JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Jokaiselle lapselle mahdollisuus harrastaa

Uusin nuorisobarometri kertoo, että jopa 35 prosenttia nuorista on joutunut luopumaan harrastuksistaan varojen puutteessa. Harrastaminen on muuttunut haasteelliseksi myös voimakkaasti kohonneiden kustannusten vuoksi. Erilaisista tutkimuksista käy ilmi, että kilpa- ja harrasteurheilun maksut ovat kaksin- tai jopa kolminkertaistuneet vuosikymmenessä. 

Harrastustoiminta on arvokasta ennaltaehkäisevää työtä, jolla tuetaan lasten ja nuorten kasvua ja itsenäistymistä sekä lisätään perheiden hyvinvointia. Harrastaminen tuo mielekästä tekemistä lasten ja nuorten vapaa-aikaan, kehittää sosiaalisia taitoja ja parantaa oppimista. Harrastustoiminta lisää myös yhteenkuuluvuutta. Kun vielä vuonna 2012 noin 76 prosenttia nuorista koki kiinnittyvänsä suomalaiseen yhteiskuntaan, on vastaava luku enää noin 50 prosenttia.

Jätimme Helsingin Kokoomuksen valtuustoryhmän kanssa syksyllä valtuustoaloitteen, jossa esitimme, että Helsinki käynnistää selvityksen siitä, miten jokaiselle lapselle ja nuorelle taattaisiin mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen. Mielestämme olisi hyvä lisäksi selvittää perheille annettavaa palveluseteliä harrastuskustannuksiin. Toimeentulotuen korvauksen sijaan palvelusetelillä tuki voitaisiin kohdistaa kannustavasti suoraan lapsen harrastuskustannuksiin ja näin säästyttäisiin turhalta byrokratialta. 

Myös opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on tartunut asiassa toimeen asettamalla työryhmän valmistelemaan ehdotusta, jolla jokaiselle lapselle ja nuorelle turvattaisiin mahdollisuus ainakin yhteen mieluisaan harrastukseen. Työryhmän toimikausi oli 7.11.2016–28.2.2017. 

Helsinki tarjoaa monipuoliset harrastusmahdolisuudet kaikenikäisille. Helsingin uuden johtamisjärjestelmän myötä kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimet kuuluvat  samaan toimialaan kirjaston ja museoiden kanssa. Täten mahdollisuudet lasten ja nuorten harrastustoiminnan kehittämiseen ovat entistä paremmat. Harrastuksia tulisi myös tuoda yhä enemmän koulujen iltapäivätoimintaan yhteistyössä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. 

Harrastusmahdollisuuksien tukeminen on äärimmäisen tärkeää lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Yhteisen pallon perässä juokseminen ja samaan tiimiin kuuluminen mahdollistaa eläinikäisiä ystävyyksiä ja vahvan juurtumisen terveelliseen elämäntapaan ja kotikuntaan. Se on yksi arvokkaimpia asioita, joita voimme lapselle ja nuorelle tarjota.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

https://www.avi.fi/web/avi/-/kunnille-ja-vastaanot...

Tuon verran kun suhteutettuna myönnetään rahoitusta Suomalaisille nuorille liikunnan harjoittamiseen, niin ei ainakaan olisi raha se suurin ongelma..

Käyttäjän ossikurkisuonio kuva
Ossi Kurki-Suonio

Taitaa olla, että 35 prosenttia kokee, ettei ole voinut aloittaa uutta harrastusta (siis mikäli viittaat vuoden 2015 barometriin, vuoden 2016 barometrista en tätä löydä). Mutta merkittävää on, että muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvista nuorista 47 prosenttia ei ole voinut rahanpuutteen vuoksi aloittaa uutta harrastusta.

https://tietoanuorista.fi/wp-content/uploads/2016/...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Sinällään lasten ja nuorten eriarvoisuuden vähentäminen on hyvä tavoite ja jokin tämän kaltainen kohdennettu tuki voi olla hyvä ajatus.

Asiasta kuitenkin alkaa mietityttämään, mihin harrastuksiin nämä kustannukset painottuvat ja kenelle rahat menevät. Nähtävästi kalleimpia lajeja ovat mm. ratsastus ja taitoluistelu. Muita ovat mm. tanssi ja jääkiekko.

On myös ehkä vähän outoa ajatella, että juuri kalleimmat harrastukset olisivat "parhaita" harrastuksia ja että niistä pois jääminen olisi erityinen tappio. Käytännössähän ne ovat kalliita, koska ovat kalliita, jolloin harrastuksen markkinointikin on kannattavaa. Melkein vaikuttaisi, että mitä turhempi harrastus, sitä kalliimpi, koska oikeasti hyödylliset harrastukset eivät ole sosiaalisesti vetoavia lifestyle-harrastuksia.

Käytännössä monien hyvien harrastusten hinta ei ole juuri bussilippua kalliimpi.

Juhani Piri

Kalastus on oiva harrastus, partio ja luonto ovat erittäin hyviä harrastuksia. On paljon harrastuksia jotka ovat hyviä ja edullisia.

Jos joku on äärimmäisen lahjakas vaikka jääkiekossa ja vanhemmilla ei siihen ole varaa, niin siinä tapauksessa en näe että rahallinen tuki menisi hukkaan, koska siinä piilee suuria mahdollisuuksia. Mutta muuten kalliiden harrastusten ilmaisuus ei oikein houkuta. Harrastukset pitäisivät olla moninaisia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Sen kehdosta jo lähtevän eriarvoisen kohtelun lapsilla voisi aloittaa nyt Kepu ja kok joka tämän lainkin teki ja on yhä voimassa.
http://yle.fi/uutiset/3-5314749

150 milj.X 22vuotta (-94-16= 3,3 Mrd pois köyhimpien lasten "harrastuksista" ja elannosta.
Universaalisesta joka lapsen oikeudesta.
Myös kotihoidontuki,elatusmaksut ,lasketaan tuloksi ja vähennetään köyhältä lapsiperheeltä toimeentulotuesta.

JK.Onkohan lapsilla enää edes ruokaa? Kun lapsenkin toimeentulotuki
seisoo yhä Kelassa.Koskee n.50 000 lapsiperhettä.
"Lamanlapset" -15.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset