JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Norminpurku toimii

Normien purkaminen on yksi hallituksen kärkihankkeista ja ylisääntelystä pyritään pääsemään eroon askel kerrallaan. Monet rajoitteista on luotu vuosikymmenten aikana, eivätkä ne enää toimi nyky-yhteiskunnassa. Byrokratia ja liiat normit ovat haitanneet suomalaisten arkea monella elämän osa-alueella jo pitkään. Sääntelyä vähentämällä pystytään parantamaan meidän kaikkien elämänlaatua ja tässä on todella onnistuttu kuluneen hallituskauden aikana. Lisäksi norminpurku edistää kaupunkikulttuuria sekä tekee Suomesta ja Helsingistä entistä houkuttelevamman matkakohteen.

Ensimmäiseksi vuonna 2016 voimaan astui kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen, minkä myötä Suomessakin on pystytty nauttimaan kauppojen aiempaa pidemmistä aukioloajoista. Tämä on helpottanut monen arkea merkittävästi. Kaupassa voi käydä illalla tai viikonloppuisin tarvitsematta sen tarkemmin murehtia sitä, onko kauppa enää huomenna auki. Muutos entiseen on merkittävä ja vaikutus kaupunkien henkiseen ilmapiiriin ja elävyyteen myös virka-aikojen ulkopuolella suuri.

Toisekseen nyt voimaan astunut alkoholilain kokonaisuudistus mahdollistaa anniskeluravintoloiden oikeuden päättää itse aukioloajoistaan. Lisäksi panimot saavat myydä omia tuotteitaan suoraan ulos, tilapäisiä anniskelulupia saa ilmoituksella ja festivaalien kalja-aitaukset poistuvat. Näiden mukana ravintolatoiminta helpottuu ja vapautuu selkeästi. Happy hour -tarjoukset katukuvassa ja ravintoloiden kevyempi sääntely luovat uutta pohjaa elävälle kaupunkikulttuurille ja vastuulliselle alkoholinkulutukselle ravintoloiden sisällä.

Kolmanneksi tänä vuonna vapautuksia ja muutoksia on luvassa myös liikennepalveluissa. Taksiliikenne vapautuu, mikä tarkoittaa kilpailun lisääntyessä parempaa taksien saatavuutta ja alempia hintoja. Juhlapyhinä taksin löytäminen tarpeeseen on nykyistä varmempaa. Taksit kilpailevat palveluiden laajuudessa ja laadussa, mikä monipuolistaa liikkumispalveluiden tarjontaa.

Suomalaisen yhteiskunnan muuttuminen vapaammaksi näkyy suoraan Suomeen saapuneiden matkailijoiden kokemuksissa. Enää ei tarvitse kolkutella sulkeutuneita ravintoloita tai ihmetellä kiinni olevia kauppoja. Matkailun kasvaessa tämä tarjoaa turisteille laajempia mahdollisuuksia käyttää täkäläisiä palveluita, mikä tuo Suomeen työtä ja tuloja. Norminpurku siis toimii. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Koskas kannabiksen kieltolaki puretaan? Se vasta olisi edistystä. Ja toisi työtä,verotuloja ja lääkettä.

Tanskassa se jo ryhtyy panostamaan lääkekannabiksen tuotantoon.

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/toma...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kannabiksen "kieltolaki" ei kuulu suoranaisesti norminpurkutalkoisiin, sillä sen kohdalla on kyse rikoslain uudistamisesta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tiedän. Järkeähän ei saa Suomessa tässäkään asiassa käyttää. :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tähän oli koottu muutamia positiivisia hallituksen aikaansaannoksia eikä niitä sovi kiistää. Suomen totutussa ilmapiirissä tällaisten vapautusten merkitys on aika "vallankumouksellinen".

Toki paljon pitemmälle voisi vielä mennä monessa kohdin.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

---
Norminpurku siis toimii.
---

Hyvää ja sitten huonoa,,

Jaana, näätkö mitään haittapuolia asiassa?
Tai oletko kysynyt ihmisiltä haitoista mitä asioissa kokevat?
No, minäpä listaan omia ja osin ehkä muidenkin joihin asia haitallisesti vaikuttaa.

24/7 ongelmat verrattuna 70-80-90-20 lukuihin
- On totuttu siihen että sunnuntaina on hiljaisempaa, ei melua, voi olla ulkona ja mieli rauhoittuu. Nyt se on katoamassa.
- On totuttu siihen että ei tarvitse tehdä töitä viikonloppuisin ja yöllä, nyt sekin on katoamassa.

- Tarvitaan lisää työntekijöitä julkiselle puolelle, poliisi, sairaanhoito, palokunta, jne,,mikä lisää verokustannuksia ja sitä kautta kunnallisvero ja valtionveron kasvupotentiaalia.

- Liiketoiminnassa, kaupat, pienet kuolee nopeammin ja kauppojen hinnat yleensä nousee johtuen siitä että tyhjäkäyntipalkkakulut lisääntyy, koska tarvitaan enemmän ns.päivystyluonteista paikalla oloa sekä kassaojen, varastoinnin että vartioinnin osalta.

- Ja valitettavasti, ne jotka joutuu tekemään töitä ja yöllä ja viikonloppuisin,varsinkin kaupan yms, palvelutoiminnan ja kiinteistöpalvelualojen, yms, parissa, ovat niitä pienipalkka-aloja, joiden työaikoja 24/7 lisää heikentää, varsinkin kun he ovat vielä usein osa-aikatyöläisiä.

Hyvää mutta paljon huonoakin,,24/7 tarjoaa. :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"- Liiketoiminnassa, kaupat, pienet kuolee nopeammin ja kauppojen hinnat yleensä nousee johtuen siitä että tyhjäkäyntipalkkakulut lisääntyy, koska tarvitaan enemmän ns.päivystyluonteista paikalla oloa sekä kassaojen, varastoinnin että vartioinnin osalta."

Pieniä kauppoja tulee olemaan jatkossakin, sillä niillä on riittävän suuri luontainen asiakaspohja, joka pitää ne pystyssä. Hinnat niissä tulevat (jatkossakin) olemaan korkeammat kuin suurissa marketeissa, mutta niissä käy porukkaa, jolla ei ole vaihtoehtoja tai joka tilanteesta riippuen muutoin vain pitää sellaista asiointia mukavampana. Kun on kysyntää, niin on tarjontaakin.

Hinnat eivät ole nousseet uuden aukiololain myötä eivätkähän kaupat ole velvoitettujakaan auki olemaan, jos eivät pidä sitä kannattavana. Kilpailun ylläpitoa tulee edelleen tehostaa ja sitä kautta ei ole pelkoa hinnankorotuksista, koska asiakkaita kalastellaan verissä päin, kuten pitääkin markkinataloudessa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Uskotko tuohon itsekään. Kivijalkakauppoja on kuollut pilvin pimein ja tulee kuolemaan entistä enemmän.
Se ovatko hinnat nousseet aukiololain myötä selvinnee Hesarin hintavertailusta. Muutoin emme voi sitä tietää koska emme tiedä kuinka hintojen muutos olisi jos aukiololakia ei olisi muutettu.

Mitä alkoholilakiin tulee niin miksi pitää voida ryypätä kjapakassa vuorokaudet ympäriinsä?

Mitä kannabikseen tulee niin tietääkö kukaan sen vapautuksen haittavaikutuksia? Kannabis on ollut ja tulee olemaan monille portti vahvempiin huumeisiin ja niiden haitat tiedetään. Sekä kustannuspuolen että inhimillisten tragedioiden.

Jaana, byrokratian purkaminen voitaisiin vaikkapa aloittaa sieltä missä se eniten haittaa tavallista kansalaista. Esim. niin että kun sairaslomalle jäänyt esittää lääkärintodistuksen Kelalle niin hän saa korvaukset automaattisesti ilman että jotkut lautakunnat ensin hyväksyvät ne. Sama on tilanne työttömyyskorvauksessa. Miksi sitä ei voi saada ilman että asia päätetään joka kerta jossain kokouksessa? Korvaus voitaisiin maksaa luukulla kun tarvittavat paperit on esitetty / netin kautta. Vaikka samana päivänä. Jos sitten näissä esiintyy väärinkäytöksiä niin ne tulevat esille tarkastuksessa joka tehdään hakemuksille jälkikäteen ilman että se viivyttää maksua asiakkaalle. Kuitenkin on niin että, tietämättä lukua, uskoisin että 98 % halemuksista on kunnossa. Näin asia toimi länsinaapurissa jo 1980 - luvulla.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #8

"Kannabis on ollut ja tulee olemaan monille portti vahvempiin huumeisiin"

Porttiteoria on kumottu ajat sitten, kukkahattutäti propagandaa jolla pyritään demonisoimaan asioita joita ei ymmärretä.

Tuon teorian periaatteen mukaan jokainen kahvinjuoja päätyisi kokaiinin käyttäjäksi.

Vahvoihin huumeisiin siirrytään sen mukaan millaisten ihmisten seurassa liikut, mitä on tarjolla, seuran luomaan paineen alaisena, eikä koske pelkästään huumausaineita. Miksi kannabiksen käyttö saisi ketään hankkimaan vahvempia aineita sen enempää kuin kahvi kokaiinia parempana piristeenä?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #18

Missä tuo teoria on kumottu.

Itse kirjoitat vahvimmin teorian puolesta.
Nimenomaan cannabiksen käyttö vie sellaisiin porukoihin joissa käytetään muutakin samalla kun kynnys kokeilla muutakin alenee. Niin monelle on käynyt juuri näin. Aloitetaan cannabiksella ja sitten kokeillaan muuta.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #19

Jos kannabis olisi laillista niin ei tarvitse liikkua "hämärissä" porukoissa, koskaan. Kuten kahvikaan ei vie hämäriin porukoihin, kun se on laillista kaupasta hankittavaa.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Pienet kaupat alkaa olla suurten kaupparyhmittymien omistamia ketjuja, eli ns. yksittäisomisteiset pienkaupat, ravinto, vaate, kenkä, jne, on jo suurelta osin kadonneet ja viimeisetkin on menoillaan. Kehitys on ollut sinänsä selvä, suuret ja isot tuhoaa pienet ja heikot.
Mutta miten käy kilpailun?
Hinnat tuskin sinänsä putoaa,,sillä nytkin suuret kauppaketjujen hinnat on melko lailla samalla tasolla,,poislukien muutama eliittikauppa tai sijaintihinnoittelu.
Tästä seuraa se että kun kauppojen aukooloaikoja lisätään, niin aukioloajan ylläpitokustannus on suurempi kuin silloin kun kauppa on kiinni.
Tämä tarkoittaa että kaupassa yleiskulut lisääntyy, ja oletus että asiakas kuluttaisi enemmän kuin mitä nyt kuluttaa on sinänsä harhaa,,nyt vain sen yhden takin tai kaurapuuron voi käydä ostamassa jatkossa yöllä tai pyhänä, mutta pyhänä on kaupan työntekijälle maksettava pyhätyökorvaus, joten kate on takilla tai kaurapuurolla pienempi.
Toki kaupat laskee tämän itse mikä kannattaa,,mutta katetaso on pidettävä kunnossa jokaisella,,,,eli hinnat ei putoa,,ja kilpailu on osittain näennäistä, koska jokaisella ketjulla on samat kulut-kategoriat,,ja palkkakulujen on noustava koko ajan jotta ihmiset eläisi sillä työllä, myös heillä pitää elää jotka kauppoihin tuotteita tai raaka-aineita tekevät.

Kauppaketjut voi olla tehokkaita, mutta 24/7 tulee nostamaan hintoja tuotteissa ja palveluissa, sekä yhteiskunnan ylläpito-organisaatioissa, eli veromenot lisääntyy.

Saa nähdä, miten nousee palkat noilla aloilla, vai rakentuko samalla pienpalkka-markkinoita,,joka taasen lisää sosiaaliturvan tarvetta joka lisää verokuluja,,joka taas nostaa palkkakuluja,,jota taasen nostaa hintoja,,eli ajatteleeko Jaana ollenkaan työntekijöiden hyvinvointia?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Pyörittelit asiaa kuin höttöä, josta ei oikein saa kiinni loogisesti.

Kerrattakoon nyt kuitenkin vielä, että päivittäistavaroiden kohdalla kuluttajien hintajousto on kaikkein suurin, toisin sanoen etsitään sieltä mistä halvimmalla saa. Halvin kauppaketju haalii asiakkaat.

Jos sitä halvimmuutta ei voi saavuttaa 24/7 aukiololla, niin sitten kauppaa ei pidetä 24/7 auki tai jos pidetään, jotta sitäkin kautta maksimoidaan oma asiakasmäärä, niin sitten ollaan valmiit tinkimään keskimääräisestä tuotekatteesta vastaavasti.

Älkäämme me kuluttajat murehtiko kaupan puolesta, kyllä siellä osataan laskea. Ja jos Suomeen tulisi vielä yksi ulkomainen "LIDL" lisää, niin se jo sekottaisi kummasti kuvioita entisestään.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #12

Ohitat sen tosiasian että kulutus ei lisäänny van se jakaantuu 24/7. Samat Eurot siis jaetaan 24/7 ja se tarkoittaa sitä että kustannukset per Euro lisääntyvät.
Myyjiä / Kassoja ym. tarvitaan enemmän, vartijoita tarvitaan enemmän, kiinteistön kulut, sähkö- ym. lisääntyvät.
Ja kaikki samalla myynnillä.

Kauppaketju, ja nimenomaan suuri, pienethän eivät edes yritä olla auki 24/7 koska se ei kannata, eivät voi olla suljettuina jos kilpaileva on avoinna. Siitä seuraisi se että ihmiset oppisivat käymään kilpailevassa ketjussa ja näin markkinaosuus alenisi.
Tämähän sinä jo sanoitkin, etä maksimoidaan oma asiakasmäärä. Euromäärä vähittäistavarakaupassa on vakio poislukien vuotuinen kasvu joka osittain johtuu inflaatiosta ja osittain väestönkasvusta ja nykyään lähes olemattomista palkankorotuksista.

Kauppaketjut eivät tule, eivätkä voi tinkiä katetasostaan. Jos otetaan Kesko tai Lidl niin niiden omistajilla on tuottovaatimksensa ja jos ne eivät täyty, vaihtuu johto. Osuuskaupalla on vähän eri tilanne mutta yhtä kaikki niiden katteet ovat sillä tasolla että kauppa kannattaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

Tästä on vähän turha jänkätä, mutta totuus on edelleen se, että halvempi hinta houkuttaa. Kuluttaja viis veisaa kaupan katteesta tai kulurakenteesta - se on kaupan oma ongelma. Joko myyt yhtä halvalla kuin toinen tai sitten myynti jää tekemättä.

Joku kauppa panostaa päiväasiakkaisiin ja saa kilpailuedun kustannussyistä, toinen panostaa ylimääräisiin ilta- ja yöasiakkaisiin, jolloin voi suuremman asiakasmäärän kautta pienemmällä prosenttikatteella saavuttaa tuloksensa.

Jos hypermarket myy vaikkapa 300.000 eurolla vuorokaudessa ja myyntikate on 30%, niin myyntikatetta syntyy 90.000 € vuorokaudessa. Ylimääräiset kustannukset pidennetystä aukiolosta voivat olla vaikkapa 3000€ vuorokaudessa, jolloin muihin kustannuksiin jää 90.000 euron sijasta vain 87.000 euroa vuorokaudessa. Se on kaupan oma valinta meneekö tälle tielle vai ei. Joidenkin mielestä se kannattaa, mutta hinnan korotuksen kautta ei juuri kannata tuota pientä lovea yrittää paikata.

On myös niin, että pidemmät aukioloajat lisäävät myyntiä. Kyse ei ole aivan samoista euromääristä. Tarjontakin lisää kysyntää. Ehkä päivittäistavaroiden kohdalla se on pienehköä lisäystä, mutta kuitenkin. Ja kansantaloudellisesti toimeliaisuus kasvattaa BKT:ta ja parantaa työllisyyttä, myös kumuloitumis- ja heijastusvaikutuksineen.

Sinulla on hiukan sosialistinen ajattelutapa, että valtio kyllä tietää paremmin mikä kaupalle on parasta. Ei niitä todellakaan pakoteta mihinkään, kun vapaasti saavat itse päättää.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa Vastaus kommenttiin #15

:)

---
Sinulla on hiukan sosialistinen ajattelutapa, että valtio kyllä tietää paremmin mikä kaupalle on parasta. Ei niitä todellakaan pakoteta mihinkään, kun vapaasti saavat itse päättää.
--
Juhalla on selkeä poliittinen näkemys,,:)

Valtio on me ihmiset ja jos me ihmiset, siis valtio, halutaan että yhteiskunta toimii kaikkien edun mukaisesti kokonaisuudessaan, joudumme rajoittamaan kaupan toimintaa, kuten teemme nytkin monella tapaa lähtien elintarvikelainsäädännöstä aina verotukseen.

Miksi pitää rajoittaa ja säädellä?

Kaupustelu, liiketoiminta, ei toimi kaikkien ihmisten ehdoilla, vaan rahan tuottamisen ehdoilla. Kaupat ei toimi aina edes työntekijöidensä ehdoilla, vaan pyrkivät teettämään pienellä palkalla sen työn. Ja ovesta sitään tulevat ihmiset haluavat ostaa kaupasta halvalla, eli osallistuvat samaan, pienellä palkalla teettämiseen.

Missä on kaurapuuron tai takin hintaalaraja,sitä sopii pohtia kaurapuuron tai takin ostajalla?

Valtion, siis meidän ihmisten, on laadittava säännöt meille itsellemme omaksi turvaksemme, myös kauppiaan ja sen työntekijöiden hyvä elämä huomioonottaen.

Kauppoja, liiketoimintaa, sijoittamista, yms, kyllä sitä pitää säädellä ja rajoittaa, samalla tapaa kuin yhteiskunta säätelee ja rajoittaa jokaisen ihmisen elämää monella tapaa, ei siinä ole mitään pahaa tai haitallista.

Ja tuskinpa Juhakaan lähtee varta vasten yöllä tai sunnuntaina ostamaan kaurapuuroa tai kerran vuodessa takkia sen takia että ei päivällä tai lauantaina ehtinyt, jos saa kuten haluaa yönsä nukkua tai sunnuntain levätä rauhassa ja harrastaa koko päivän omia asioitaan.:)

Kun normeja puretaan, kansanedustajien tehtävä on tehdä se yhteiskunnan kokonaisetu huomioiden, viisaasti ja päättävästi. Pitää ne haitatkin huomioida ja tehdä päätöksiä jotka on vähiten haitallisia.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #29

Heikki, itse asiassa kun asiaa alkaa ajateelemaan ja jos jokainen vaikkapa käyttäisi kymmenen minuuttia kallista ajastaan ja miettisi kuinka laajaa on yhteiskunnan sääntely yksityistä ihmistä, yhteisöä ta yritystä kohtaan?

Tuollaisen pohtimista helpottaa jos yrittää keksiä jonku asian tai edes sen osan jota yhteiskunta ei sääntele. Voipi olla että törmää ylitsepääsemättömiin esteisiin. Ihan vaan vaikka aloittaisi kotippiristään.

Ja kun pohtii vähän pidemmälle niin huoimaa että se on enimmäkseen myös välttämätöntä niin kauan kuin elämme yhteiskunnissa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onko lastensuojeluun lisätty rahaa sosiaalitätien palkkaamiseen?
Entä onko turvakoteja nyt riittävästi ? Nyrkki ja Hella meininki lisääntyy Alkoholin nauttimisen jälkeen.

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Samaan aikaan kehitellään byrokratiaa lisäävä aktiivimalli.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

TE-toimistoissa tämä "normienpurku" vasta toimiikin! Voiko missään olla monimutkaisempaa säädöstöä kuin työttömän kyykyttämisessä?

Jari Ikonen

Voisiko kirjoittaja kertoa miten tämän valmisteilla olevan "aktiivimalli kakkosen" voimaansaattaminen vähentään byrokratiaa kun tämänhetkisellä työttömyysasteella tulee vuositasolla 10-12 miljoonaa työhakemusta + liitteet työnantajien käsiteltäväksi ja kun jokaisesta on raportoitava TE-keskukselle niin myös jokainen haku on tavalla tai toisella käsiteltävä.

Kun työvoimaa eli virkamiehiä, on tätä varten lisättävä satoja henkilöitä niin se on paitsi riittämätön määrä myös uusi rahareikä.Ja tietysti sen lisäksi pitäisi muka kyetä hoitamaan nykyisetkin työt. Mission Impossible vol 7.

Vihreiden heli Järvinen ehdotti työttömiä hakemaan työkyvyttömyyseläkettä saadakseen leikkuripäivänsä katkeamaan. Siispä tämä tukehduttaa koko järjestelmän.

Kun runnotte tämän uudenkin lain voimaan niin ehdotankin kaikkia pakkohakemuksia tehtailevia toimittamaan hakemuksistaan kopiot työvoimaviranomaisille, työttömyyskassalle ja Kelalle - sekä varmuuden vuoksi tiedoksi myös ministeri Lindströmille, ehdottomasti paperiversioina. Siinäpähän tutkitte 36 miljoonaan hakemusnivaskaa vuodessa. Ne on muuten hallintomenettelylain mukaan viranomaisen otettava vastaan -kun mm. kaikilla ei nettiä tai luopuu sen käytöstä.

Tällä tavoin Norminpurulle vauhtia. "Sitä saatte mitä tilaatte".

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Jos puhut sosialistisesta niin olet pellolla.
Puhun talouden reaaliteeteista eivätkä ne oikein millään istu sosialistisiin ajatuksiin.

Ensimmäinen virheesi ajattelussasi on se että et ymmärrä että kokonaiskulutus on vakio. Ihminen käyttää kaikki tulonsa kulutukseen. Poikkeuksena tietenkin varakkaat mutta eivät he kuluta yhtään enempää sen vuoksi että kaupat ovat yöllä auki.
Toisen virheen teet siinä että kuvittelet että kauppa alentaisi marginaalejaan siksi että saisi useamman asiakkaan. Yrityksen tehtävänä on Wahlroosin sanoin tuottaa maksimaalinen voitto omistajalleen.
Kansantaloudeliswesti myynti ei lisöä bkt:tä muilta osin kuin myyjien palkkojen osalta.
Työllisyyttä yöaukiolo parantaa hieman, siis hieman ja jollain tämä työllisyyden lisääntyminen täytyy makssa ja se on joko kannattavuus tai hintojen korotus.
Hintojen korotuksena täytyy nähdä myös esim. paremman logistiikan tuomien etujen siirtäminen katteisiin, eikä myyntihintoihin.
Laskuesimerkkiisi viitaten, miksi yritys ottaisi lisää kuluja vain siksi että saisi saman liikevaihdon pienemmällä katteella?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ensimmäinen virheesi ajattelussasi on se että et ymmärrä että kokonaiskulutus on vakio."

Se ei ole vakio. Jos se sitä olisi, niin ei jatkuvasti olisi rakennettu uusia kauppakeskuksia. Toki on selvää, ettei kauppojen aukiolon vapauttaminen lineaarisesti heti vastaavaa määrää nosta kulutusta, mutta se saattaa lykätä laajentamisinvestointeja jonkin verran, mikä myös on hyväksi kannattavuudelle. Kulutus kasvaa ajan funktiona miltei jatkuvasti.

"Toisen virheen teet siinä että kuvittelet että kauppa alentaisi marginaalejaan siksi että saisi useamman asiakkaan. Yrityksen tehtävänä on Wahlroosin sanoin tuottaa maksimaalinen voitto omistajalleen."

Lisääntynyt myyntivolyymi alempien marginaalien seurauksena saattaa generoida viimeisen viivan alle enemmän kuin ahne hinnoittelu. Ja voihan monilla aloilla monissa eri suhdannekiertovaiheissa olla sellainenkin tilanne, että voiton maksimointi saattaa edellyttää voittotavoitteen alentamista, koska muulloin vaarannettaisiin jopa koko toiminnan tulevaisuus.

"Kansantaloudelisesti myynti ei lisöä bkt:tä muilta osin kuin myyjien palkkojen osalta."

Tarkoitat varmaan sitä yömyyntiä. Kyllä se lisää palkkoja ja sitä kautta myös verokertymää muuallakin kuin kaupan myyjillä. Joskus jopa taksikuskeilla ...

"Laskuesimerkkiisi viitaten, miksi yritys ottaisi lisää kuluja vain siksi että saisi saman liikevaihdon pienemmällä katteella?"

Jos sellainen on välttämätöntä kilpailutilanteesta johtuen ja sen varmistamiseksi, että bisnekselle on jatkoa ja kasvua näkyvissä tulevaisuudessakin. Kuten tiedät monet kaupat ovat myyneet hintakilpailutilanteissa jopa tappiolla, eli sisäänostohintoja halvemmalla, silloisesta taktisesta päätöksestään johtuen.

Luulen, ettet ole kauppatieteellistä koulutusta saanut?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kyllä kokonaismyynti on vakio. Ihmiset ostavat kaikilla tuloillaan. Ainoa lisäys jota tapahtuu on inflaatio (joka ei ole lisäystä), väestönlisäyksestä johtuva lisäys ja mahdoillisista palkankorotuksista johtuva. Reaaliansiot kun vai tuppaavat nousemaan erittäin hitaasti.
Kyllä uusia kauppakeskuksia rakennetaan lisää ja samaa tahti puretaan vanhoja ja pienenpiä liikeitä ja marketteja suljetaan. Ei tällaisesta kannata kinata.
Lisääntynyt myyntivolyymi ei ole mahdollista. Ainoastaan markkinaosuuksien muutosten kautta joillakin lisääntyy ja joillakin vähenee. Kokonaismyyntivolyymi ei kasva paitsi edellä mainittu.

Vähittäiskaupan "bisneksellä" on tulevaisuutta niin kauan kuin ihmiset syövät.

En luule mitään enkä kommentoi toisen koulutusta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #24

Joskus pitää sanoa suoraan, vaikka diplomaattinen olisikin: Olet väärässä.
Kokonaismyynti ei ole vakio eivätkä kaikki ihmiset osta kaikilla tuloillaan päivittäistavaroita. Ja kauppakeskusten volyymi on kasvanut oikeasti. Uusien markettien rakentaminen ei ole ollut vain entisten korvaamista - kaukana siitä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #25

Kauppakeskusten myynti on lisääntynyt ja vastavasti kivijalkaputiikkien myynti laskenut.

Tähän ei tarvita muuta kuin kävely kaupunkien kesksutoissa: Tyhjiä liikehuoneita, liikehuoneita muutettu erilaisikis konttoreiksi ja kiinteistövälityksisi ym.
Esim. lähellämme, Hollolasssa, purettiin entinen kauppakeskus jossa oli aikanaan varmaan toistakymmentä liikettä plus S-market. Se siis purettiin ja tilalla on Prisma ja 4 - 5 putiikkia. Siitä lähistöltä purettiin toinen rakennus jossa oli myös kymmenkunta pikkuliiketä, nyt on uusi asuinkerrostalo. Huomattavaa on että molemmissa keskuksissa oli jo tyhjiä liikehuoneistoja.
En viitsi enempää. Jokainen eläköön oman totuutensa mukana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #26

Hollolassa on tilastollisen totuuden mukaan ollut aavistuksen verran muuttotappiota.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #27

Näyttäisi olevan 2017 elokuussa jotain 50 vähemmän kuin 2016 lopussa.

Rakentamisesta päätellen kuntakeskuksen väkiluku on kuitenkin ksvanut reilusti.

Kuntakeskukseen on rakennettu jatkuvasti sekä kerrostaloja että rivi- ja omakotitaloja. Ja niissä asutaan myös.

Taitaa olla niin että katoa on tullut syrjäkyliltä sekä että syrjäkyliltä on muutettu kuntakeskukseen.

Siis millä perusteella Prisma purkaa entisen marketinsa ja rakentaa tilalle Prisman jos se ei odota väkiluvun kasvavan

Väki myös muuttaa poiskyliltä koska niissä ei ole enää mitään palveluja, ei kauppoja ei mitään.

Ja kuitenkin pikkukaupat häviävät.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa Vastaus kommenttiin #24

:)

---
Kyllä kokonaismyynti on vakio. Ihmiset ostavat kaikilla tuloillaan. Ainoa lisäys jota tapahtuu on inflaatio (joka ei ole lisäystä), väestönlisäyksestä johtuva lisäys ja mahdoillisista palkankorotuksista johtuva. Reaaliansiot kun vai tuppaavat nousemaan erittäin hitaasti.
Kyllä uusia kauppakeskuksia rakennetaan lisää ja samaa tahti puretaan vanhoja ja pienenpiä liikeitä ja marketteja suljetaan. Ei tällaisesta kannata kinata.
Lisääntynyt myyntivolyymi ei ole mahdollista. Ainoastaan markkinaosuuksien muutosten kautta joillakin lisääntyy ja joillakin vähenee. Kokonaismyyntivolyymi ei kasva paitsi edellä mainittu.
---

Näinhän se menee.

Suomessa pitää ottaan huomioon se olemassa oleva tavaramäärä joka ihmisillä on ja pienevät sukupolvet, eli jos maahan ei tule lisää ihmisiä niin kauppojen myyntimäärä alkaa jossain kohtaa pienemään. Ei kaikki lisää syömistäänkään koska se lihottaa. :)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.R:"Työllisyyttä yöaukiolo parantaa hieman, siis hieman.."

Tähän väliin sitten kommentti keskisuuresta marketista pääkaupunkiseudulla. Tunteja vähennetään koko ajan ja siellä missä ennen ollut kaksi myyjää, on jatkossa yksi. Näin erityisesti yöaikaan ja tämän "vapautuksen" jälkeen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Se ei ole vakio. Jos se sitä olisi, niin ei jatkuvasti olisi rakennettu uusia kauppakeskuksia."

USAn perässä mennään tässäkin, siellä on valtavasti suljettuja kauppakeskuksia. Keskiluokan hävitessä häviää myös ostovoima.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset