JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Tyttöjen tulee saada olla tyttöjä

Tänään 11. lokakuuta vietetään Kansainvälistä tyttöjen päivää. YK:n yleiskokouksen julistaman teemapäivän tarkoituksena on tukea maailman tyttöjä ja samalla tuoda näkyvästi esille niitä haasteita ja odotuksia, joita he elämänsä aikana kohtaavat. Päivän tarkoituksena on myös nostaa esille tyttöjen potentiaali yhteiskuntien kehittäjinä.

Idea tyttöjen päivästä on alun perin lähtöisin lastenoikeusjärjestö Plan Internationilta. Plan pyrkii parantamaan erityisesti kehitysmaiden tyttöjen elämää ja suojelua. Kehitysmaiden tytöt kokevat kolminkertaista syrjintää ikänsä, sukupuolensa ja köyhyytensä takia. Plan tunnetaan monista merkittävistä ja koskettavista kampanjoistaan, kuten esimerkiksi ”Koska olen tyttö” -kampanja.

Tänä vuonna Plan järjestää tyttöjen päivän kunniaksi symbolisen Girls Takeover -tempauksen, jossa kiinnitetään huomio tyttöjen kohtaamaan syrjintään, mutta myös mahdollisuuksiin. 11.10 tytöt ympäri maailmaa astuvat päiväksi niin poliittisten, yhteiskunnallisten kuin taloudellistenkin päättäjien kenkiin – eri johtotehtäviin, joissa on yleensä totuttu näkemään enimmäkseen miehiä. Esimerkiksi meillä Suomessa pääministeri Juha Sipilän työpariksi päivän ajaksi nousee 16-vuotias Katariina Räikkönen. Girls Takeover on samalla yksi Suomen itsenäisyyden juhlavuoden sadasta tasa-arvoteosta.

Vaikka sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu Suomessa kansainvälisesti verrattuna melko hyvin, löytyy meiltäkin parannettavaa vielä paljon. Valitettavasti tyttöjen ja naisten ääni jää usein kuulematta ja osaaminen hyödyntämättä. Naisten ja miesten palkkaero on edelleen noin 17 prosenttia, naisia on aivan liian vähän johtopaikoilla ja naiset kantavat valtaosan hoivavastuusta yksin. Yksi vakava ongelma on myös seksuaalinen häirintä, jota tytöt ja naiset kohtaavat elämänsä aikana. Tilastojen mukaan tytöt joutuvat huomattavasti useammin häirinnän kohteeksi kuin pojat. 

THL:n tuoreimman valtakunnallisen kouluterveyskyselyn mukaan 8,9 prosenttia yläkoulu- ja toisen asteen oppilaitoksen tytöistä on kokenut seksuaalista väkivaltaa viimeisen vuoden aikana. Saman kyselyn perusteella 13,5 prosenttia tytöistä on puolestaan joutunut seksuaalisen häirinnän uhriksi julkisissa tiloissa. Tytöistä 16,9 prosenttia ilmoitti, että heitä on häiritty seksuaalisesti internetissä tai puhelimessa. Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta erityisesti luomalla uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri (Tasa-arvovaltuutetun määritelmä).

Seksuaalisen itsemääräämisoikeuden tunnistaminen ihmisoikeudeksi on äärimmäisen tärkeää. Kaikenlaiseen häirintään tulee suhtautua vakavammin ja siitä täytyy puhua huomattavasti enemmän. Kukaan ei saa jäädä yksin hautomaan asiaa, vaan häirinnästä on aina kerrottava. Ainoastaan asian näkyväksi tekemisellä pystytään puuttumaan itse asiaan. Olen pitänyt esillä seksuaalisen häirinnän vastaista työtä muun muassa eduskunnassa ja vieraillut nuorisotyötä tekevissä järjestöissä, jotka toimivat eturintamassa seksuaalista häirintää vastaan.

Paljon on tyttöjen aseman parantamiseksi jo tehty, mutta valtavasti on vielä tekemättä. Tämän päivän ja tulevaisuuden tytöt tarvitsevat meitä rikkomaan lasikattoja ja polkemaan sileämpiä polkuja. Tyttöjen tulee saada olla tyttöjä – unelmoida, leikkiä ja kasvaa turvassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Kyllä tuo asia onmyös pojille antakaa poikien olla poikia ja tyttöjen tyttöjä terv tepivaari

anita frisk

365 päivää ei riitä kaikkiin näihin erilaisiin teemapäiviin, joilla on hyvä tarkoitus muttei mitään käytännön merkitystä. Juha Sipilä ja 16-vuotias tyttö saavat päivän nostetta, ja mikä muuttuu?

Seksuaalinen häirintä ja kiusaaminen - kohdistuu se kumpaan sukupuoleen tahansa - on aina tuomittavaa, mutta mitä siihen oikeasti auttaa siitä eduskunnassa puhuminen tai vierailut järjestöissä? Fiksut ihmiset eivät kiusaa ja rääkkää, ja noihin muihin auttavat vain sanktiot, jos nekään. Yrittää kuitenkin voisi. Lakeihin kansanedustajat voivat vaikuttaa, mutta lain tulkintaan heillä ei - valitettavasti - ole oikeutta. Eivät alistajat sormenheristyksellä lopeta.

Eikö blogisti muuten ole tietoinen siitä, että nykyään on epäkorrektia puhua sukupuolista? Hen-kulttuuri on rantautumassa Suomeenkin, alkaen ilmeisesti ylen uudesta rekrytoinnista.

Kimmo Tallqvist

Niin,kolikon kääntöpuoli on se kuka määrittelee seksuaalisen ei-toivotun lähestymisen.
Jotain vastuuta tulisi myös naisten- ja nuortenlehtien kantaa nykyisessä seksuaalisuuden korostamisessa.
Pikkupimut laittaa selfieitä someen bikinit ja alkkarit päällä kun siellä pitäisi mielummin olla "koulupuku" päällä.
Varmaankin tulee myös ei toivottua kommentointia ja jos jonkinlaista ehdotusta.
Kornin näköistä kun kakarat vetelehtii kaupungilla minihameet,topit ja täysmeikit naamassa.
Minua asia lähinnä huvittaa mutta valitettavasti tuolla kaduilla lappaa viikonloppuiltaisin kaikenkarvaista kulkijaa.
Muotivaatteitakin esittelee nykyään ihan puolikakarat pikkupimut.
Mikä vastuu mallimaailmalla on nuoriin kohdistuvien ulkonäköpaineiden ja seksuaalisen terveen minäkuvan muodostumiselle ?
Kyllä se nyt on nähty maailmansivu että jos nuori nainen kulkee karvahattu päässä tuulipuvussa niin aika rauhassa saa normaalisti olla kontra kulkiessaan hyvinkin paljastavassa iltapuvussa.
Tytöt kun olisivatkin vain tyttöjä eivätkä liian varhain yrittäisi/joutuisi yrittämään esittäämään aikuista.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Hienoa, että kirjoitat ryhdikkäästi tytöistä. Tällä hetkellä monessa koulussa on Opetushallituksen sekoiluoppaan jälkeen buumi, ettei ole "tyttöjä" ja "poikia" vaikka oikeasti on. Tanssiharjoituksissa on "viejä" jne. Tasa-arvon kanssa sillä pelleilyllä ei ole mitään tekemistä.

Jos tuhannen joukossa on yksi muunsukupuolinen, 999 kärsii verbaalisensuurista. Ei transseksuaalisen tasa-arvo synny sanoja kääntelemällä vaan löytämällä hänelle mieleisensä pari.

Nyt uusi buumi on, että ei saa puhua isästä ja äidistä. Jollekin tulee siitäkin paha mieli.

On raikasta lukea tytöistä. Paljon on vielä tehtävää.

Mika Sarivaara-Satta

Kauheeta, erilaisista töistä maksetaan erilaista palkkaa!!!

Käyttäjän TapioAngervuori kuva
Tapio Angervuori

Tyttöjen ei pidä ottaa mallia pojista.
Tyttöjen ei pidä jouoda viinaa eikä tupakoida.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Kansanedustajalle ei ole pätevyysvaatimusta. Siksi en pidä moitittavana, että sekoitat käsitteet ansiotaso ja palkkataso.

Palkkaeron laskennassa ei ole tulkintaongelmia, jos samapalkkaisuus määritellään siten kuin Suomea sitovat kansainväliset sopimukset ja EU:n eri elinten päätökset sanovat. Kun palkkaero lasketaan siten kuin ILO, YK ja EU määrittelevät, eli otetaan mm. huomioon erot miesten ja naisten välisessä kvantitatiivisessa tuottavuudessa, palkkaero on nolla. Tässä todistusaineistoa:

Verohallinnon mukaan kaikkien Suomen naisten verotettavat palkkatulot ovat noin 76-78 % miesten palkkatuloista. Tässä on mukana myös kertaluonteiset erät kuten lomarahat ja tulos- ja voittopalkkiot sekä ylityökorvaukset. Verotettavia miehiä ja naisia on yhtä paljon.

Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen mukaan naiset tekevät alle 80 % miesten vuosityötunneista. Kun huomioimme tuntiperustaisesti korvatut ylityöt, joita miehet tekevät yli kaksi kertaa naisia enemmän, miesten ja naisten palkkataso tehtyä työtuntia kohden on sama.

Tämä palkkaeron laskentatapa on EU:n Naisten oikeuksien ja tasa-arvon valiokunnan (FEMM) kehittämä ja sen on hyväksynyt EU-parlamentti päätöslauselmassaan 2008/2012(INI). FEMM koostuu 31 naisesta ja neljästä miehestä. Ja kaikki Suomen MEP:it äänestivät päätöslauselman hyväksymisen puolesta.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Tietääkseni Jaana kannattaa lämpimästi islamisaatiota Suomeen. Se on jyrkässä ristiriidassa boligin aiheen kanssa. Siinä kulttuurissa tyttö on tosiaan tyttö, mutta vain noin 10 vuotiaaksi. Sitten hänet alistetaan silpomiselle ja pakkoavioliittoon!

Miten nämä kaksi tavoitettasi ovat yhteen sovitettavissa mielestäsi? Kerropa meille tyttöjen päivän kunniaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset