JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Tasa-arvoinen ja yhdenvertainen Suomi kuuluu kaikille

Pride-viikko värittää 26.6.-2.7. Helsingin kaupunkikuvaa sateenkaaren värein. Viikko huipentuu lauantaina 1.7 Pride-kulkueeseen, jossa tuhannet suomalaiset haluavat osoittaa, että tasa-arvoinen ja yhdenvertainen Suomi kuuluu kaikille. Samana päivänä järjestetään Pride-kulkueita myös esimerkiksi Oslossa ja Madridissa. Helsinki Priden teemana on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ”Vapaus ja vastuu”. Teeman kautta halutaan nostaa keskusteluun sekä yksilön että yhteisön näkökulmasta tärkeät aiheet; ihmisoikeudet, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. 

Pride-viikko nostaa otsikoihin ja mieliin sen, että suomalainen, tasa-arvoinen ja yhdenvertainen yhteiskunta ei ole vielä valmis. Vastuuta yhdenvertaisuuden edistämisestä on kuitenkin kannettava muutoinkin kuin Pride-viikon muistattamana.

”Ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymyksiä, eivätkä ne ole kenenkään yksinoikeus. Ihmisoikeudet kuuluvat tasapuolisesti kaikille. Lainsäätäjien tehtävänä on huolehtia siitä, että kaikkia yhteiskunnan jäseniä koskevat samat oikeudet. Ihmisten juridinen tasa-arvoisuus ei voi olla asenteista kiinni.” Näin kirjoitimme yhdessä Saara-Sofia Sirénin kanssa viime syksynä äitiyslain käsittelyä ja translain uudistusta koskevassa kirjoituksessamme. Nyt kansalaisaloitteena eduskuntaan noussut äitiyslaki on edennyt lakivaliokuntaan, joka aloittaa sen käsittelyn tulevana syksynä. Seuraamme asian käsittelyä tiiviisti.

Ihmisoikeuksia loukkaavat epäkohdat translaissa on saatava korjattua pian. Laissa esiintyvien räikeimpien ongelmakohtien korjaamiseksi on jo olemassa lakialoite, jonka on allekirjoittanut 85 kansanedustajaa. Nyt tuo laki olisi saatava pian käsittelyyn. Tämän lisäksi on mielestämme selvää, että translaki tarvitsee kokonaisuudistuksen lähitulevaisuudessa. Kokonaisvaltaisen uudistustyön tulee olla viimeistään seuraavan hallituksen agendalla.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistäminen ei ole pois keneltäkään muulta. Kysymys on sellaisista uudistuksista, joilla ei ole minkäänlaista vaikutusta valtaväestön elämään, mutta nämä muutokset ovat hyvin merkittäviä sille joukolle, joiden elämää ja arkea nykyisen lainsäädännön epäkohdat haittaavat ja joiden ihmisoikeuksia loukataan.

1.3.2017 voimaan astunut tasa-arvoinen avioliittolaki oli tärkeä askel kohti yhdenvertaisempaa ja suvaitsevaisempaa yhteiskuntaa. Olemme ylpeitä, että saimme äänestää eduskunnassa tämän lain puolesta. Työ seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämiseksi on kuitenkin monilta osin vielä kesken. Yhdenvertaisuutta loukkaavien lakien uudistamistyötä tulee jatkaa määrätietoisesti ja rivakasti, myös Pride-viikon humun jälkeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kiva että joku kirjoittaa Pride-viikosta asiallisesti.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Fiksu ja älykäs nainen osaa asiansa. Ilollla olen vuosia seurannut Jaanan asioiden käsittelyä. Saisi moni ottaa opiksi eduskunnassa ja muuallakin.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kirjoituksessa muistutetaan ihan oikein, että "Työ seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämiseksi on kuitenkin monilta osin vielä kesken. Yhdenvertaisuutta loukkaavien lakien uudistamistyötä tulee jatkaa määrätietoisesti ja rivakasti, myös Pride-viikon humun jälkeen".

Hieman ikävältä tosin tuntui kuulla torstain 29.6. eduskunnan kyselytunnilla vihjeitä siitä, että Sininen tulevaisuus -ryhmä toimii hallituksessa edelleenkin tulppana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien eteen tehtävässä työssä.

Toisaalta tämäkin on otettava poliittisena realiteettina huomioon ja kyettävä muodostamaan vaihtoehtoisia ja poliittisiin olosuhteisiin nähden realistisia reittejä HLBTI-oikeuksien parantamiseen pyrkivässä eduskuntatyöskentelyssä ja näin ymmärtääkseni on myös pyritty menettelemään (vrt. kirjoituksessa mainittu lakialoite).

Eduskunnan HLBTI-verkosto toimii yli puoluerajojen!

Veijo Mustonen

Kauniita ajatuksia,jotka valitettavasti eivät ikinä toteudu.
Hyvä osaisen on niin helppo unelmoida
Pilvilinnoissa ja kirjoitella mitä sattuu.

Veijo Mustonen

Kauniita ajatuksia,jotka valitettavasti eivät ikinä toteudu.
Hyvä osaisen on niin helppo unelmoida
Pilvilinnoissa ja kirjoitella mitä sattuu.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ei kai huono-osaisimpienkaan tarvitse kenenkään ihmisarvoa polkea?

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Olen Jaanan kanssa samaa mieltä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista. Lisäksi hän aivan oikein kirjoittaa, että "yhdenvertaisuutta loukkaavien lakien uudistamistyötä tulee jatkaa määrätietoisesti".

Kaikkein selvimmin ihmisten yhdenvertaisuutta loukkaa asevelvollisuuslaki. Se ei ole edes mikään kuriositeetti, vaan se hyvin konkreettisesti koskettaa joka toista suomalaista viedessään vapauden tavalla tai toisella. Eiköhän olisi seuraavaksi aika käydä käsiksi siihen?

Kaj Granlund

Pride-sana, joka myös voidaan käntää ylimielisyydeksi, antaa aiheen kysyä, miksi tästä asiasta ylipäätänsä pitää meukata? Nyt näyttää siltä, että tuo sukupuolineutraalius ylittää Suomessa uutiskynnyksen tapahtui se missä tahansa.

Ihmiskunta on koko olemassaolonsa aikana tuntenut tätä ilmiötä ja aina ollaan pärjätty. Poikkeavia ihmisiä syrjiviä yksilöitä on aina ollut ja tulee aina olemaan. Jos kirjataan sukupuolineutraali avioliitto lakiin niin se on siinä. Ei se sen kummempaa pulinaa tarvitse.

Suvaitsevaisuuden iänikuinen painottaminen mediassa ja puheissa samalla, kun suvaitseville myönnetään moraalinen oikeus olla suvaitsemattomia suvaitsemattomia kohtaan, on koko ilmiön vaarallisin osa.

Minussa paasaaminen on aiheuttanut vaarallisen muutoksen. Minusta on tullut välinpitämätön. Hoidan omat asiani ja viis välitän köyhistä, sairaista, homoista tai lesboista. Ovat kaikki minulle täysin samantekeviä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Priden tarkoitus onkin tehdä itsensä lopulta tarpeettomaksi. Ei tarvitse mennä kuin itärajamme taakse, niin huomaa, ettei se todellakaan ole turhaa hössötystä.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Kokoomuslainen tasa-arvo on puhetta tyhjästä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tämäkin kirjoitus omalta osaltaan todistaa Kokoomuksen vahingollisesta vaikutuksesta Suomeen.

Niko Sillanpää

1. Suomi ei kuulu kaikille. Asiaan liittyen on käyty useampikin sota.

2. Ihmisoikeudet ovat mielipidekysymys, sopimista. Mitään absoluuttista niissä ei ole.

3. Keskeisiä ihmisoikeuksia lukuunottamatta ihmisoikeudet eivät kuulu tasapuolisesti kaikille kuin suljetussa, vastavuoroisessa sopimuspiirissä, jossa esim. TSS-oikeuksien järjestämisestä eli kustantamisesta voidaan sopia.

4. Suomessa ei ole ihmisoikeusongelmia lukuunottamatta ehkä henkilötakaajan, konkurssin tehneen ja laajemmin velallisen heikkoa oikeusasemaa.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

7# : KG, ärähdyksestäsi huokui aito asia. En ota kantaa aiheen avaajan tekstiin vaan juuri tuohon, kuinka paljon sateenkaari-sektorin asiat saavat palstatilaa ja ylittävät uutiskynnyksiä. Kun niihin ottaa kantaa, pääsee palstoille. Eduskunnassakin asiaa hoidetaan innolla ja volyymilla, jonka soisi joskus ohjattavan vaikkapa talousasioihin. Ne tosin eivät herätä tunteita ja niitä voi enemmistön edustajista olla vaikea hahmottaa laajasti. Siis puhutaan "pridesta", tehdään elämää suurempi asiasta, jonka kanssa on eletty jo ennen hienoja nimityksiä (pride, sateenkaari jne.).

Toivoisin, että kirjoitettaisiin Suomea pystyssä pitävistä työmiehistä ja -naisista, heidän tärkeästä työstään ja elämästään. Tai maan hiljaisista perheiden äideistä ja isistä, työn raskaan raatajista, jotka ovat puurtaneet koko elämänsä pienillä palkoilla, kasvattaneet perheensä ja lisää työntekijöitä maahamme. Sieltä soisin median uutisia ja puheenaiheita etsivän. Siellä on voima, joka pitää Suomenkin pystyssä.
Heidänkin puolesta voisi joskus marssin järjestää. Voisin tulla mukaan .

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kukaan ei kiellä marssimasta minkä tahansa asian puolesta Suomessa. Siitä vaan mielenosoitusta järjestämään.

Marko Parkkola

Sitä vartenhan teitä sinne eduskuntaan äänestetään, että tekisitte näitä uudistuksia. Nyt uudistusten toteutuminen vaikuttaa vain hieman epävarmalta, kun olette hallituksessa kahden ultrakonservatiivisen ryhmän kanssa ja samalla kerrotte kuinka hyvä yhteinen arvopohja teillä on. Monillako rattailla ajattelitte ajaa asiasssa?

Hannu Rautomäki

"Eräs tärkeimpiä rappeutuvan yhteiskunnan merkkejä on dekadenssin paljas ja röyhkeä esiinmarssi. Rappio, vähemmistöt ja perversiot marssivat traditioiden, enemmistön ja oikeudenmukaisuuteen perustuvan yhteisöllisyyden yli. Tämän ohimarssin aikana dekadenssi pyyhkii takalistonsa lippuihin, lakeihin, perinteisiin arvoihin ja enemmistön oikeuksiin."
suntuubi/dekadenssi

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Rappeutuvan yhteiskunnan tuntomerkki on kyllä tekopyhien esiinmarssi. Mainittakoon esimerkkinä vaikkapa Iranin islamilainen vallankumous. Luoja meitä moiselta varjelkoon.

Käyttäjän mikakivimaa kuva
Mika Kivimaa

Hyvä, että tämä vuonna Helsinki Priden teemana oli "vapaus ja vastuu". Yleensähän vähemmistöasiainajajat puhuvat vain vapauksista. Nyt olisi syytä kantaa vastuuta myös termin "ihmisoikeudet" käytöstä. Ei kaikki oikeudet ole ihmisoikeuksia. Esimerkiksi oikeus lisääntymiseen ei ole ihmisoikeus. Sitä ei edes mainita YK:n ihmisoikeusjulistuksessa.

"nämä muutokset ovat hyvin merkittäviä sille joukolle, joiden elämää ja arkea nykyisen lainsäädännön epäkohdat haittaavat ja joiden ihmisoikeuksia loukataan."
Kun termiä "ihmisoikeus" käytetään näin väärin, sillä tuhotaan koko sanan voima ja ihmisoikeuksista tulee yhtä vähäpätöinen asia kuin oikeus valita minkävärisiin vaatteisiin pukeudun tänään. Voitte vaatia, että homoseksuaaleilla pitää olla oikeus siihen ja siihen, mutta se on valhetta, jos ja kun väitätte, että heillä pitää olla tämä oikeus siksi, että se on "luonnollinen" "ihmisoikeus". Oikeus mennä naimisiin ja oikeus lisääntymiseen eivät ole ihmisoikeuksia, vaikka ovatkin tyypillisiä asioita ihmiselämässä! Missä on vastuu?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomessa on jo pitkään kiinnitetty huomiota maamme alhaisiin synnytyslukuihin.

Toivottavasti saammekin mahdollisimman pian uuden ajanmukaisen translain niin mieskin voisi synnyttää.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Tottakai ihmisoikeudet ovat mielipidekysymyksiä.

Meillä on ne ihmisoikeudet, mitkä ovat, siksi ja vain siksi, että joillakin aiempien sukupolvien ihmisillä on ollut sellainen mielipide, että sellaiset ihmisoikeudet olisivat hyvä juttu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset