JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Jokaisella on oikeus omaan nimeen

Kansainvälistä transmuistopäivää vietetään tänään ympäri maailmaa. Muistopäivällä halutaan kunnioittaa kaikkia niitä transihmisiä, jotka ovat kuolleet viharikosten seurauksena. Suomessa transmuistopäivä näkyy  tänään erityisesti Helsingissä eduskuntatalon edessä, kun kansalaisjärjestöt kokoontuvat jättämään kynttilät uhrien muistoksi. Tänään vietetään myös Kansainvälistä lasten oikeuksien päivää ja onkin tärkeää muistaa, että meidän tulee taata joka ikiselle lapselle - myös translapsille - turvallinen tulevaisuus. 

Transihmisten oikeudet ovat yksi aikamme tärkeimmistä ihmisoikeuskysymyksistä. Transihmiset kokevat muita väestöryhmiä enemmän syrjintää ja altistuvat lainsäädännölle, joka rikkoo jokaisen oikeutta itsemääräämiseen ja koskemattomuuteen.

Viime hallituskaudella sosiaali- ja terveysministeriö valmisteli uuden translain, mutta se kaatui hallituksessa erimielisyyksiin eikä siis edennyt. Myöskään nykyinen hallitus ei ole saanut uudistettua translakia. Toinen korjausta vaativa ja epätasa-arvoa ylläpitävä laki on nimilaki. Spilän hallituksen esittämä nimilain uudistus ei ota riittävästi huomioon transsukupuolisten, muunsukupuolisten, intersukupuolisten ja transvestiittien asemaa. Itsessään nimilain kokonaisuudistus on tervetullut; se ottaa paremmin huomioon nyky-yhteiskunnan muuttuneet perherakenteet. Esimerkiksi sähköinen nimiasioiden käsittely karsii päällekkäisiä viranomaistoimintoja sekä lyhentää nimihakemusten käsittelyaikoja. 

Lakiesitykseen on kuitenkin jätetty etunimen tiukka sukupuolittaminen, mikä on ristiriidassa yhteiskunnassamme tapahtuneeseen kehitykseen verrattuna.  Esityksen mukaan etunimeksi voidaan hyväksyä etunimi, joka on vakiintunut samalle juridiselle sukupuolelle. Tästä tehtävä poikkeus olisi mahdollista vain hakijan sukupuoli-identiteetin perusteella, mihin hakijan tulee antaa pätevä selvitys ja asian päättäminen, sukupuolen arvioiminen jää viranomaisharkintaan, johon se ei tulisi kuulua. 

Tästä etunimien sukupuolisidonnaisuudesta tulisi luopua kokonaan, koska käytäntö on syrjivä niitä henkilöitä kohtaan, joiden sukupuoli-identiteettiä tai sukupuolen ilmaisua se ei tunnusta. Tällainen sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä on myös tasa-arvolain vastaista. Kyse on lopulta arvovalinnasta, ihmisen oman tahdon kunnioittamisesta ja yhdenvertaisuudesta. Paras tapa purkaa asiaan kuuluvia normeja on säätää sellainen nimilaki, joka edistäisi ihmisen omaa itsemääräämisoikeutta ja tarjoaisi mahdollisuuden etunimen muuttamiseen yksinkertaisella ilmoitusmenettelyllä. Ruotsissa ja Islannissa tämä muutos on otettu käyttöön menestyksekkäästi. 

Epäkohdat lainsäädännössä pitävät yllä syrjinnän ja näkymättömyyden ilmapiiriä, jossa yhteiskunta asettaa osalle sen kansalaisista erityisen kynnyksen omaan identiteettiin. Kenenkään ei tulisi joutua kantamaan toiseuden tai vääränä olemisen leimaa. Jokaisella on oikeus osallisuuteen, oman identiteettiin ja yhteiskunnan tunnustamaan yhdenvertaiseen elämään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Eikö Jaanalla ole muuta elämässä kuin tämä ainainen trans? Osta Trasit auto ja ajele sillä transsissa niin kauan, että tunne menee ohi ja palaa maan pinnalle.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Kansanedustajat Jaana Pelkonen mukaanluettuna vaikenevat toisesta tasa-arvokysymyksestä, eli steriloimislain vaatimuksista.
Steriloimislaki asettaa ihmiset eri asemaan iän, lapsiluvun ja terveydentilan perusteella.
Suomessa vaatimukset ovat 30 vuotta tai kolme lasta.
Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa ikärajaksi on säädetty 25 vuotta jo 1970-luvulla ja lapsimäärää ei ole laissa määritelty.

Ihmisoikeusasia lisääntymiskyvystä luopumisesta ei herätä innostusta.
Moni alle kolmen lapsen vanhempi tai vapaaehtoisesti lapseton joutuu odottamaan sterilisaation saamista 30-vuotiaaksi asti.

http://vapaaehtoisestilapsettomat.fi/mediatiedotteet/

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Olet hallituspuolueen kansanedustaja. Hoitakaa se translaki kuntoon, pliis!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Koiraverot ja translait, siinä eduskunnan suurimmat ongelmakohdat.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Jokaisella on tosiaan oikeus omaan nimeen. Tämä asia on kuitenkin hoidettu ja saatu valmiiksi jo aikoja sitten, eikä kukaan jää ilman nimeä.

Nimen antamiselle on vain olemassa tietyt edellytykset, eikä mikä tahansa nimi joka tilanteessa aina kelpaa. Ehkä tämä edellytys ei ole jonkun mielestä mukavaa, mutta ei asiassa mitään isompaa ongelmaa silti ole.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Ehkä tämä edellytys ei ole jonkun mielestä mukavaa, mutta ei asiassa mitään isompaa ongelmaa silti ole."

Miksi, Janhunen, asia muuttuu isoksi ongelmaksi mielestäsi silloin, kun tämä pieni ongelma korjataan?

Olet toistuvasti translain keskusteluissa tuonut esiin muutosta vastustavia mielipiteitäsi. Vähättelet lain merkitystä transsukupuolisten kannalta ja pyrit haastamaan kaikki ymmärtämään, kuinka isosta ja perustavanlaatuisesta muutoksesta kyse olisi valtaväestön kannalta.

Eikö asiat ole kuitenkin juuri toisin päin?

Petri Hämäläinen

Suomen historia ei tunne yhtä ainutta transihmistä, joka olisi kuollut viharikoksen seurauksena.

Joten pidämme tänään valtiollista muistopäivää.

Ja määritämme asian vuosituhannen tärkeimmäksi ihmisoikeuskysymykseksi.

Käyttäjän IlkkaVuori kuva
Ilkka Vuori

On näillä syöttiläillä ja yhteiskunnan perässähiihtäjillä mitättömät ja itseaiheutetut "murheet"...

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Kyllä ne perässähiihtäjät ovat lähinnä näitä ihmisoikeusrikoksista, viharötöksistä nauttivia ja rasismia suvaitsevat henkilöt. Se on sitä valkoisen miehen ylivaltaa vai mitä lie natsioppia.

Kuulutko itse näihin? Kommentista päätellen kuulut, näin luulen.

Jaanalle kiitos! Hyvä ihminen.

Jouko Helenius

Olen kovin huolestunut Jaanan poukkoilusta. Mihin hänen kuningasmurheensa on joutunut ? Eli kaikille tasapuolinen alkoholin saatavuus.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Miksi nimi on yleensä sidottu yleensäkin sukupuoleen tai yleensäkin johonkin? Otetaanpa intiaanimi esimerkiksi. Mitä jos nimi otetaan lapsen syntymän aikaan tapahtuvasta asiasta.

Tuntematon Ensi-Ilta
Öinen Valo Hiipi Taivaalla
Ensi Lumi
Valon Hehku

jne. Melkein mielikuvitus rajana. Ei nimi ihmistä pahenna ellei ihminen nimeä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset