JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Varhaiskasvatus on oikealla kurssilla

Oppimisen varhaisvuosiin panostaminen on kannattavin koulutusinvestointi, minkä yhteiskunta voi tehdä.  Kyse on yksinkertaisesti siitä, että kodin ohella lapsen kehityksen ytimessä on laadukas varhaiskasvatus, jota annetaan päivähoidoissa ja esiopetuksessa.

Jo tällä hetkellä varhaiskasvatuksemme laatu kisaa kansainvälisissä vertailuissa kärkisijoista. Suomalaiset lapset osallistuvat varhaiskasvatukseen kuitenkin vähiten suhteessa muihin Pohjoismaihin. Suomessa kolmevuotiaisista vain 68 prosenttia ja neljävuotiaista 74 prosenttia osallistuu varhaiskasvatukseen, kun muissa Pohjoismaissa luvut ovat yli 90 prosenttia.

Näiden lukujen sokea tuijottaminen ei suinkaan ole itsetarkoitus, mutta olisi tärkeää saada yhä useampi lapsi mukaan toiminnan piiriin.  Varhaiskasvatus auttaa kotien työtä, kannustaa lapsia kehittymään omaan tahtiinsa sekä antaa täyden tuen myöhemmälle opintielle. Varhaiskasvatuksen avulla on myös mahdollista ehkäistä syrjäytymistä. 

Varhaiskasvatus vaatii sitoutumista, ihmisiä ja varoja. Henkilökunnan ammattitaito ja laadukas toiminta kulkevat käsi kädessä, minkä vuoksi niin opettajien perus- kuin täydennyskoulutuskin on toteutettava hyvin ja riittävän laajasti. Asiassa ollaan jo vahvasti liikkeellä.

Jatkossa jokaisessa lapsiryhmässä tulee olla vähintään yksi kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon suorittanut varhaiskasvatuksen ammattilainen. Tässä auttaa opetus- ja kulttuuriministeriön päätös lisätä yliopistoihin 1000 uutta lastentarhanopettajien aloituspaikkaa seuraavien kolmen vuoden aikana. 

Tulevaisuudessa kotiväki otetaan entistä aktiivisemmin mukaan päivähoidossa tapahtuvaan toimintaan. Kuluvan hallituskauden aikana aloitettu varhaiskasvatusuudistus tuo mukanaan jokaiselle lapselle laadittavan yksilöllisen pedagogisen ”opetussuunnitelman”. Siihen kirjataan lapsen kehitystä, oppimista ja hyvinvointia tukevat tavoitteet. Ja olennaista tietenkin on, että vanhemmat laativat tuon suunnitelman yhdessä päiväkodin henkilöstön kanssa. 

Kokoomus on nostanut yhdeksi kärkitavoitteekseen nuorison hyvinvoinnin ja koulutuksen. Tähän kuuluu pitkän tähtäimen tavoite taata perheille maksuton puolipäiväinen varhaiskasvatus. Konkreettisesti tämä tarkoittaa, että 3—5-vuotiaille lapsille kustannetaan julkisin varoin kahdenkymmenen viikoittaisen tunnin varhaiskasvatus. 

Nykyinen hallitus on jo päättänyt alentaa varhaiskasvatusmaksuja tuntuvasti etenkin pieni- ja keskituloisilta perheiltä.  Myös sisaralennus nousee kaikkien perheiden osalta 10 prosentista 50 prosenttiin, eli toisen lapsen maksut ovat jatkossa vain puolet nykyisestä. Uudistukset tulevat voimaan 1.1.2018 ja samalla maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin tulee 6700 perhettä lisää. Suunta on oikea.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Saku Sundquist

Koko uudistus on tavallaan törkeää lastentarhanopettajien ammattitaidon väheksymistä.

Lapsiryhmät ovat isoja, sijaiset ovat kiven alla, taukoa ei saa edes (esimerkki)ruokailun ajaksi, ja henkilöstön työolot ovat näin alaa ulkopuolisena tarkkailleen näkökulmasta aivan naurettavan huonot. Ongelma on henkilöstön vähyys ja siten opettajien ajankäyttö.

Nytkö ongelma sitten korjaantuukin henkilöstön ammattitaidon lisäämisellä? Kyllähän tuossa annetaan ymmärtää, että nykyinen henkilöstön ammattitaito ei ole riittävää. Että ihan kasvatustieteen kandidaattien aloitusmääriä on lisätty. Samaan aikaan amk taustaisten (joka on muuten saman arvoinen tutkinto, kuin kasvatustieteen kandidaatti, itseasiassa jopa laajempi) lastentarhanopettajien työpanosta arvostetaan uudistuksessa poistamalla heiltä koko lastentarhanopettajan titteli? Eriarvoistetaan samaa työtehtäviä tekeviä ihmisiä koulutustaustan perusteella, ja lisätään kiintiöitä yliopistotaustaisille SAMAN ARVOISEN TUTKINNON suorittaneille?

En niin kuin suoraan sanottuna näe, miten tämä uudistus korjaa varhaiskasvatuksen ongelmia yhtään mitenkään yhtään millään aikavälillä.

Ehkä todellinen tarkoitus ei liitykään varhaiskasvatukseen mitenkään, vaan se on jokin ihan muu..

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Kun tekstejä lukee, kaikki osaavat tehdä niistä mieleisiään "mainoslauseita", politiikassa varsinkin. Asiantuntijat ovat usein erikseen kuin eduskunnassa istuvat ja kansan valitsemat henkilöt, vaikka joskus nämäkin roolit kohtaavat. Joka ymmärtää, sen tehtäväksi jää ajatella perheensä parasta parhaalla mahdollisella tavalla. Minä en ymmärrä, joten oppostition eduskunnassa olisi hyvä ottaa kantaa ja valistaa suomalaisia perheitä tässäkin asiassa. Totuuden vuoksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset