JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Alkoholivatulointi on häpeäksi hallitukselle

Elinkeinosääntelyä on hallitusohjelman mukaan purettava, eikä mitään alaa ole vapautettu tästä periaatteesta. Liikennealalla päästään liikennekaaren myötä eteenpäin, ja jopa apteekkialalla otetaan ensimmäisiä vauvanaskelia. Mutta alkoholilainsäädännön ajanmukaistaminen tuntuu aiheuttavan erityisesti Keskustassa nielemisvaikeuksia. Alkoholilainsäädännön uudistuksesta käytiin viime vuoden keväällä pitkät neuvottelut, joiden lopputuloksen kaikki hallituspuolueiden eduskuntaryhmät hyväksyivät 19.5.2016. Myös Keskusta hyväksyi neuvottelutuloksen.

Kompromissin eteen tehtiin valtavasti työtä, jotta kaikki ryhmät pystyisivät hyväksymään sen. En itse ollut siihen täysin tyytyväinen, koska mielestäni suomalaisten holhoamista olisi pitänyt vähentää huomattavasti enemmän. Siitä huolimatta katsoin, että puutteistaan huolimatta kompromissi oli hyväksyttävissä. Eteenpäin piti päästä, vaikka vain vähänkin.

Viime viikkoina taivaalle on ilmestynyt taantumuksen pilviä. Osa keskustalaisista on päättänyt ruveta julkiseen kapinaan ryhmänsä hyväksymää pakettia, keskustalaisen ministerin vastuulla olevaa lakiuudistusta vastaan. Vielä vuonna 2017 elää vahvana halu määräillä, mistä ihmiset ostavat mitäkin juomia, maksoi se sitten miten paljon Viroon menetettyjä veroeuroja ja työpaikkoja tahansa. Mikä ihmeen farssi oikein on meneillään? 

Viime vuonna sovitun paketin ytimessä ovat 0,8 prosenttiyksikön korotus kaupassa myytävien juomien enimmäisvahvuuteen ja valmistustavan vapauttaminen. Näillä muutoksilla tavoitellaan kuluttajien saatavilla olevien valikoimien monipuolistamista sekä kotimaisen kaupan kilpailukyvyn vahvistamista suhteessa erityisesti matkustajatuontiin. Ravintola-alalle on luvassa niin ikään merkittäviä helpotuksia, esimerkiksi anniskelun jatkoaikojen vapauttamisen, ulosmyyntioikeuden sekä byrokratian kevennysten kautta. 

Valmistustapa ja enimmäisvahvuuden marginaalinen korotus ovat paitsi sovitun paketin ydin, myös älämölön ainoat aiheet. Jos on vähänkään laskutaitoinen ja suhteellisuudentajuinen, varmasti ihmettelee, miten näin mitättömistä muutoksista voikin nousta moinen metakka. Joltakin osin taustalla voi olla ihan aito huoli, kun ”ajatelkaa lapsia” –retoriikka on tehokkaan toiston ansiosta uponnut vastaanottavaiseen maaperään. Kovin paljon järkiperäistä pohjaa tällä pelottelulla ei ole. Myynnin ikärajoihin ei olla koskemassa, ja kaupan ikärajakontrollivaatimukset ovat pysymässä vähintään yhtä tiukkoina kuin nykyään. Alkoholin välittäminen alaikäisille pysyy edelleen rangaistavana, ja vanhemmilla säilyy edelleen vastuu oman jälkikasvunsa toiminnasta.

Osa tämän miniuudistuksen vastustajien motiiveista on paljon raadollisempia. Päivittäistavarakaupan valikoimien laajentaminen kun vähentää Alkon myyntiä sekä vapautettavissa tuotteissa (alle 5,5-prosenttiset oluet, siiderit ja lonkerot) että muissa tuoteryhmissä. Uudistuksen myötä Suomessa juotaisiin siis todennäköisesti nykyistä vähemmän väkeviä, kun asiakasvirtoja ohjautuisi Alkosta tavalliseen kauppaan. Näistä itsekkäistä syistä myös Alko on viimeisen vähän reilun vuoden aikana harjoittanut aggressiivista lobbaustoimintaa ja jopa suoraa uhkailua yksittäisiä kansanedustajia kohtaan (Kansanedustaja Mikko Kärnän tapaus https://yle.fi/uutiset/3-8869691). Missä tahansa sivistysmaassa tällainen toiminta valtionyhtiöltä olisi silkka skandaali. Mutta ei Suomessa. 

Viime vuoden joulukuussa eduskunta joutui taas kerran pelastamaan päihdeäitien kuntoutuksen määrärahat, kun valtiovarainvaliokunnassa hallituspuolueiden eduskuntaryhmien voimin saatiin budjettiin läpi 1,75 miljoonan lisäys tähän tarkoitukseen. Esimerkiksi EHYT ry saa vuosittain ministeriöltä miljoonansa, kunhan jaksaa täyttää hakemuksen ohjeiden mukaan ja muistaa lähettää sen ajoissa. EHYT ry:lle on tälle vuodelle myönnetty RAY:n avustuksina yli 4,5 miljoonaa euroa. Jokainen voi miettiä jo tämän esimerkin pohjalta, ovatko päihdeongelmista kärsivien auttamiseen suunnatut varat oikein priorisoidut. Onko tärkeämpää auttaa avun todellisia tarvitsijoita vai maksaa miljoonien eurojen tukirahoja järjestölle, joka käyttää rahojansa muun muassa poliitikkojen lobbaamiseen.

Toivotan eduskuntaryhmien johdolle nyt järkeä, jämäkkyyttä, johtajuutta ja selkärankaa sen osoittamiseen, että kun jostain on lyöty kättä päälle, siihen voidaan myös luottaa. Johtaminen on vaikeaa, eikä siihen pysty kuka tahansa. Se on johdonmukaisuutta, kykyä näyttää suuntaa, ja se vaatii paineensietokykyä. Sekä kykyä saada tuloksia aikaan. Loputtomiin jatkuva jappasu pienten ja yksinkertaisten asioiden kanssa ei ole kunniaksi kenellekään. Yllättäkää iloisesti, hoitakaa homma sovitusti maaliin ja laki vihdoin eduskuntaan. Näyttäkää, että ette ole kiukuttelulla ja uhkailulla painostettavissa. Sellaisia johtajia seuraa mielellään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Enpä nyt muista lukeneeni vähään aikaan, että vieläkö Alko kärräilee kansanedustajille alkoholituotteita vaikka se on minun näkökulmassa lahjontaa rikollisella tavalla?

Mitä jos ilmoitat, että tuollaisia lahjuksia ei pidä vastaanottaa tai laita epäilys lahjonnasta Alkosta poliisille tutkittavaksi?

Käyttäjän HeikkiRosti kuva
Heikki Rosti

Limuviinojen jakeluverkon laajentamisen erinomaisesta typeryydestä Jaana Pelkoselle.Liikenteen 18-25v ikäisten täysraittiudessa on menty eteenpäin ,Unkarissa,Saksassa ,Italiassa,Sloveniassa,ja Itävallassa Kroatiassa,jossa 18-25v kuljettajilla 0-toleranssi.Vapaamielisessä Hollannissakin 0,2promillen rajoitus.Viisarin värähdys tuo sanktioita 800-3600e.Vain Suomi ja Tanska 0,5promillen keskarihumalat sallivat kuuluvat EU n takapajulaan.Hallituksen sinun mainostamat lakiesitykset eivät tilannetta paranna.Hyvää kesän jatkoa tv HRo

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Limuviina termi on naurettava ja keksitty vain pelottelua varten. Kiitos tästä Ehyt ry:lle ja heidän "valistukselleen".

Minusta tuntuu että kepulaisilla on iso alkoholiongelma ja he pelkäävät että korkki jää heiltä auki. Vatuloidaa ja viivytellää ja rikotaan jo sovittuja juttuja. Kuvottavaa.

Taitaa Pekan Puska olla taas tämänkin takana, hän voisi jäädä eläkkeelle jo, kiitos.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kyllä tuo limuviina terminä on muuallakin käytössä.Saksassa mainitut juomat ovat saaneet niskaansa moninkertaiset verot suhteessa olueen..

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #10

Kaikki viinat ovat limuviinaa kun limonaadia sekoitetaan alkoholiin, tuon tietävät lapsetkin joille limsaa myydään täysin vapaasti.

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

Mainittakoon toki myös se, että 97 % EU:n yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse lainkaan valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi, eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Rattijuopomuslainsäädäntö ei liity mitenkään tähän jakelukanavapäätökseen. Se viisari värähtää joi sitten 4,7%:n keskaria tai 5,5%:n sellaista.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Ainahah teillä siellä Arkadianmäellä on menossa jonkinlainen farssi, ei tää nyt niin yllätyksenä tule - ainakaan mulle - että joku haroo vastaan koskessa.

Kun asiaa miettii, niin on se kumma, että Euroopassa on valtio, joka on jo 10 vuotta sitten mm. hyväksynyt sp-avioliitot, laillistanut kannabiksen, alkoholisääntely on lähes nolla, valtio on hyvin uskonnollinen - katolilaisia 67,8 % eikä se ole kansakuntana vieläkään romahtanut, ei ole satanut tulta ja tulikiveä :D Puhun siis Espanjasta.

Se mikä toimii muualla maailmassa ei mitenkään voi toimia täällä Suomessa - ja syyhän on selvä: me suomalaiset olemme vain sellaisia monitoroitavia olentoja, joille on tärkeää, että kaikki on tarkkaan säännelty ja kädestäpitäen viedään kehdosta hautaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tavallaan ymmärrän näiden änkyröiden pelon. Kun sääntöjä liberalisoidaan, yhä useampi huomaa ettei Alkon monopolille ole rationalisia perusteita - rahastuksen lisäksi. Jopa Ruotsin monopolia myöden pelätään tätä silmien aukeamista.

Käyttäjän EsaSairio kuva
Esa Sairio

Hyvä Jaana!

Uusi alkoholilaki on vain pieni askel oikeaan suuntaan. Seuraavaksi pitää saada viinit ruokakauppoihin ha sitten purkaa Alkon monopoli.
Suomalaisia ei saa holhota alkoholiasioissa, olemmehan EU-maa.

Euroopassa 500 miljoonaa ihmistä saavat ostaa vapaasti mitä tahansa alkoholia, koska vaan ja mistä vaan. Eivätkä eurooppalaiset ole sen sairaampia kuin suomalaisetkaan.

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

Lisätään vielä se, että ruokakaupoissa ON JO limun makuisia alkoholijuomia ja että Ehyt ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula istuu monopoli-Alkon hallituksessa, niin paketti on valmis.
Näin jokainen normaalilla järjellä varustettu kansalainen näkee, että tässä vatuloinnissa ei ole yhtään mitään tolkkua. :)

Käyttäjän ArtoSavolainen kuva
Arto Savolainen

Sieltä ostetaan mistä halvimmalla saadaan. Saksassa juomat tosi edullisia ja tulee kotiovelle tuotuna.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, ja ostaa voi 24/7, olutta myös 16-vuotiaat. Miksiköhän saksalaiset eivät kärsi tilanteesta lainkaan, vaan talous kukoistaa ja eliniän odote on sama kuin Suomessa?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Yllytätkö ihmisiä ryyppäämään ja haluatko yksilöille, perheille, työpaikoille, virkavallalle, terveydenhuoltoon ja koko yhteiskunnalle lisää sosiaalisia ja kriminaalipoliittisia lisäongelmia?

Aika alhainen keino saada lisää rahaa valtion peeaukiseen kukkaroon!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Missä hän on yllyttänyt ryyppäämään?

Kyse on alkoholijuomien jakelukanavista. Ylläpitämällä keinotekoista monopolia stigmatisoidaan alkoholijuomat juurikin siihen "ryyppäämistarkoitukseen". Oletko milloinkaan käynyt mannermaalla tai muualla maailmassa?

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

Valtio kerää Suomessa alkoholiveronsa, olipa juoma myyty valtion monopolista tai Öllölän R-kioskista. :)

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Alan miehille ja naisille viinan saatavuus ei ole kyllä koskaan ollut mikään ongelma. Sen sijaan aloitteleville alkoholismiin taipuvaisille korkeammat prosentit voivat olla kohtalokkaita. Alkoholi on aina rasvasoluja liuottava myrkky päinvastoin kuin nikotiini, joka on kuitenkin kohdannut jättimäisen vainon valtion ja yhteiskunnan taholta. Viinan valmistajat taitavat olla paljon vaikutusvaltaisempia kuin tupakkatehtaat!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Alkoholijuomat ovat ravintoaineita, toisin kuin nikotiini. Alkoholi poistuu elimistöstä palamisen kautta, kuten muukin ravinto. Sitä paitsi alkoholia on elimistössä ilman juomistakin. Elimistö tuottaa sitä itse. Se ei siis ole vieras ainesosa ihmiselle. Etenkin, kun sitä saa sisäänsä hyvin monista ravintoaineista; piimästä, mämmistä, hapanleivästä, jugurtista, kotikaljasta, y.m.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kannabiskin on ravintoaine, silti se on kielletty ja demolisoitu huolella. :) Sehän on kumminkin nikotiinia ja alkoholia haitattomampi aine. Sopii myös ruuanlaittoon. :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #21

TCH ei kuitenkaan ole "normaali" ainesosa ihmisen elimistölle, kuten alkoholi. Sokeritkin lukeutuvat alkoholeihin, kuten monet muut päivittäin käyttämämme hyödykkeet.

Käyttäjän JarkkoRuottinen kuva
Jarkko Ruottinen

Hyvä Jaana P.

Itseäni kiinnostaisi tietää, että paljonko limuviinat ja 0.8 prosenttiyksikön korotus tuottaa näitä alkoholisoituvia ihmisiä, varsinkin nämä tuotteet ovat jo saatavilla Alkosta.
Kovasti väitetään että näin tapahtuu, mutta miten ja millaisella vaikuttavuudella.
Kaupoissahan on jo limuviinat, toki käymisteitse valmistettuna.

Miksi nuoret alkoholisoituvat tällaisesta muutoksesta enenmmän ja kuinka moni.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Päinvastoin. Nuoret ovat raittiimpia kuin koskaan. Holhous ei tee kenestäkään raitista .

Käyttäjän JarkkoRuottinen kuva
Jarkko Ruottinen

Lähinnä kysyn perusteita näille väittämille.
Itse olen samaa mieltä kanssasi.

Käyttäjän MikaelLindroos kuva
Mikael Lindroos
Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Enneminkin haluaisin kuulla tietääkö kukaan syytä miksi suomalaiset (mukamas) ovat niin alkoholisuituvaa kansaa?
Miksi juuri suomalaiset tarvitsevat valtion monopolin ja 500 miljoonaa muuta eurooppalaista ei sellaista tarvitse?
Alkoholilain vapauttaminen saa ilmiselvästi aikaan sen, että me suomalaiset juomme itsemme nopeasti hengiltä...?

Ville Kummu

Eikö tähän ainoa sopiva vastine olisi perääntyä keskustan maakuntavetoisesta sote-paketista ja mennä kokoomuksen alkuperäiseen ehdotukseen takaisin? Ehkä keskusta sen jälkeen tajuaa takinkäännön vaikutukset, nyt ne näyttää luulevan että voivat tehdä mitä huvittaa.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Mielestäni meidän tulisi nyt siirtyä vaatimaan koko Alkon lopettamista! Uusi a-laki ei kaipaa enää yhtään enempää kompromisseja kuin vuosi sitten keväällä hallituspuolueet sopivat. Nyt kun Kepu perääntyi, on aika alkaa vaatimaan paljon parempaa pakettia. Oheisessa linkissä hiukan lisää tästä: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/221411-ravintoloi...

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

Aivan. 97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta asukkaasta ei tarvitse lainkaan valtion monopolia alkoholijuomien vähittäismyyntiin alkoholihaittojen ehkäisemiseksi – eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan, joista suuri osa pitää ko. monopolia tarpeettomana. :)

Kristiina Hannula

Hyvä kansanedustaja Jaana Pelkonen,

EHYT ry:n toiminnan perusta on päihde- ja pelihaittojen ehkäisy. Ehkäisevä työ tähtää siihen, että korjaavaa työtä, kuten esimerkiksi päihdeäitien kuntoutusta, tarvitsisi tehdä mahdollisimman vähän.

Niin talousjärjestö OECD kuin Maailman terveysjärjestö WHO ovat todenneet, että haittojen ehkäisy on taloudellisesti tehokkaampaa ja tietenkin myös inhimillisempää kuin korjaava työ.

Järjestömme kohtaa mm. matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa, päihdeneuvontapuhelimessa, kouluissa, oppilaitoksissa, työpaikoilla ja verkossa kymmeniä tuhansia ihmisiä vuodessa heitä tukien ja auttaen.

Yksi pieni osa toiminnastamme on vaikuttamistyö, kuten kaikilla sosiaali- ja terveysjärjestöillä, sen puolesta, että lainsäädäntö tukisi ihmisten hyvinvointia mahdollisimman hyvin. EHYT ry:n haittoja ehkäisevästä ja niitä vähentävästä toiminnasta voi tarkemmin lukea vuosikertomuksistamme. Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan toiminataamme. Asiantuntijamme kertovat mielellään lisää päihde- ja pelihaitoista.

Tekstissä on lisäksi merkittävä virhe järjestöstämme. EHYT ry toimii vuokratiloissa emmekä ole näin ollen saaneet avustusta toimitilojen hankintaan. Tämä on helposti tarkistettavissa vuosikertomuksista.

Ystävällisesti,
Kristiina Hannula
toiminnanjohtaja, EHYT ry

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

"EHYT ry:n toiminnan perusta on päihde- ja pelihaittojen ehkäisy. Ehkäisevä työ tähtää siihen, että korjaavaa työtä, kuten esimerkiksi päihdeäitien kuntoutusta, tarvitsisi tehdä mahdollisimman vähän."

Pitääkin hoitaa syitä - ei seurauksia. :)

"Tätä listaa Suomi dominoi: Yhä Euroopan kovin holhousvaltio - viinasäännöt rokottavat
- - -
Selvityksessä muistutetaan, että valtioiden kansalaisiaan kohtaan osoittamat holhoustoimet eivät useinkaan toimi.
- Veronkorotukset kirpaisevat köyhiä ja korkeat hinnat vaikuttavat mustan pörssin kaupan lisääntymiseen, listauksen yhteydessä julkaistussa raportissa todetaan.
Raportin mukaan liiallinen sääntely tarkoittaa liiallista byrokratiaa joka puolestaan vähentää poliisien resursseja oikeiden rikosten tutkintaan, kun he joutuvat ylläpitämään holhoavia lakeja.
Lisäksi raportin mukaan ei ole osoitettavissa mitään yhteyttä sen välille, että kansalaisten holhoaminen nostaisi myös heidän elinikäänsä.
Raportissa muistutetaan, että Suomessa on tapahtunut myös jotain positiivista kehitystä. Makeisvero poistui vuoden alussa ja hallitus on myös lupaillut lieventää alkoholin myyntiin liittyviä rajoituksia, mutta nämä lievennykset eivät vielä ole tulleet voimaan.
Tuorein esimerkki satavuotiaan holhousvaltion - tai kansalaisten Suomesta leikkisästi käyttämän nimityksen "byroslavian" - järjettömyyksistä saatiin viime viikolla, kun kävi ilmi, että asiakkaat eivät saa helsinkiläisravintolassa kantaa itse ostamiaan juomia 1,5 metrin matkaa ravintolan terassille."

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201705112200132815...

"Niin talousjärjestö OECD kuin Maailman terveysjärjestö WHO ovat todenneet, että haittojen ehkäisy on taloudellisesti tehokkaampaa ja tietenkin myös inhimillisempää kuin korjaava työ."

Eikä 97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta tarvitse LAINKAAN valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi - eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

"Järjestömme kohtaa mm. matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa, päihdeneuvontapuhelimessa, kouluissa, oppilaitoksissa, työpaikoilla ja verkossa kymmeniä tuhansia ihmisiä vuodessa heitä tukien ja auttaen.

Ja te kohtaatte muita monopolin puolustajia monopoli-Alkon hallituksessa. :)

"Yksi pieni osa toiminnastamme on vaikuttamistyö, kuten kaikilla sosiaali- ja terveysjärjestöillä, sen puolesta, että lainsäädäntö tukisi ihmisten hyvinvointia mahdollisimman hyvin. EHYT ry:n haittoja ehkäisevästä ja niitä vähentävästä toiminnasta voi tarkemmin lukea vuosikertomuksistamme. Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan toiminataamme. Asiantuntijamme kertovat mielellään lisää päihde- ja pelihaitoista."

Otetaan sitten vaikkapa tällainen näkökulma: tämänKIN hallituksen aikana leikataan lasten-, vanhusten-, sairaan-, jne. hoidosta, koulutuksesta, postipalveluista, jne. yms.
Samaan aikaan yhä pienempi osa suomalaisten juomasta alkoholista hankitaan valtion - kalliista (esim. Alkon tj:n palkka on kolminkertainen pääministerin palkkaan nähden) - monopolivähittäismyymälästä. Silti siitä EI (voi?) leikata. Miksi?
Jos kysyttäisiin suomalaisilta, niin enpä usko, että jokin valtion alkoholin vähittäismyynti olisi valtion/julkisen sektorin prioriteettilistalla edes top 30:ssä. :)

"Tekstissä on lisäksi merkittävä virhe järjestöstämme. EHYT ry toimii vuokratiloissa emmekä ole näin ollen saaneet avustusta toimitilojen hankintaan. Tämä on helposti tarkistettavissa vuosikertomuksista."

Tästäkin voi lukea lisää tietoa EHYT ry:stä. :)

http://viisitahtea.com/blogit/kim-moliis-alkoholip...

Käyttäjän JuhaJordan kuva
Juha Jordan

Onhan tämä lakiuudistuksen viime hetkillä tapahtunut iltalypsy keskustan suunnalta varsinainen farssi. Kertoo toki sen miten vanhoillinen siipi pitää keskustassa valtaa. Ei taida näillä tempuilla kaupunkien valloitus ottaa tuulta siipien alle päinvastoin. Sipilällä taitaa olla viimeisiä hetkiä näyttää, että hänen johtajuus ryhmäänsä on vielä olemassa.

Toivottavasti vielä se ihme tapahtuu, että viinit tulevat ruokakauppaan. Toivottavasti se vielä joskus tapahtuu, kun aika on siihen kypsä.

Sivujuonteena muuten...nuorison alkoholin käyttö on laskenut koko 2000-luvun. Olisiko jo syytä lopettaa tämä alkoholi hurskastelu.

Hyvä kirjoitus Jaana !

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kysymys miksi Pekka Puska saa ilmeisesti luvan kanssa puhua palturia, suorastaan valehdella alkoholikysymyksessä?

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

Kyseessä olevalle entiselle monopoli-Alkon hallituksen varapuheenjohtajalle ei monopolin puolesta lobatessaan näemmä mikään "vaihtoehtoinen fakta" ole liian härskiä. :)

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/sarkomaa%20pus...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset