JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Nousseet eläinlääkärimaksut vaarantavat lemmikkien hyvinvoinnin


Huimasti kohonneet eläinlääkärimaksut ovat viime vuosina herättäneet runsaasti keskustelua lemmikinomistajien keskuudessa. Eläinlääkärimaksut ovat viidessä vuodessa lähes kaksinkertaistuneet Suomessa. Kaikista pahin tilanne on Helsingissä. Yksityiset pieneläinklinikat ovat usein kunnallisia kalliimpia ja Helsingissä kaupungineläinlääkäri ei tarjoa lainkaan eläinlääkäripalveluja. 

Oman lemmikin hyvinvointi on useimmilla lemmikinomistajilla prioriteettilistalla korkealla ja eläinlääkärikulujen kattamiseksi monet tinkivät esimerkiksi omista lääkkeistään. Aina ei tämäkään riitä ja lemmikki voi korkeiden hintojen vuoksi jäädä vaille sen tarvitsemaa hoitoa. Esimerkiksi Helsingissä eläinsuojeluyhdistyksen ovelle on hylätty sairaita lemmikkejä.  

Aina lemmikkiä ottaessa pitää toki miettiä etukäteen mitä kaikkea lemmikin omistajan vastuu pitää sisällään ja on hyvä tiedostaa, että lemmikki voi tulla yllättävänkin kalliiksi. Ihan kaikkiin kuluihin on mahdotonta varautua etukäteen. Lemmikit kun voivat sairastaa ihan siinä missä ihminenkin. Ihmisten elämäntilanteet voivat kuitenkin muuttua äkistikin, ja vaikka aiemmin olisi ollut varaa hoitaa lemmikki kuntoon, niin taloudellinen tilanne on monella voinut merkittävästi muuttua sen jälkeen, kun lemmikki on jo tullut osaksi perhettä. Tällöin vaarana on lemmikin laiminlyönti ja hinnan korkeista eläinlääkärikuluista maksavat lopulta eläimet. 

Palvelujen ei toki kuulu olla ilmaisia, mutta nykyinen hintataso on kestämätön. Korkeat hinnat vaarantavat monen eläimen hyvinvoinnin. Eläimet voivat helposti jäädä kokonaan hoitamatta, mikäli omistajalla ei ole varaa viedä lemmikkiään eläinlääkäriin. Tai mikäli omistajalla on varaa käyttää lemmikkiään eläinlääkärissä, voi hän joutua tinkimään tarvittavista hoidoista korkeiden hintojen vuoksi. Pahimmissa tapauksissa liian kalliit eläinlääkärimaksut johtavat siihen, että eläintä ei hoideta kuntoon, tai sitä ei nukuteta ikuiseen uneen, vaikka terveydellinen tila niin vaatisi. Toisaalta taas jotkut voivat joutua päätymään lemmikin lopettamiseen, jos taloudellinen tilanne ei kestä hoitojen maksamista, tai lemmikin pitämistä. 

Kärjistettynä voi pian kysyä, onko vain hyvin toimeentulevilla oikeus lemmikkiin? Perusasiat kuten rokotukset eivät välttämättä ole liian kalliita, mutta erilaiset tutkimukset, tai yllättäen sattuvat tapaturmat, joissa joudutaan operoimaan jotain, voivat helposti nostaa maksuja hurjankin korkeiksi. Eläinlääkäri pyrkii varmasti aina toimimaan lemmikin parhaaksi, mutta lopullisen päätöksen hoidosta tekee kuitenkin aina lemmikin omistaja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Niko Sillanpää

Taksat kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa? Kuulostaa kartellilta.

Eeva Toivonen

Niinpä. Kyllä suomalaisia lemmikinomistajia on ihmetyttänyt, miten jättimäinen, kaupallinen ketju on päässyt syntymään Suomeen. Tätä voisi kokoomus tarkastella muustakin, kuin vapaan yrittäjyyden näkökulmasta.
Älkää käyttäkö asemia, joiden omistajuus on ulkomailla!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mitä jalostetumpia eläimiä, sitä enemmän niillä on sairauksia ja vaivoja. Eläinlääkäribisnes hyötyy ihan suoraan tästä sekä nykyisestä ajanhengestä jonka mukaan lemmikin vakaviakin kremppoja hoidatetaan, maksoi mitä maksoi.

Ja lemmikit ne vain lisääntyvät ja uusia suloisia rotuja jalostetaan, eläimiä markkinoidaan ja todaan yli rajojen.Palveluja tarvitaan joten toimijat voivat hinnoitella aika surutta.

Ja ei nyt ole takoitus parjata, sillä Suomessa on varmasti todella hyvät eläinlääkärit.

Tässä kuviossa on vaan niin paljon pimeää ettei tiedä mistä alkaisi.

Timo Wahlroos

"Eläinlääkärimaksut ovat viidessä vuodessa lähes kaksinkertaistuneet Suomessa."

"Palvelujen ei toki kuulu olla ilmaisia, mutta nykyinen hintataso on kestämätön."

Mihin nämä väitteet perustuvat?

Oletko selvittänyt klinikkayhtiöiden kulurakenteet ja tilanteen?

Onko kyse eläinlääkärimaksujen noususta vai tehtyjen toimenpiteiden muuttumiseta?

Kolumnisi on löperö ja populistinen.

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

...iso koira kerrostalon pienessä huoneistossa on enemmän KOTIELÄIN kuin lemmikki... sanon minä...

"Korkeasaaren eläintarhan entinen johtaja Seppo Turunen tahtoo, että lemmikkieläimistä on luovuttava pitkällä tähtäimellä kokonaan."
[Kirjoittaa HS 13.2.2012]

Turusen mukaan lemmikkiharrastus on markkinoiden luoma muoti-ilmiö, jota voi verrata anoreksiaan.

"Lemmikkieläimet ovat liiketoimintaa, minkä takia niiden määrään on ollut vaikea saada muutosta. Me olemme ajautuneet tilanteeseen. Vähän samalla tavalla kuin ajaudutaan muoti-ilmiöihin, jotka johtavat siihen, että ihmiset laihduttavat itseään liiaksi."

HAASTATTELUSSA TURUNEN jakoi lemmikkieläimistä aiheutuvat ongelmat eläinsuojelullisiin ja ekologisiin ongelmiin. Lemmikkieläinten pito aiheuttaa eläinsuojelullisia ongelmia. Ekologisilla ongelmilla Turunen viittasi esimerkiksi villieläinten pyydystämiseen luonnosta sekä lemmikkieläinten ruuan tuotannon aiheuttamiin rasitteisiin.

TURUSEN MUKAAN erityisesti kaupunkilaiset ovat vieraantuneet luonnosta, eikä rakkaus lemmikkiä kohtaan lisää luonnon arvostamista.

"Lemmikin etu menee aina luonnonvaraisen eläimen edun edelle. Jos Suomessa susi tappaa koiran, susi saa aina tuomion, vaikka Suomessa jokaista sutta kohti on noin 4000 koiraa", Turunen toteaa.

Suomen Eläinsuojelulakia uudistetaan parhaillaan. Turunen haluaisi entistä tiukempia rajoituksia lemmikkivalikoimaan. Lisäksi hän haluaisi koirien ja kissojen omistajille pakollisen pätevyyskortin, jonka hankkiminen sisältäisi lemmikin pitämiseen liittyvää koulutusta.

Seppo Turunen puhuu asiaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"..tai yllättäen sattuvat tapaturmat, joissa joudutaan operoimaan jotain, voivat helposti nostaa maksuja hurjankin korkeiksi."

Vakuutuskin on paikallaan ja kannattaa tutustua tarkkaan ehtoihin, mm. siihen mihin ikään saakka on voimassa.

Sanna-Mari Ylitalo

En tiedä muista roduista tai nykytilanteesta edes omallani, mutta omilla terriereilläni ainakin silloin kun vakuutuksia mulle kaupattiin, ikäraja oli 7 vuotta. Se on aika vähän, kun hyväkuntoisen koiran elinikä voi olla jopa 16 vuotta.

Viime talvena sitten 9 vuotiaalta seniorilta katkesi ristiside. Lopettaminen ei tullut tietenkään kysymykseenkään, koska vaiva oli korjattavissa leikkauksella ja koira oli muuten hyväkuntoinen. Kaikkinensa leikkaus hoitoineen ja tutkimuksineen tuli maksamaan pari tonnia, josta vakuutus olisi korvannut suurimman osan, koska kyseessä oli tapaturma. Koira nyt joka tapauksessa oli liian vanha vakuutukseen. Alhaisen ikärajan ja älyttömien vakuutusmaksujen takia mulla ei vakuutuksia ole koirilleni ikinä ollutkaan, että on vähän kyllä tuuriakin ollut matkassa ettei aikaisemmin ole sattunut tämän kummempaa.

Mutta eniveis, kyllä siitä ihan normaalituloisenkin ihmisen raha-asiat meni solmuun, kun tapaturma ei sattunut omaan rahatilanteeseen ihan otollisimpaan aikaan.

Nyt tänä vuonna 11-vuotias koiruli joka tapauksessa vielä lyllertää ehjällä polvella viimeiset vuotensa :D

Käyttäjän MarkusKiili1 kuva
Markus Kiili

Nyt menee kyllä omenat ja meloonit sekaisin Jaana Pelkosella. Samasta palvelusta veloitettavat hinnat eivät ole kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa, mutta alan kehitys on mennyt viidessä vuodessa niin paljon eteenpäin, että nyt on tarjolla palveluita joista ei voitu viisi vuotta sitten haaveillakaan.

Se, että nyt voidaan ottaa CT- ja magneettikuvia, jotka maksavat paljon, ei tarkoita että perus korvatulehduksen hoito tai rokotus olisivat kaksinkertaistuneet. Ihan sama jos joku on myynyt viisi vuotta sitten polkupyöriä ja ottanut sitten myyntiin myös autot, niin ihan varmasti keskimääräisen laskun hinta on moninkertaistunut.

Satu Repo

Markus Kiili totta tuokin, mutta.

Takavuosina se perus korvatulehdus osattiin diagnosoida ja hoitaa ilman CT- tai magneettikuvia. Nykyään ei yksinkertaisinta asiaa saa hoidettua yhdellä visiitillä ilman ehdotuksia melko turhista tutkimuksista, joita ei tietenkään ehdi juuri sillä varatulla ajalla toteuttaa. Ihan jopa sen perus korvatulehduksen lääkitystä varten saat käydä (ja maksaa) kaksi käyntiä, koska pyynnöstä huolimatta et saa ensimmäiseltä visiitiltä riittävää lääkemäärää mukaasi.

Ja kyllähän ne hinnat paikoitellen on melko järkyttäviä, kiitos-päivää-resepti -käynti (jos sellainen joskus onnistuu...) 4 minuuttia, 250 euroa kiitos.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

En tiedä, ovatko hinnat tuplaantuneet viidessä vuodessa, mutta ovat aivan liian korkeita tavalliselle tulonsaajalle. Ja, vaikka olisi vakuutuskin, se ei välttämättä kata kaikkia sairauksia. Sitä paitsi vakuutusmaksut on jo itsessään korkeat.

Pieni koirani sai vuosi sitten nieluunsa jonkun esineen, joka ei poistunut kotikonstein. Oli lauantai ja pääkaupunkiseudun ainoa päivystävä paikka on Viikin eläinsairaala.

Kuten tavallista, päivystyksessä on aina tilanne, että hätäisimmät ohittavat. Hinnat on lauantaisin korotettu 50% ja klo 18 jälkeen 100%.
Jonotimme klo 11.00 - 14.00 välisen ajan ennen kuin pääsimme ensimmäiseen konsultaatioon.

Kaikkien kommervenkkien jälkeen (röntegenkuvaus etc.), kun lopulta selvisi, että paikalle on kutsuttava taustapäivystäjä, kello oli jo yli 18.00 eli hinnoittelu nousi 100% iin.

Lopulliseksi käyntihinnaksi tuli 1100 euroa. Koirani oli jo 7 -vuotias, joten vakuutus ei enää ollut voimassa.

Kyllä siinä ahdistuskäyrä kohosi. Entä, jos minulle ei olisi ollut rahaa maksaa. Olisiko koira jätetty pantiksi?

Toinen vaihtoehto, jos olisin ilmoittanut, että minulla ei ole rahaa, mutta hoidatteko koirani silti. Tuskin olisivat. Eli, koiran kohtalo olisi ollut kivulias menehtyminen.

Eläinten hoitokäytäntöön on saatava muutos ja hinnat kohtuullistettava.

Käyttäjän PekkaSaikkonen kuva
Pekka Saikkonen

Tähän ongelmaan on jo olemassa helppo ja halpa ratkaisu: kunnaneläinlääkärijärjestelmän säilyttäminen. Kunnaneläinlääkärit tarjoavat kohtuuhintaisia peruseläinlääkintäpalveluja ja auttavat osaltaan pitämään toiminta-alueensa hintatason kurissa. On siis pidettävä huolta siitä, että tämä tavallisten ihmisten lemmikkejä palveleva järjestelmä ei häviä maakunta-sote-härdellin myötä. Erikoiseläinlääkintäpalvelut voivat jatkossakin jäädä yksityisklinikoiden harteille ja niiden hinnoittelun varaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jos koiraa ei voi hoitaa kunnolla, niin se pitää lopettaa! Tätähän kokkarit ajavat myös ajavat ihmisillekin eutanasian muodossa.

Marina Liski

Lemmikkiä ottaessa ei monikaan muista, että lemmikki on iso menoerä ruokineen ja tarpeineen. Pahinta on, että kun eläin sairastuu ei rahaa ole sen hoitoon ja maksuihin, siitä pitävät osaltaan huolta ketjuuntuneet klinikat.
Luullaan että rahalle saadaan vastinetta, todellisuudessa moni eläin joutuu käymään läpi rankat hoidot myös väärien dignoosien takia. Loppujen lopuksi vain raha ratkaisee.Eläin ei voi valittaa saamastaan hoidosta.

Myös välinpitämättömyys ja tietämättömyys ovat myös uhkakuva eläimelle, ajatellaan että kyllä luonto hoitaa hommansa ja niin se hoitaakin -hitaasti ja jopa tuskallisesti. Eläimet ovat ihmiselle tärkeitä mutta tärkeintä on pitää huolta eläimestä loppuun saakka,lemmikki ei voi valita omistajaansa se on lemmikin omistajan vastuu ja velvollisuus.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Eiköhän se Kokoomuksen politiikka juur suosi yksityisiä kalliita klinikoita?

Mari Pajunen

Jokaisen pitää voida elää tekemällään työllä, myös eläinlääkärin.
Työhön liittyy byrokratian ja lain säätelemää työtä, eläinsuojelullisia asioita ja ihmisten terveyteen liittyvää.

Kulut ovat karanneet, kun eläimen lopetus ei ole enään aina realistinen vaihtoehto.
Eutanasia kuului ennen vaihtoehtoihin,kun toivoa parantumisesta ei ollut.
Toki parantumattoman vaivan kanssa voi elää, jos hoito on eläimelle kivutonta ja hyvää ja hoitoon tuojalla on siihen varaa.

Lain mukaan eläinlääkri lopettaa kärsivän, jos muuhun ei ole rahaa.
Vakuutusjutut on nostaneet hintoja.

Kunnaneläinlääkärijärjestelmä pitää säilyttää. Hoito hyvää ja realiteetit mukana.

Virva Vuori

Totta. Nuo eläinlääkäri maksut ovat kohtuuttomia ainakin näin eläkeläisille. Kuitenkin jätän ja jätin syömättä tai maksamatta kuluja ..esim sähkö, yhtiövastikkeen, laina jne., kun Papu sairastuu. Saan sille hoidon. Se pelasti minut ja lapseni, kun kotimme paloi.
Olen velkaa tuolle pikkuiselle mäyräkoiralle lapseni ja oma elämäni.
Olen työkyvyttömyys eläkkeellä ja jätän vaikka syömättä kunhan Papu saa avun. Silti nuo eläinlääkäri maksut ovat minusta aivan kohtuuttomia.
W

Kari Vartiainen

Pelkonen haukkuu väärää puuta. Maksut ovat nousseet, koska nyt tehdään paljon kalliita hoitoja sekä tutkimuksia, joita ei aikaisemmin tehty. Perushoitojen hinnat ovat jopa laskeneet. Hesarissa oli asiallinen juttu tästä helmikuun puolivälissä. Pelkonen ei ole perehtynyt aiheeseen.

Anna Maexmontan

Eläinlääkäripalveluiden hinta sisältää 24% alv, joka on siis rahaa asiakkaalta suoraan valtiolle. Alv pois niin hinnat putoavat. Ihmisten terveydenhuollosta, lääkärikäyyneistä, hammaslääkärikäynneistä tai vaikkapa hieronnasta ei tarvitse maksaa alvia.

Kari Vartiainen

Pelkonen haukkuu väärää puuta. Maksut ovat nousseet, koska nyt tehdään paljon kalliita hoitoja sekä tutkimuksia, joita ei aikaisemmin tehty. Perushoitojen hinnat ovat jopa laskeneet. Hesarissa oli asiallinen juttu tästä helmikuun puolivälissä. Pelkonen ei ole perehtynyt aiheeseen.

Anna Maexmontan

Lääkärin, hammaslääkärin tai vaikka hierojan käynnistä ei tarvitse maksaa alv. Eläinlääkärin työstä sitä pitää maksaa 24%. Jos alvin ottaisi pois niin hinnat laskisivat melkein neljänneksen. Se auttaisi huomattavasti.

Esko Viitanen

Käytiin Ketjueläinklinikalla koiran korvatulehduksen vuoksi. Korvan tähystys, näytetutkimus ja lääkkeet mukaan. Maksoi 160€ ?!! Kaksivuotta myöhemmin kunnan eläinlääkärillä samat toimet. Oli lasku 90€

Toni Kajander

Tähän asiaan on tultava muutos, NYT. Usean tunnin odottelusta ja pelkästä koiran verikokeesta lähes 250€ lasku, jumalauta. Hintaerittelyssä listattuna kaiken maailman keksittyjä päivystys-, toimenpide- ja hoitovälinekuluja. Eläinlääkärit ovat aina olleet asiakkaista täynnä, luulisi sen kompensoituvan hinnoissa. Mutta ei, motiivina on pelkkä ahneus, sekä tämä nykyinen vallitseva hintakartelli - ei eläinten auttaminen. Pieneläinten kulut myös samaa sairasta hintapolitiikkaa. Bisnes tosiaan on pelkkää bisnestä tälläkin sektorilla, eli rahat pois... Pk-seudulta karvakaveri kannattaakin käyttää hoidoissa ulkopaikkakunnalla, omien mahdollisuuksien mukaan. Surullista, täysin laillistettua ryöväämistä, joka on saatava pikimmiten aisoihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset