JAANA PELKONEN Oman tien kulkija

Kiusaus kiusata

On taas se aika vuodesta, kun kiusaamisesta puhutaan paljon. Ja hyvä, että puhutaan. Miksi emme kuitenkaan pysty kitkemään kiusaamista koulu- ja työyhteisöistämme lukuisista kampanjoista ja palopuheista huolimatta? Suomessa on toistuvasti työpaikkakiusaamisoikeudenkäyntejä. Surullista - mutta tärkeää, että on. Ne ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu ja muutaman sitkeän ihmisarvonsa puolesta taistelevan alaisen tai kollegan ponnistus palauttaa järjestys. Valitettavan usein oman työpaikan tai mielenterveyden menetyksen hinnalla.

Tove Janssonin Muumilaakson Mörkö on suomalaisille satumaailman pelätyin hahmo. Mörköä kuvataan ”hyytävän kylmäksi olennoksi, joka jäädyttää kaiken, mihin koskee”. Se on hyvä kuvaus, sillä niin toimii aikuinen kiusaaja työpaikalla. Aikuinen Mörkö uhkailee, pelottelee, vähättelee, arvostelee ja eriarvottaa ihmiset sitä mukaa, onko heistä sillä hetkellä hänelle hyötyä vai ei. Mörölle muut ihmiset ovat itsen jatkeita ja hänen tuulenpuuskiensa heiluteltavissa. Mörön alaisuudessa tai työkaverina ei voi olla luova. Voi vain olla varpaillaan ja viluissaan. Aikuiseksi Möröksi ei tulla yhdessä yössä. Aikuinen kiusaaja on terrorisoinut ympäristöään lapsesta ja nuoresta saakka. Häneltä on jäänyt ymmärtämättä, että valtaan kuuluu kuitenkin aina olennaisena vastuu.

Valitettavasti mikään työyhteisö ei ole vapaa Möröistä. Ei edes politiikka, jossa luottamustehtävässä toimivan kuuluisi näyttää roolimallia. Kuinka olisikaan, sillä valta ja varsinkin vallan väärinkäyttö houkuttaa Mörköä yhtä varmasti kuin hopeahaarukka harakkaa. Viisas väistyy Mörön simputuksen alta, mutta aina ei pääse karkuun ilman kovan hinnan maksua.

Mikä on Mörön – ja jokaisen kiusaajan – suurin tragedia ja pelko? Yksinjääminen. Ajatellaanpa toista tuttua satua; Gösta Knutssonin Pekka Töpöhäntää. Kiusaaja-Monni ei olisi mitään ilman Pilliä ja Pullaa. Monni ei itsessään riitä – hänen on luotava jengi ja kuviteltava Pekasta vastustaja. Pekka pärjäisi elämässään oikein hyvin ilman Monnia, mutta pärjäisikö Monni ilman Pekkaa? Usein kiusaaja tarvitsee uhria enemmän kuin uhri kiusaajaa. Kiusaajan maailma on täynnä uhkia, vastustajia ja alistettavia. Pelokas maailma siis.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto määrittelee kiusaamisen ”ryhmäilmiöksi, johon liittyy vääristynyt vallan tavoittelu. Kiusaaminen koskettaa muitakin kuin vain kiusaajaa ja kiusattua, uhria. Kiusaajalla voi olla apuri, joka ei aloita kiusaamista, mutta menee helposti mukaan tilanteeseen. Vahvistaja puolestaan voi nauraa ja kannustaa kiusaajaa.” MLL muistuttaa, että yksi kiusaamisen muodoista on puuttumattomuus eli hiljainen hyväksyntä.

Kauppatieteiden tohtori Samil Aledin on tutkinut nuorten brändikiusaamista, jossa kiusataan nuorta, jonka vaatteet, kännykkä, lenkkarit tai esimerkiksi koululaukku eivät ole ”oikeaa” brändiä. Samankaltaista viestiä on tullut äideiltä, jotka ovat kertoneet, etteivät hyväkuntoiset lasten vaatteet kelpaa edes edullisesti kirpputoreilla, elleivät ne ole ”oikeaa” merkkiä. Kukaan ei ansaitse joutua ulkopuoliseksi ja kiusatuksi. Me kaikki haluamme kuulua laumaan ja tulla hyväksytyksi – ja sen arvon tulisi kuulua kaikille. Brändeistä tai vaatteista välittämättä.

Syrjäytymisen suurin estämistyö tehdään lapsuudessa luomalla pitkäaikaisia ja arvokkaita ihmissuhteita. Suurin osa löytää lapsuudenystävät koulusta ja harrastuksista. On ensisijaisen tärkeää, että aikuisilta löytyy pelisilmää ja uskallusta puuttua tilanteisiin, jotka sotivat arvokasta vuorovaikutusta vastaan. Tärkeintä on näyttää itse esimerkkiä arvokkaasta ihmisyydestä
ja luoda lapselle mahdollisuudet hyvään omanarvontuntoon.

Lapsena jaettu uhrin – tai vallan väärinkäyttäjän – rooli istuu tiukassa läpi elämän, ellei siihen puututa. Parasta olisi, jos ihminen itse huomaisi oman käytöksensä ja puuttuisi siihen. Harvemmin kuitenkaan näemme omaa käytöstämme, siksi vanhemman tai ympäristön puuttumista tarvitaan. Entä jos Mörön sielunelämään nähtäisiin syvemmälle? Ymmärtäisimme, että Mörön on pullisteltava, koska hän on epävarma omasta riittävyydestään. Jo tämän tiedon opettaminen lapselle saattaa pelastaa lapsen kiusaajilta. Lapsi ei näe Mörköä kiusaajana, vaan yksinäisyyttä pelkäävänä toisena lapsena. Siitä saattaa syntyä elämänpituinen ystävyys – ja Mörön varhainen sulaminen arvokkaaseen ihmisyyteen.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Aww, kiusaaminen, tuo satumaisen ihq asia... :-/

Tiedoksi käsikirjoittajallesi: Vakavasti puhuen kyse on ihan oikeasta väkivallasta ja sen vähätteleminen kiusaamiseksi kutsumalla pitäisi lopettaa.

Tomi Vaalisto

Henkisen väkivallan ja kiusaamisen ero on veteen piirretty viiva. Uhrin vähättely, mitätöinti, jatkuva kontrollointi, agressiivinen uhkailu ja eristäminen ovat tyypillisiä alistamisen keinoja.

Näitä kaikkia esiintyy niin koulukiusaamisessa kuin ongelmallisessa parisuhteessa ja suuressa mittakaavassa jopa valtion johto voi sortaa kansaa em keinoin. Järkyttävä esimerkki henkistä väkivaltaa kansalaisiaan kohtaan käyttävästä yhteiskunnasta on pohjoiskorealainen diktatuuri, johon kuuluu vielä järjetön väkivalta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Hyvänä esimerkkinä toimit itse myös kiusaajana..ei sitä tarvitse Koreasta asti hakea.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #7

Ketä muka kiusaan mainitsemalla todistettavasti aivopesulla ja väkivallalla kansalaisiaan hallitsevan Pohjois-Korean? Haloo!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #14

Kokeiles lukea kommenttejasi tämän itse kirjoittamasi kohdan valossa:

"..Uhrin vähättely, mitätöinti.."

Voin toki alkaa tuomaan tähän esimerkkejä,jos ei kellot ala soimaan.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #18

Soittele kellojasi ihan niin paljon kuin haluat, mutta kuka se itse keksimäsi uhri on ja miten häntä on vähätelty tai mitätöity?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #21

Lähes kaikki joiden kanssa olet eri mieltä näillä palstoilla.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #29

Ahaa - eriävän mielipiteen esittäminen kommentissa on kiusaamista muttei vähättely ja mitätöinti. Tuo kriteerisi taitaa olla aika kestämätön.

Joko kellosi ovat alkaneet soida?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #30

Mitä ihmettä horiset..

Juurihan kerroin sinun kiusaavan eriäviä mielipiteitä omaavia vähättelyllä ja mitätöinnillä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Kiusaajan maailma on täynnä uhkia, vastustajia ja alistettavia. Pelokas maailma siis.»

En nyt sanoisi näinkään. Ajatus kiusaajan pelokkuudesta vaikuttaa vähän samanlaiselta myytiltä, mitä Tommi O. Päive tuossa listasi.

Toki kiusaaminen on usein kiusaajan reagoimista uhkiin, mutta kiusaajat eivät reagoi pelokkaasti, vaan uhmaten uhkia ja ryhtymällä toimeen – kiusaamalla. Sillä he laittavat muut pelkäämään.

    «Kauppatieteiden tohtori Samil Aledin on tutkinut nuorten brändikiusaamista, jossa kiusataan nuorta, jonka vaatteet, kännykkä, lenkkarit tai esimerkiksi koululaukku eivät ole ”oikeaa” brändiä.»

Brändikiusaaminen liittynee aika keskeisesti ryhmäkoheesion rakentamiseen, ryhmän pakottaman assimilaation myötä, jonka avulla ryhmät pyrkivät erottumaan toisista. Tämä lienee ihmiselle aika lajityypillistä käyttäytymistä ja näkyy esimerkiksi monissa muinaisissa kulttuureissa, joissa kuninkaan partatyyli määritti kaikkien muidenkin miesten tyylin, joka erotti kansan naapureista. Täsmälleen samaa, mitä nykyaikana on nähty esimerkiksi Pohjois-Korean miesten hiustyylissä.

Tässä ilmiössä ei ole aivan selvää, kuka on kiusaaja, vaikka kiusaaminen epäilemättä aina henkilöityy joihinkin ryhmän tahdon toimeenpanijoihin, jotka saavat kurinpidosta arvostusta.

Hankaluutena ilmiössä on, että siinä ovat vastakkain laajan bränditeollisuuden kirkkaimmat mainossepot (usein varmasti kauppatieteen tohtoreita!) ja vastapuolella kaikenlaiset pullakahvia lipittävät KiVa-työryhmät, joiden ymmärrys siitä mikä on nuorille tärkeintä, on ehkä usein hieman vajaata.

Se, että vaikkapa venäläisten kansallishenki saataisiin tuhottua kovilla pakotteilla ja uhkauksilla, on harhaista. Ryhmän kohtaama uhka ei heikennä ryhmää vaan vahvistaa.

Siinä onkin haastetta, miten brändit voitaisiin saastuttaa sellaisiksi, etteivät ne kelpaisi minkään ryhmän identiteetin perustaksi. Tai, miten koululaisryhmät voisivat löytää identiteettinsä helpommin jostain muusta. Tähän voisi sisältyä ihan suoranaista ohjausta, joka auttaisi luokkia rakentamaan identiteettinsä harmittomasti. Koulupuvut?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kuinkahan paljon satutädillä on kokemusta suomen kolukiusaamisesta tai ylipäätään mitään tajua edes nykyisestä koulumaailmasta,ihan siellä ns.tavallisten ihmisten maailmassa,johon ei hän eikä muutkaan julkkisfrendinsä kuulu.Kuka on ylipäätään kehdannut ede skirjoittaa vakavasta asiast atällaista soopaa?Muunilaakso pekkatöpöhäntä ja mörkökin vielä...Huh,huh kyllä oli nyt sellaine pohjanoteeraus että pois alta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tuskin hän on tekstiä itse kirjoittanut. Hän vain tarjoaa kauniit kasvot ja "tv'stä tuttu" -taustan kansanedustajuudelleen. Hänen bloginsa varmastikin kirjoittaa Kokoomuksen palkkaama mainostoimisto.

Näin meillä toimii demokratia.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #6

No ihan varmasti: kun keksittyä asiaa hokee tarpeeksi monta kertaa se muuttuukin todeksi - ainakin Ilona Oksaselle.

Tomi Vaalisto

"Tuskin hän on tekstiä itse kirjoittanut. Hän vain tarjoaa kauniit kasvot ja "tv'stä tuttu" -taustan kansanedustajuudelleen. Hänen bloginsa varmastikin kirjoittaa Kokoomuksen palkkaama mainostoimisto."

Janne Kejo kiusaa nyt blogistia itse keksimällään syytöksellä. Hokemallaan "näin meillä toimii demokratia" Janne yrittää vakuuttaa itseään.

Kun herjataan suositun politikon lisäksi myös naisellisuutta niin väistämättä tulee mieleen, että syynä ovat kateus ja kiima.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Suurin kiusaaja ryhmä on kansaedustajat eivätkä edes yritä sitä lopettaa terv tepivaari

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kuulemma Kokoomuksessa ainakin Vapaavuori suosii etenemistä reittä pitkin. Voitko kommentoida asiaa?

Tomi Vaalisto

Tuo Pekka Roposen märkä päiväuni sanoiksi muutettuna on aika sairas ja kielii vakavista ongelmista ihmissuhteiden kanssa. Naiset ilmeisesti kiinnostavat, mutta kun ei onnistu niin muuttuuko kiima katkeruudeksi?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Johan on harvinaisen paskaa puhetta!!

Jos koulukiusaaja pelkää jäädä yksin, niin arvaappa mitä meidän kannattaisi sitten kiusaajalle tehdä? Niimpä! Heittää hänet toiseen kouluun ja hän jää yksin! Hän jää yksin kun hän kiusaa.. Tämän tajutakseen hän huomaa että ei kannata kiusta.. Siis tämä toimii jos sinun tekstisi toimisi!!

Ainut vaan ettei kiusaajaa kiinnosta paskaakaa se että jääkö hän yksin vai ei! nimittäin aika usein kiusaaja saa kavereita samanlaisista ihmisistä!

Tämä on vähän sama kuin että vilkas saa vilkkaasta oppilaasta helpommin ystävän/Kaverin, kuin hiljainen, hiljaisesta! Sen takia hiljaiset juurikin jäävät yksin, ja vilkkaat/sosiaaliset saavat kavereita, ja menevät porukoihin mukaan!

PS. Koulukiusaamisen saisi vähennettyä aivan älyttömästi muutamilla pienillä keinoin, mutta jostain ihmeen syystä (EN tiedä oikeasti mikä se syy on) tätä ei tehdä!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Mielestäni on hyvin irvokasta, että kansanedustaja on täällä puhumassa kiusaamisesta. Kiusaaminenhan on kiusattujen asettamista eri asemaan kuin kiusaajien ja kansanedustajien säätämä aktiivimalli täyttää näin kaikki kiusaamisen tunnusmerkit, koska aktiivimalli ei tule koskaan koskemaan kansanedustajia itseään.

Eli asia on joko niin, ettei kansanedustaja-blogisti ymmärrä mitä kiusaaminen oikeasti on, tai sitten hän on tekemässä vain politiikkaa kiusaamisella, mikä on hyvin halveksuttavaa.

Valtiohan meillä on tällä hetkellä pahin kiusaaja ja siihen tulisi kansanedustajien puuttua.

Olen muuten itse lähettänyt kirjoittamani kirjani myös kansanedustaja-blogistille luettavaksi ja tässä kirjassa kerron oman tarinani valtion kiusaamisesta ja siitä miten valtio suojelee murhayrityksen tekijää Joten voisiko edes törkeät rikokset tutkia kunnolla, vai onko kansanedustaja-blogistin mielestä oikein, että valtio suojelee rikoksentekijää ja vainoaa uhria?

Tomi Vaalisto

Suomen huonoimmaksi haukuttu hallitus on kuitenkin saavuttamassa työllisyystavoitteensa, joten työttömien aktivointi toimii.

Toki työtä vieroksuvat taivaanrannanmaalarit haluaisivat elää tulonsiirroilla veronmaksajien kustantamana, mutta nyt kiusataan töihin joutumisella tai ainakin pitää osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Aivan, puoli miljoonaa ihmistä tekee jo 9-euron orjatöitä, hallitus on saavuttamassa tavoitteensa, tehdä suomesta orjatyövoimaa käyttävä valtio.

Väität minun olevan työtä vieroksuva taivaanrannanmaalari ja pyytäisin todisteita asiasta. Olenko hakenut tai saanut mitään julkisia tukia taiteelleni?

Oma ammattisi ei näy profiilissasi, joten eikö olekin halveksuttavaa, vääristellä muiden ammatinharjoittamista, samaan aikaan kun salaa omassa profiilissaan oman ammattinsa?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #22

Et taida edes tietää mikä on orja ja sotket yhdeksän euron kulukorvauksen palkaksi.

Taivaanrannamaalari sanana on vakiintunut eikä se ole synonyymi sanalle taiteilija tai ammatti.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #23

Väitätkö ettei 9-euron pakotettu päivätyö täytä orjatyön kriteereitä. Ainakin jos katsomme ihmisoikeuksien kannalta asiaa, kyseessä on selvä orjatyö.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #25

Nyt ongelma taitaa olla luetun ymmärtäminen: kirjoitin edellisessä kommentissani, että tuo yhdeksän euroa on kulukorvaus, minkä TE toimisto maksaa.

Tässä on kopio TE-toimiston sivuilta:
"Kulukorvausta saa pääsääntöisesti 9 euroa päivässä enintään viideltä kalenteripäivältä viikossa. Kulukorvaus on 18 euroa päivässä, jos palvelu järjestetään työssäkäyntialueesi ulkopuolella"

Työllistymistä edistävät palvelut, joista tuo yhdeksän euron kulukorvaus maksetaa, eivät ole orjatyötä millään mittarilla.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #26

Kannattaisiko sinun tutustua maamme solmimiin ihmisoikeussopimuksiin? On meinaan todella rasittavaa jutella ihmisen kanssa, jonka jutut eivät edes hipaise tosiasioita.

Orjatyö on työtä jota ei voi itse valita ja josta kieltäytyminen johtaa sanktioihin. Eli 9-euron pakkotyö, on täysin orjatyötä.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #27

Parempi on, että tutustut itse kun noinkin paksua tuubaaa suollat, mikä on kertomasi mukaan vielä raskasta.

Jos itse uskot luulottelujasi todeksi ja kulukorvausta palkaksi niin ehkäpä otat yhteyttä eduskunnan oikeusasiamieheen tai valtioneuvoston oikeuskansleriin. Juuri heille kuuluu mielikuvituksesi tuote - jos se olisi totta.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #28

Olenko jossain väittänyt kulukorvausta palkaksi? Orjatyöstähän ei saa palkkaa, vaan pelkän kulukorvauksen, joka ei riitä edes päivittäiseen työaikana syötyyn lounaaseen.

Ihmisoikeuksiin voi tutustua tämän linkin kautta ja toivottavasti luet sen huolellisesti, ennen kuin alat väittämään palkatonta työtä normaaliksi työksi.

http://www.fredman-mansson.fi/yknioj.htm

Tässä taas ote Wikipediasta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Orjuus

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #31

Ainakin kommentissasi 22 väität "puoli miljoonaa ihmistä tekee jo 9-euron orjatöitä", mikä väitteenä ei viittaa kulukorvaukseen millään muotoa vaan enemmänkin yhdeksän euron palkaksi. Sekava tuo väitteesi joka tapauksessa on ja tuskinpa itsekään tiedät mitä oikeastaan tarkoitat.

Myös yrität muuuttaa kestämättömän "väitteesi 9-euron orjatyöstä" joksikin muuksi kuten palkattoman työn ja normaalin työn samaistamiseen.

Kulukorvaus ei ole ateriakorvaus.

Noissa linkessäsi ei varmasti mainita työttämän työllistämistoimia ja Kelan tukiin sekä niiden perusteisiin, joista tuossa nyt on kysymys.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #32

Perin kummallista, että sinulle on laitettu linkit ihmisoikeussopimuksiin ja orjatyömääritelmiin, ja siitä huolimatta väität vastaan. Eli eihän tässä enää muutakaan voi, kuin alkaa epäillä vastapuolen järjen käyttöä, löytyykö sitä ollenkaan?

Mikä se muuten olikaan, se sinun ammattisi, trolli ja keskustelunsotkijako se oli?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #33

Niinkö? Ehkäpä sitten teet kantelun luulotteluistasi oikeuskanslerille tai eduskunnan oikeusasiamiehelle oikein linkkiesi kera

Kerro myös millaisen vastauksen sait.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #34

Ai ihan oikeusasiamiehelle kantelu sinun järjenkäytöstäsi? Ehkä nyt kuitenkin käytän aikani johonkin tärkeämpään.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #35

Eihän oikeusasiamiehelle kuulu yksittäisen kansalaisen järjenkäyttö.

Kysehän on sekopäisestä jankkauksestasi alunperin kommentin 22 väitteestä " puoli miljoonaa ihmistä tekee jo 9-euron orjatöitä, hallitus on saavuttamassa tavoitteensa, tehdä suomesta orjatyövoimaa käyttävä valtio".

Jos älämölössäsi olisi hivenenkin totuusarvoa asia kuuluisi em virkamiehille.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #36

Se kuka tässä jankkaa sekopäisesti, olet sinä. Koska sinulle on laitettu ihmisoikeussopimukset ja orjatyön määritelmät esille, ja siitä huolimatta jatkat epätoivoista trollaamista.

Älykäs ja jopa ihan normaalikin ihminen tutustuisi asioihin, varsinkin kun ne on laitettu nenän eteen luettavaksi, vain hyvin typerät ja suorastaan aivottomat, eivät usko tosiasioita, vaikka ne ovat nenän edessä.

Ilmeisesti käsityskyvyssäsi on hyvin pahasti jotain vialla ja minä en kykene sitä korjaamaan. Vain sinä itse pystyt siihen, hyväksymällä tosiasiat. Hienoa kuitenkin, että tuot ymmärtämättömyytesi kaikille esille ihan julkisesti. Harvalla on kanttia heittäytyä aivan urpoksi julkisesti.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #38

Höpö höpö.

Kysehän oli TE-palvelujen yhdekäsän euron kulukorvauksesta, josta hörhöilit "puoli miljoonaa ihmistä tekee jo 9-euron orjatöitä, hallitus on saavuttamassa tavoitteensa, tehdä suomesta orjatyövoimaa käyttävä valtio".

Hyviä uutisia: yksi uskoo aivopieruusi! Tuo henkilö on tietysti sinä itse, mikä on myös aika säälittävää.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #39

Tässä keskustelussamme on moniakin säälittäviä piirteitä, jotka myös jokainen voi suoraan todeta.

Yksi on tietenkin se, että sinulle on lyöty tosiasiat päin naamaa ja siitä huolimatta esität vastakkaista.

Toinen on se, puhut yhden uskovan juttuihini, ilmeisesti tarkoitat suosittelijaa joka on peukuttanut kommenttejani ja sitäkin väität minuksi itsekseni, vaikka jokainen voi katsoa kuka se suosittelija on.

Kaikista säälittävintä on, että maan paras ja asiallisin keskustelupalsta on ajautunut kaltaistesi leikkipaikaksi. Vastaan sinulle vain sen takia, jotta tämä blogi pysyy esillä ja kaikki lukijat voivat katsoa minkälaista touhua palstan nykyiset trollit touhuavat.

Silloin kun tosiasiat on lyöty eteen, silloin älykäs ihminen muuttaa mielipidettään ja hyväksyy tosiasiat. Vain trolli tai hyvin typerä ihminen alkaa silloin enää väittämään vastaan. Ymmärräthän että, tosiasioita vastaan puhuminen vie uskottavuuden muissakin blogeissa ja kun se kerran menee, sitä on hyvin vaikeaa saada takaisin.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #40

"Pikku" detaljeja uupuu - noissa linkeissäsi ei ole sanaakaan kiistan aiheesta "hallituksen tavoitesta ja sen saavuttamista", mitä väitit kommentissa 22. Kerroit, että tuo hallitukse tavoite on "tehdä suomesta orjatyövoimaa käyttävä valtio".
Et myös ymmärrä yhdeksän euron kulukorvausta.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #41

Pakkotyö rinnastetaan orjuuteen ja pakkotyö on sellainen työ jota ei voi valita ja josta kieltäytyminen johtaa sanktioihin.

http://rayhablogi.blogspot.com/2017/03/orjatyo-suo...

Kaikki edellä mainitsemani asiat olisivat tulleet ilmi jo aikaisemmista linkityksistäni. Joten miksi jankkaat lapsellisesti samoja asioita ja väität esitettyjä tosiasioita vastaan? Onko tuo mielestäsi aikuisen täysipäisen ihmisen toimintaa?

Ei tämä keskustelu johda koskaan mihinkään, koska sinä et tunnusta tosiasioita, pakkotyö on orjatyötä. Stalin sanoi, että kun valhetta syötetään tarpeeksi usein, se muuttuu todeksi, sitäkö olet yrittänyt nyt yhdeksän kertaa tässä blogissa?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #22

Ai niin, olen minä kerran tehnyt apurahaehdotuksen tälle palstalle, joka toisi maahamme sellaisen turistivirran, ettei loppua näkyisi koskaan. Tämä löisi laudalta kaikki nykyiset taidemuseot.

http://ukkram09.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/...

Ja kun nyt muistin asian, taidankin hakea apurahaa kyseiselle idealleni.

Juhani Vehmaskangas

Tiedoksi...
Kyselyyni: https://fi.surveymonkey.com/r/MKTMKRS
vastanneista 2/3 ilmoittaa olleensa koulukiusaaja!

Käyttäjän PetriHmlinen1 kuva
Petri Hämäläinen

Mitä akuiset edellä, sitä lapset perässä

Totta kai lapset kiusaa kun aikuisten julkinen poliittinen maailma on nykyään täynnä kiusaamista.

Systemaattinen kiusaamisen, eristämisen ja nöyryyttämisen kohteena ovat:

Trump
PerusS
KD
SD
Brexit/UK
Unkari
Puola
Venäjä
Turkki

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset