JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Perhevapaauudistus - sanoista tekoihin

Suomessa naiset ovat keskimäärin miehiä koulutetumpia. Tästä huolimatta naisten työllisyys on huomattavasti muun muassa muita pohjoismaita heikompaa. Työelämässä naisten ja äitien työmarkkina-asema on edelleen miehiä ja isiä heikompi. Siitäkin huolimatta, että puheissamme Suomi näyttäytyy monesti tasa-arvon mallimaana. 

Vanhempainrahapäivistä naiset käyttävät reilut 90 prosenttia ja kotihoidontuen saajista edelleen noin 93 prosenttia on naisia. Naisten työeläke jää keskimäärin 66 prosenttiin miesten eläkkeistä. Tähänkin yhtenä merkittävänä syynä on naisten pidemmät perhevapaat. Nykymallia perustellaan usein perheiden valinnanvapaudella. Sopii silti pohtia, onko nykyisessäkään mallissa valinnanvapaus todellista vai ohjaako päätöksiämme todellisuudessa asenteet, yhteiskunnan sukupuolittuneet rakenteet ja opittu tapa toimia. Tutkimusten mukaan jokainen isien korvamerkittyä oikeutta lisännyt uudistus on lisännyt isien käyttämiä vapaita.

Muissa pohjoismaissa pienten lasten vanhemmat ovat huomattavasti useammin vähintäänkin osa-aikaisesti töissä. Esimerkiksi Ruotsissa perheet voivat myös käyttää vanhempainvapaansa joustavammin pidemmän ajan kuluessa ja isän ja äidin on mahdollista olla vapaalla pidempään yhtä aikaa. Myös meillä työelämään olisi saatava lisää joustoja sekä osa-aikaisen työn mahdollisuuksia.

Perhevapaajärjestelmämme on monilta osin aikansa elänyt ja jäykkä järjestelmä, joka syrjii erityisesti naisia, mutta myös miehiä. Rohkeutta uudistukseen ei kaikesta tästä huolimatta tunnu löytyvän riittävästi. Erilaisia tasa-arvoisempaan vanhemmuuteen kannustavia perhevapaamalleja kyllä löytyy. Kokoomus on esittänyt oman mallinsa, jossa vanhempainrahan (3kk+3kk) lisäksi maksettava hoitoraha (6kk) voidaan jakaa vanhempien kesken perheeksi katsotulla tavalla. Etuuksien käyttämisen järjestystä ei ole esityksessä säännelty. Edun suuruus on 800 euroa kuukaudessa ja puolitettuna sen kesto riittää vuodeksi. Puolitettuna hoitoraha on 400 euroa kuukaudessa mikä on hieman enemmän kuin perustasoinen kotihoidontuki. 

Kokoomuksessa emme kuitenkaan ole ideologisesti kiinni missään tietyssä mallissa. Meille tärkeintä on uudistaa perhevapaita ennen kaikkea tasa-arvoisempaan ja naisten työllisyyttä tukevaan suuntaan. Tämän takia onkin erityisen surullista, että hallituksen käynnistämän perhevapaauudistuksen valmistelu keskeytettiin perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) johdolla. Kokoomus olisi ollut valmis jatkamaan. Perhevapaauudistuksen takana on kokoomuksessa vahva tuki ja puoluekokouksen päätös. 

Uudistuksen tavoitteena on saada useampi äiti töihin ja useampi isä pitämään perhevapaata lasten kanssa kotona. Se on kaikkien etu. On vaikeaa kuvitella, miten joku voi pitää äitien työllistymistä ja isien kasvavaa oikeutta perhevapaaseen huonona asiana. Asenteet eivät muutu ilman rakenteiden muuttamista. Siksi olisikin syytä ryhtyä puheiden sijaan tekoihin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Miksi puitää pakottaa isät jäämään kotiin jos molemmille vanhemille on ok että äiti jää?? Joskus voi olla että talous ei kestä että mies jää kotiin, tai voi olla ettei talous kestä jos äiti jää.. Ja kun puhutaan tasa-arvosta niin mites Armeija aika? Mies menettää tärkeässä elämänvaiheessa jopa vuoden elämästään.. Missä on tasa-arvoa huutavat?

Minusta tasa-arvoa on se että perheet itse voivat valita kumpi jää kotiin, kumman on parempi jäädä.

Pekka Pylkkönen

Olisi reilua edes sanoa että tavoitteena on lasten saaminen päiväkotiin ja naisten saaminen työhön. Kukaan ei ole niin typerä että ostaisi tuota "miesten kotiinjääminen on kaikkien etu"-korttia. Jos miehen palkka on suurempi kuin naisen, sehän on kaikkien tappio mikäli mies jää kotiin. Lisäksi selvitysten mukaan naisista yli 90% haluaa jäädä kotiin lapsen kanssa jos se on taloudellisesti mahdollista.

Nykypäivän käsitys tasa-arvosta on pahasti häiriintynyt. Tasa-arvo merkitsee sitä että ihmisillä on tasavertaiset mahdollisuudet eikä sitä että lopputulos on tasavertainen.

Lopputulos saa olla vaikka se että kaikki naiset ovat kotona eikä se kerro vielä tasa-arvosta mitään.

Lapsiperheiden naisten työssäkäyntiä on toki syytä helpottaa joustavilla työmarkkinoilla jne yms, mutta vahnempainvapaiden tulisi kannustaa mieluummin kotiin sitä jolla on pienempi palkka.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Taisi olla ensimmäinen kerta, kun olen Pylkkösen kanssa samaa mieltä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Pylkkönen ei ole lainkaan niin tyhmä kuin miltä usein kuulostaa. Hänellä on moneen muuhun verrattuna hyviäkin ajatuksia. Sitten on typeryyksiä, mutta kellä nyt ei olisi lähtien luultavasti itse kunkin peilikuvasta.

************

Kokoomukselle ja Pelkosellekin tekisi ihan hyvää reilusti sanoa mitä ajetaan. Naisten "paremmat oikeudet" eivät tietenkään olleet edes tavoitteena, mutta Kokoomuksen propaganda-osasto kyllä osaa markkinoida lähes mitä tahansa suht onnistuneesti. Pitäisin enemmän rehellisyydestä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tässä on hieman sellaista signaalia naisille, että "pitäkää ihmeessä kiinni omista opiskelu- ja työuristanne, koska mies voi lähteä nuoremman naisen matkaan ja jättää teidät lasten kanssa yksin". Valitettavasti totuudenmukaisesti.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"Miksi pitää pakottaa isät jäämään kotiin jos molemmille vanhemille on ok että äiti jää??"

Ei tule vastausta kuten ei keltään muiltakaan tämän lain puoltajista..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset