JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Turvallisuus ennen kaikkea

Turun järkyttävien tapahtumien jälkeen turvallisuus on ymmärrettävästi ollut koko Suomen ykköspuheenaihe. Turvallisuus nousi yhdeksi keskeiseksi painopistealueeksi myös viime viikolla käydyissä hallituksen budjettineuvotteluissa.

Yhteiskunnallisen vakauden ja turvallisuuden takaaminen on yksi valtion tärkeimpiä tehtäviä. Turvallisuuden kannalta poliisi on keskeinen viranomainen. Poliisin toiminta edellyttää laadukkaan koulutuksen saanutta henkilökuntaa ja toiminnan vaatimia laitteita ja kalustoa. Suomalaisten luottamus poliisin on korkealla ja riittävillä panostuksilla tämä voidaan turvata jatkossakin. Tämän vuoksi olen erittäin tyytyväinen budjettiriihessä päätetystä yli 10 miljoonan euron lisämäärärahasta poliisin ja suojelupoliisin vahvistamiseksi. 

Viranomaisten operatiivisen toiminnan turvaamisen lisäksi resursseja ohjataan myös oikeuslaitokselle ja vankiloille. Kielteisistä turvapaikkapäätösten valituksista ruuhkautunut hallinto-oikeus ja korkein hallinto-oikeus saavat lisää resursseja työhönsä. Tällä turvataan sekä turvapaikanhakijoiden oikeusturvan että jouhevan oikeusprosessin toteutuminen. Vankilat tarjoavat kasvualustan niin radikalisoitumiselle kuin erilaisten ääriliikkeiden synnylle. Hallitus kohdentaakin Rikosseuraamuslaitokselle varoja vankilaradikalisoitumisen ehkäisytyöhön.

Myös Puolustusvoimien kykyä vastata muuttuneeseen turvallisuusympäristöön tehostetaan satsaamalla 50 miljoonaa euroa valmiuteen puolustusselonteon mukaisesti. Avokasta työtä tekeville vapaaehtoisille maanpuolustusjärjestöille puolestaan esitetään 2 miljoonan euron määrärahaa ensi vuodelle. Tällä halutaan tunnustaa järjestöjen tekemä työ maanpuolustustahdon- ja taidon ylläpitäjinä.

Ulkoisen turvallisuuden vahvistaminen oli myös vahvasti esillä budjettiriihessä. Kokonaisturvallisuuden kannalta työ maamme rajojen ulkopuolella korostuu. Tästä yhtenä osoituksena on Suomen osallistuminen terrorismin vastaiseen taisteluun Irakissa. Irakin koulutusoperaatio on terrorismin vastaisen taistelun ydintä. Lisäksi siviilikriisinhallinnan kotimaan valmiuksiin saatiin lisää rahaa samoin kuin kehitysyhteistyöhön. Vaikka summat ovat valtion kokonaisbudjetin kannalta pieniä, on niiden vaikutus merkittävä. Uhkien torjunta mahdollisimman lähellä niiden syntypaikkaa on tehokkainta toimintaa.

Budjettiriihen päätösten ohella turvallisuuden kannalta keskeinen merkitys on syksyllä eduskunnan käsittelyyn tulevalla tiedustelulainsäädännöllä. Olen itse saanut seurata kyseisen projektin etenemistä eturivissä Tiedustelulainsäädännön parlamentaarisen seurantaryhmän jäsenenä. Jatkossa Suomi tarvitsee myös omaa itsenäistä tiedustelukykyä. Kokonaisturvallisuuden kannalta keskeistä siviili ja -sotilastiedustelua ei voi perustaa ainoastaan muilta mailta saatujen tietojen varaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Kun poliittinen linjaus Päiviä Nergiäkin lainaten on, että "syrjäytyneet suomalaiset ovat suurin uhka", voidaan päätellä paljon tulevan tiedustelulain linjauksien painoarvoista.

Todellista ongelmaa se ei tule ratkaisemaan, koska poliittista tahtoa siihen ei ole ollut tähänkään asti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niin kauan kuin työttömillä teetetään 30 milj/työtuntia ilmaiseksi.
-Niin kauan kuin leipäjonot kasvaa .
-Niin kauan kuin toimeentulotuki on vain 487e/kk yhden kk elantoon.
Saate olla varma siitä että tilanne alkaa olla jo räjähdysherkkä ja jotain pahempaakin voi sattua.Ja sitten onkin vitsit vähissä myös Arkadianmäellä .
"Kuinka näin pääsi käymään"? Ja se on politikkojen käsissä mihin suuntaan ollaan menossa.

Tästä juuri on lukuisat alan asiantuntijat varoittanut päättäjiä.Köyhyydestä ja kansan kahtia jaosta.
Mitään ei ole opittu historiasta .

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Turun tapaus on tottakai ikävä ja valitettava. Ei kuitenkaan käy kiistäminen, etteikö sillä olisi hyvätkin puolensa - eihän?

Kun Suomessa on tapahtunut suomalaisten toimesta noita (koulu)ampumisia niin ei ole ollut tarpeen parantaa mitään turvallisuutta. Ei taida olla osoitettu määrärahoja (koulu)kiusaamisen ehkäisemiseen?

Perhesurmia sattuu silloin tällöin, ja mielestäni kohtuullisen usein kuolleita on enemmän kuin kaksi ja joukossa usein lapsiakin. Mitä on tehty niiden ehkäisemiseksi tulevaisuudessa - paljonko on rahaa panostettu?

* * *

Oli siis "hyvä", että marokkolainen surmasi pari ja puukotti muutamaa. Saatiin heti rahahanat auki sisäisenkin turvallisuuden kehittämiseen.

Marko Parkkola

"Kun Suomessa on tapahtunut suomalaisten toimesta noita (koulu)ampumisia niin ei ole ollut tarpeen parantaa mitään turvallisuutta"

Säädettiin typeriä kiristyksiä ampuma-aselakeihin, kun poliitikot keräsivät irtopisteitä paniikissa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Turun tapaus on erittäin valitettava.

Suuruusluokaltaan kymmeniä kertoja suurempi on kuitenkin se minkälaista väkivaltaa _suomalaisissa_ kodeissa tapahtuu :

v 2016 Kotihälytyksiä 77 085, joista perheväkivaltatapauksia 25 821 (Äkkiä laskien n 500 tapausta viikossa).

Kun puhutaan tavattomalla voimalla ulkomaalaisista, onko tällöin tarkoitus peittää omat suuret ongelmat.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#4

(Menee vähän toisteluksi.)
Siltä varalta, että jää epäilyksiä tietojen oikeellisuudesta (sivu 10):

http://www.vsshp.fi/fi/sairaanhoitopiiri/media-tie...

..... maahanmuuttajat ovat säyseätä sakkia meihin suomalaisiin verrattuina.
Pitäisikö lainsäätäjien tarttua epäkohtiin osapuilleen niiden suuruusjärjestyksessä.
……..

On myös hyvä huomata tämä:
Liikenteessä kuolee Suomessa vuodessa luokkaa 200- 300 henkeä, (mahdollisen) terrorismin uhrina on nyt kuollut 2 henkeä.
Kumpaa pelätään enemmän?

Jouko Helenius

Jaanan ei pitäisi nyt unohtaa varsinaista profiiliaihettaan eli alholin huonoa saatavuutta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kun päättäjät ovat nyt antaneet pelolle vallan niin kannattaisi poistaa se pelon syy eikä vaan pitää valoja päällä öisinkin.

Mika Sarivaara-Satta

Mikäli arvostat turvallisuutta enemmän kuin vapautta, niin et ole ansainnut kumpaakaan. Olisitte vatipää-poliitikot miettineet asioita 2015 muulta, kuin poliittisen korrektiuden kannalta.

Käyttäjän TimoKaurala kuva
Timo Kaurala

Alan olla sanaton hallituksen toiminnan johdosta. En oikeasti osaa sanoa onko heidän toimintansa vain kovan luokan typeryydestä johtuvaa osaamattomuutta, vai onko tässä synkempiä asioita taustalla.

Kai hallitus (mkl Kokoomus) ymmärtää vastuunsa nykytilanteen edesauttajina? Näkevätkö he mihin suuntaan ja kuinka nopeasti yhteiskunnan tilanne on perustavanlaatuisesti muuttumassa? Ymmärtääkö ne, että heidän toimintansa ja toimimattomuutensa seurauksena, yhteiskunnallisen muutoksen takia tapahtuneen turvattomuuden ja kansan hajoamisen johdosta he yrittävät nyt syyllistää ja suitsia suomalaisia. Niitä ihmisiä jotka koko lystin maksaa ja joiden pelko, epäluulo ja epäluottamus ihmisiin ja instituutioihin koko ajan ymmärrettävästi lisääntyy.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset