JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Ihmislajin selviytyminen on pienestä kiinni

Viime vuonna järjestetty Ylen luonto-ohjelmien ”Miljoona linnunpönttöä”-kampanja oli loistava esimerkki yhteisöllisen tahtotilan toteutumisesta. Kampanja haastoi suomalaiset rakentamaan linnunpönttöjä pesäkolojen puutteesta kärsiville linnuille. Suomalaisille linnut ovat rakkaita. Kuvasimmehan me jo kansallisromantiikan aikana itseämme mielellään lintuina, kun omaa maata ja suomalaisuutta ei saanut Venäjän nuhteiden pelossa korostaa. 

Linnunpönttö-kampanja onnistui yli odotusten. Suomalaiset rekisteröivät runsaassa vuodessa yli 1,3 miljoonaa linnunpönttöä. Samalla nostettiin esille tärkeä ymmärrys muuttuneesta luonnostamme, kun metsistä ovat kadonneet lahopuut eli lintujen luontaiset pesimäkolot. Nyt samankaltainen tiedotuskampanja ja siitä seuraava nopea toiminta varsinkin lainsäädännössä ja maanviljelyksessä olisi tarpeen. Tutkijat ovat huolissaan Ranskan lintukannan romahtamisesta. Ongelma ei ole vain Ranskan, vaan kaikissa Euroopan maissa on havaittu peltolintujen kohdalla samaa vähenemistä. Suomessakin pellot ja suot ovat vähentyneet sekä muuttaneet muotoaan. Suurimpana syyllisenä pidetään tuholaismyrkkyjen käyttöä, joka on tuhonnut lintujen pääasiallisen ravinnon eli hyönteiset. 

Samaa huolestuneisuutta on ilmaistu jo pitkään mehiläiskantojen katoamisesta. Ilman pölyttäjiä ihmislaji on pian isoissa ongelmissa. Jos viljelysmaamme jäävät ilman pölyttäjiä, meillä ei ole pian mitään viljeltävää. Jotta linnunpöntöissä olisi asukkaita, tulee lintujen ruoan riittävyydestä huolehtia. Luonto korjaa kyllä itsensä, jos annamme sille mahdollisuuden. Mehiläiskannat elpyvät, jos niille tarjotaan myrkytön pölytyskenttä. Se, että populaatiomme on täysin riippuvainen luontomme pienimmistä jäsenistä, tulisi olla itsestään selvää. 

Suomi voisi ottaa nyt seuraavan askeleen linnunpönttökampanjasta pölyttäjien ja hyönteisten pelastamiseen. Pelastamalla luonnon tasapainon ihminen pelastaa myös itsensä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hyvä Jaana, pidät tärkeää asiaa esillä:

Rakennetaan yhdessä "Miljoona hyönteishotellia" - otatko haasteen vastaan? (US 11.4.2018)

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253675-ra...

Nyt olisi "aitovihreälle" puolueelle tilaa Suomen puoluekentässä! (US 1.5.2018)

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254703-ny...

Juha Hämäläinen

Kyllä meitä pönttöjä täällä riittää 5,5 miljoonaa. Ei muuta kuin kuljetaan suut auki niin pääsevät linnut pesimään.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Juha, huumoriakin tarvitaan! :)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ylen verkkouutisissa tänään 22.5.2018:

Suomen luonto ja ympäristönsuojelu joutumassa kärsijöiksi, kun EU aikoo leikata maataloustukia. EU-komission ehdottomat leikkaukset osuvat selvästi enemmän esimerkiksi ympäristötukiin kuin maatalouden saamiin suoriin tukiin.

https://yle.fi/uutiset/3-10207612?utm_source=newsl...

Em. uutisessa kerrotaan, että "ympäristökorvauksista saattaisi lähteä jopa 30 prosenttia, jos jäsenmaat haluavat maksaa enemmän suoria tulotukia kuin ympäristökorvauksia". Asiasta em. näkemyksensä kertoi erityisasiantuntija Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Jaana, kun sinua nyt huolettaa ihmisen ja luonnon tasapainon säilyminen Suomessa (ja muualla?), niin miten sinä ja Kokoomus aiotte edesauttaa sitä, että ympäristökorvauksista ei leikata esim. 15 - 30 %:ia, joka olisi tuhoisaa luonnollemme?

Ryhtyisikö Kokoomus "aitovihreäksi" puolueeksi Suomeen, kun nykyisten Vihreiden agendalla on vain ihmisten hyvinvointiin liittyvät asiat, ei lainkaan luonnon- ja ympäristönsuojeluun liittyvät. Ainakin näin on Suomen vihreimmässä kunnassa, Jyväskylässä - Aaltojen kaupungissa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Ihmiskunta ei selviä lintujen ja hyönteisten suojelulla.
Väestönkasvua on rajoitettava.
Sen uskalsi sanoa professori Kari Enqvist.
https://yle.fi/uutiset/3-10211420
Edes Suomessa ei annettaisi oikeutta lapsettomuuteen, vaikka se olisi ekologisesti järkevä päätös.
#oikeuslapsettomuuteen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset