JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Vaarallinen leikki tyttöjen ja naisten hengellä

Kehitysmaissa tehtävä työ naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyden hyväksi on ajautunut suureen ahdinkoon. Syyllinen tähän on Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin republikaanihallinto, joka otti käyttöön hiljattain niin sanotun Global Gag Rulen. Kyseinen asetus kieltää kaiken yhdysvaltalaisen rahoituksen kohdentamisen kaikille Yhdysvaltojen ulkopuolisille järjestöille, jotka ovat missään tekemisissä abortin kanssa. 

Tämä johtaa mittaviin rahoitusleikkauksiin erityisesti kehitysmaiden perhesuunnittelujärjestöiltä, mutta myös muilta terveysjärjestöiltä. Suurimpia kärsijöitä ovat miljoonat tytöt ja naiset, jotka joutuvat hengenvaaraan laittomien aborttien ja ei-toivotuttujen raskauksien lisääntyessä. Maailmassa on arvioitu olevan tällä hetkellä yli 220 miljoonaa naista ilman toivomaansa ehkäisyä.

Naisten ja tyttöjen hengellä leikkiminen ei ole uusi asia Yhdysvaltojen johdolle, vaan samaa vastuutonta linjaa on toteuttanut republikaanipresidentti toisensa jälkeen. Naisten ja erityisesti tyttöjen oikeuksien vaaliminen kertoo paljon maan edistyksellisyydestä. Yhdysvallat peruuttaa linjauksillaan itsensä länsimaiden ulkopuolelle. Seksuaalioikeuksia vastustavat konservatiiviset ryhmät ovat kasvava voima myös Euroopassa. Emme voi ummistaa silmiämme tältä karmaisevalta suuntaukselta.

Suomi on omassa kehityspolitiikassaan keskittänyt voimavaroja jo pidemmän aikaa juuri tyttöjen ja naisten oikeuksien vahvistamiseen. Suurin osa Suomen tukemista terveyshankkeista liittyy seksuaali- ja lisääntymisterveyteen. Tästä linjasta on pidettävä tiukasti kiinni myös jatkossa. Eduskunnan väestö- ja kehitysryhmä, jonka varapuheenjohtajana minulla on kunnia toimia, seuraa omalta osaltaan sitä, ettei sitoumuksista lipsuta. Lisäksi Suomen on otettava entistä vahvempi rooli poliittisissa keskusteluissa niin YK:ssa kuin Euroopan unionissakin. Tätä myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Mykkänen on toimissaan painottanut.

Sivistyneet kansakunnat edistävät sukupuolten tasa-arvoa ja naisten itsemääräämisoikeutta. Seksuaaliterveyden vastaiset toimet ovat välinpitämättömyyttä ihmisten terveydestä aivan kuten olisi jättää ehkäisemättä mitä tahansa sairauksia. Seksuaalinen itsemääräämisoikeus on jokaiselle kuuluva ihmisoikeus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Abortti ei ole eikä sen pidä ollakaan ehkäisykeino.

Kehitysapuvaroja voitaisiin kanavoida entistä enemmän ehkäisyvalistukseen ja välineisiin, jolloin aborttien määrä vähenisi oleellisesti.

Sen sijaan, että pelkästään naisia koulutetaan, niin olisiko kuitenkin syytä painottaa myös kehitysmaiden miesten seksuaalivalistusta.

Kehitysmaissa naiset joutuvat joka tapauksessa "antamaan" kulttuurillisista tai uskonnollisista syistä ja tarvittaessa vaikka nyrkillä pakotettuina. Mutta jos miehet hoitaisivat oman osansa ehkäisystä, niin sillä voisi olla konkreettista vaikutusta.

Kalle Erkkilä

Tekstistä saa sen käsityksen, että joissakin kulttuureissa raiskaukset ovat suuri ongelma. Pitäisikö Suomen käyttää vähäiset voimavaransa ensin siihen, että tätä samaa ongelmaa ei päästetä juurtumaan meidän kulttuuriimme?

Mietitään vasta sitten, josko ongelmamaihin voidaan toimittaa seksuaalivalistusta, esim kirjallisuuden muodossa. Uskon, että ko. maissa otettaisiin riemuiten vastaan esim. Setan "Opitaan Yhdessä" opas.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kun blogin kirjoittajana on istuva kansanedustaja, - tai hänen haamukirjoittajansa -, niin kansalaisena sitä ajattelee, ainakin näin vaikeana aikana mitä tälläkin hetkellä elämme, että kansanedustaja paneutuisi oman maan ongelmiin. Meilläkin on valtion kaltoin kohtelemia ja vainoamia ihmisiä, ja koska näihin asioihin kansanedustaja voi omilla päätöksillään jopa vaikuttaa, niin nämäkin ihmiset tarvitsisivat apua ja turvaa valtion sortoa vastaan.

Toki kansanedustajana on hienoa ottaa kantaa maailman asioihin, joihin ei voi vaikuttaa millään lailla, ja näin nostaa omaa profiiliaan ihmisoikeusasioista huolehtijana. Mutta kun asiat eivät ole kunnossa omassa maassakaan, niin kyllä kansanedustajan tulisi paneutua oman maan asioihin. Esimerkillä, sillä että omassa maassamme asiat olisivat kunnossa, me voimme auttaa muiden maiden ongelmien korjaamista kaikista parhaiten.

Omalta kohdaltani voisin kertoa että omalla ammattialallani Taidemaalarin ammatissa esiintyy myös ihmisoikeusrikollisuutta juuri virallisen taidekentän puolelta ja siihen asiaan kansanedustajakin voisi puuttua. Ammatillinen järjestäytyminen on ihmis- ja perusoikeus, se mainitaan YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa, maamme solmimissa ihmis- ja perusoikeussopimuksissa, euroopan unionin perusoikeuskirjassa, yhdenvertaisuuslaissa ja maamme perustuslaissa. Tästä huolimatta meillä Taidemaalareilla ei ole ammatillista järjestäytymisoikeutta ja näin useat taidealan ammattijärjestöt rikkovat tätä ihmis- ja perusoikeutta.

Tilanne on myös siinä mielessä huolestuttava, että kun taide- ja kulttuurialat ovat punavihreiden hallitsemia, tätä ihmisoikeusrikollisuutta pidetään yllä poliittisista syistä. Erilailla ajattelevilta evätään ammatillisen järjestäytymisen ihmis- ja perusoikeus. Sama tilanne on yliopistomaailmassa ja lähes jokaisella julkisen sektorin osa-alueella. Ja näihin asioihin kansanedustajakin voi vaikuttaa ja niitä asioita muuttaa siten että edes ammatilliset ihmis- ja perusoikeudet tulisivat kuntoon.

Myös se että haet oikeutta kun olet joutunut törkeiden rikosten kohteeksi, voi aiheuttaa uhrille jopa 15-vuotta kestävän viranomaisvainon ja poliisin seurannan, jos rikosten tekijänä on korkean tason poliittisia suhteita omaava, eikä uhri halua antaa periksi oikeudenhaussaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Mutta kun asiat eivät ole kunnossa omassa maassakaan, niin kyllä kansanedustajan tulisi paneutua oman maan asioihin.

Samaa mieltä.
Kepu,kok hallitusohjelmaan kirjattiin-07-11 Köyhyyden vähentäminen? Kuinka on käynyt?
EU useampi huomautus pienestä sosiaaliturvasta joka on 50% alle EU sovitun tason?
Miksi?

Kepu,kok hallituksessa luvattiin paneutua koulujen,päiväkotien,terveyskeskusten home ja sisäilmaongelmiin ? Kunka on käynyt?
Siirretään tulevaisuuteen kallis lasku terveydenhoitopuolen budjettiin ,lasten ja nuorten astama ym. sairauksista?

Taas uusi kohu sisäilmaongelmista – Kangasala aikoi siirtää sairastuneet koululaiset pois ja tuoda terveet tilalle.
AL 13.2-17

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Voi myös kysyä, miksi Yhdysvaltojen tai kenenkään muunkaan pitäisi hoitaa muiden ehkäisy.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Ehkä ei "pitäisi", mutta kyllä se on myös rikkaiden teollisuusmaiden intresseissä pyrkiä vaikuttamaan väestönkasvua hillitsevästi.

Niko Sillanpää

Järjestöthän voivat helposti pitää rahoituksensa poistamalla raskaudenkeskeytyksen agendaltaan ja keskittymällä ehkäisyyn, jälkiehkäisyyn sekä äitiyshuoltoon.

Noin muutoin city-liberaalien dogmaattinen, tunnetason kiintymys sikiön lähdetyttämiseen jaksaa aina ihmetyttää.

Juuso Hämäläinen

City-ihmisten perversio. Liittyy naisen yksilönvapauteen määrätä toisen eli sikiön kehosta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Heh, all-male panel kommentoimassa :)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Heh, kommentointi lienee vapaata.

p.s. Mistä muuten tiedät, onko kyseessä all-male panel? Et kai vain syyllisty miesolettamaan nimen tai naamakuvan perusteella?

Niko Sillanpää

Ei, minä identifioidun rynnäkköhelikopteriksi ja pronominini on "zee".

On sinänsä harmillista, jos järjestöt eivät taivu ja rahoitus menee. Lisäksi, kehitysmaissa sopivin ehkäisymenetelmä naisille väestönkasvu huomioiden olisi sterilisaatio.

Juuso Hämäläinen

Juuri näin on. Sterilisaatio on ainut toimiva tapa pysäyttää väestön järjetön lisääntyminen. Tässä asiassa eivät nyt ole pääasia naiset, tytöt tai miehet. Pääasia on estää uusien yksilöiden synty varmaan kurjuuteen. He ovat täysin syyttömiä kohtaloonsa. Heiltä ei kukaan kysy heidän suostumustaan.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Olipas seksistinen kommentti.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

6#

Miehet tietävät paremmin, minkälaisia henkilökohtaisia kärsimyksiä eitoivottu raskaus saattaa aiheuttaa...

P.S. On ehkä itsestään selvää, että abortti ei ole ehkäisykeino ja ehkäisyyn tulisikin panostaa.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Jos Suomen kehitysapu on pyörinyt vuosittain miljardin kahta puolen, koko maailman summa on melkoinen. Ostetaan muutamalla miljardilla sitten ehkäisyvälineitä ja ohjeistus perään. Noilla määrillä kappalehinnat on todella alhaisia.

Mikä tässä on ongelma?

Juuso Hämäläinen

Kehitysmaihin syydettävää rahaa tulisi käyttää ensisijaisesti toimiin, joilla väestönkasvu saadaan pysähtymään kokonaan. Steriloinnit ovat ainut tehokas tapa asiantuntijoiden mukaan. Ehkäisy jää käyttämättä liian usein. Samasta syystä leviää AIDS. Epähumaanein tapa toimia on edistää väestönkasvua kehitysmaissa. Ylisuuri väestön määrä on kaikkien muiden ongelmien perusta kehitysmaissa.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Niin, eihän se yllätä, että tulee ongelmia kun väestön määrä kasvaa 300-400% 50 vuodessa, kuten monessa maassa on käynyt. Ei ihme, että on tunkua pohjoiseen.

Mitään oikeasti toimivaa humaania toimivaa ratkaisua ei taida olla. Joko ehkäisyä tai sitten letkut irti ja annetaan luonnon tehdä tehtävänsä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juuso, olen samaa mieltä, että väestökasvu on saatava rajoitettua ja nopeasti sittenkin.

" Steriloinnit ovat ainut tehokas tapa asiantuntijoiden mukaan".

Kyllä, ja nimenomaan miesten sterilointi on tehokkain ja halvin tapa hoitaa asia kuntoon. Eri asia onkin, miten saadaan herrat pakotettua leikkausjonoon?

Niko Sillanpää

#18: Miesten sterilisoinnissa ei ole väestönkasvun kannalta merkitystä, ellei steriloi lähes jokaista miestä. Väestönkasvun kannalta ainoa järkevä interventiokohde on fertiili-ikäiset naiset ja heidänkin keskuudessaan on vaikuttavampaa steriloida nuorempia kuin vanhempia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Poliittisia "arvovalintoja" sivistysvaltiossa .YK ihmisoikeus -sopimuksen allekirjoittaneessa maassa.Jossa perustuslaki takaa yhdenvertaiset oikeudet kaikille.

Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Saul Schubak ehdottaa Facebookissa perjantaina 2.11-12 lapsilisien poistoa,
-koska tällä tavoin tuetaan heikomman aineksen lisääntymistä:

”Lapsilisät pitäisi ehdottomasti poistaa.
- On järjenvastaista että tuemme heikomman aineksen lisääntymistä .”

Schubak ei toimi enää Kimmo Sasin avustajana.

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #21

Olet ymmärtänyt nyt väärin asian. Kyse on syntymättömien oikeudesta olla syntymättä kurjuuteen. Vanhempien oikeudet ovat tässä sivuseikka. Heidänkin tulee miettiä lasten etua eikä omaa huvittelun haluaan. Varsinkin kun tietävät, etteivät pysty jälkeläisiään hoitamaan.

Eli tällainen on tämä ihmisoikeuskysymys ytimeltään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Seksuaalioikeuksia vastustavat konservatiiviset ryhmät ovat kasvava voima myös Euroopassa. Emme voi ummistaa silmiämme tältä karmaisevalta suuntaukselta."

Kyllä, tässä lisää luettavaa näistä karmaisevista ryhmistä :

http://www.heidihautala.fi/wp-content/uploads/2017...

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Jos en nyt ihan väärin muista, republikaaninen puolue (jolle tämänkaltaiset ideat ovat tyypillisiä) on Kokoomuksen sisarpuolue Yhdysvalloissa. Blogisti itse on Kokoomuksen kansanedustaja. Ei mulla muuta, jätän vain tämän tähän.

Kalle Erkkilä

Taisi olla niin, että viime vuonna sekä Keskusta että Kokoomus kilpailivat siitä, kumpi on enemmän Demokraattien (eli vasemmiston) sisarpuolue.

Käyttäjän jptlehtinen kuva
Janne Lehtinen

Jostain syystä Jaana Pelkonen haukkuu Trumpin, mutta ei näitä maita, jotka ovat vastuussa kansalaisistaan.

Nämä maat voivat itse hoitaa valistuksen, ei siihen amerikkalaisten rajoja tarvitse sosialisoida.

Samalla nämä maat pääsevät irti kehitysapuriippuvuudesta ja pääsevät kehittymään.

Kielto ei ole edes Trumpin, vaan republikaanipresidentit ovat perinteisesti määränneet tämän voimaan.

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

Ottamatta aborttiin kantaa, halauaisin painottaa sitä että hyvin suuri, kenties valtaosa kehitysapuvaroista häviää korruptioon. Eivätkä kyseisten organisaatioiden hallinnot mitenkään virtaviivaisia ole. Paljon kuluu jo länsimaissa olevien johtajien palkkoihin. Siksi ymmärrän hyvin että rahahanoja halutaan sulkea. Sitä en ymmärrä miksi näitä tyttöjen ympärileikkaajia pelastetaan välimereltä Eurooppaan, miksi heitä ei palauteta Afrikkaan?

Juuso Hämäläinen

Moniarvoisuus ja monikulttuurisuus velvoittavat hyväksymään.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Tämä kokoomuksen Jaana Pelkonen on rinnastettavissa punavihreisiin, jotka mielellään jakavat velkarahaa Suomesta, eikä velkaantumiselle ole loppua näkyvissä. Silti me olemme niin "rikkaita".

Käyttäjän SinikkaHammari kuva
Sinikka Hammari

"Kehitysmaissa tehtävä työ naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyden hyväksi on ajautunut suureen ahdinkoon. Syyllinen tähän on Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin republikaanihallinto". Täytyy todeta, että kyllä on Trump tehokas, kun on saanut vajaassa kuukaudessa noin suuren ahdingon aikaan!

Tapio Meriluoto

Aika ala-arvoista populismia Jaana Pelkoselta.

Ja kovin kummallista on myös hänen logiikkansa: se, että jossain Afrikassa ja Lähi-Idässä on takapajuisia valtioita, joissa naisia kohdellaan huonosti, pyritään sälyttämään Donald Trumpin syyksi.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Olipa järkyttävää ääntenkalastelua abortilla. Abortti ei ole ehkäisykeino. Kuinka kukaan nainen edes voi sitä kannattaa! Naisten ja tyttöjen ( johon lahjoitusryhmään itsekin kuulun) aseman parantaminen kehitysmaissa ja valistustoiminta on tärkeintä. Onneksi täältäkin löytyy järkeviä naisia puolustavia miehiä, jotka kannattavat miehenkin vastuuta ( en tarkoita kenenkään sterilointia)!!

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Olen samaa mieltä siitä ettei abortti ole ehkäisykeino. Koulutukseen panostaminen parantaisi ihmisten (poikien ja tyttöjen) seksuaaliterveyttä kehitysmaissa. Aids leviää räjähdysmäisesti - erilaiset seksuaalirituaalit ovat tavallisia Afrikassa - seksielämä aloitetaan liian nuorena - ei käytetä kondomia etc. --> seksielämän myöhentäminen, pidättäytyminen, kondomin käyttö, luonnollinen ehkäisy (nykyisin saatavana jopa nettisovellus). Miksi naiset puolustavat aborttia kynsin ja hampain, eikö ehkäisy olisi järkevämpää? Silloin ei tarvitsisi lopettaa kasvavaa elämää...

Afrikassa on paljon toimettomia poikia ja miehiä - räjähdysaltis yhdistelmä. Alueella elinkelvottomia rutikuivia alueita - pojat ja miehet metsittämään näitä alueita, metsät toisivat kosteutta ja sadetta, sadot paranisivat jne. Sodatkin saattaisivat loppua kun olisi järkevää tekemistä ja tulevaisuudentoivoa. Länsimaiden kannattaisi käyttää kehitysapurahansa ympäristön ennallistamiseen, jolloin Afrikan kansalaiset luultavasti pärjäisivät omin voimin tulevaisuudessa. Tällä hetkellä hirveä määrä rahaa valuu kehittyneistä maista erilaisiin konflikteihin ja sotiin. Haaskausta! Ja lisäksi tyttöjen kärsimys sodissa tuppaavat entisestään lisääntymään.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Poistettiinko kommenttini? Taisi osua oikeaan!

Käyttäjän TimoJokela kuva
Timo Jokela

Voi sanoa että on aika orwellilaista kieltä käyttää termiä "seksuaali- ja lisääntymisterveys" tarkoittamaan aborttia.

(toki termi ei ole Pelkosen keksimä)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset