JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

1705

17.5 vietetään kansainvälistä homofobian vastaista päivää. Päivän tarkoituksena on muistuttaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemasta syrjinnästä. Elämme maailmassa, jossa kaikkien ihmisten tasa-arvoiset oikeudet eivät ole itsestäänselvyyksiä. Meidän tulee väsymättä taistella tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta. 

Sukupuoli, ikä, seksuaalinen suuntautuminen, terveydentila, etninen alkuperä tai sosiaaliset lähtökohdat eivät saa määrittää, tai vaikuttaa ihmisen tulevaisuuteen. Ne eivät myöskään saa vaikuttaa siihen, miten ihminen kohdataan, miten häntä kohdellaan ja miten häneen suhtaudutaan. Peruskäytöstavat tuntuvat unohtuneen monilta erityisesti somekeskusteluissa. Ainoa oikea vaihtoehto on nollatoleranssi. Kaikenlainen nimittely, perättömien juorujen levittäminen ja vihapuhe on yksiselitteisesti tuomittavaa. Nollatoleranssi lähtee liikkeelle puuttumisesta jokaiseen epäasialliseen keskusteluun ja tilanteeseen. Se vaatii jokaiselta uskallusta toimia ja uskallusta puolustaa toista ihmistä.

Tällä vaalikaudella Suomessa on jo otettu suuria ja tärkeitä askelia tasa-arvon ja ihmisoikeuksien toteutumisen edistämiseksi. Tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan maaliskuussa 2017 ja helmikuussa 2018 eduskunta hyväksyi uuden äitiyslain. Kaikilla suomalaisilla on nyt yhdenvertainen oikeus solmia avioliitto ja jatkossa naispareille syntyvien lasten vanhemmuus voidaan tunnustaa jo neuvolassa. Tähän mennessä vanhemmuuden tunnustaminen on vaatinut perheen sisäisen adoptioprosessin läpikäymistä.

Seuraava askel tasa-arvon ja ihmisoikeuksien tiellä on translain perinpohjainen uudistaminen. Myös YK on vaatinut Suomelta translain muuttamista. Nykyinen translaki ei kunnioita transihmisten ihmisoikeuksia tai itsemääräämisoikeutta. Suomi on viimeinen Pohjoismaa, jossa on edelleen voimassa biologista sukupuoltaan muuttavan henkilön pakkosterilisaatio. Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä nousi myös YK:n tarkastelusta yhdeksi kynnyskysymyksistä. Toistaiseksi Suomi ei ole tähän vaatimukseen reagoinut.

Translaki olisi pitänyt uudistaa jo kauan aikaa sitten. Tasa-arvon ja ihmisoikeuksien nimeen vannovassa Suomessa syrjitään lainsäädännön nojalla niitä ihmisiä, jotka vaihtavat biologista sukupuoltaan. Tilanne on ihmisoikeus- ja tasa-arvonäkökulmasta täysin kestämätön. Tällä hetkellä olen erittäin iloinen siitä, että oman puolueeni kokoomuksen puoluehallitus on esittänyt translain uudistamisen hyväksymistä puolueen linjaksi. Toivon erittäin vahvasti, että puoluekokous hyväksyy tämän kannan kesäkuussa. Toimeen on ryhdyttävä niin pian kuin mahdollista.

Ainuttakaan hyväksyttävää pätevää perustelua sille, että ihmisiä kohdellaan lain edessä eri tavoin riippuen heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan ei yksikertaisesti ole. Erityisesti lainsäätäjille ihmisten juridisen tasa-arvon on oltava itsestäänselvyys. Kyse ei ole omantunnon asiasta, vaan kyse on perusoikeuksista, yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja vapaudesta olla oma itsensä. Yhteiskunta, joka kohtelee kansalaisiaan lain edessä eri tavoin riippuen heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan, ei ole kehittynyt yhteiskunta.

Homofobian vastaisella päivällä on tärkeä tehtävä. Onneksi voimme kuitenkin iloita siitä, että Suomessa sekä ajattelu että tasa-arvon turvaava lainsäädäntö ovat tarkentuneet. Työtä homofobiaa ja ihmisoikeusrikkomuksia vastaan on tehtävä joka päivä. Jokainen meistä on yhtä tärkeä ja arvokas. Jokainen ansaitsee tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti aina ja kaikkialla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Miten translaki ottaa huomioon, jos henkilö tuntee olevansa molempia sukupuolia?

Kirjoituksesta saa käsityksen, että biologisen sukupuolen vaihtaminen liittyisi oleellisesti seksuaaliseen suuntautumiseen. Mielestäni nämä eivät liity toisiinsa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

17.5. muistuttaa sekä sukupuoli-identiteetin että seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta keskuudessamme. Tarkkaavainen lukija saattaa huomata Pelkosen puhuvan blogissaan molemmista vuorollaan.

Juha Hämäläinen

Jaana nyt sekoilee tai kerää äänestäjiä:

"Sukupuoli, ikä, seksuaalinen suuntautuminen, terveydentila, etninen alkuperä tai sosiaaliset lähtökohdat eivät saa määrittää, tai vaikuttaa ihmisen tulevaisuuteen. Ne eivät myöskään saa vaikuttaa siihen, miten ihminen kohdataan, miten häntä kohdellaan ja miten häneen suhtaudutaan. "

Kaikki mainitsemasi tekijät ja monet lisäksi ovat aina vaikuttaneet ja tulevat vaikuttamaan siihen miten meitä kohdellaan ja minkälainen tulevaisuutemme on. Kyllä Jaana tämän tietää.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Maailma on aivan mieletön. Sukupuolia ei ole, mutta sukupuolenvaihdoksia tehdään, rotujakaan ei ole, mutta koko ajan "rodullistetaan", eikä rodullisia tuntomerkkejä saa kertoa lehdissä. Kaikilla muilla on kulttuuri paitsi suomalaisilla, jotka syyllistyvät jatkuvaan kulttuuriseen appropriaatioon. Kaikki suomalaisista ulkonäöllisesti poikkeaviin kohdistuvat toimet ovat, jos eivät suoraa rasismia, niin ainakin tuomittavaa etnistä profilointia. Joka ainoaan television paneeliin pitää saada homojen edustaja ja muslimi, vaikka kumpiakin on yhteiskunnassa häviävän pieni määrä.

Niin sanottuihin vaarallisiin maihin ei saa paluttaa yhtä ainutta kielteisen turvpaikan saanutta, mutta sitten jos turvapaikan saanut tahtoo sellaiseen lomalle lastensa kanssa niin totta kai, sinne vain, ja jos lapset sattuvat olemaan "naisoletettuja" niin eiköhän samalla hoideta se klitoriksen poisto ja/tai naiteta lapsi jollekin vanhalle äijälle tai ainakin serkulle..

Juha Hämäläinen

#3. Todella tragikoomisiin mittoihin paisunut tämä vähemmistökouhotus maassamme, joka on äärimmäisen reilu kaikenlaisia kohtaan.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

"Suomi on viimeinen Pohjoismaa, jossa on edelleen voimassa biologista sukupuoltaan muuttavan henkilön pakkosterilisaatio."

On ihan pakko kysyä, miten sitä biologista sukupuolta oikein vaihdetaan. Jos joku nainen on päättänyt ryhtyä mieheksi, mutta synnyttää sen jälkeen vauvan, eikö silloin sukupuolen biologinen vaihtaminen ole mennyt jotenkin pahasti pieleen? Eikö sittenkin kyseessä ole pelkkä juridinen muutos ja aikaisemmasta poikkeava merkintä väestökirjanpidossa?

Miss Fortune

Koska sukupuolta ei vaihdeta tai muuteta, nykyään puhutaan sukupuolen korjauksesta koska se kuvaa ilmiötä paremmin. Kukaan ei myöskään "päätä" lähteä tähän prosessiin, yhtään sen enempää kuin sinä päätät mennä hoitoihin jos sulta on jalka murtunut ja päätät ottaa kipsin jalkaasi, kyseessä on tarve.

Eli esimerkkinä joku naiseksi määritetty tajuaakin olevansa mies (eli lääkärin veikkaus sukupuolesta haarojen välin perusteella olikin väärä) ja huomaa tarpeen muokata biologiaansa vastaamaan aivojen neuroanatomian vaatimuksia, ja alkaa elämään miehenä. Se kuinka paljon sukupuoli-biologian korjaamista aivoille sopivaksi tarvitaan, on yksilöllistä, joillekin pelkkä sosiaalinen transitio riittää, jotkut tarvitsevat rintaleikkauksia, ja jotkut paljon enemmän. "Lisääntymiskyky" ei ole lääketieteellisesti tai sosiaalisesti merkittävä mitä tulee sukupuolen määrittelemiseen, maailmassa on paljon miehiä ja naisia joiden lisääntymiskykyä ei ole tarkistettu eikä heidän sukupuolen määritys siitä mihinkään muutu.

Translaki pitäisi olla pelkkä juridinen muutos ja merkintä, mutta tällä hetkellä tuon merkinnän korjaus siinä tilanteessa että lääkäri on veikannut väärin syntymähetkellä vaatii seuraavaa ilman perusteluja:
- Täysi-ikäisyyttä (ei onnistu alaikäiselle, vaikka on tärkeää terveyden kannalta, edes huoltajan allekirjoituksella)
- Vuoden tosielämän koetta (eli pitää vuosi "laittomasti" elää tietyn sukupuolen mukaisesti, jota kukaan ei edes pysty seuraamaan ja todistamaan, mutta lääkäreiltä vaaditaan tähän ajan tuhlausta ja todistus, joita tarvitaan 2 eri toimipisteen lääkäreiltä)
- Lisääntymiskyvyttömyyttä (joka katsotaan tapahtuneeksi kun on käyttänyt hormoneja vuoden, tai leikkaus jos tämä ei ole mahdollista. Hormonien tuottamaa lisääntymiskyvyttömyyttä ei kuitenkaan edes testata missään vaiheessa, ja lisääntymiskyky voi palautua jos niiden käytön lopettaa sitten kun on todistus kädessä, joka tekee tästä vaatimuksesta käsittämättömämmän).

Ja jos tätä juridista sukupuolta ei saa korjattua, niin henkilö altistuu syrjinnälle koulussa, töissä, työllistyessä, baarissa, pankissa, kodin hankinnassa, matkustaessa, ulkomailla. Vaikka olisi kuinka kiva että tätä syrjintää ei olisi niin tarve hetun korjaamiseen ei olisi niin suuri, niin tosiasiassa tätä syrjintää esiintyy paljon.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

"Lisääntymiskyky ei ole lääketieteellisesti tai sosiaalisesti merkittävä mitä tulee sukupuolen määrittelemiseen..." Jaa, taas huomaan olleeni väärässä, minä kun luulin, että vain nainen voi synnyttää. Kutsutaanko synnyttänyttä miestä lapsensa äidiksi vai isäksi?

Miss Fortune Vastaus kommenttiin #16

Sukupuoli on monimutkainen sosiaalinen, kulttuurillinen ja biologinen kokonaisuus, "nainen", "äiti" ja "isä" itseasiassa ovat paljon enemmän kulttuurillisia ja sosiaalisia termejä kuin biologisia.

Biologisesti asiat eivät myöskään aina ole niin kaksijakoisia kuin "mies" ja "nainen". Synnyttäjä voi olla mies, ja on siis lapsen isä, tai sukupuoleton eli yksinkertaisesti vanhempi.

Yleensä se on niin kuin on opittu, että nainen jolla on kaikki oletetut biologiset ominaisuudet synnyttää, mutta oikea elämä on joskus vähän monimutkaisempi kuin yläasteella opitaan, eikö?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Ns. pakkosterilisaatio vaatii oman hakemuksen ja kahden lääkärin päätöksen. Lisäksi sterilisaatiota ei vaadita välttämättä, koska ulkonäköä muokkaava hormonilääkitys aiheuttaa yleensä sivuvaikutuksena lisääntymiskyvyttömyyden.
Ketään ei pakoteta muuttamaan juridista sukupuoltaan, vaan se on täysin vapaaehtoista.
Rehellisempää olisi puhua lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksesta kuin pakkosterilisaatiosta.
Lakia voi muuttaa siltä osalta, en vastusta.

Transaktivistit vastustavat käsitettä "biologinen sukupuoli". He pitävät sitä transfobiana.

Miss Fortune

Kyllä, siitä voi puhua lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksena.

Suomen valtio ja laki vaatii yhdeltä ihmisryhmältä lisääntymiskyvyttömyyttä, tai vaihtoehtoisesti he joutuvat kohtaamaan rakenteellista syrjintää koko loppuelämänsä (jonka henkinen stressi ja eristävä vaikutus haittaa terveyttä ellei jopa johda kuolemaan).

Olet aivan oikeassa että ketään ei pakoteta valitsemaan, mutta vähättelet asiaa jos luulet että tilanne olisi millään tavalla reilu tai vapaaehtoinen, juridinen sukupuoli näkyy mm. matkustaessa ja töitä hakiessa, jos on ristiriita tämän kanssa niin tulee ongelmia tullissa tai töiden saamisessa, vain parina esimerkkinä. Ja tämä lisääntymiskyvyttömyysvaatimus on ihan yhtä paljon vaatimus että olet steriili, vaikka se tapahtuisi kemikaalisesti hormoneilla (vuoden jälkeen).

Ja transsukupuolisuus perustuu biologiaan, transnaiset ovat biologisesti naisia. Suurin osa joka alkaa biologisesta sukupuolesta väittelemään ei yleensä sen monimutkaisuutta ymmärrä ja jättää enemmän cisihmisiä määrityksen ulkopuolelle kuin transihmisiä laittaa mihinkään lokeroon.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #18

Transihminen voi hankkia lapset ennen muutoshoitoihin alkamista. Ja kannattaakin, koska hoidot aiheuttavat hedelmättömyyttä.
Ei siis ole loppuiän syrjintää.
Jos transihmiselle on vaikeaa esittää papereita sukupuolimerkinnän vuoksi, miten tilannetta parantaa miehen henkilöllisyys raskaana olevalla naiselta näyttävällä transihmisellä?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #19

"Transihminen voi hankkia lapset ennen muutoshoitoihin alkamista. Ja kannattaakin, koska hoidot aiheuttavat hedelmättömyyttä."

Voiko tosiaan? Montako lasta suosittelet hankkimaan ennen 18:tta ikävuotta? Pitäisikö aloittaa heti 13-vuotiaana?

"Jos transihmiselle on vaikeaa esittää papereita sukupuolimerkinnän vuoksi, miten tilannetta parantaa miehen henkilöllisyys raskaana olevalla naiselta näyttävällä transihmisellä?"

Ensinnäkin, transmiehen raskaus on erittäin harvinaista, eikä voi määrittää transihmisten kohtelua yleensä. Toisekseen, on vaikea erottaa raskausvatsaa paljon yleisemmästä kaljamahasta, joten raskaana oleva transmies sulautuu mainiosti miesten populaatioon.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #20

Transhoitoja ei ole pakko aloittaa 18-v. Jotkut ovat olleet yli 50-v ja perheellisiä. Eli joillakin transihmisillä on lapsia.
Jos juridisen sukupuolen saisi vaihtaa kuka tahansa omalla ilmoituksella, mieheksi vaihtava voisi olla aivan naisen näköinen.
Transsukupuolisuuteen kuuluu tarve muokata kehoa enemmän koetun sukupuolen näköiseksi. Siksi käytetään hormonihoitoja ja leikkauksia.

Miss Fortune Vastaus kommenttiin #22

Eikä murtuneeseen jalkaan ole pakko ottaa kipsiä, elämä vaan tulee olemaan aika kivuliasta ilman. Mutta kyllä, jotkut ovat joutuneet kärsimään yli 50 vuotta tiedon puutteen ja/tai syrjinnän takia, ja jotkut ovat saaneet lapsia ennen kuin tajusivat tilanteensa. Tämän lisäksi tämä että koska tarvitsee aloittaa hoitoja, ei pitäisi olla lain pykälissä vaadittu velvoite elää osana yhteiskuntaa, etenkin kun kaikki eivät halua tai pysty käymään hormonihoitoja, jolloin mennään jo leikkaus-vaatimuksiin.

Kyllä, jos se olisi ilmoitus asia, voi mieheltä näyttävällä olla naisen merkintä, jos hän niin haluaa. Silloin kyseessä oikeasti olisi henkilön oma valinta, eikä pakotettu tila (huomioi että kuten on mainittu, vuosi hormoneja jotka vaikuttavat myös ulkonäköön, mutta myös vaaditaan että henkilö elää laittomasti toisen sukupuolen mukaisesti). Mikä oli pointtisi?

Ja ei, nykytiedon mukaan ei ole kyseessä että tulee "koetun sukupuolen näköisesti", vaan että korjataan biologisia ominaisuuksia, biologiaan perustuvan tarpeen mukaisesti. Hormonihoitojen pointti ei ole että näyttää tietyltä, vaan että kehossa on aivojen vaatima hormonitaso ja tähän liittyviä ominaisuuksia, sama leikkauksissa, anatomian eli biologian muokkausta tarpeen mukaan.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #22

Transhoitojen tulokset ovat sitä parempia mitä vähemmän aikaa väärät hormonit ovat ehtineet vaikuttaa. Siksi monet suorittavat transition mahdollisimman nuorina ja tämän vuoksi haluavat säilyttää lisääntymiskykynsä. Tarve lisääntyä on useimmilla ihmisillä hyvin voimakas.

Mitä haittaa on siitä, että mies on naisen näköinen? Voitko taata, ettei kukaan cis-mies ole naisen näköinen?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #25

Kirjoitin jo aiemmin, että hormonihoidot aiheuttavat lisääntymiskyvyttömyyden.
Transihmisillä halu kehon muutoksiin on suurempi kuin tarve lisääntyä.
He kärsivät alkuperäisestä ulkunäöstään ja henkilötodistuksen sukupuolimerkintä on ahdistava.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #26

"Transihmisillä halu kehon muutoksiin on suurempi kuin tarve lisääntyä."

Mihin tämä väite perustuu? En ole nähnyt tätä tutkitun missään.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #27

Transmies Musta Orkidea kertoi blogissaan, että kokemus väärästä kehosta menee kaiken muun yli.
Jos transihminen haluaa lapsia enemmän kuin kehon muutoksia, hän aloittaa transhoidot vasta lasten saamisen jälkeen, koska hoitojen sivuvaikutuksena on hedelmättömyys.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #28

Vai MO tämän tiedon lähde sitten on. Voisitko ajatella jonkun muunkin transihmisen blogien lukemista ja heidän mielipiteidensä siteeraamista? MO kun ei edusta transyhteisön yleisiä mielipiteitä.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #29

Ei tarvita edes MO kantaa, koska transihmisten kehodysforia on ihan lääketieteellinen asia.
Jos sitä ei olisi, ei tarvittaisi hormonihoitoja ja leikkauksia.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #29

Ei tarvita edes MO kantaa, koska transihmisten kehodysforia on ihan lääketieteellinen asia.
Jos sitä ei olisi, ei tarvittaisi hormonihoitoja ja leikkauksia.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

"Tasa-arvon ja ihmisoikeuksien nimeen vannovassa Suomessa syrjitään lainsäädännön nojalla niitä ihmisiä, jotka vaihtavat biologista sukupuoltaan."
Lauseessa on slurreja eli sanoja, jotka loukkaavat transaktivisteja.
"vaihtavat biologista sukupuoltaan", tämä on transaktivistien mielestä transfobiaa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ei tänne mitään kannata kirjoittaa. Ei Pelkonen vastaa kuitenkaan. Aivan turhaa Pelkonen luulee edustavansa kansaa, tuskin edes tietää missä se "kansa" on.

Näille ihmisille on tärkeää vaikuttaa "progressiiviselta" ja "ajan hengessä elävältä". Mitään sisältöä hänenkään puheenvuorossaan ei ollut.

Juha Hämäläinen

#6. Arvelen myös kyse olevan varhaisesta vaalimainoksesta. Siinä se.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kiitos, Jaana. Ja kuten huomannet, yllä ei ole ensimmäistäkään kommenttia, joka ansaitsisi vastauksen. En minäkään sellaista odota. Asiat ovat edenneet Suomessa nopeasti hyvään suuntaan. Kokoomuksenkin kannanotot ja tahtotila lupaavat hyvän kehityksen jatkumista, muistakaa pitää niistä kiinni.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Tämähän mukailee mediassa maalailtua kuvaa kokoomuksesta. Keskustelua ei tarvita.

Joskus tuli kokoomustakin äänestettyä, mutta ei taida enää olla tarvetta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ihan yhtä tärkeä kannanotto tämä Pelkosen kuin Animalian: "Kalat ovat yksilöitä, eivät biomassaa."

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Mainitulla ryhmällä riittää puolustajia.

Koskahan kansanedustajat alkavat ajaa kaikille oikeutta saada sterilointi.
Etenkin lapsettomien itsemääräämisoikeutta rajoitetaan.
Steriloimislain muutostarpeesta ei edes keskustella.
#oikeuslapsettomuuteen #steriloimislaki

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Edes ihmisoikeusjärjestöt eivät ota kantaa oikeuteen saada sterilointi. Suomessa siihen ei ole yhdenvertaista oikeutta.
Eikö haluta hyväksyä, että jotkut tietävät jo alle 30-v, etteivät halua kolmea tai yhtään lasta.
Edes yhdenvertaisuusvaltuutettu ei halunnut ottaa kantaa steriloimisoikeuteen.
Sukupuolivähemmistöjen oikeuksista hän on antanut lausuntoja.
#yhdenvertaisuus

Miss Fortune

Olisi kiva jos lopetettaisiin tämän "olis helpompi saada näitä"-sterilisaatio vaihtoehdon vertaamista "Suomen valtio vaatii että ryhmä ihmisiä ei voi lisääntyä tai elää rauhassa heidän terveyden vaatimusten mukaisesti"-tilanteeseen.

Sinä tiedät hyvin että on vaihtoehtoisia ehkäisy-keinoja, samalla kun transihmiset pakotetaan joko kärsimään ilman tarpeellista transitiota, käymään turhia hoitoja läpi tai kokemaan laajaa rakenteellista syrjintää kun heidän yksityinen terveyden tila näkyy hetussa.

Vai onko sinut pakotettu lisääntymään? Oletko joutunut selittämään matkustaessa sinun haluttomuutta lisääntyä? Entä töitä hakiessa? Onko kirjan lainaus kirjastosta ollut vaikeaa koska kondomin käyttö ei onnistu?

Transihmiset joutuvat elämään väärän sukupuolen mukaisesti, selittämään miksi ulkoisesti näyttää naiselta vaikka matkakortti sanoo mies ja etenkin lapsilla ollut myös ongelmia saada lukea kirjoja kun sen hetun saa korjata vasta yli 18 vuotiaana.

Törkeetä käytöstä yrittää änkeä keskusteluun sisään vain koska lisääntymiskyky on mainittu.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #24

Transihmiset loukkaantuvat herkästi, jos heidän sukupuolinäkemystään ei ymmärretä.
He eivät ole niin syrjittyjä kuin väitetään. Laki kieltää syrjinnän ja heillä on mahdollisuus hoitoihin yhteiskunnan kustannuksella. Translain muuttamisesta keskustellaan.

Androgyyni ulkonäkö voisi auttaa henkilötunnuksen kanssa, kun hoidot ovat vielä kesken, jos kokee vaikeaksi tilanteen selittämisen.

Lapsia haluamattomia moititaan loukkaavasti.
Jotkut todella kärsivät raskaudenpelosta ja siihen auttaisi sterilisaatio. Muilla ehkäisyillä on sivuvaikutuksia ja suurempi pettämisen riski.
Kansanedustajat ovat olleet haluttomia keskustelemaan itsemääräämisoikeuden lisäämisestä sterilointiin.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Suomessa tarvittaisiin tasa-arvoinen steriloimislaki.
Eli 18-v voisi saada sterilisaation 6 kk harkinta-ajan jälkeen ja 25-v ilman harkinta-aikaa.
Tanskassa naisella on tämän mallin mukaan ikärajat ja miehellä 25-v ikäraja.
Ruotsissa ja Norjassa on 25-v ikäraja.
Suomessa ikäraja on 30-v ja silti monet lääkärit eivät suostu tekemään steriloimiseen lähetettä ja rikkovat näin potilaan oikeuksia.

Suomessa alkaa liikaa raskauksia, koska abortteja ja huostaanottoja tehdään paljon.
Jos vastuuntuntoisesti haluaa luopua lisääntymiskyvystä, siihen pitäisi antaa laissa mahdollisuus.
#steriloimislaki

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Joidenkin mielestä 25-v on liian nuori päättämään sterilisaatiosta.
Vaativatko samat, että alle 18-v saisi itse päättää juridisen sukupuolensa muuttamisesta ja transhoidoista, joiden vaikutuksena on kehon peruuttamattomat muutokset ja hedelmättömyys.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset