JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Yrittäminen ei saa olla sukupuolesta kiinni

Vaikka Suomen luulisi olevan tänä päivänä tasa-arvon mallimaa, ei totuus käytännössä ole näin. Naisten ja miesten asema työmarkkinoilla on yhä monin paikoin epätasa-arvoinen, mikä näkyy erityisesti naisyrittäjien arjessa.

Olen itse työskennellyt reilut kymmenen vuotta yrittäjänä ennen valintaani kansanedustajaksi ja tiedän, kuinka vaikeaa itsensä elättäminen yrittämällä voi olla. Sen lisäksi, että yrittäjältä vaaditaan usein äärimmäisen pitkää kärsivällisyyttä byrokratian kanssa, on oman työn ja yksityiselämän organisoiminen monesti ns. mahdottomuuksien taidetta.

Yrittäjän työhön kuuluvat epäsäännölliset ja usein pitkät työpäivät vaativat suurempia työelämän joustoja. Niitä tarvitaan varsinkin pk-sektorilla, jossa naisyrittäjien perheen ja työn yhteensovittamisen ongelmat ovat todellisia. Esimerkiksi yrittäjän lapsen sairastuessa hänelle ei jää yleensä muuta vaihtoehtoa kuin ottaa sairas lapsi mukaan työpaikalle tai laittaa "putiikki" kiinni, jos ei onnistu järjestämään hoitajaa. Todellista perhe- ja työelämän yhteensovittamista ajaisi se, että yrittäjä saisi vähentää verotuksessa oman sairaan lapsensa hoitamisesta aiheutuvat kustannukset samoin kuin hän voi vähentää työntekijöidensä sairaan lapsen hoitamisesta aiheutuvat kulut. Kyllähän oma lapsi tarvitsee hoitoa siinä missä työntekijöidenkin.

Yhteiskunnan kyvyttömyys ymmärtää naisyrittäjän arkea näkyy myös tilastoissa; puolet kansalaisista on naisia, mutta yrittäjinä heitä toimii vain kolmannes. Naisyrittäjyys ei houkuttele varsinkaan niitä nuoria naisia, jotka haluaisivat laajentaa yritystoimintaansa tai miettivät omaa perheenlisäystä.

Haluttomuus ryhtyä yrittäjäksi ei ole mikään ihme. Työelämämme on hyvin sukupuolittuneesti jakautunutta, sillä Suomessa naiset toimivat naisvaltaisilla aloilla ja miehet miesvaltaisilla aloilla. Tästä johtuen Kelalta korvaamatta jäävät vanhemmuudenvapaakulut lankeavat äidin työnantajan harteille. Selvitysten mukaan yksi vauva maksaa äidin työnantajalle noin 12 000 euroa (mukaan on laskettu lapsen sairauden ajan hoidosta aiheutuneet kulut aina kymmeneen ikävuoteen asti). 

Pientä helpotusta tuo onneksi huhtikuusta 2017 alkaen äidin työnantajalle maksettu 2 500 euron kertakorvaus, mikäli lapsen saanut äiti palaa perhevapaan jälkeen saman työnantajan palvelukseen.  Tämä ei kuitenkaan yksin riitä. Perhevapaauudistuksen kaataminen Keskustan toimesta on vakava asia ja jarruttaa naisten työmarkkina-aseman kehittymistä pahasti. Uudistusta on jatkettava vielä tällä vaalikaudella. Raskauden kustannukset kuuluvat työantajan sijaan koko yhteiskunnalle. Yrittäminen ei saa olla sukupuolesta kiinni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Yleensä elämässä pitää tehdä kompromisseja. Kaikkea ei voi saada vieläpä tekemättä itse mitään paitsi vasemmistoliiton märissä unissa.

Lopettakaa se vauvojen ulospukkaaminen niin eipä tarvitse elää epätasa-arvossa.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Viisas nainen ei "pukkaa" lapsia maailmaan, ellei varmista etukäteen, että puoliso ottaa tasapuolisesti osaa lapsen arkeen.

Laestadiolaisen Sipilän keskustapuolueella ja hännystelijöillään, on taustalla kestämätön, älyllisesti epärehellinen motto, Kinder, Küche, Kirche. Viisaalle ihmiselle tämä kuulostaa ansalta, johon ei kannata astua.

https://www.google.fi/search?source=hp&ei=jmWhWqLX...

Juha Hämäläinen

Kun lapsia hankitaan niin tämä on pakostakin rasite vanhemmille. Jos nainen on se selvästi enemmän tienaava perheessä niin kyllä moni mies silloin suostuu joustamaan ja hoitaa lapsia enemmän tai jää jopa kotiin.

Kyllä tämä on ihan taloudellinen valinta ja siksikin naiset ovat edelleen enemmän perheenhoitoon sidottuja. Koska olemme erilaisia niin emme ole tasa-arvoisessa asemassa, eikä meidän tule ollakaan. Tasa-arvoisia voimme silti olla.

Kuten Pekka Pylkkönen sanoikin ylempänä niin kaikkea ei voi saada kerralla. Paitsi jos on tosi pätevä ja tehokas.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Kyllähän se on taloudellinen valinta, mutta asia ei välttämättä noin yksinkertainen ole kun esität.

Tutkitusti (ei biologiset) erot kyvykkyydessä ihmisten välillä yleensä, ovat enemmän erilaisia kuin erot sukupuolten välillä.

On myös voitu osoittaa, että olemassa oleva, vahoillisiin arvoihin perustuva hoitovapaajärjestelmä suosii (yleensä) pinempipalkkaisen naisen kotiin jäämistä eikä hänen oma urakehitys/palkkatasa - arvo pääse kehittymään.

Perheen ja ansiotyön voi saada samalla kertaa, jos poliittista tahtoa hoitovapaan tasaamissa vanhempien kesken löytyy. Eikä perheen perustamisesta tule loukku.

Pekka Pylkkönen

Vanhoillisiin arvoihin? Nythän perheet saavat itse valita kuka vapaat pitää. Sehän on hyvin liberaalia ja demokraattista.

Pienipalkkaisempaa nimenomaan pitäisi kannustaa pitämään ne vapaat. Isomman palkan tienaavan kotiinjääminen tekisi suuremman loven bruttokansantuotteeseen JA vielä maksaisi enemmän suurempina vanhempainetuuksina. Tuosta syntyy aito hyvinvointitappio.

Perheillä on tälläkin hetkellä mahdollisuus viedä lapsi päivähoitoon alle vuoden ikäisenä ja käydä töissä.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #5

Viittaan kommettiini 2.

Sinusta ja kumppaneista on ok, jos Suomen naiset muodostavat Pohjoismaiden lähes köyhimmän väestönosan. Emme taida olla sivistysmaa.

Miksi ylipäätään maksetaan kenellekään mitään kotiin jäämisestä. Ennusteiden mukaan, lisää kotiinjääviä on tulossa jopa miljoonia. Päivähoitopaikkoihin enemmän ammattitaitoista työvoimaa ja varhaiskasvatuksen laatuun tulisi panostaa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #6

Naiset eivät ole mikään homogeeninen ryhmä, tuollainen kategorisointi ei ole mistään kotoisin. Naisen ei ole mikään pakko jäädä kotiin jos ei halua, kuten ei miehenkään. Sen sijaan yli 90% naisista haluaisi hoitaa lasta kotona nykyistä pidempään. Mutta mitäpä merkitystä lähes kaikkien naisten mielipiteellä on kun aina niin ihanat femakot julistavat ilosanomaansa?

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #8

Pylkkänen antaa varmaan tutkimustietoa naisten 90% h a l u s t a jäädä pidemmäksi aikaa kotia hoitamaan lapsia, miehensä ja yhteiskunnan elätettäväksi.

Minkä vuoksi kotia jäämisestä on maksettava yhtään mitään.

Tätä mieltä olen entisenä työllistävänä yrittäjänä. Maksetut äitiyslomat ja hoitovapaat ovat vaikutuksiltaan kaksitahoisia kannustinloukkuja.

P.S. Suomen työelämän jyrkkä segregaatio ja siitä johtuva naisen pienempi palkka, on palkkatasoa vääristävä tekijä.

Käyttäjän LeoMussaari kuva
Leo Mussaari

Onkohan sulla Pekka Pylkkönen itse lapsia? Jättäisitkö omat lapsesi valtion/yksityisen päivähoidon huostaan vai hoitaisitko heitä mieluummin itse? Miltä tämä tuntuisi vauvastasi, joka laitetaan heille tuntemattomien ihmisten hoiviin? Mistä tiedät, että he ovat oikeasti kyvykkäitä hoitamaan lastasi ja huomioimaan lapsesi tarpeet? Mitä jos lastasi hoitaa sosiopaatti, joka pakottaa hänet syömään pahaa ruokaa ja/tai tekee muita älyttömyyksiä?

Uskoisin sinun olevan myös järkevä ihminen. Haluat kaikkien parasta. Kuitenkaan kommenttisi "Lopettakaa se lasten ulos pukkaaminen, niin eipähän tarvitse elää epätasa-arvossa." Sinuakaan ei olisi, jos äitisi ei olisi sua ulos pukannut. Toivoisin myötätuntoa tällaisissa, meitä kaikkia koskevissa asioissa.

Pekka Iiskonmaki

Yrittäminen ei saa olla valtion mielivaltaa ja monopolien varjoissa tuhertamista.

Ravintoloissa valtio määrää hinnat ja yrittäjä näkee nälkää.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Olipa kerran maailma, jossa naisten ei tarvinnut perustaa yrityksiä, eikä työskennellä kodin ulkopuolella. Kotiäitiä arvostettiin silloin korkealle ja kaikki olivat kiitollisia hänen kotityöstään.

Revi siitä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Yrityksiin pitäisi saada synnytyslääkärit. Sopisi mainiosti uranaiselle pyöräyttää muksu maailmaan työpaikalla, ei työt kärsisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset