JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Onnea rakas Suomi

Itsenäinen isänmaamme Suomi täyttää tänään kunniakkaat 100 vuotta. Itsenäisyyspäivä hiljentää kunnioittamaan maamme itsenäisyyden puolesta taistelleita ja muistelemaan kuluneita vuosikymmeniä. Matka ei ole ollut mutkaton, saati helppo, vaan se on vaatinut vastuullisilta ja isänmaallisilta suomalaisilta suuria ponnistuksia. 100-vuotisitsenäisyyspäivänä on erityisen hyvä pysähtyä miettimään arvoja, elämää ja suomalaisuutta – omia juuriaan.

Avoimuutta, kansainvälisyyttä ja liberaalia demokratiaa haastetaan tällä hetkellä voimakkaasti. Lisääntynyt epävarmuus on saanut monet ihmiset kääntymään yhä vahvemmin sisäänpäin. On tärkeä muistaa, että olemme riippuvaisia avoimuudesta, kansainvälisyydestä ja kaupasta. Globaalissa maailmassa sulkeutuminen ei ole vaihtoehto. Kansainvälisyys parhaimmillaan vahvistaa suomalaisuutta ja suomalaista identiteettiä. Voimme maailmalla ylpeänä kertoa pienestä pohjoisesta maasta, joka on noussut sivistyksellä, yritteliäisyydellä ja kovalla työllä yhdeksi maailman parhaista maista.

Taloustilanne on ollut viime vuosina hyvin haastava ja aiheuttanut paljon huolta. Talouden saaminen takaisin terveemmälle uralle ei ole ollut istuvalle hallitukselle helppo tehtävä, vaan on tarkoittanut kipeitä säästöjä, tinkimistä ja luopumista. Vaikeita päätöksiä on edessä jatkossakin. Niillä ei kerätä suosiota, mutta ne ovat sitäkin välttämättömämpiä.

Puolustusvaliokunnan jäsenenä oma huomioni ja kiinnostukseni on turvallisuus- ja puolustusasioissa. Turvallisuustilanne ympärillämme on jatkuvasti kiristynyt. Esimerkiksi Venäjän kansainvälisen oikeuden rikkomukset ja sotatoimet Ukrainassa, ovat vaikuttaneet koko Euroopan turvallisuuteen. Voimapolitiikka on tehnyt paluun eikä sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan tai sillä uhkaamista voida sulkea pois.

Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi ja hänen lausuntonsa kansainvälisten sopimusten ja järjestelmien turhuudesta ovat omalta osaltaan lietsoneet epävakautta. Myös Pohjois-Korean uhittelu on synnyttänyt pelkoa ja kasannut mustia pilviä taivaalle. Kansainvälisen yhteisön on käytettävä kaikki mahdolliset diplomaattiset keinot tilanteesta eteenpäin pääsemiseksi.

Samaan aikaan kun maailma on viime vuosina muuttunut yhä jännitteisemmäksi, puolustusvoimat on joutunut läpikäymään ankaramman säästökuurin kuin mikään muu hallinnonala. Toimintoja on leikattu ja henkilökuntaa vähennetty. Pienemmillä resursseilla ja henkilöstöllä pitää nyt vastata entistä moninaisempiin ja yllättävämpiin uhkiin. Yhtälö on hyvin haastava.

Turvallisuusuhista päällimmäisenä on monen mielessä terrorismi, joka on nostanut päätään ympäri Eurooppaa. Olemme Suomessa toimineet aktiivisesti eri keinoin terrorismin torjumiseksi. Esimerkiksi Suojelupoliisin määrärahoja on lisätty ja tiedustelulainsäädäntö on valmistelun loppusuoralla. Suomi tarvitsee omaa itsenäistä tiedustelukykyä. Kokonaisturvallisuuden kannalta keskeistä siviili- ja sotilastiedustelua ei voi perustaa ainoastaan muilta mailta saatujen tietojen varaan.

Syksyllä hyväksytty sisäisen turvallisuuden strategia nostaa syrjäytymisen yhdeksi suurimmaksi turvallisuusuhaksi Suomessa. Jokainen järjestelmän ulkopuolelle jäänyt yksilö onkin kallis menetys, paitsi taloudellisesti myös inhimillisesti. Tuoreimmassa Pisa-tutkimuksessa nuoremme pärjäsivät hyvin, mutta Suomessa sukupuolten välinen ero oli kaikkein suurin. Panostukset varhaiskasvatukseen, laadukkaaseen koulutukseen ja mielekkäiden harrastusten tarjoamiseen ovat viime kädessä vaikuttavinta turvallisuuspolitiikkaa.

Arjen turvallisuuden ylläpitämisessä viranomaisten lisäksi myös jokaisella yksilöllä on roolinsa. Keskinäinen kunnioitus ja toisten huomioiminen ovat pieniä tekoja, mutta kertovat paljon yhteiskunnan todellisesta tilasta. Turvallinen yhteiskunta tarvitsee valveutuneita kansalaisia, jotka ovat valmiita tarvittaessa tulemaan apuun. Turvallisuus syntyy joka ikinen päivä meidän jokaisen toimesta.

Vaikka huolia ja ratkaistavia haasteita on käsissämme paljon, emme saa unohtaa sitä, että 100-vuotias Suomi on yksi maailman parhaista maista aina lehdistönvapaudesta ja koulutusjärjestelmästä ihmisten yhdenvertaisiin mahdollisuuksiin. Maallamme on pitkät perinteet, ratkaisukeskeisenä ja länsimaiseen liberaaliin demokratiaan pohjaavana vahvana toimijana. Ilman yhteistyötä ja uskoa tulevaan emme ole koskaan pärjänneet, emmekä pärjää tulevaisuudessakaan. Suomalaiseen kansanluonteeseen ei kuulu luovuttaminen haasteiden edessä. Sisulla, ahkeruudella, osaamisella ja päämäärätietoisuudella jatkamme työtä paremman tulevaisuuden rakentamiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Tässä blogissa suorastaan loistaa kaksinaamaisuus!

"Taloustilanne on ollut viime vuosina hyvin haastava ja aiheuttanut paljon huolta. Talouden saaminen takaisin terveemmälle uralle ei ole ollut istuvalle hallitukselle helppo tehtävä, vaan on tarkoittanut kipeitä säästöjä, tinkimistä ja luopumista. Vaikeita päätöksiä on edessä jatkossakin. Niillä ei kerätä suosiota, mutta ne ovat sitäkin välttämättömämpiä.

Kysymys no 1. Paljonko yhteensä on leikattu ja minne ne rahat menevät ja ovat menneet? Onko turvapaikka bisneksella mitään osuutta tähän? Jos, ei niin mistä sen rahat tulevat? Taivaasta vai seinästä? Te ette usko Jumalaan, mutta uskotte rahan tulevan seinästä! Ei, ei se tule seinästä, se tulee meidän, teidän työnantajienne, taskuista!

Syksyllä hyväksytty sisäisen turvallisuuden strategia nostaa syrjäytymisen yhdeksi suurimmaksi turvallisuusuhaksi Suomessa."

Kysymys no 2. Oletteko te kaikki näin naiiveja vai onko tämä samaa valehtelun jatkomoa kuin kaikki muukin hallituksen syöttämä propaganda?
En ole lukenut em. "sisäisen turvallisuuden strategiaa", mutta maalaisjärjelläkin on selvää, että syrjäytynyt ei aiheuta uhkaa kuin äärimmäisen harvoin ja silloinkin usein vain itselleen.
Tämä valhe kuuluu siihen hallituksen väittämään, että turvallisuus on vain kohentunut, mutta ilmatila suljetaan, kokoontumisia kielletään ja suojataan rekoin ja betoniporsain, jne, jne. Miksi, jos ennen ei ole tarvinnut näihin turvautua ja turvallisuus siitä on edelleen kohentunut? Kerropa meille "tyhmille" logiikka, mikä tässä piilee.

Tarvitseeko minun enempää esimerkkejä poimia blogista perustellakseni väitettäni? En usko"

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomen kokoomuslaisille!

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Itsenäisiä kaukana siitä :Oikeusvaltion ytimen täytyisi noudattaa valtion oikeuslaitoksen linjaa jokaisen kansalaisen yksilönoikeuksista, näin ollen tulkinta yksilöstä poliittisen järjestelmävallan ytimessä olisi tulkittava kokonaisuudessaan oikeusvaltion periaatteita kunnioittavaksi. Koulun opetusohjelma pitäisikin jokainen ajatteleva yksilö ymmärtää asian niin, että jokainen tekee ratkaisun valinnoistaan itse , eikä perustuslain vastaisesti yksilön puolesta. Näin kuitenkin meillä suomessa tapahtuu, vaikka tutkimustulokset E:2 ei tätä tue.

Perustuslakivaliokunnan tarkoituksena on edustaa yksilönoikeutta valtiossamme, yksilöstä ja hänen oikeuksista yhteiskunnassamme, niistä lukuisista valinnoista jotka hän itse henkilökohtaisesti täysivaltaisena kansalaisena toteuttaa valtiossamme. Oikeusvaltioajattelu tulisikin kunnioittaa kansalaisen yksilönoikeuksia .

Perustuslaillinen valinta pitäisikin vapaasti olla mitä muita kieliä kukin yksilö haluaa opiskella, nyt poliittinen järjestelmä pakottaa valtion toimesta , joka ei nojaudu millään muotoa perustuslakiin, että kaikkien suomalaisten pakotetaan opiskelemaan pakkoruotsia, ei suomalaisten omista tarpeista,vaan maan sisäisiin kielipalveluihin, jossa ei ole mitään järkeä... -2000-luvun suomessa.Kieltä joka on vastoin suomalaisten kieli-identtiteettiä.

Oikeusvaltio ajattelua tulisikin laajentaa enemmistön noin 90% suomea puhuvien kieltä kunnioittaen, ei pienen vähemmistön, jolta nykyinen kielipolitiikka vie demokratian uskottavuutta.

Toteuttaako perustuslakivaliokunta suomenkielisten sekä suomen kansantalouden etua ,kun vuodesta toiseen, tätä vanhan vallan perintöä ,vain historiallisiin syihin vedoten pidetään yllä.

Suomi ei ole enään ruotsin maakunta.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Venäjä on vaarallinen mutta USAkin on tuhonnut monta valtiota viime vuosina.
Suurvallat ovat vaarallisia, onneksi Venäjä on köyhempi valtaamaan yhtäkään maata.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

KiitoS Jaanalle hyvästä ja positiivisestä blogista. Tämä on toisille katkeruuden kanava purkaa omaa pahaoloaa.
Hyvää Itsenäisyyspäivää kaikille tasapuolisssti

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Samaan aikaan kun maailma on viime vuosina muuttunut yhä jännitteisemmäksi, puolustusvoimat on joutunut läpikäymään ankaramman säästökuurin kuin mikään muu hallinnonala. Toimintoja on leikattu ja henkilökuntaa vähennetty. Pienemmillä resursseilla ja henkilöstöllä pitää nyt vastata entistä moninaisempiin ja yllättävämpiin uhkiin. Yhtälö on hyvin haastava."

Tämähän on täysin poliittinen valinta, joka olisi ollut tehtävissä toisellakin tavalla. Jos riittää halua korjata itse aiheutettu epäkohta, eihän se ole myöhäistä vieläkään!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset