JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Vastuu kissoista

4.10 vietetään kansainvälistä eläinten päivää. Eläimen – toisen elävän elämän – arvostus ei kuitenkaan ole vielä sillä tasolla, millä sen tulisi olla. Lainsäädännössämme eläin edelleen rinnastetaan tavaraan. Yhteiskuntamme ”eläin on tavara” –ajatus näkyy kertakäyttökulttuurina ja yhä julmempina eläinrääkkäystapauksina. Lisäksi pentutehtailu on koko ajan kasvava valtava bisnes. Epäselvistä olosuhteista tulevia pentuja kaupataan Suomessa jatkuvasti. Sairaan halpa pentu on kuitenkin usein kaikkea muuta kuin terve.

Kuluvan syksyn ilahduttavin ja erittäin tervetullut uutinen on, että Helsingin poliisi perustaa eläinsuojelutapauksiin keskittyvän yksikön. Tutkintaryhmä tulee erikoistumaan eläinsuojelurikosten esitutkintaan ja muihin eläinsuojeluun liittyviin prosesseihin. Yhteistyötä ja tiedottamista tehdään valvontaeläinlääkäreiden sekä eläinsuojelujärjestöjen kanssa. Olen iloinen siitä, että eläinten oikeudet otetaan vihdoin vakavammin. Toivon, että tästä saadaan apu myös pentutehtailuun ja sen ohessa tapahtumaan laittomaan maahantuontiin. Toimintamallin soisi laajenevan.

Hallituksen esitys laiksi eläinten hyvinvoinnista valmistui usean vuoden valmistelujen jälkeen. Se sisältää monia hyviä asioita. Kivunlievitys kipua aiheuttavissa toimenpiteissä on tulossa pakolliseksi, eläimet ovat saamassa oikeuden jatkuvaan juomaveteen, koirien sähköpannat ollaan kieltämässä ja esimerkiksi koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on tulossa pakolliseksi. Lakiesitys sisältää kuitenkin vielä puutteita ja esimerkiksi kissat on lakiesityksessä sivuutettu. Kissat olisivat lakiesityksen mukaan jäämässä pakollisen tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin ulkopuolelle. Esimerkiksi Ranskassa kaikkien yli seitsemän kuukautta vanhojen kissojen rekisteröintivaatimus on ollut voimassa vuodesta 2012 alkaen.

Suomessa hylätään tai tapetaan ei-toivottuna arvioiden mukaan noin 20 000 kissaa vuodessa ja vain joka kymmenes talteenottopaikkaan päätynyt löytökissa haetaan takaisin omaan kotiinsa. Hylätyt ja leikkaamattomat kissat lisääntyvät rajoituksetta ja aiheuttavat koko ajan kasvavan villiintyneiden kissalaumojen ongelman. Selvää on, että populaatiot muodostuvat vastuuttoman eläintenpidon seurauksena. Tällainen käytös on häpeällistä eikä kuulu hyvinvointiyhteiskuntaan.

Pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ehkäisisi tehokkaasti tällaisten kissapopulaatioiden syntymistä. Tunnistusmerkitylle kissalle on aina rekisteröity omistaja, jolloin kissa saadaan nopeammin takaisin kotiinsa. Jos kissa on hylätty tahallisesti, voidaan tunnistusmerkityn kissan omistaja saattaa hylkäämisestä vastuuseen. Tunnistusmerkintä- ja rekisteröintivelvoite edistäisi vastuullista eläintenpitoa ja parantaisi erityisesti kissojen asemaa. Irtokissat ovat eläinsuojelullisesti huomattavasti koiria heikommassa asemassa. Tänä vuonna huonokuntoisten, hylättyjen kissojen määrä on räjähtänyt käsiin kuuman kesän ja pitkäkestoisen laiminlyönnin seurauksena. Vapaaehtoiset toimijat tekevät eläinsuojelun parissa kullanarvoista työtä, josta heille kiitos!

Koirien pakollisesta tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä on tarkoitus säätää eläinten tunnistamislainsäädännössä. Tunnistusmerkintärekisterin perustamista koskeva selvitys valmistuu syksyn aikana. On todettu, että kissojen pakollisesta tunnistusmerkintää ja rekisteröintiä koskevat säännökset on mahdollista sisällyttää lainsäädäntöön myöhemmin. Myöhemmäksi siirtäminen ei ole järkevää. Tunnistusmerkintä ja rekisteröintivaatimus tulisi ehdottomasti säätää samanaikaisesti sekä koirille että kissoille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Olipa asia miten tahansa, kissa ei kuulu vapaana Suomen luontoon tai vapaana minne tahansa piha-alueelle, vaan sen tulisi olla AINA ns. sisäkissa rajoituksineen.

Joka ikinen vapaana liikkuva kissa ulkona tulisi lopettaa välittömästi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@1. Maaseudulla omakotitalossa kissa ei ole sisäkissa, ne kyllä tietävät oman paikkansa ja kyllä tiedetään, että kulkevat pitkiäkin reissuja. Kissat ovat siellä enemmän hyödyllisiä.

Olisi se ihan hyvä, jos olisi helposti saatavaa ja sopivaa gps-paikanninta, että tietää missä kissa luuraa. Minulla on kotona 2 ns. kotikissaa, jompi kumpi käy ulkona isäntänsä seurassa ja tulevat sisälle, kun käsketään eikä ne ole talutusnuorassa lainkaan.

Parvekkeella on kanaverkot peitettynä, että ei varmasti lähde yksin hortoilemaan. Kaupungissa kissojen ei tule kulkea täysin vapaana muualla kuin maaseudulla tai mökkialueella taikka saaristossa.

Tuo sinun viimeinen kappaleesi on asiatonta, sinut tässä pitäisi lopettaa välittömästi, kun tuollaista puhut.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Et ole ajan tasalla siitä, mitä kissat luonnossa puuhastelevat. Eläin on synnynnäinen tappaja ja tappaa poikkeuksetta kaikki muut pienemmät eläimet, joista vain kykenee nirrin ottamaan pois.

Kerran erään kissanomistajan ulko-oven viereisestä pensaasta löytyi 14 oravanraatoa. Kissojen tappamiksi joutuvat siis kaikki pienemmät nisäkkäät, linnut, sammakot ja sisiliskotkin.

Pelkästään Yhdysvalloissaluontoon kuulumattomien kotikissojen tappamiksi joutuu vuosittain n. 2,9 miljardia muuta pieneläintä.

http://theoatmeal.com/comics/cats_actually_kill

Itsellänikin on kaksi kissaa, mutta ne eivät kuunaan päivänä pääse vapaana ulos, vaan ovat koko ikänsä sisäkissoja.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #3

@3. Entä sitten? Kissojen luonnetta se on ja kykenen minäkin ottamaan nirrin pois. Onko se sitten kiva, jos taloa tuhotaan haittaeläimillä? Kissoillakin kuten muilla eläimillä on haittapuolensa ja niitä pitää sietää. Entinen koirani jostain syystä tykkäsi jahdata oravia ja tappoi niitäkin.

Vastuu on kuitenkin lemmikkieläimien omistajissa, että niiden pitää tiedostaa, että mihin ne eläimet kykenevät. Kaikki eivät ymmärrä asettua niiden housuihin ja varmistella etukäteen. Kissat eivät ole tuhonneet toistaiseksi muuta kuin myyriä ja jokusen lintusia.

Amerikka on ihan eri asia, kun siellä voi näköjään pitää mitä tahansa otusta ja sitten hylätään uskomattomat määrät eri eläimiä. Suomessa on määriteltyjä asioita.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #4

"Vastuu on kuitenkin lemmikkieläimien omistajissa, että niiden pitää tiedostaa, että mihin ne eläimet kykenevät. Kaikki eivät ymmärrä asettua niiden housuihin ja varmistella etukäteen. "

Tuo vastuu ei kyllä konkretisoidu millään tavalla. Pesimäaikana kissa voi tuhota pesällisen lintuja kerrallaan tappamalla emon, en ole kuullut että omistaja koskaan olisi maksanut korvauksia eläimistä joiden tappamisesta on määrätty hinta. Töyhtöhyypästä maksettava hinta on 101 euroa ja jos pesässä kuolee neljä poikasta, periaatteessa kissan omistajalle pitäisi lähteä 500 euron lasku.

Kissat tappavat sellaisia pieniä eläimiä joita kiinni saavat. Lintusia ja myyriä mutta myös mm. sammakoita, sisi- ja vesiliskoja. Minun luonani tuhosivat tehokkaasti vaskitsapopulaation.

Toinen juttu sitten on että päästämällä kissan vapaaksi, omistaja altistaa sen monenlaisille vaaroille joista autot eivät ole vähäisemmästä päästä. Missä omistajan vastuu, kun katti kituu tienpenkalla raajat katkenneena?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #5

@5. Nyyh, kun oikein tippa vierähtää. Minä tiedän mitä teen ja en voi mitään, jos kissan luonne on sellainen kuten kaikilla eläimillä on luonteensa, mitä ei voida korjata millään tavoin.

Tehdään uusi laki:

Tapetaan kaikki kissat, kaikki koirat, kaikki linnut, ihan mitä tahansa mitkä kulkevat kahdella kolmivarpaisilla tai neljällä jalalla.

Tajuatko, että se on typerää ja niille ei vaan voi mitään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #6

Löit sitten lekkeriksi? En ole ehdottanut kaikkien tappamista vaan kiinnitin huomiota tuohon väitettyyn omistajan vastuuseen. Sellaista ei vain kissan kohdalla ole.

Koirat pitää pitää kiinni ja hyvästä syystä, miksi ei sitten kissat? Ei kissan luonnetta tarvitsekaan korjata. Ulkoilutusta varten iso häkitetty alue tai jos se ei ole mahdollista, valjaat. Ei muitakaan lemmikkieläimiä pidetä vapaana luonnossa kuleksimassa ja vaaraksi se on myös sille kissalle.

Laki muuten rajoittaa jo nyt kissan vapaanaoloa taajamissa, sitä ei vain noudateta:
https://www.sll.fi/keski-suomi/luonto/lajit/muut-l...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Heittääkö blogisti Pelkonen trumpmaisesti kuolleen kissan keskusteluun?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kreikassa oli kiva järjestelmä:
- Naaraskissan leikkaus 70 €
- Eläinsuojeluyhdistyksen lääkäri leikkasi kissoja 35 + 35 €, eli kun veit kissasi leikattavaksi maksoit sen 70 €, mutta joku koditon kissa leikattiin myös (sillä sinun rahoituksella).
Eli hintoja ei dumpattu ja kaikki olivat tyytyväisiä.

Itselläni on kaksi vapaana kulkevaa kissaa. Pitävät hiiret ja rotat loitolla. Ikävä kyllä saavat myös joskus harvoin jonkun linnunkin kiinni.
Öisin ovat yleensä kotona.
Yksi haitta on se, että kissat tappavat myös sisiliskoja ja sammakoita. Nämä ovat hyötyeläimiä, koska pitävät etenakannan kurissa. Ehkä jo ensi vuonna rakennan sammakoille oman altaan, jolloin kisut eivät pääse niihin käsiksi.
Asun Bulgarian eteläosassa:
http://leshnikovo.weebly.com
Täkäläiset asukkaat pitäisivät kyllä kissavaljaita eläinrääkkäyksenä.

Henry

Toni Rintala

Meidän kissoja ei sammakot kiinnosta. Lintuja ne kyllä jahtaa ja varmaan niitä oraviakin. Mutta kiinni niitä on vaikea saada, kun kissat eivät uskalla kovin korkealle puuhun kiivetä. Päästäisiä on saatu kiinni joitakin.
Tämä toiminta siis mökillä metsässä.

Käyttäjän AnuLfhjelm kuva
Anu Löfhjelm

Kissojen mahdollisuus ulkoiluun pitäisi myös saada pakolliseksi. Aivan liian paljon kissoja elää vangittuna sisälle koko elämänsä ajan. Kissa on liikkumaan luotu eläin ja tarvitsee ulkoliikuntaa siinä missä koirakin. Kissan ulkoilu tulee järjestää asuinympäristön olosuhteet huomioiden. Kissa on elänyt osana Suomen agraarikultturia jo satojen vuosien ajan. Hyötyeläimenä ja ihmisen kanssa. Jostain kumman syystä (liekö noiden hysteeristen ”tutkimusten” vuoksi) kissaa demonisoidaan jälleen kuin keskiajalla konsanaan. Se kertoo vain ikävää kieltään ihmisen vieraantumisesta ympäröivästä luonnosta. ”Kissa ei kuulu Suomen luontoon” -mantroja polpotetaan sitten hurmoksessa kun muuta ei osata eikä ymmärretä, miksi se kissa tännekin on aikoinaan tuotu.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ihmisen vieraantumista ympäröivästä luonnosta on nimenomaan päästää sinne kissa, joka on ensin syötetty maksapateella kotioloissa.

Väitätkö nyt että kissa kuuluu Suomen luontoon?

Käyttäjän AnuLfhjelm kuva
Anu Löfhjelm

Kissaeläimen luonnolliseen ravintoon ei kuulu maksapatee. Kannatta ensin tutustua kissan lajityypilliseen ravintoon

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #13

Kissan lajityypillinen ravinto on mikä tahansa sitä pienempi jonka se saa kiinni. Väitätkö että kissa kuuluu Suomen luontoon?

Käyttäjän AnuLfhjelm kuva
Anu Löfhjelm

Ei toki ole. Kissa kyllä tietää itse parhaiten, mitä kannattaa syödä ja mitä ei. Ja kissahan nyt on elänyt osana Suomen luontoa jo satoja vuosia. Kannattaa lukea myös vähän maatalouden ja eläinten historiaa, niin asia aukenee helpommin

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kissa ei ole sen suuremmin osa Suomen luontoa, kuin ei krokotiili tai strutsikaan.

Käyttäjän TellervoVallius kuva
Tellervo Vallius

Nyt en oikein ymmärrä kansanedustajan logiikkaa ja arvopohjaa. Asia sinänsä hyvä, mutta...
Nimittäin jokin aika taakseppäin ko kansanedustaja piti kovaa huutoa naisten oikeuksista ja nyt kissoista ja muista eläimistä. Mutta tuossa tohinassa on kokonaan unohtunut abortoidut (murhatut) pikkuvauvat. Heitä, jos jotakin äidin/naisen tulisi suojella. Mutta nyt naisen ja eläinten oikeudet on mennyt edelle! Haloo. En ymmärrä tällaista putkinäköisyyttä kansanedustajilta. Ihmisen pitää varjella ja viljellä maata ja kaikkia luotuja, syntymättömiä lapsiakin.
Asioita pitäisi osata katsoa pikkuisen laajemmin ja kokonaisuuksina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset