JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

EU:n yhteinen puolustus etenee

Euroopan unionin yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka nytkähti konkreettisesti eteenpäin viime vuoden lopulla, kun EU:n korkein elin Eurooppa-neuvosto antoi siunauksensa komission ehdottamalle Euroopan puolustustoimintasuunnitelmalle. Suunnitelman hankkeet täydentävät sotilasliitto Naton roolia Euroopassa. Tarkoitus ei ole luoda päällekkäisyyksiä, vaan järkeistää EU:n jäsenmaiden puolustustarvikeinvestointeja- ja käyttöä. Suunnitelman keskeisenä osana on Euroopan puolustusrahaston perustaminen, joka tukee investointeja puolustusmateriaalien ja -teknologian yhteiseen tutkimukseen ja kehittämiseen.

Puolustusrahasto jakaantuu kahteen osaan: tutkimusosaan, jolla tuetaan jäsenmaiden puolustusteknologian tutkimusyhteistyötä (esim. robotiikan ja kyberturvallisuuden parantaminen). Komissio ehdottaa, että yhteisistä varoista kohdennetaan 500 miljoonaa euroa vuodessa tutkimuspuoleen seuraavan vuosikymmenen puolella. Puolustusrahaston toinen osa on valmiusrahasto, jonka avulla jäsenmaat voivat yhdessä investoida uuden kaluston tai osaamisen hankintaan. Oikein tehtynä yhteishankinnat tuovat jäsenmaille huomattavia säästöjä ja Suomen kaltaiset pienet maat saavat käyttöön uusia suorituskykyjä, kuten satelliittijärjestelmiä. Suuruusluokaltaan tämän rahaston tulisi komission arvion mukaan olemaan noin 5 miljardia euroa vuodessa.

Ohjelmien tarkoituksena ei ole kasvattaa puolustusmenoja, koska varoja tarvitaan myös muualla. Komission arvion mukaan jäsenvaltioiden puutteellinen yhteistyö puolustuksen ja turvallisuuden alalla aiheuttavat vuosittain 25-100 miljardin euron kustannukset. Monet jäsenmaat kehittävät itse suorituskykyjä tai tekevät hankintoja yksin, jolloin kustannukset ovat suuremmat ja muualta pois. Puolustusrahaston perustaminen on EU-jäsenmaiden vastaus kohonneeseen sisäisen- ja ulkoisen turvallisuuden uhkaan. EU nostaa rooliaan tekemällä yhdessä enemmän, mutta samalla tehostamalla rajallisten varojen käyttöä.

Suomella on kaikki syyt olla aloitteellisesti edistämässä EU:n puolustusyhteistyön tiivistymistä ja hyödyntämässä sen tarjoamat mahdollisuudet. Jäsenyys Euroopan unionissa on ollut Suomelle taloudellisten hyötyjen ja yhteisen arvopohjan lisäksi myös turvallisuuspoliittinen valinta. Vaikka emme kuulu sotilasliittoihin, olemme halunneet luoda omien etujemme mukaisesti laajat kansainväliset turvallisuuspoliittiset verkostot, jotka tukevat puolustusvoimien kykyä huolehtia maamme turvallisuudesta. EU on meille näistä verkostoista tärkein.

Suomen puolustustarviketeollisuudelle- ja tutkimuslaitoksille yhteinen puolustusrahasto tarjoaa hyviä mahdollisuuksia hakea tutkimusrahoitusta suorituskykyjen kehittämiseen. Tämä myös parantaa kotimaisten pk-yritysten mahdollisuuksia vahvistaa Suomen puolustuskykyä meille tärkeillä osa-alueilla. Puolustusrahaston kautta voimme saada käyttöön uusia suorituskykyjä ja parantaa vanhoja. Samalla säästämme selvää rahaa, kun teemme puolustuskyvyllemme välttämättömiä hankintoja yhdessä muiden EU-maiden kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka.
Euroopan unionin yhteistyöelimet päättävät unionin linjasta yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö on yksi EU:n peruspilareita.

Joka sovittiin jo -92.Astui voimaan 1.11-93

Lisäksi Lissabonin sopimus -08
Joten eiköhän Natoon menoa ole puuhasteltu koko tuon ajan ? Turvallisuuden takiahan EU liityttiin ?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Turvallisuuslupauksia en nyt muista, kai sellaistakin mutistiin, mutta tällaiset lupaukset tuppaavat unohtumaan kun tosipaikka on edessä. Siksi en uskonut niihin satuihin.

Mutta tämän muistan: minulle luvattiin silloin EU-äänestyksen aikoihin, että EU-jäsenyys tarjoaisi tavaroiden ja ihmisten vapaan liikkuvuuden EU-alueella. Ihmiset näyttävät liikkuvan melkolailla vapaasti ainakin jos kyseessä on kerjäläinen Balkanilta, mutta tavaroiden vapaata liikkumista odotamme täällä Suomen perukoilla vieläkin.

Jos toimittaisiin kuten luvattiin, saisin ostaa auton Saksasta ilman Suomen autoveroja jne. Missä sen lupauksen toteutus viipyy?

Juuso Hämäläinen

Meitä selväkielellä ilmaistuna kusetettiin. Sama jatkuu. Meillä on Sveitsin kansalainen tekemässä autoilustamme vieläkin kalliimpaa. Tuo nainen tulisi lähettää sotkemaan kotimaansa asioita ja ottaa häneltä pois Suomen passi ja ennen sitä ministerin Audi. Tilalle HKLn matkakortti.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #6

Missähän kaikessa muussakin meitä kusetettiin? Pistää miettimään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jäsenyys Euroopan unionissa on ollut Suomelle taloudellisten hyötyjen ja yhteisen arvopohjan"

Vai jopa hyötyä ja sopimuksilla on EU:ssa ei ole mitään merkitystä ne yleensä unohdetaan heti allekirjoituksen jälkeen.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Arvopohja? Mikä sen arvo on markoissa tai euroissa? Luulisin, että paskapuhetta, lähinnä.

Juuso Hämäläinen

EUn on aika järjestää puolustuksensa ilman USAa. Jenkeillä on yhtä vähän asiaa EUn rajoille kuin on kiinalaisilla asiaa puolustamaan Venäjää EUn kylkeen.

530 miljoonan populaation on kyettävä hoitamaan asiansa itse. On luokatonta, että täällä edes on jenkkien sotilasjohtoa komentamassa myös EU-maiden sotilaita EUssa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Peruskoulun kuudennen luokan ainekirjoituksena tästä avauksesta lukuisine kielioppi- ja logiikkavirheineen voisi saada arvosanan 5 tai 6.

Pidän seikkaa myönteisenä, koska se merkinnee, että edustaja kirjoittaa tekstinsä itse, eikä delegoi kaikkea avustajalle. Varsinaisesta asiasisällöstä olen samaa mieltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset