JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Nollatoleranssi seksuaaliselle häirinnälle

Elämme hektisessä maailmassa, jossa tieto siirtyy napin painalluksella paikasta toiseen. Sisällöstä riippuen seuraus voi olla tietoa lisäävää tai harmia aiheuttavaa. Tieto on valtaa – ja kuten kaikkeen valtaan, myös tiedonkäsittelyyn sekä sen levittämiseen liittyy vastuu. On tärkeää, että osaamme ohjeistaa lapsiamme toimimaan oikein ja vastuullisesti tiedon äärellä. Yksi napinpainallus ei saa pilata koko loppuelämää.

Pelastakaa Lapset ry selvitti uusimmassa tutkimuksessaan 12-17-vuotiaiden lasten kokemaa seksuaalista häirintää ja siihen liittyvää kiusaamista internetissä. Tulokset olivat tylyä luettavaa. Suomen lainsäädäntö, toisen ihmisen koskemattomuus ja ihmisyyden käytöstavat eivät selvästikään ole kaikilla tiedossa. Tai sitten niistä ei piitata. Jo 10-vuotiailta pyydetään alastonkuvia netissä.

Muiden nuorten taholta seksuaalista häirintää kohtasi tytöistä yli 10 prosenttia ja pojista alle 5 prosenttia. Alastonkuvien tai -videoiden pyytäminen seurustelukumppanilta katsottiin melko hyväksyttäväksi; sen hyväksyi pojista noin 30 prosenttia ja tytöistä 20 prosenttia. Lukioikäisten mielestä seksuaalisten kuvien lähettäminen oli paljon hyväksyttävämpää; tytöistä sen hyväksyi lähes puolet ja pojista lähes 60 prosenttia. Sen hetken seurustelusuhde saattaa kuitenkin olla pian ex-suhde, eikä kunnioitusta entistä kumppania kohtaan enää tunnetakaan. Alastonkuvia tai – videoita voidaan käyttää julmasti koston välineenä tai jopa kiristykseen. Kukaan tuskin haluaa joutua tilanteeseen, jossa omat intiimit kuvat leviävät rajoittamattomasti kenen tahansa nettiä käyttävän verkkokalvoille.

Seksuaalinen häirintä on toiseen ihmiseen kohdistuvaa seksuaalisen itsetunnon loukkaamista. Se on aina väärin ja tuomittavaa. Seksuaalinen häirintä on ollut rangaistava teko vasta vuodesta 2014 lähtien. Asenneilmapiirimme on oltava sellainen, että kaikkiin häirintätilanteisiin puututaan ja seksuaalinen häirintä tuomitaan. Vastuu siitä on meillä kaikilla. Seksuaalirikoslainsäädäntömme tulee suojella lasta ja nuorta paremmin. Laista on löydyttävä keinovalikoima puuttua lapseen kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan ja seksuaaliseen häirintään.

Nuoren keho ja mieli ovat kasvaessaan hyvin herkässä ja haavoittuvassa tilassa. Aikuisina meidän tehtävämme on mahdollistaa lapselle kasvurauha. Kenenkään ei pidä jäädä yksin hautomaan asiaa, vaan häirinnästä on aina kerrottava. Ainoastaan asian näkyväksi tekemisellä häirintään pystytään puuttumaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Apropo napin painaminen ja naisten asia: Miten aiot hallituspuolueen kansanedustajana menetellä, kun eduskunta äänestää ulkoministeri Soinin luottamuksesta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mielestäni tuo kysymys ei ole niin vaikea kuin ehkä kuvittelet. Voihan henkilöillä olla erilaisia mielipieitä monista asioista, mutta silti olla lojaaleja hallitusyhteistyöhön, koska siihen liittyy kokonaisuus aivan toisella tavalla kuin pelkät yksittäiset asiat.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Se on sinun ongelmasi, jos naisten oikeudet ovat mielestäsi ”pelkkä yksittäinen asia”.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #3

Eräs vihreä poliitikko esitti taannoin että kotisynnytykset kriminalisoitaisiin niistä lapselle aiheutuvien riskien vuoksi. Olin yllättänyt ettei siitä noussut skandaalia, sillä kyllähän naisen pitää saada synnyttää vaikka jätekatoksessa jos hän haluaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Kotiin kuoleminenhan on jo kriminalisoitu. Jos vanhus kuolee omaistensa seurassa siinä vaiheessa, kun hänen aikansa on koittanut, paikalle tulee aina ensin poliisi.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #8

Tämähän ei tietenkään pidä paikkaansa, mutta ihan hyvä urbaanilegenda.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Synninpäästöä haetaan, vieläkö paavi myy aneita.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Samaan aikaan perheyrityksen pomo saa ehtoolista lapsipornosta.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Nollatoleranssi nollatoleranssille. Nollatoleranssiajattelu levittää hysteeristä suhtautumistapaa, jossa faktoja ei haluta selvittää huolellisesti, vaan syntyy erilaisia noitajahteja ja moraalipaniikkeja. Ihmisiä aletaan leimata ja syrjiä erilaisten juorujen ja huhupuheiden perusteella erityisesti silloin, kun heitä saatetaan epäillä johonkin nollatoleranssiasiaan syyllistymisestä. Epäilyn varjosta tulee itsessään jo painava syytös, kun moraalipaniikki leviää yhteisöön ja syytös muuttuu käytännössä tuomioksi ilman oikeudenkäyntiä tai asian huolellista selvittelyä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, yksi tyypillinen keissi oli Yhdysvalloissa, jossa muuan koulu oli julistanut mahtipontisesti nollatoleranssin sekä ampuma-aseille että teräaseille.

Eräs 7-vuotias alaluokkalainen tyttö oli sitten saanut kotoaan evääksi mm. omenan ja avattuaan eväslaatikkonsa hän oli havainnut, että äiti oli laittanut sinne mukaan pienen kuorimaveitsen. Tyttö oli sitten tunnontarkkana kilttinä oppilaana kutsunut opettajan luokseen ja kertonut kuorimaveistä näyttäen tilanteen hänelle.

Tyttö erotettiin koulusta.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Nollatoleranssi avoimeen seksuaaliseen pukeutumiseen ;)

Käyttäjän vejuvee kuva
Veijo Venäläinen

Heti tulee seksuaallista häirintää. Olet hieno ihminen. Olen ihaillut sinua ja sinun ajatuksia. Älä vaan punastu näihin kehuihin.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Miksi kukaan nainen ei häiritse seksuaalisesti minua? Johan tässä ihan masentuu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset