JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Ei-kaivattu yksinäisyys

Joulu ja vuodenvaihde tuovat monelle kaivatun tauon arjen aherrukseen, kiireeseen ja hulinaan. Usealle pitkät pyhät merkitsevät kuitenkin ”ei-kaivattua” yksinäisyyttä. Yksinäisyys on yleinen ja vakava ongelma Suomessa. Se ei kosketa ainoastaan yhtä ihmisryhmää tai sukupolvea, vaan läpileikkaa koko yhteiskuntaa. Yksinäisyyttä pidetään jopa yhtä suurena terveysriskinä kuin tupakointia. Se myös tappaa kolme kertaa varmemmin kuin ylipaino. Tutkimusten mukaan yksinäisyys kohottaa jopa 14 prosentilla varhaisen kuoleman riskiä.

Useista tutkimuksista on käynyt ilmi se, että jos lapsi ei löydä ystävää seitsemännen luokan syyslukukaudella, hän on todennäköisesti yksinäinen koko yläasteen ajan. Teini-iän yksinäisyys luo helposti syrjäytymisen kierteen, eikä luonnollisesti luo hyvää pohjaa aikuiseksi kasvamisessa. Yli puolet aikuisista yksinäisistä onkin ollut yksinäisiä jo teininä.

Aikuisiän yksinäisyys jatkuu helposti myös ikäihmisenä. Suomessa noin 300 000 yli 70-vuotiasta kärsii yksinäisyydestä usein tai jatkuvasti. Yksinäisyys voi aiheuttaa masennusta, ahdistusta, jopa skitsofreniaa ja itsetuhoisuutta. Se on usein myös syrjäytymisen ja alkoholiongelmien taustalla. Vanhuusiän masennus on hyvin usein seurausta yksinäisyydestä ja ulkopuolisuuden tunteesta.

Jokainen meistä on varmasti tuntenut jossakin vaiheessa elämäänsä jonkinlaista yksinäisyyttä. On hyvä tiedostaa, että on olemassa sekä hyvää että huonoa yksinäisyyttä. Vaikeinta yksinäisyys voi olla erityisesti silloin, kun se ei ole itsestä riippuvaista, vaan tulee ympärillä olevalta yhteisöltä.

Kolmas sektori ja järjestöt tekevät äärimmäisen tärkeää työtä syrjäytymisen ja yksinäisyyden ehkäisemisessä. Olen vieraillut useissa syrjäytymisen vastaista työtä tekevissä järjestöissä, kuten esimerkiksi HelsinkiMissiossa, FinFamissa ja Diakonissalaitoksen Vamoksessa. Järjestöjen ja viranomaisten yhteistyötä on tulevaisuudessa tehostettava etsimällä uusia yhteistyön muotoja ja hälvennettävä rajaa julkisen ja kolmannen sektorin välillä. Lisäksi raja-aitojen madaltaminen työn ja vapaaehtoistoiminnan osalta helpottaisi ongelmaa. Esimerkiksi Sitran selvityksen mukaan yhä useampi hyväkuntoinen eläkeläinen tahtoisi olla avuksi, mutta tiukka sääntely vastuukysymyksineen on liian usein esteenä.

Pidän myös tärkeänä, että yksinäisyydestä ja sen aiheuttamista haitoista puhuttaisiin enemmän kouluissa ja etenkin mediassa. Asian näkyväksi tekeminen edesauttaa sen torjumisessa. Yksinäisyys on lisääntynyt jatkuvasti 2000-luvulla ja siitä on jopa ennustettu seuraavaa kansantautia. Jos yksinäisyys räjähtää käsiin, koituu siitä valtavat kustannukset hyvinvointivaltiolle. On arvioitu, että nuorena syrjäytynyt henkilö aiheuttaa yhteiskunnalle 1,2 miljoonan euron kustannukset elämänsä aikana – inhimillisestä menetyksestä puhumattakaan.

Yhteiskunta voi tehdä oman osansa yksinäisyyden ehkäisemisessä, mutta kaikkea vastuuta ei voi siirtää viranomaisille. Ihminen tarvitsee toista ihmistä ja ennen kaikkea aikaa sekä kuulluksi ja nähdyksi tulemista. Lapsi tarvitsee vanhempiaan ja vanhemmat lapsiaan, nuori ystäviään ja ikäihminen läheisiään. Jokaisen meidän kansalaisvelvollisuuksiin kuuluu lähimmäisistä huolehtiminen ja välittäminen. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Pitäisikö yksinäisyys kieltää vallan lakisääteisesti?

Suomessa kun on tapana hoitaa ongelmat pois päiväjärjestyksestä lain voimalla, jos ne eivät muutoin hoidu.

Muistaako blogisti, milloin on viimeksi ollut henkilökohtaisesti edes yksin saatikka yksinäinen?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mitä on yksinäisyys? On risteilyjä,elokuvia ,ravintolat auki,kaupat auki ja alkaa alennusmyynnit "Primoissa ja Citareissa" voi shoppailla jos on työttömyyskorvauksista tai pienistä eläkkeistä jäänyt rahaa. jne..
Voi valita haluaako viettää Joulun ihmisten seurassa vai käpertyä itsesäälissä
omaan saamattomuuteensa.
Tietysti asiaan vaikuttaa myös sekin paljonko on jäänyt hallituksen leikkausten jälkeen rahaa edes jouluksi.
Silloin varmaan on jo köyhänä tottunut siihen että Joulu on aina yksi viikonloppu muiden joukkossa kuten joka joulu kepu,kok hallitusten aikana aikana -03-17.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Ihmetellä pitää sitä, että kun yksinäisiä on noinkin paljon, ja paljon jopa isoissa kaupungeissa, niin eikö mikään mahti maailmassa voi saada kahta yksinäistä kohtaamaan?

Jossain SPR:n ystäväpalvelussakin ne ystävät lienevät ihmisiä joilla itsellä on ystäviä ja tekemistä.

Tulepas Jaana käymään kylässä asiasta keskustelemassa. Lähetä edes kortti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mitä on yksinäisyys jouluna 71v?
Mukavaa. Käynyt haudoilla viemässä kynttilät.
Tehnyt jouluruuat jo eilen valmiiksi. Kohta menen saunaan . Sen jälkeen syön maistuvan jouluaterian.
Sytytän kynttilöitä ja kuuntelen radiosta joululauluja.
Avaan itselleni ostamat joululahjani,mukavan pyjaman ,aamutossut ja shaalin.
Hemmotteluna ostin vielä suklaata ja hajuvesipullon.
Ah tätä hiljaisuutta ja rauhaa .Ei meteliä, ei arjen kiireitä.Saa vain nauttia.

Hyvää joulua kaikille.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Yksinäisyyttä kavahdetaan kuin ruttoa. Mitä jos on mahdollisuus lukea, kuunnella, katsella juuri sitä, mitä huvittaa vailla soraääniä. Ja saa syödä vain niitä perinneruokia mistä pitää. Käydä ulkona liikkumassa ja ihmisten ilmoilla silloin kun tykkää. Aivan kuin tavallisena viikonloppunakin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juuri noin .
Itsellänikin yksi lähti perheineen miniän vanhempien luo lasten kanssa. Mitä sitten?
Ei mikään ongelma he voivat vierailla muinakin päivinä kuin jouluna.
Itse nautin kun ei tarvitse passata ketään ja voi haahuilla pyjamassa tukkapystyssä vaikka kaikki joulunpyhät.
Joulusta voi itse tehdä itselleen juuri sellaisen kuin haluaa .

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Kyllä, noin. Yksinäisyys on hyvä juttu silloin kun se on oma valinta. Mutta jos yksinäisyys onkin pakko niin mitä se silloin on - ei se ainakaan mukavaa ole?

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

"Kolmas sektori ja järjestöt tekevät äärimmäisen tärkeää työtä syrjäytymisen ja yksinäisyyden ehkäisemisessä."

Aina putkahtaa näiden ammattipolittikkojen suusta sana kolmas-sektori. Mitä se on tai kuka on, miten se toimii? Puhutaanko perinteisestä kolmannesta sektorista, vai uudesta kolmannesta sektorista, vai jostain risteytyksestä, jolla päästään sotkemaan kilpailutuskuviot perustellisesti.
Luulenpa ettei politikoista edes suurin osa tiedä mistä puhuu, sanasta on tullut yleissana, jonka alle kaikki muut toimijat, jotka toimivat muulla kuin julkisella, tai yksityissektorilla on helppo istuttaa.

Meidän yhteiskunta on rakennettu niin markkinaehtoiseksi, ettei se huomioi työkonettaan ihmistä. Tuottamattomat yksilöt ovat ei kuulu sosiaaliseen verkostoon. Sirkku ja Matti on työnsä tehneet he saavat mennä. He eivät ole syrjäytyneet heidät on syrjäytetty, siksi että minä parempana yksilönä voisin paremmin.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Tää on taas niin tätä "Hei, tulkaa kaikki messiin!" - tuplahymiöhömppää. Jotain, mikä tulee ainoastaan mieleen sille, joka ei tiedä yksinäisyydestä mitään. Eläytymistä kuviteltuun.

Mutta asia tuli selväksi: jotain pitää tehdä yksinäisyydelle. Hyvä, että otit asian puheeksi!

Eikä sitten käännetä sitä selkää, olla koppavana tai keksitä tilanteesta poistumiselle tekosyytä kun laitapuolen kulkija tulee ensi kerran yksinäisyyttänsä juttelemaan. Anna istua viereen vaikka haiseekin pahalle.

Olli Kankaanpää

Näinkö arvoisa blogisti tai avustaja kirjoittaa. Miten syntyy keskustelua, kun olet hiljaa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Yksinäisiä ei tällainen puhe lohduta.

Yksinäisyyttä on yhtä monta lajia kuin on yksinäisiä, mutta blogisti puhuu nyt sellaisista yksinäisistä jotka ovat yksinäisiä siksi että muut eivät heistä välitä, muut yksinäiset eivät heistä välitä, eivätkä myöskään ne välitä jotka eivät itse ole yksinäisiä.

Yksinäisyys ei ole heidän vikansa, vaan niiden vika jotka eivät halua olla heidän kavereitaan.

Sitten on niitä jotka ovat yksinäisiä omasta halustaan, eivät joko halua seuraa, tai eivät löydä itselleen sopivaa seuraa. Kaikki eivät sovi seuraksi ja heistä on viisasta pysyä erillään vaikka kuinka kaipaisi seuraa.

Yksinäistä voi lohduttaa se ettei seura aina ole mukavaa ja sanotaan että suku on pahin, ja siksi monet sitä välttelee.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Mitä tehdä yli-jäämäihmisillä ?

Ennusteen mukaan tulee noin 30-50 prosenttia suomalaisista olemaan työttöminä tai pätkätöissä – "puuhastelemassa", noin 20-30 vuoden päästä. Keitä nämä kaikki työttömät ja pätkätyöläiset sekä ylijäämä ihmiset tulevaisuudessa ovat? Ovatko he henkilöitä , jotka eivät ole välittömässä taloudellisesti tuottavassa työssä, työttömät,sairas- eläkeläiset, kotiäidit, syrjäytetyt nuoret, opiskelijat, tai työttömyydestä johtuen vapaaehtoistyötä tekevät toimivat ihmiset.

Robotit ja automaatio hoitavat yhä enempi tulevaisuudessa tuotannolliset työt, jos Suomessa ylipäätään mitään enää valmistetaan vuosien päästä. Tuotanto, automaatio ja investoinnit tapahtuvat jo nyt pääasiassa muualla kuin Suomessa ja muutosvauhti senkun kiihtyy, osaamista tietoa/taitoa viedään halvempiin tuotantomaihin, suomalaisella verorahalla. Teollisen laajasti työllistävät työpaikat häviävät suomesta, joka on hidastanut työllisyysastetta. Sama kehitys näyttää koskevan myös palvelusektoria, sitä joka bruttokansantuotteeseen lasketaan ja johon nykypuolueet siksi myös tulevaisuuden toiveensa perustavat.

Talouskasvu ei ole Suomellekaan kestävä ratkaisu ihmisten ja yhteiskunnan ongelmiin. On aika turha näperrellä eläkeiän nostojen ja ikuisen tehostamisen parissa, kun todella perinpohjainen muutos on tarpeen ennemmin tai myöhemmin. Muutos, joka koskee taloutta rahaa, työtä, jakamista,sekä koko ihmisen elämänkaarta.

Yksi keskeinen osa muutosta on ihmisen arvon nostaminen takaisin yli rahan.

Yksi suurimpia haasteita tulevassa kehityksessä on päätöksentekijöiltä . Suomessa työttömiin suhtaudutaan toisen luokan kansalaisina, joilla hädin tuskin on ihmisarvoa. On kuitenkin kansantaloudellisesti ja inhimillisesti ottaen traagista, jos suuri osa yhteiskunnasta sekä sosiaalisesta pääomasta päästetään syrjäytymään ja heidän potentiaaliaan ei pystytä käyttämään.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Olipa ulkopuolinen ote asiaan. Olisi voinut elävöittää omilla kokemuksilla tms. Ei ollut uskottava tarina.

Petri Hämäläinen

Kun sulla on rahnaa, sulla on kivaa ja ystäviä.

Veroista voi samalla säästää kun niitä ei maksa ollenkaan.

- Kansallinen Kokoomus

Käyttäjän ReijoVuorento kuva
Reijo Vuorento

Oikein hyvä - järjestöjen työ tärkeätä - niin yksinäisyyden torjunnassa kuin vaikkapa tuetussa työllistämisessä
Kun Tanskassa ja Ruotsissa hyväksytään avustavat työtehtävät-vaikkapa vanhusten ulkoiluttaminen - ihan normaaliksi osaksi yhteiskunnan toimintaa, niin toista on meillä. Työnantajat viittaavat heti kilpailun vääristämiseen ja työntekijäpuoli, että korvaa muka työehtosopimuksen mukaista työtä. Jos tästä ei päästä eteenpäin, syrjäytyminen ja yksinäisyys jatkuu osin ihan turhanpäiten kun auttamishalua riittää mutta se padotaan hallinnon ja tuömarkkinaeliitin liian ahtaisiin näkemyksiin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Peruspalkka
Lähihoitajaa vastaavia aiempia koulutusnimikkeitä ovat apuhoitaja, perushoitaja,
lastenhoitaja, päivähoitaja ym.
1.2.2017 –
1971,44 €
Hallitusohjelma-15
Hoivatyöhön ei vaadita enää alan koulutusta . (laki jo voimassa)

Mikäs sen mukavampaa vanhuspalvelutaloissa "Attendoille/Pörriäisille" kuin saada hallituksen pakottamana työttömiä noihin töihin,veronmaksajien piikkiin.

Käsiparejahan ei luvattu vanhusten hoitoon. Lailla se olisi "iso" rasite edm.pörssiyrityksille jos henkilöstömenot veisi tuottoja.

Työtä tehdään palkkaa vastaan jotta hankkii itse elannon . Ei taksvärkillä ilmaiseksi ja elantoon rahat Kelan kirstusta verovaroista.

JK. vinkki:Hyväosaiset saisi tehdä enemmänkin hyväntekeväisyys ja vapaaehtoistyötä. Kuten USA eliitti tekee.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kun sulla on rahnaa, sulla on kivaa ja ystäviä."

Kivaa voi olla kenellä vain, mutta jos olet rikas ja sinulla on vaikutusvaltaa, et voi koskaan olla varma onko sinulla ystäviä, vai ovatko ne vain hännystelijöitä jotka aikovat hyötyä kustannuksellasi.

Valitettavasti myös köyhän "ystävä" voi olla vain hyödyntäjä.

Ystäviä on yleensä vain niillä joita voi käyttää hyväksi.

Jos et anna toisten käyttää sinua hyväkseen saat myös olla ilman ystäviä.
Se onkin paras olotila jos ei ole tarvetta käyttää muita ihmisiä omaksi hyväkseen.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Itse en kärsi yksin olosta koskapa se ei ole yksinäisyyttä no tosin en minä ihan yksin olekkaan kun elän tuon iraplikkan kanssa .
Joka taas onkin maailman mukavin plikka . terv iraplikka hau hau ja tepivaari

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Estin kymmenisen vuotta sitten erasta yksinaista lopettamaan elamaansa jouluyohon.
Seinan takaa alkoi tulla savun hajua, savua, lahdin ottamaan selvaa. Ulko-ovi ei ollut lukossa.
Asunto oli savun vallassa, ponttouuniin oli ladottu hiilloksen paalle uudet puut ja laitettu pelti kiinni. Vuoteella makasi mies joka ei halunnut ulos, tahtoi kuolla. Sanoin jyrkan eriavan mielipiteeni ja soitin 112. Loppu jai ammattilaisille.

Pyydan anteeksi aakkosiani

Toni Rintala

Kielletään yksin oleminen!
Yksinäisyyttä näkee jo alakouluissa. Jotkut on ujoja ja syrjään vetäytyviä. Toisilla on paljon kavereita ja toisilla ei yhtään.
Elämä on.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

"Raha rauhoittaa"!
Mutta kyllä enemmän "rauhoittaa" köyhyys. Siitä on hallitus pitänyt hyvin huolen.
Vain ulkoilu ja kirjasto jää vaihtoehdoksi kun ei ole rahaa .

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset