veikkaan mm. köyhimpien kärsivän Kokoomuksen veroehdotuksista eniten, niin paljon en oleta olevani väärässä. Uusien autojen ostajille sun muille sitten bonuksia hybridi/sähköautojen ostoon ja muuta kivaa ja ilmasto muka pelastuu.... samalla ne tonnin parin autolla menevät ihmettelevät millä rahalla voi autoa enää pitää ja julkisetkaan eivät useinkaan ole vaihtoehto... jos nyt töitä edes on ja pitäähän olla tai "aktivointia" aka tilastojen kaunisteluja tempputyöllistämisellä.

Autot nyt vain ovat yksi esimerkki. Oma lentokulutuksesi varmaan on yhtä minimiin mitoitettu kuin monella muullakin puolueestasi.
Ja näillä sähkön hinnoilla alkaa melkein toivomaankin sitä lämpiämistä.... paitsi että lasku pysyisi yhtä kaikki suurena älyttömien siirtohintojen takia. Muistelen Kataisenkin puhuneen suulla suuremmalla ennen pakoaan paremmille palkoille.

****

"Päivittäiset uutiset lisääntyneistä hirmumyrskyistä, tulvista ja luonnon tuhoista eivät... "
Tekstisi tuo mieleen jo mm. Jehovan Todistajien puheet... Heillä tuo pelottelu menee samalla kaavalla ja kiire on kova tai muuten et pelastu eivätkä sukulaisesi tai ystävätkään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"The number and intensity of these cyclones differ from year to year but did not exhibit significant systematic trends during the last hundred years."

https://www.mpimet.mpg.de/en/communication/climate...

Yllä on esitetty totuus, mutta minkäs sille voi, kun virallisen dogmin mukaan pitää kirjoittaa ...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tottakait siitä tulee riita jos joku väittää säästä puhuessa että se sää on mun vika.

Tossa pikkasen juttua "itujen" päästöistä.

https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2015/1...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mielenkiintoinen tuo linkkisi. Se osoittaa, että totuus on aina se mikä se milloinkin on ihmisten vallitsevassa tietoisuudessa. Keisarilla on vaatteet tai niitä vaatteita ei ole. Miten vain.

Vuosikymmenet Suomessa pidettiin selviönä, että kolesterolin aiheuttamat sydän- ja verisuonikuolemat johtuvat voin, täysmaidon ja kananmunien syömisestä itäisessa Suomessa. Kukaan ei kyseenalaistanut tällaista "faktaa" ja ne jotka niin tekivät, olivat sitten hymähdyksen arvoisia huru-ukkoja tai Havukka-ahon ajattelijoita. Tänä päivänä tuo fakta on deletoitu kirjoista ja kansista ja totuutena pidetään, että nuo sairaudet johtuvat lähinnä geeniperimästä ja ruokavalion kautta saatujen tyydytettyjen rasvojen vaikutus on marginaalinen.

Tuo linkissä esitelty kasvisravinnon pienempi kuormitus ymnpäristölle kumotaan myös jossain vaiheessa virallisemminkin, kun tuon linkin kaltaiset artikkelit ja katsantokannat saavat ansaitsemansa jalansijan. Ennustan, että muutaman vuosikymmenen kuluttua muistellaan näitä ilmastonmuutoshypetyksen aikoja vastaavasti hymähdellen ja tehdään korkeintaan retrospektiivisiä tutkimuksiä niistä syistä, jotka saivat julkisen totuuden valjastetuksi tuollaiseen sfääriin. Vähän niin kuin nykyään tutkitaan Suomessa 70-luvun alun taistolaisuuden olemusta, joka silloin oli pyhää yhteiskunnallista totuutta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kun valheelle saadaan tarpeeksi kannatusta ja riittävästi hyödyllisiä hölmöjä sitä levittämään niin käy niinkuin tässä ilmastosekoilussa.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

En tiedä, mutta kalliiksi nämä sirkukset käyvät. Paskanpuhujille ja erityisesti päättäjille pitäisi järjestää korvausvelvollisuus. Alkaisi toimet ja niiden perusteet olemaan reaalisella pohjalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset