JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Koirien myrkyttäjät vastuuseen!

Koirien myrkytystapaukset ja myrkytysyritykset ovat jälleen nousseet otsikoihin. Kyseessä ei ole uusi ilmiö, mutta tapaukset ovat erityisesti viime vuosina huolestuttavasti lisääntyneet. Myrkkysyöttejä on löydetty muun muassa koirapuistoista, lenkkipoluilta ja koiranomistajien omilta pihoiltakin. Järkyttävää on, että myrkkyä sisältäviä syöttejä on laitettu jopa postiluukkujen kautta sisään asuntoihin. Asia on ymmärrettävästi aiheuttanut paljon keskustelua ja huolta. Osa on selvinnyt säikähdyksellä, mutta valitettavasti osa on joutunut jättämään parhaalle ystävälle jäähyväiset aivan liian aikaisin.

Poliisi on myrkytysyritysten kanssa lähes voimaton ja on todennut, että myrkytysyrityksiä ei voida tutkia eläinsuojelurikoksina, sillä eläinsuojelurikoksen minkään muodon yritystä ei vielä ole laissamme säädetty rangaistavaksi. Tekoja voidaan tällä hetkellä tutkia korkeintaan törkeänä vahingontekona. Tällöinkin eläimiin kohdistunut teko tutkitaan esineeseen kohdistuneen rikoksen yrityksenä eikä eläimeen kohdistuvan rikoksen yrityksenä.

Rikoslaissa rangaistavaksi on säädetty eläinsuojelurikos, lievä eläinsuojelurikos ja törkeä eläinsuojelurikos. Näissä kaikissa säädetään rangaistavaksi teko, jolla henkilö tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta pahoinpitelemällä, liiallisesti rasittamalla, jättämällä tarpeellista hoitoa tai ravintoa vaille, tai muuten pykälässä määriteltyjen säädösten vastaisesti kohtelee eläintä julmasti tai tarpeetonta kipua tai tuskaa aiheuttaen. Tällaiseen tekoon syyllistynyt on tuomittava eläinsuojelurikoksesta.

Rikosnimikkeissä ei ole säädetty erikseen teon yritystä rangaistavaksi. Nykylainsäädännön mukaan rikosvastuu siis alkaa vasta, kun eläintä on jo vahingoitettu. Myös vahingoittamisen yrityksen tulisi olla rikollista. Tämä lain epäkohta on pikaisesti korjattava.

On mahdotonta ymmärtää sellaista sairasta mieltä, joka haluaa vahingoittaa viatonta eläintä. Vahingoittamisen yritys myrkkysyöttien avulla ei varmasti ole yhtäkkinen päähänpisto. Lasinsiruja, nastoja, tai esimerkiksi rotanmyrkkyä sisältävien syöttien valmistaminen vaatii vaivaa ja niiden maastoon, koirapuistoihin, tai ihmisten pihoihin vieminen taas vaatii aikaa. Tällaiset teot ovatkin usein suunniteltuja ja joissakin tapauksissa yksi ja sama ihminen voi aiheuttaa asuinalueella huolta ja pelkoa pidemmän aikaa, jos tekijää ei saada heti kiinni. Myrkyttämisten ja myrkytysyritysten tuomittavuutta lisää se, että myrkytettyjen ruoka-aineiden uhreiksi voivat päätyä eläinten lisäksi pienet lapset.

Olemme 3.5.2016 jättäneet kansanedustajaystäväni Saara-Sofia Sirénin kanssa eduskunnassa lakialoitteen rikoslain muuttamisesta siten, että eläinsuojelurikoksen yritys tulisi kriminalisoida. Aloite odottaa tällä hetkellä lakivaliokunnan käsittelyä. Puolustuskyvyttömät eläimet eivät voi loputtomiin odotella. Asiaa kiirehtiäksemme, jätämme tällä viikolla kirjallisen kysymyksen oikeusministerille, jossa penäämme hallitukselta toimia lainsäädännön korjaamiseksi.

Koirien myrkyttäjät on saatava nykyistä paremmin kiinni ja heidät tulee saada aina vastuuseen teoistaan. Jo ryhtyminen toimintaan eläimen vahingoittamistarkoituksessa, on niin moitittava teko, että se on säädettävä rikokseksi mahdollisimman pian. Rikoksen yrityksen kriminalisointi varmasti myös toimisi ennaltaehkäisevästi ja vähentäisi tekoja ja niiden yrityksiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Lemmikkieläimille pitäisi määritellä jonkinlainen eläinarvo, joka ylittää selvästi sen kauppa-arvon. Siis vähän samaan tapaan kuin joidenkin suojeltujen luonnonvaraisten eläinten kohdalla.

Nykyisinhän eläimet ovat kai elävää irtainta omaisuutta, jolle tahallisestikin aiheutetut vahingot korvataan, kuten muullekin irtaimistolle aiheutetut vahingot.

Esimerkiksi sekarotuinen koira 10 vuotta, ostohinta 100 euroa ja poistamaton menojäännös 9 euroa, on varmasti kyynisimmänkin ihmisen mielestä omistajalleen huomattavasti arvokkaampi kuin laskennallinen omaisuuden arvo.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Olen periaatteessa samaa mieltä Pelkosen kanssa.

Kuitenkin ammattilaiset eivät tunnu kohtaavan ongelmaa jota tällä yritetään ratkaista. Näitä myrkkysyöttejä näkyy lähinnä netin somekeskusteluissa mutta ei eläinklinikoilla. Jos lainsäädäntötyö perustuu urbaaneihin huhuihin niin sitten pitänee myös kieltää takapenkiltä katoavat liftarit?

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002903031.html

Myrkytetyistä koirista liikkuu netissä paljon huhuja mutta poliisille ja eläinklinikoille nämä tapaukset eivät tunnu kulkeutuvan. Tuossa epäillään jopa, että huhuja levitellään niiden toimesta jotka haluavat koirat pois lenkkipoluilta. Ettet vain Jaana olisi mennyt halpaan?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «On mahdotonta ymmärtää sellaista sairasta mieltä, joka haluaa vahingoittaa viatonta eläintä.»

Kannattaisi ehkä ymmärtää niin voisi ymmärtää, ettei se niin sairasta välttämättä olekaan. Vaikea toki sanoa mistään yhdestä tapauksesta, jos sellaisia edes oikeasti on, kuten Janne Salonen tuossa huomautti. Mutta kyllä niitä ihan järkeviä motiiveja löytyy, kun vähän miettii.

Useimmat koirat toki ovat "viattomia", mutta ne ovat myös uhka. Koirat tappavat ihmisiä vuosittain ja tietenkin henkiin jää moninkertainen määrä raadeltuja. Koira raateli koulubussia odottaneen 8-vuotiaan tytön – jäi henkiin eikä siten päätynyt tilastoksi. Näitä riittää. Suomessa on todennäköisempää joutua koiran raatelemaksi kuin terroristin puukottamaksi.

Toki on väärin myrkyttää viattomia koiria "yksittäistapausten" vuoksi, mutta motiivi tuollaiseen koiravastaiseen terrorismiin ryhtymiseen on hyvin ymmärrettävä. Koirat ovat joidenkuiden luksusomaisuutta, jotka sitten kuitenkin tappavat tai aiheuttavat muuta vahinkoa.

Viimeisen kolmen vuoden aikana on itseäni kahdesti juossut iso koira vastaan läheisellä lenkkipolulla. Toisella kertaa omistaja käveli myöhemmin nolona perässä koiraansa etsien, toisella kertaa omistajasta ei ollut tietoakaan. Koira oli sellainen pienen hevosen kokoinen. Samalla polulla juoksentelee päivittäin oma 2-vuotiaani, enkä varmasti ehtisi väliin, jos koira kävisi kimppuun. Jos niin ikinä tapahtuisi, ehkä tulisi kohta vähän enemmänkin "jonkun sairaan mielen" tekemiä myrkytyksiä...

Samaisen metsäpolun vierustat tietenkin ovat aina täynnä koirien jätöksiä, sanoi laki niiden keräämisestä mitä tahansa.

Itseänikin koira raateli ollessani noin 10-vuotias, kun leikin kotini läheisellä rakennustyömaalla. Läheisessä vanhustentalossa asunut entinen vartija katsoi asiakseen usuttaa koiran puremaan minua, kun epäili minun varastaneen työmaalta jotain.

Kerran taas pahasti säikähdin, kun ajaessani yöllä polkupyörällä keskellä Turun Ylioppilaskylää, iso tappajakoira ilmestyi jostain ja lähti juoksemaan perässäni. Omistajaa ei missään. Näin koiran uudestaan seuraavana päivänä ja tällä kertaa myös omistajan. Huomautin asiasta, mutta omistaja vain ihmetteli mitä mouhotan, kun "koira on ihan kiltti."

Ongelma ei siis yleensä ole niissä koirissa vaan koiranomistajissa. Jos koirien omistamista rajoitettaisiin, erityisesti vaarallisten koirien, Suomi ehkä olisi turvallisempi paikka.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Kannattaisi ehkä ymmärtää niin voisi ymmärtää, ettei se niin sairasta välttämättä olekaan. Vaikea toki sanoa mistään yhdestä tapauksesta, jos sellaisia edes oikeasti on, kuten Janne Salonen tuossa huomautti. Mutta kyllä niitä ihan järkeviä motiiveja löytyy, kun vähän miettii"

Ajatuksessa joka oikeuttaa ottamaan omankäden päätösvallan elämän jatkumisesta ei ole missään tilanteessa mitään tervettä, mikään motiivi ei asiaa tätä "terveemmäksi" muuta.

"Koirat ovat joidenkuiden luksusomaisuutta, jotka sitten kuitenkin tappavat tai aiheuttavat muuta vahinkoa"

8 koiraa jotka on tavalla tai toisella läheisesti kuulunut elämääni, ja 2 omaa, yksikään ei ole tappanut edes kastematoa, toinen koiristani sai jollain ihmeen tavalla tapetin reunasta kiinni ja palasen repäisi irti pentuna, joten "vahinkoa" en voi kiistää.

Kirjoituksestasi kumpuaa tuo pelko koiria kohtaan ja juurikin tuo pelko katalysti sille että koirat haluavat "kyykyttää" sinua, olen muutamia kertoja kohdannut koiria pelkäävän oman koiran kanssa ja näistä kokemuksena että 100% rauhallisesta ja ihmisrakkaasta koirasta tulee kuin paholainen kun vaistoaa pelon ihmisessä. Luonnon antamaa vaistoa kun ei pysty poistamaan ja samaahan ihminen tekee toiselle ihmiselle.

"Ongelma ei siis yleensä ole niissä koirissa vaan koiranomistajissa. Jos koirien omistamista rajoitettaisiin, erityisesti vaarallisten koirien, Suomi ehkä olisi turvallisempi paikka"

Tässä olet oikeassa, monet eivät sovi koiranomistajaksi, yllättävän monelle koira on kuin kengät tai laukku, sitä pidetään esineenä joka sitten lukitaan sisällä pieneen häkkiin jossa ei voi liikkua, ei kouluteta, oletetaan että se oppii ihan itsekseen tavoille ja sitten ihmetellään kun se on jonkun farkuissa kiinni.

Mutta jos joku tälläsen oman käden oikeuden tehdä itsenäinen päätös myrkkyjen levittelystä, kannattaa varautua myös siihen että koiranomistaja saattaa tehdä saman päätöksen ottaa oikeuden omaan käteen, joten Jaanan blogi on aiheellinen siinä mielessä ettei tälläistä tapahtuisi.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «100% rauhallisesta ja ihmisrakkaasta koirasta tulee kuin paholainen kun vaistoaa pelon ihmisessä.»

Niinpä. Sellaiset luontaiset tappajat sitten kävelevät keskuudessamme ja ihmisiä kuolee ja vammautuu varmuudella.

Vai oliko tällä tarkoitus sanoa, että omapa oli syynsä kun tuli raadelluksi, koska pelkäsi koiraa?

    «Tässä olet oikeassa, monet eivät sovi koiranomistajaksi»

Toki jokaisen koiranomistajan mielestä on "niitä muita", jotka eivät sovi koiranomistajaksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"100% rauhallisesta ja ihmisrakkaasta koirasta tulee kuin paholainen kun vaistoaa pelon ihmisessä."
<- Ihan bullshittia.

Jos koirasta "tulee paholainen" kun aistii ihmisessä pelon niin sitten vika on hihnan molemmissa päissä mutta ainoastaan se toisessa päässä oleva pitää lopettaa. Ja valitettavasti se ei ole se pää jonka antamassa kasvatuksessa on vikaa.

Koira ei koskaan saa "muuttua paholaiseksi" tai (joitain viranomaistehtäviin koulutettuja koiria lukuunottamatta) purra ihmistä, vaikka ihminen antaisi siihen "aihetta". Koira voi murista jos se pelkää, koira voi haukkua, mutta ikinä koira ei saa purra.

Tämän sanottuani, mitään syytä ei ole myrkyttää koiria lenkkipoluilla. Mitä ei yleensä koskaan tapahdukaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset