JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Tyttöjen koulutus - paras sijoitus

Tänään YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä juhlitaan maailman tyttöjä. Lastenoikeusjärjestö Planin ideoima juhlapäivä muistuttaa kipeästi myös siitä, että maailmassa syrjitään edelleen puolta maailman lapsista ja nuorista vain siksi, että he ovat sattuneet syntymään tytöiksi. Tyttöjen suurimpia haasteita on ruumiillinen koskemattomuus ja vähäiset mahdollisuudet päättää omasta tulevaisuudestaan.

Maailmamme hukkaa puolet potentiaalistaan jättämällä tytöt syrjään. 62 miljoonaa kouluikäistä tyttöä ei pääse tahdostaan huolimatta kouluun. Joka kolmannella tytöllä koulu jää kesken. Keskeisimpiä syitä kouluttamattomuuteen ovat köyhyys, lapsiavioliitto tai liian varhainen äitiys. Jopa 12 miljoonaa alaikäistä tyttöä joutuu vuosittain naimisiin – useimmiten itseään vanhemman miehen kanssa. Lapsiavioliitto on kaikin tavoin rikos tytön oikeuksia kohtaan. Sinnikkäällä työllä lapsiavioliittoja on onnistuttu vähentämään 10 viimeisen vuoden aikana 15 %. Silti varhaiset raskaudet ja sukuelinten silpominen ovat edelleen arkipäivää aivan liian monille tytöille. 214 miljoonaa naista ei saa toivomaansa ehkäisyä ja yli 200 miljoonan naisen ja tytön sukuelimet on silvottu. Puhumme valtavasta määrästä alistettuja ja pahoinpideltyjä naisia.

Kaikki - tytöt, heidän perheensä ja yhteisönsä - hyötyisivät koulutetuista tytöistä. Jokainen lisävuosi koulussa kasvattaa tytön elinaikaisia tuloja 10–20%. Naiset sijoittavat 90% tuloistaan takaisin perheidensä hyväksi, miehet vastaavasti 30–40%. Kun sukupolvelta toiselle periytyvä köyhyys halutaan katkaista, tytöt ovat avainasemassa. Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa naisten vähyys tekee vääristymän päätöksentekoon. Maailman kansanedustajista vain noin 24% on naisia. Suomen eduskunnassa on nykyään 117 mies- ja 83 naiskansanedustajaa. Suomi voisi siis toimia tasa-arvon edistämisen esimerkkinä ja kehityspolitiikan mallimaana.

Sukupuolten tasa-arvo on ollut jo vuosia Suomen kehityspolitiikan läpileikkaava tavoite. Olemme olleet hyvällä polulla. Äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä on kaiken kaikkiaan vähentynyt maailmassa. Kuluneella vaalikaudella Suomi nosti naiset ja tytöt kehityspolitiikan kärkeen, mikä on tärkeä edistysaskel tasa-arvon edistämisessä. Pelkkä puhe ei kuitenkaan riitä. Tahtotilan täytyy näkyä pitkäkestoisena työnä ja sitoumuksena tukea kehitysmaiden naisten ja tyttöjen tasa-arvoa. Suomen kansa on samaa mieltä; suomalaisista 88% pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä ja 76 % pitää nimenomaan naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämistä parhaana tapana vähentää globaalia eriarvoisuutta. Jos haluamme tarttua maailman eriarvoisuuteen ja pakolaisuuden syihin – tyttöihin täytyy sijoittaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Oilsiko jo aika sanoa, että lasten koulutus on paras sijoitus.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Kun tietää ja tajuaa kuinka paljon Suomes on syrjäytyneitä pahoinvoivia nuoria . Joille työvyttömyys eläkkeitäkin kiihtyväl tahdilla kirjoitetaan.

Niin miksi heidän näkökulmasta olisi paras sijoitus sijoittaa Suomen verorahoi ventovieraisiin satoihin miljooniin tyttöihin toisel puolel maapalloo ??

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset