JAANA PELKONEN Oman tien kulkija

Viina - viisasten juoma?

Antiikin Kreikassa runoilijat, historioitsijat ja taiteilijat ylistivät viiniä ja sen nauttiminen oli vain yläluokan oikeus. Viinin jumala Dionysos korosti viinin tärkeyttä sosiaalisessa kanssakäymisessä ja rauhaa rakastavien juomana. Kreikkalainen historioitsija Thukydides sanoikin, että "Välimeren alueen kansat alkoivat kehittyä pois barbaarisuudesta, kun he oppivat viljelemään oliiveja ja viiniköynnöksiä".  Sanonnalle ”viina on viisasten juoma” on siis vahvaa katetta jo eurooppalaisen sivistyksen juurilta lähtien. 

Eurooppalaisessa kulttuurissa viini on usein ateriaa tukeva ruokajuoma. Pubit, viinihuoneet sekä kahvilat määritellään julkiseksi olohuoneeksi. Meillä Suomessa suhtautuminen alkoholiin on sen sijaan ollut yleisesti syyllistävää, mikä on ruokkinut itsessään kapinointia ja ylilyöntejä. Nykyisen voimakkaasti rajoittavan alkoholipolitiikan juurien uskotaan olevan vuosisatoja vanhassa halussa holhota, alistaa ja kontrolloida rahvasta. Ylempisäätyisten tissutteluun ei ole sen sijaan samalla innolla haluttu puuttua. 

Kustaa H.J. Vilkunan kirja ”Juomareiden valtakunta” valottaa viinan huuruisia vuosisatojamme (1500-1850 ), jolloin joka paikassa juotiin - niin markkinoilla, kievareissa kuin käräjilläkin. Kirkossakin oli "ihan ookoo olla päissään", kunhan ei oksennellut tai mölissyt. Alkoholin kohtuukäyttö yritettiin nostaa esille jo 1700-luvulla, jolloin suositeltiin, ettei hautajaisissa tarjoiltaisi kovin montaa lasillista tai ettei alkoholista kieltäytyjää paheksuttaisi. Kiellot kiellon päälle eivät kuitenkaan auttaneet, vaan talollisten isäntämiesten raitistuminen ja viinan korvaaminen hautajaisissa kahvilla. Rahvas matki trendiä ja lakkasi kännäämästä hautajaisissa. 

Oma osansa suhteessamme alkoholiin saattaa toki myös olla suomalaisella luonnolla ja neljällä vuodenajalla, jotka ovat koulineet suomalaisista ääritilojen yksilöitä. Yhdessä hetkessä eletään pimeydessä ja -40 asteen pakkasessa, toisessa hetkessä ollaan 24/7 täysvalaistuksessa itikoiden syötävänä ja helleaaltojen hikoiluttamana. Ei siis ihme, että alkoholinkin kanssa on menty perinteisesti laidasta laitaan. Luonteva suhtautuminen alkoholiin on kuitenkin koko ajan kasvamassa, eikä vähiten nuorison humalahakuisen juomisen vähentymisen myötä. Suomalaisnuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt tutkimusten mukaan jo 15 vuoden ajan. Heillä ei ole tarvetta vetää edellisen sukupolven överikännejä tai vastavuoroisesti demonisoida suvaitsemattomasti viinipulloa ruokapöydässä.

Ensimmäinen askel tiellä kohti tervettä alkoholikulttuuria on, että julkinen valta alkaa suhtautua ravintola- ja alkoholialaan elinkeinona eikä sosiaalisena ongelmana. Olisi tärkeää alkaa nähdä ravintolakulttuuri normaalina osana jokapäiväistä yhteisöllistä elämää ja hyvän mielen asiana. Mitä kiihkoton suhtautuminen alkoholiin toisi suomalaiselle tullessaan? Vilkastuvan, virkistävän ja keveän kaupunkimiljöön pubeineen ja viinitupineen. Niiden mukana tulisi työllistävä vaikutus, joka tukisi matkailualaa ja kaupunkikulttuuriamme. Estokampanjoinnista säästyneet rahat voisi käyttää niihin, joille alkoholi on oikeasti ongelma. Aina löytyy niitä, jotka aineesta riippumatta hakevat ääritiloja. Tehoton päihdehuoltomme vaatii totaalista uudistamista. 

Kielto- ja kontrollilinja on tullut ajat sitten tiensä päähän ja olen hyvin iloinen siitä, että tämä on alettu laajemmin ymmärtää myös päättäjätasolla. Paljon puhuttu ja pitkään odotettu alkoholilain maltillinen kokonaisuudistuskin on toivottavasti totta lähitulevaisuudessa. Vielä on kuitenkin matkaa herkkupuoteihin, joiden ikkunoissa paikalliset juustot ja muut herkut sekä niihin sopivat viinit ja muut juomat sijaitsisivat rinnakkain kuten muualla Euroopassa. Viinakulttuurimme on askel askeleelta muuttumassa tolkullisemmaksi ja lasillinen alkaa tarkoittaa lasillista, ei saavillista. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (132 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Hieno ja syvällinen kirjoitus Jaana, näinhän se on.
Käsittääkseni meillä ainoa ongelma on se että rahvas ryyppää. Eihän viina ole heille tarkoitettu eikä se heille sovi. Ryyppäsivätkö Kreikassa orjat ollenkaan?

Viinan hintaa pitää nostaa niin että vain varakkaalla yläluokalla on varaa sitä ostaa. Varmaan porvarihallitus nostaa hintaa riittävästi.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Kaikilla (myös ”rahvaalla” eli yhteiselle kansalla) on oikeus nauttia alkoholin hyvistä puolista.

Kansanedustaja Jaana Pelkonen: ”Viina on myös iloinen asia”. Hänen mielestään terveyttä korostetaan liikaa alkoholipolitiikasta puhuttaessa.

Oluesta on löydetty useita terveysyhdisteitä ja sopiva määrä (1-2 lasillista) punaviiniä nostaa ”hyvän kolesterolin” (HDL) pitoisuutta.

Myös urheilussa on todettu olut sopivaksi palautusjuomaksi ja doping-näytteen aikaansaamiseksi tarvitaan olutta.

Miksi ihmiset eivät saisi pitää hauskaa? Hyggeily hyvässä seurassa ja sopivia juomia nautiskellen on rentouttavaa, sekä fyysisesti että psyykkisesti.

http://www.tapionajatukset.com/124

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Hyvä! Viittaamaasi suuntaan sitä toivoisi todella meilläkin mentävän. Aika ainakin jo olisi. Jonninverran ulkomailla reissanneena tämä meidän vallalla oleva kyttäysmentaliteetti kyllä ihmetyttää. Taistele Jaana lujasti ja edelleen....

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Nythän on sota pystyssä kotona jo, kun sanoo menevänsä viinakauppaan. Jatkossa voisi sanoa menevänsä kauppaan, jolloin puoliso pyytäisi tuomaan maitoa myös. Hymyhän tuossa lisääntyisi.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Alkosta saa viinaa ihan riittävästi. Näkyy siellä viinejäkin olevan. Ruokakauppoihin niitä ei tarvita. Ongelmia on nytkin ihan riittävästi. Alkoholihaitat on 7 mrd. euroa vuositasolla.

Vesi vanhin voitehista.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Voiko ongelma ollakin juuri siinä, että kun Alkoon pitää mennä erikseen, niin ostetaan sitten iso lasti kerralla, että ei tarvitse kokoajan juosta. Sitten kotona mopo karkaa käsistä. Kaupasta voisi ostella lestin kerrallaan tarpeen mukaan. Eikö tuo mainitsemasi 7 mrd haittoihin jo osoita, että kaikki ei toimi nykyjärjestelmässä. Tallinnan reissuiltakin tuodaan hevoskuormallisia kerrallaan, miksiköhän?

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Viina on liian halpaa. Viinitkin.

Risteilyvero lääkkeeksi Viron tuontiin.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #8

Monopolimarkkinoilla ja valtavasti verotettuna "liian halpaa"? Älä nyt viitsi, heveletisti liian kallista se on.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #9

Tupakkaveroa nostetaan +30%. Oikeus ja kohtuus on nostaa alkoholiveroakin saman verran niin saadaan paheet samalle viivalle.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #16

Oikeuden kanssa tuolla ei ole mitään tekemistä ja kohtuuskin on erittäin kaukana. Pitäähän jotkut sianlihan syöntiäkin paheena, joten nostetaanko hintaa?

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #16

#16
Tupakka tappaa. Ihminen ei ole korsteeni.

En ole koskaan tupakoinut, mutta sallisin sen paljon vapaammin muille.

Minulla ei ole oikeutta rajoittaa toisten ihmisen valinnan vapautta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #35

Niin tappaa pienhiukkasetkin. Yhtä paljon vuodessa kuin tupakka. Ja kuten M.Vanhanen totesi aikoinaan :"Tupakoija tulee halvemmaksi yhteiskunnalle ,koska se kuolee aikaisemmin ennen kuin ehtii sairastaa veroillaan mitä tupakista on maksanut+ALV päälle.

Sokeri,rasva tappaa.Sairastuttaa diabeetekseen jo lapsesta. Pitäskö laittaa "Alkon" lait niihinkin ?

Nyt kun "kieltolakia" puretaan on enää "pieni" mutta edessä. Miten saada 3 "vakaamuspuoluetta" ja niiden "kannattajat" puoltamaan Pelkosen esityksiä.

"Raittius-puolueethan" on tähän astikkin koko historian ajan kieltoja asettaneet lailla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #48

JK. Nythän perusministeri vaihtuu Rehulasta,A.Saarikoksi.
Saarikon työryhmä"Kippis-kohtuudella" ajoi Kaljoja Alkoon . P.Puska kertoili ennen vaaleja ettei sitä ole mihinkään haudattu ,Kepun hallitusohjelmasta.
(Ex-THL johtaja Puskahan joka kieltoja ajoi ,tulee nyt eduskuntaan kepun eduskuntaryhmään .)

Sipilä jo hädissään "perui" (ennen vaaleja) tuon .Saas nähdä miten käy .

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #49

#49
Minä kannatan. Moni työtön saa toimeentulonsa tuomalla olutta Virosta.

Samalla kuolee satoja maaseudun kauppoja ja valtio tienaa polttoaineilla. Maalle jääneet mummot ja papat laitoksiin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #51

Juurikin noin . Maaseudun väki piipahtaa kaupunkeihin Alkoon ja samalla super-Marketteihin ruuan ostoon . Näinhän se maaseutu ja kylät kituuttaa .

Pirkanmaalla Tampereen kupeessa oli aikoinaan kylä joka oli viinaa vastaan .
Kyläläiset ja kesämökkiläiset (joita oli paljon) kävi Tampereella viikonloppuna ,EKa- ja "toka"-marketissa (viinakaupassa). Rahat kannettiin Mansen kauppiaille.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Tarkoitat varmaan SuperAlkoa, joka on mm. Tallinnassa.

Minä ostan kerralla Latvian SuperAlkosta 500 euroa kerralla ja saan alennukset. Tuollainen kotilasti kestää minulla kauan. Se on kuin keräisi marjoja ja sieniä talven varalle.

A -olutkori maksaa 8,96 jne. Vodkapullo 5 euroa jne. Tässä hinnasto ja ei kun ostoksille.

Vain hullu kantaa rahansa Suomen valtion monopoliverokauppaan.

http://www.viinarannasta.ee/

Ps. Samalla näkee eurooppalaisia markkinatalousmaita kaksi kappaletta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #10

Näinhän tuo käytännössä meillä menee. Ne jotka pystyvät, niin käyvät autolla Tallinnassa ja tuovat kerralla viininsä moneksi kuukaudeksi eteenpäin, lasku senkun nousee, jos on vielä isompia juhlia tulossa ja konjakeillekin on tarvetta.

Tiedän tuttuja ja ystäviä joiden laskut ylittävät yli tuhatkin euroa kerralla ja on ihme, ettei meillä oteta sitä mitenkään huomioon? Ravintolassa viinilasikin maksaa meillä yhtä paljon kuin Virossa koko pullo. - Siis sekin jätetään usein juomatta ja juodaan se sitten mielumin kotona.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Mistä rempaisit tuon 7 miljardia? Siihen ei usko edes Mäkelän emakko tai heidän karjunsa Ossi.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Ehkäisevä päihdetyö Ry. Ehyt.
MTV3: http://m.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/alkoholi...

Jopa 1500 alkoholin vaikutuksen alaisena olevaa kuolee vuosittain tapaturmaisesti, itsemurhan kautta tai väkivaltaisesti.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #15

#15
Edes Alkon liikevaihto kaikkine veroineen ei ole 7 -miljardia.

Kun valehtelee, niin pitäisi siinä joku tolkku olla.

Alko keräsi liikevaihtoa 1 175 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin lukema oli 1 207 miljoonaa euroa.

Samalla yhtiön liikevoitto laski 57,3 miljoonasta eurosta viime vuoden 49,4 miljoonaan euroon.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #17

Mikä yhteys Alkon liikevaihdolla on alkoholin haittoihin? Lue artikkeli. THL:n arvio on n. 4 - 6,5 mrd.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #18

#18
Miksi lukisin väärennetyn ja rahalla tilatun raportin. Osaan ajatella omilla aivoillani.

Suomessa tappaa eniten tolkuton verotus ja heikot ihmisoikeudet esim. yrittäjillä.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #22

#22
''Alkoholista johtuvat haitat Suomelle maksavat laskutavasta riippuen 4–14,5 miljardia euroa vuodessa.''

Jo tuo kuluhaarukka kertoo, että faktat puuttuu ja se on maksettu mutukyhäelmä.

Suomessa tappaa eniten verotus ja esim. yrittäjillä ei ole oikeusturvaa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #22

Oho, tuli laitettua sama linkki kuin kommentissa 15, joten sorry.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #26

#26
Ei pidä kommentoida juovuksissa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #27

Ei niin, mutta kun olen elämän kännissä. Itsekin näytät unohtaneen joulun päälle, touche.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #28

#28
Eikös Jari laulussa sanota: ''Oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen''

Lisäksi kännissä ja kihloissa on kivaa. Velatkin muuttuu saataviksi

Krapulassa ja naimissa on paljon raskaampaa. Vekseli laukeaa ja on kiire saada uudet takaajat.

Pakko mennä kapakkaan etsimään tuttuja punaneniä raapustamaan nimensä. Sillilautanen ja iso olut. Taas lähtee kone käyntiin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #18

Mikä yhteys on tupakasta ja Alkoholista saatavalla verolla jolla hoidetaan myös Melanoomaa ja muita syöpiä ?

Pitäisikö Aurinkolomat etelässä pistää myös verolle?

Entä autoilulle myös "tapaturmavero" kolarien ja yliajojen korvaamiseksi?

Entä urheiluvammoille?
Silloin myös lääkkeiden väärinkäyttö ja huumeet joita hoidetaan myös verovaroilla.

Viinan ja tupakan myynninhän voisi kieltää kokonaan ? Puuttuvat verot mitä niistä on saatu korvataan uusilla veroilla.
Panimot,tuottajat,majoitus ja ravintola alan työntekijät kortistoon .
Yritykset nurin. Asia ei ole niin yksoikoinen kuin luulisi .
Pienillä kaupoilla ja kioskeilla tupakka ja olut ,sen myötä muut ostokset on suurin tulon lähde.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #55

#55
Urheiluvammoista syntyy miljardien menetykset yhteiskunnalle. Tarkkaa lukua ei tiedä kaiketi kukaan, mutta puhutaan todella suurista summista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #57

Näin on .Mutta sehän on hyvätuloisten harrastus. Vain karvalakkiväen "sairastaminen" maksaa valtiolle ,kansan itse maksamista veroista.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #17

Mitä, onko meillä niin rajattua alkoholinmyynti -60 luvun jälkeen ettei alkoholia saa muut myydä kuin ALKO. No nyt ymmärrän miksi ihmiset verroinkin yrittäjät ovat kiukkuisia :)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #15

Olisi kiva tietää mihin noiden luvut perustuu, vai onko ne vedetty päästä.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #23

#23
Ne on vedetty karvalakista ja haitarin palkeista.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #25

Kustannukset muodostuvat pääosin alkoholin käytöstä aiheutuvista kuluista järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitoon, vankeinhoitoon sekä oikeuden, sosiaalihuollon, eläkkeiden ja sairauspäivärahojen kustannuksista.

Siis selvää pässinlihaa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #29

Selvää pässinlihaa, silti olisi kiva nähdä mihin laskelmat perustuvat, lukuja siis.

Luulen että luvuissa on valtava määrä ilmaa, kuten yleensäkin valistajien toimesta tapahtuu.
Kukaan ei kiistä etteikö alkoholista tulisi myös haittoja.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #31

Paljonko yksi vuorokausi maksaa tehohoidossa, esimerkiksi haimatulehduksen yhteydessä. Sillä saa sitä pässinlihaa saa ja paljon?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #92

"Paljonko yksi vuorokausi maksaa tehohoidossa"

Paljonko maksaa 20 vuotta laitoshoidossa 80-100 ikävuoden aikana?

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #93

Karkeasti yhdellä tehohoitovuorokauden hinnalla voidaan maksaa, vuoden vuokra ja tukipalvelumaksut yhdelle henkilölle pk-seudulla.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #92

#92
Haimatulehdus on äärimmäisen harvinainen ja täysin raitis työkaverini sairastui siihen.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #106

No noita on tuossa matkan varrella joutunut toteamaan aika paljo. Eräänä vuonna oli jonossa Malmin sairaalassa henkilöitä, joiden haimasairaudelle ei voitu enää tehdä mitään.

Jarmo Halttu Vastaus kommenttiin #116

Miten luulet Hannu että 4 oluen päästäminen ja ravintoloiden sääntelyn purkaminen vaikuttaa? Kun 4 olut tulee normi kaipaan niin se halpenee ja Viron tuonti ilmeisesti vähän laskee.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #117

Ei nämä yhden asian ihmiset ole tarpeeksi älykkäitä näkemään kokonaisuuksia. Heidän kanssaan on siten ihan turha väitellä.

Lumiukko on järkevämpi keskustelukumppani.

Jarmo Halttu Vastaus kommenttiin #29

Aika suuri osa näistä kuluista aiheutuu Viron tuonnista . Lähetämmekö laskun sinne siis? Vaikka pistäisimme kieltolain päälle niin ihmiset eivät lopettaisi juomista . Asian juuri on siinnä että miten saisimme ihmiset itse kontrolloimaan itseään ja kulttuuri muuttuisi niin että kännipäisyys olisi vierastettava asia . Se ei kieltämällä edellenkään muutu kuten olemme saaneet seurata vuosikymmeniä Suomessa.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #36

#36
Ei Viron valtio ole tyrkyttänyt viinaa suomalaisille ja ei ole siten vastuussa Suomen politiikasta.

Minä olen siirtynyt muiden virolaisten tavoin Latviaan ostoksille. Olen todella iloinen, että Latvia on saanut taloutensa nousuun.

Minulla on kivoja latvialaisia kavereita ja yhdessä vaiheessa minulla oli surku heistä.

Jarmo Halttu Vastaus kommenttiin #38

Lasku Viroon oli siis sarkasmia. Olet hyvä osoitus siitä että verot saa nykyään Latvia ja mahdollisen laskun Suomen Valtio. Onko tässä mitään järkeä?

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #39

#39
Valitettavasti Jarmo tuo ei ole ainoa asia, jossa ei ole järkeä.

Tuulimyllyt jauhavat veroja maailman tuuliin puolella miljardilla ja nyt sen maksumiehiksi on määrätty purjeveneet, jotka jatkossa jäävät Viron satamiin.

Pelkästään Hiidenmaalta löytyy ainakin tuhat venepaikkaa, huolto ja varastointi. Hyvin virolaiset osaavat ennustaa, milloin suomalaiset lyövät kirveellä omaan jalkaansa.

Muuttovero ja kiinteistövero pitää porukan kortistossa kalliin autoilun kanssa. Virossa lähes kaikki käyvät töissä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #29

Siinä tulikin selväksi kuinka paljon tuo työllistää palkansaajia .Joiden palkoista valtio saa myös verotuloja . esim.Kansan sosiaaliturvaan lapsilisiin,kotihoidontukiin ym.Kelasta.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #29

#29
Islamilainen Syyria ilman alkoholia alkaa olla jo kaput. Joten se siitä ja sen kestävyydestä.

Miksi muuten rokulipäivistä maksetaan? En minä ole ollut rokulissa.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #65

kuka maksaa? Niissä työpaikoissa jossa olen ollut ei ole maksettu. Lääkäri kyllä voi kirjottaa palkatonta sairaslomaa, kuinka monta kertaa se on työnantajan asia. Kuitenkin myös velvollisuus hoitoonohjaukseen.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #33

#33
Suomen yhteiskunta on läpeensä mätä ja kannattaa lukea tuo linkki.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #15

Ehyt Ry voi heitellä mitä tahansa lukuja, mutta niin kauan kuin eivät suostu kertomaan millä menetelmillä ja millä numeroilla omiin lukuihinsa pääsevät, on niiden totuusarvo täsmälleen nolla.

Vähän niin kuin tähän tyyliin: minä väitän, että alkoholin haittakustannukset ovat nolla euroa. Menetelmiäni en paljasta, mutta Nahkamäki voi tästä eteenpäin vapaasti siteerata, miten tutkija, KTT Tomi Solakivi on arvioinut kustannukset nollaksi.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #42

Kumoan tutkija Solakiven laskelmat. Jo vuonna 2003 oli alkoholista aiheutuneet välittömät haittakustannukset 933 milj. euroa.

Sivu 44-45.
http://www.stakes.fi/verkkojulkaisut/raportit/R10_...

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #43

#43
Ja nyt ne ovat 7 miljardia.

Eli alkoholin kulutus on laskenut ja haitat kahdeksan -kertaistuneet.

Muistaakseni Nahkamäki on insinööri. Miten se matematiikka noin heittää?

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #45

Iiskonmäkikin tietää, että alkoholihaitoista puhuttaessa erotellaan välittömät ja välilliset haitat. Välittömät haitat olivat v. 2003 jo 933 milj. ja nyt n. 1,1 mrd. Konaishaitat, siis välittömät ja välilliset on THL:n arvionkin mukaan nyt n. 4-6,5 mrd. euroa. Tähän on tyytyminen.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #52

#52
Uskoo ken tahtoo. Jokainen uskossaan autuas.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #52

Tuoppa linkki THL asiakirjoista missä selviää että haitat on laskettu pelkästään Alkoholista aiheutuneet.

Entä mitä on esim.Maatilayrittäjät hyötyneet viinan myynnistä? Vilja,peruna,eläinten rehu Alkon tehtailta.
Kattaako "haitat"?

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #52
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #43

Nahkamäki,

Lasketaanko alkoholista aiheutuneisiin välittömiin haittakustannuksiin muutakin kuin seuraavan aamun krapularyyppyjen hinta ?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #43

Siis 2003. Nythän viinan käyttö on laskenut siitä lähtien. Viinasta veroa saa valtio muistaakseni n.1 Miljardin verran vuodessa.

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen Vastaus kommenttiin #15

97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi, eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #82

#82
Ei ihan noin ole. SDP:n ministeri Susanna Huovinen totesi: ''Se mikä toimii muualla ei toimi Suomessa.''

Ministeri Huovinen on sentään maisteri, vai onko?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ehkäpä haitat koituvat juuri meidän ahtaasta alkoholikulttuuristamme? Olen Jaanan mukana avaamassa hanoja vapaammaksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Työurani Ravintolassa tehneenä olen samaa mieltä kanssasi.

"Kiellettyhedelmä" menettää makunsa kun sitä on vapaasti saatavissa. Aikuinen ihminen päättää itse juoko hän tai polttaako tupakkaa.Omilla rahoilla ostaessaan .
Maksaa verot niistä valtiolle yhteiskunnan ylläpitoon . Piste.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Varmaan siitäkin, mutta kyllä konkreettisia haittoja on todellisia ja paljon.

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi, eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Jarmo Halttu

Jaana on tässä asiassa enemmän kuin vain oikeassa. Jos rajoitukset ja korkea viinan hinta olisi tepsinyt niin Suomi olisi maailman selväpäinen ja raitis kansa. No tuloksen jokainen näkee. Ei toimi ei!

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Aika harva 20-35 vuotias pitää siitä, että poliitikot tai valtion monopolin työntekijät päättävät, mitä juomia on tarjolla, milloin niitä saa ostaa ja missä niitä voi nauttia.

Tulee mieleen CCCP ja Suomi leikkii olevansa markkinatalousmaa.

Tällaisilla seikoilla voi olla yllättävän suuri vaikutus koettuun vapaudentunteeseen, mikä taas vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin ja laukaiseen maastamuuton.

Olen Virossa jutellut kymmenien sinne muuttaneiden kanssa ja juuri tuo Juhani Kähärän mainitsema holhous koetaan häpeällisenä ja loukkaavana kyykytyksenä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ai alkoholikulttuuri lähtee yrityksistä.. no se.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#11
Jos on ollut yrityksen johtopaikalla ja sen luottokortti taskussa, niin tietää mistä on kysymys Vellu.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ilahdun aina suuresti piipahtamisesta jossain sivistysmaassa, missä on varaa mennä syömään kiireetön illallinen viinilasillisen kanssa ja mahdollisesti poiketa sen jälkeen vielä nauttimassa pienet konjakit jossain elävän musiikin parissa. Ennen puolta yötä on muiden tavoin nukkumassa ja aamulla pirteänä uuteen päivään.

Suomessa vedetään kotona pohjia puoleen yöhön, kun hirvittäviin ravintolahintoihin ei ole varaa tuhlata. Siksi harvalla ravintolalla on varaa edes maksaa muusikoille ja jos onkin, niin niiden ei kannata esiintyä ennen puolta yötä. Siten varttuneempi ja työssä käyvä porukka jää näitä huveja vaille. Aamuyöhön venynyt bilettäminen teettää enemmän typeryyksiä ja pilaa päivärytmin pitkäksi aikaa.

Musiikkiviihteen ammattilaisille tämä on tietysti ollut katastrofaalinen kehitys. Kun tarjontaakin on paljon, jää palkkioksi yleensä ruoka ja juomat. Harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta, artisti maksaa suurimman osan huvista.

Koko alkoholi- ja sosiaalipolitiikka on edennyt vuosikymmeniä perse edeltä puuhun, vaikka tulokset osoittavat sen olevan pelkkää epäonnistumisten sarjaa. Alkoholin kulutustilastoihin ei kannata vedota, koska matkustajatuonnin vuoksi todellista kulutusta ei tiedä kukaan.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Koko alkoholi- ja sosiaalipolitiikka on edennyt vuosikymmeniä perse edeltä puuhun, vaikka tulokset osoittavat sen olevan pelkkää epäonnistumisten sarjaa. Alkoholin kulutustilastoihin ei kannata vedota, koska matkustajatuonnin vuoksi todellista kulutusta ei tiedä kukaan.''

Vapaa alkoholipolitiikka korreloi koko yhteiskuntaa. Suomi on epäonnistunut taloudessaan todella surkeasti ja on kuin juomari vekselikierteessä.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Kokonaiskulutus Suomen viisaitten makaan on noin 10,5 ltr ( tilastoitu 8.4 ltr) ja oli jokin aika sitten 12,0 ltr. Mitä lähemmäksi tätä kysymyksen päätepistettä päästään sen pienemmäksi laskee suomalaisten tutkijoiden luvut.

WHO;n vastaavat luvut ovat samalla aikavälillä liikkuneet + 12 - 14,7 ltr luvuissa.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

"68
Tuskin kukaan vakavissaan uskoo YLE:n uutisia ja virkamiesten tilastoja.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #70

WHO;n tilastot löytyvät heidän sivuiltaan. Sieltä löytyy myös tiedostot moniin muihin asioihin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Opiskeluaikoina rahat eivät riittäneet tarpeeksi paheelliseen elämään ja panin silloin omat oluet prosentit ja alhainen hinta edellä. Reilusti yli 5% juomaa, varmaan jotain 7-9% alle euron litrahinnalla se oli jo silloin.

Mietin että josko näin nelikymppisenä kokeilisi uudestaan, mutta tällä kertaa harrastusnäkökulmasta ja maku edellä?

Tosin viinan hinnalla ei näin työssäkäyvän kannalta ole mitään merkitystä, mutta harrastuksena tosiaan voisi nyt ottaa ja kokeilla saisiko aikaan yhtään maukkaampaa kuin köyhänä opiskelijana.

Juho Huttunen

Olipas mukava palata taas Ranskaan töihin, kun pystyi ostamaan sen viinipullon viikonloppua varten ruokakaupasta.

Toisaalta minun pitäisi olla täysi alkoholisti, kun Suomessa sanotaan että viinat ruokakaupassa ajaa ihmiset alkoholismiin.

Ruokakaupoissa myytävä alkoholi on aika bulkkikamaa, ei tarjolla oikein mitään erikoisuuksia, pienemmät valikoimat kuin kotimaisella Alkolla.
Toisaalta Ranskaan on syntynyt erikoiskaupatkin, jossa myydään erikoisempia viinejä, viskejä, rommeja sekä toiset kaupat jotka ovat erikoistuneet oluiden ja siidereiden myynteihin. Ehkä joskus Suomessakin voisi olla tälläisiä pienkauppoja joissa myydään laatua ja makua eikä pelkästään määrää

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Olisi tärkeää alkaa nähdä ravintolakulttuuri normaalina osana jokapäiväistä yhteisöllistä elämää ja hyvän mielen asiana»

Suomalainen ravintolakulttuuri on melko moninaista ja on perusteetonta nähdä se kaikin puolin positiivisena. Ruokaravintoloissa alkoholin juominen ei ole pääasia vaan lähinnä lisä sosiaalista kanssakäymistä elävöittävä lisä. Juomaravintolatkin toimivat hyvin tässä tarkoituksessa, siltä osin kun ne tarjoavat olosuhteet sosiaaliselle kanssakäymiselle.

Ravintolakulttuuri on ongelmallisempaa siltä osin, kun se järjestelmällisesti syventää yksilötason ongelmia taloudellisen hyödyn tavoittelun vuoksi. Vaikka esimerkiksi myöhäinen seuranvietto sinällään on ongelmatonta, joillekin se saattaa muodostua pakkomielteiseksi. Sikäli kun tähän ravintolassa yhdistyy alkoholin nauttiminen, saattaa se usein olla alkuna alkoholiongelmille. Tällainen ravintolakulttuuri ei myöskään tue sitä sosiaalisen kanssakäymisen positiivista tarkoitusta, jota varten se on olemassa. Se ei enää ole "hyvän mielen asia."

Tältä pohjalta voisimme pohtia keinoja, joilla saisimme kehitettyä ravintolakulttuuria siihen suuntaan, että se aidosti ajaa asiansa hyvän mielen asiana. Voisimme vaikkapa ajatella samaa käytäntöä kuin joissain paikoissa Keski-Euroopassa, että alkoholin tarjoilulle olisi jokin aikaraja, kuten 10 tai 12 illalla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun Alkon edustaja piti oppituntia Ravintola-opistossa ,kysyin miksi viinaa saa Alkosta jo 10:00 täyden lastin ,mutta Ravintolassa vasta olutta 9:00 vain voileivän kanssa.Viinaa vasta Klo:12:00? ( -70 luvulla)

Kysyin:Eikö ole nurinkurista että Ravintolassa jossa on valvonta on rajoitetut ajat .

Ko.Alkon edustaja sanoi: Siinäpä se onkin .Kun asioista päättää politikot ,ei alan asiantuntijat.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Keski-Euroopassa, että alkoholin tarjoilulle olisi jokin aikaraja, kuten 10 tai 12 illalla.''

Ei Saksassa ole mitään alkoholilakia. Saksassa on 500 -vuotta vanha laatuvaatimus esim. oluelle.

Ei Suomesta ole markkinatalouteen, kuten Marko omalla kommentillaan vahvisti.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Jaana, puolustat yhteiskuntaamme alkoholikulttuuria, joka tunnistaisi kansainväliset normit.

On hyvä, että uskallat.

Itselläni oli herkkukauppa aikanaan Tehtaankadulla (Fromages et Patés) (alk.1988). Myin ranskalaisia elintarvikkeita. Yritin saada myyntiin alkoholiin säilöttyjä hedelmiä, mutta ALKO:n monopoli kielsi. Tuotteissa oli liikaa prosentteja.

Halusin myös viininmyyntioikeudet, mutta epääminen perusteltiin sillä, että läheisellä Kapteeninkadulla on ALKO.

Olin siis aikaani edellä. Nyt tuosta on kulunut pian 30 -vuotta ja olemme edelleen takapajulassa. Tosin Stockmannin Herkku sai Viinikaupan melko pian kyselyni jälkeen, mutta sehän olikin silloin merkittävä markkinajohtaja. Isot nielevät pienet.

Vaikka kuulumme Euroopan Unioniin, kansallinen moraalimme kieltää vapauden.

Rankimpana vastustajana on luonnollisesti ALKO itse, eli valtio, jolle monopoliasema takaa hyvät tuotot ja ALKON:n johtajalle huipputulot.

Myöskin se, että alkoholin aiheuttamien haittojen ja siihen liittyvien hoivakulujen seuraamuksilla mellastetaan, liittyy selvästi kunkin oman tonttinsa suojelijoihin.

Kun Suomessa oli kieltolaki, kansa joi enemmän kuin koskaan ja salakuljettajat tienasivat rutkasti.

Emme ikinään vapaudu siitä, että joillekin alkoholi aiheuttaa suurempaa riippuvuutta kuin jollekin toiselle.

Emme myöskään vapaudu siitä, että jotkut käyttäytyvät aggressiivisesti liikaa juotuaan.

Emme myöskään siitä, että viinaan myös kuollaan.

On selvää, että myös ALKO:n aukioloaikoina on mahdollista hankkia niin paljon juomista, että terveys vaarantuu. Monet tankkaavat viinavarastonsa myös Tallinnasta (tosin nyt Viron alkoholien verotus nousee, joten suomalaisten ostosretket saattavat hiljentyä).

On järjenvastaista uskoa, että vapaus kääntyisi itseään vastaan.

Suomalainen yhteiskunta mielellään pitää yllä myyttejä, jotka palvelevat tahoja, jotka hyötyvät nykytilanteesta.

Jos vapautamme alkoholit elintarvikemyymälöihin, juomiskäyttäytyminen ei siitä muutu. Alkuhuumassa luonnollisesti piikki nousisi, mutta tottumuksen myötä normalisoituisi.

Nythän ALKO on jo myymäläautoillaan palvelemassa, joten kaksinaismoralistista toimintaa, sanoisin.

Käyttäjän teuvomast kuva
Teuvo Mast

Viisasten juoma tuon kokonaan mutta tyhmät sitä käyttää terv tepivaari

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Minä suhtaudun hyvin nihkeästi alkoholin vapautukseen. Jos tällä hetkellä ei kaupankassat voi valvoa alaikäisille myyntiä, miten se tapahtuu jatkossa. Hyvät pääkaupunkiseudulla asuvat henkilöt, menkää muutaman viikonlopunajan pe ja lauantai-ilta istumaan vaikka metroon. Ajakaa siinä kyydissä muutama kieppi idästä länteen. Pysähtykää muutamille metroasemille kuten, Itäkeskus, Herttoniemi. Tehkää itse siitä omat tutkimustuloksenne. Luulenpa että moni yllättyy, älkää uskoko tilastoja, uskokaa mitä näette.
Mitä sen vaikuttaa kaupankäyntiin, jatkossa monien perheiden leipä muuttuu nestepitoisiksi, tuskin se parantaa kauppiaan leipää ja pärjäämistä. Onneksi maahanmuuttajien suurien perheiden ostovoima tulee kauppiaan ruokamyynnin avuksi.
Kun aikoinaan sanottiin ettei keskioluen vapautus tuo ongelmia on aika siirtyä lehmänmaidosta ruokaoluihin. Tulokset voi jokainen katsoa tilastoista. Tilastoissa ei näy kuitenkaan se ikävin puoli, ketkä tai kuka joutui kärsijöiksi. Perheiden äidit ja lapset suurimmalta osalta. Minä tiedän ja uskon että meillä on paljon perheitä joiden alkoholinkäyttö on kunnossa ja siellä alkoholin käyttö ei aiheuta ongelmaa. Uskon kuitenkin että nämä perheet jaksavat kantaa oluensa ja viininsä ihan oikeasti alkoholikaupasta, eihän heillä sitä kuitenkaan paljoa kulu. Hehän ovat myös sen verran sivistyneitä ettei riskirajat ylity.
Itse usko kaikkein vahvinten sosiaaliseen oppimiseen ja oppimisen kautta tapahtuvaan alkoholismin syntymekanismiin.
Siihen meillä on vielä pitkä matka, ennen kuin voimme puhua kansakuntana eurooppalaisesta viini ja alkoholikulttuurista. Sillä on iso ero yksilöiden hallitsemaan oikeaan alkoholinkäyttöön.
Minusta ainut oikea tapa on lopettaa tämä sahaava alkoholipolitiikka, nostetaan veroja, lasketaan veroja, rajoitetaan tuontia, vapautetaan tuontia yms. Mistä tämä sahaaminen sitten johtuu, se johtuu ainoastaan siitä ettei päätöksien tekijät voi tehdä järkeviä yhdenmukaisia päätöksiä, ne ei ole loppuun mietittyjä. Tämän päätöksen tuloksena syntyy taas se tilanne jossa lähdetään sitten rajoittamaan alkoholinkulutusta veroilla, kahvit vetoa.
Kuitenkin oikein hyvä porkkana tehdä politiikkaa, ihan kuten EU;n aikainen ilmoitus siitä kuinka viinojen vapautus alkaa ja viinojen hinnat laskee. Moni spurku ryömi vaalipaikalle mahallaan, otsanahkaa rypistelemällä äänestämään kyllä puolesta.
Ei sanota kaikille uudistuksille suoraan ei, mutta ei myöskään kyllä liian löysin perustein.
Alkoholivero ei tällä hetkellä kata, eikä tule tulevaisuudessa kattamaan alkoholin aiheuttamia kuluja.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Vastaaviin ongelmiin katukuvassa ei juuri vapaan alkoholikulttuurin maissa törmääkään, vaikka viinakset ovat rutkasti meikäläistä halvempia.

Jeesustelu näissä asioissa näyttää olevan haitallisempaa kuin itse viina, tai ainakin vääristää suhteen sen käyttöön.

Voihan Suomi tietysti profiloitua täydellisen kieltolain maana, jolloin täältä muuttavat pois vapaampaa linjaa kannattavat ja absolutisteja tulee tilalle...

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#69
Eikös muslimit ole tulleet jo suurina laumoina, kun Suomi ei salli myöskään alkoholeja, kuten kotimaassa.

Suomen etuna on naiset ilman huntuja.

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi, eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Minusta Alkoholin saatavuus on toisarvoinen ongelma nyky yhteiskunnassa.

Jos 200 päättäjällä ei ole muuta tekemistä kuin tuo niin ei ihme että työttömyys,köyhyysja leipäjonot kasvaa .

Tietysti kuten IL-kommentti kertoi ,saahan tuolla ääniä kunnallis -ja eduskuntavaaleja varten . Yrittäjiltä ja"janoiselta" kansalta.

Alkoholivero + ALV päälle kansan maksamana ,
-Alkoholista koituvat hyödyt ,työllistävänä,yrityksille ja tuottajille taitaa olla + puolella edm.

Kielletään viina kokonaan . Panimot ja viljelijät varmaan keksiimuun tulonlähteen työpaikkoja varten.
Etenkin Alkon osakkeenomistajille tuottojen lasku olisi "mieleistä"?
Näky olevan useammankin ison päättäjän salkussa edm.osakkeita.
Samoin tupakkateollisuuden osakkeita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiinassa asuessamme silloiset teini-ikäiset tyttäreni kertoivat minulle, että alkoholin juomisesta huomaa heti onko joku heidän kansainvälisen koulunsa länsimaisista kavereista uusi tulokas vai jo monia vuosia maassa asunut.

Uudet tulokkaat innostuivat heti ensimmäisten kuukausien aikana vetämään kännejä, kun saivat ostaa juomia suhtkoht vapaasti ilman kontrollia. Mutta kauemmin aikaa maassa viettäneet eivät tunteneet minkäänlaista vetoa alkoholin ostamiseen muutoin kuin tietyissä biletilanteissa ja silloinkin aivan siististi käyttäytyen.

Nuoret ihmiset ovat nopeita omaksumaan kulttuureja ja tuossa tapauksessa alkoholi oli ottanut kauan aikaa maassa asustaneiden elämässä normaalin ongelmattoman lokeronsa. Sama koskee Euroopassa vaikkapa Välimeren maita.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#72
Asuin myös ja asun välillä edelleen Aasiassa. Kyllä olutta tulee juotua joskus ihan päivittäin, mutta tee maistuu eniten ja sodavesi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Minullekin maistuu soodavesi jäillä, kun lorautan sekaan viskiä.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #80

#80
Sillä estää ripulin. Ginillä malarian.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Onhan meillä suomessakin vastaavaa ilmentymää, mutta varsinaisen pienessä muodossa.
Meillä on kuitenkin 5 - 700.000 suurkuluttajaa /riskikäyttäjää, jotka ylittävät tuon riskirajan. Kuinka paljon niitä jotka keikkuvat siinä lähituntumassa. Laskennallisesti kuitenkin vähemmistö, kuten täysin raittiita, joka lienee aika lähellä vastaava luku riskikäyttäjien kanssa. Tähän kahden ääripään välimaastoon jää sitten ne normaalit alkoholinkäyttäjät. Me ei voida vertailla Suomea johonkin sellaiseen maahan alkoholinkäytössä, jolla on jo pitkät perinteet vapaasta alkoholipolitikasta. Suurin virhe tehdään nopeilla liikkeillä puoleen tai toiseen suuntaan. Kuten jo aiemmin sanoin en vastusta vapaampaa alkoholipolitiikkaa, olen vain varovainen arvioidessa sen hyötyjä ja haittoja. Katselen työkseni nimenomaan niiden haittojen seurauksia, voimattomana.

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

Nyt ollaan nostamassa kaupoissa myytävien alkoholijuomien maksimivahvuutta 0,8 prosenttiyksikköä, joten siltä osin ei voi ainakaan puhua "nopeasta liikkeestä". :)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #84

#84
Suomi kaatuu siihen. Se katkaisee kamelin selän.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Katselin tuossa tulevia summia verovaroista jotka aiheutuu diabeeteksestä ja liikalihavuudesta. Tulevaisuudessa kustannukset tulee räjähtämään käsiin.

Olisiko omilla valinnoilla noissakin kyse ,kuten Alkoholin ja tupakin käytössä?

Ns."Ministeri-viinat" on yhä vieläkin voimassa. Alkon hallintoneuvoston kansanedustaja jäsenet saa Juhannus ja jouluviinat veronmaksajien piikkiin.
Liekö mitään pippaloa päättäjillä missä ei lipitettäisi veronmaksajien rahoilla.

Voi olla että rahat niihin on kerätty viina ja tupakkaveroilla.
(Ei se suu ole tuohesta viinan suhteen "paremmissa" piireissäkään)

Eikä tuo päättäjätahokaan ole säästynyt Alkoholin "haitoilta" vuosien varrella.
Haitat on nähty myös yritysjohtajilla.

Samoin on perheväkivalta alkoholista johtuva kaikissa yhteiskuntaluokissa .

Ei "koulutuskaan" tuo kohtuukäyttäjäksi ,vaikka työmiehen "perjantaipulloa" ongelmaksi väitetäänkin.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Katselen työkseni nimenomaan niiden haittojen seurauksia, voimattomana.''

Voimia. Oletko kysynyt syytä juomiseen? Minua vituttaa Suomessa ihan selvänäkin.

Moni pakenee Suomen ikävyyttä ja ankeutta alkoholiin.

Verot tappaa Suomessa ja esim. yrittäjät ovat lähes lainsuojattomia viranomaisten mielivallalta.

Miksi ei puhuta syistä, vaan seurauksista.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Kuule monesti olen kysynyt. Itse olen ollut 32 vuotta raittiina ja tehnyt siitä alkaen päihdetyötä. Myös hoitoonohjausta työpaikoilla. Ei täällä Suomessa ole se vittumaisempaa kuin muuallakaan, itsensä kanssa. Puhut aina yrittäjän näkökulmasta verotuksen kovuudesta. Veroja maksaa vain ne yritykset, joilla ei ole palkata huippujuristia verosuunnittelijaksi. Ei Suomalaisten palkkakulut yrittäjää kaada, hyvä työmies on palkkansa ansainnut. Kuitenkin maksat nurisematta toisen mokoman valtiolle ja muille sivustavetäjille lisäkuluja.
Omasta mielestäni en ole ahdasmielinen entinen juoppo. Katson asioita hyvin realistisesti. Tiedän että asioiden pitäisi muuttua ja helpottaisi paljonkin meidän päihdeongelmaa. En usko kuitenkaan että meidän alkoholipolitiikka onnistuu norsunluutornin päättäjien tekemistä toimista. Valitettavasti, sinä, en minä, ei ehkä vielä meidän lapsemme tule näkemään sitä onnistunutta mallia.
Meidän pitäisi samalla kun tätä keskustelua käydään tehdä suuri muutos tähän löysään rahanjakamiseen, se yleisesti sosiaalipuolelle. Sitä kutsutaan hienosti vastuuttamiseksi. Voi olla että meidän mielipiteet on hyvin lähellä toisiaan, mutta katsomme kumpikin asioita hieman toisesta näkökulmasta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Meidän pitäisi samalla kun tätä keskustelua käydään tehdä suuri muutos tähän löysään rahanjakamiseen, se yleisesti sosiaalipuolelle

Tarkoitatko SOTEA ja Terveystalon,Attendon hyötyä verovaroista?

Niillekköne verovarat pitäisi ohjata ?
Kun veroja maksetaan kansan sosiaaliturvaan josta Kela saa rahansa,mistä lähtisit karsimaan niitä?
Tuo "löysä" rahanjakaminen on täyttä puppua -94 lähtien .Jolloin kelan tukien ehtoja on kiristetty näihin päiviin saakka.
Mutta vain pienituloisten ja köyhien kohdalla.
Tulonsiirtoina rikkaille.

Alkoholismi on sairaus siinä missä muutkin sairaudet .Geeneistä johtuva.
Pitäisikö myös perinnölliset sairauksien korvaukset poistaa sosiaaliturvasta?

Mikään hoitoonohjaus ei ongelmaa hoida. Ongelma poistuu vasta sitten kun se tapahtuu omien korvien välissä henkilön omasta päätöksestä.

Ravintolan esimiehenä asioita seuranneena ja hoitoihin ohjanneena tuo on näkemykseni,vuosien varrella.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #100

Minäpä en lähde yksilöimään asioita tämän tarkemmin , sanoin että löysään rahanjakoon pitäisi tehdä muutos. Niin sosiaalipuolella, kuin muussa vastikkeettomassa rahanjaossa. Sinä puhelet Kelan rahoista ja Attendon rahoista, eihän minun tekstissä lue mitään siihen suuntaavaa tekstiä.
En ole puhunut alkoholismista, enkä puhu niitä minkään koulukunnan nimissä.
Mielestäni alkoholismi on sairaus akuutissa vaiheessa. Sairaus josta voi parantua.Jenkki tutkimuksen mukaan muutamassa vuodessa, Suomalaisen tutkijan keskiarvo noin kolme vuotta, jota ohjearvoa itse olen edustanut jo ennen tuon tutkijan ilmoitusta. Jenkeissä erään ambulanssifirman henkilöt saavat terveen paperit oltuaan, muistaakseni? yhdeksän vuotta raittiina ja käytyään sen ajan oma-apu tai terapia ryhmissä säännöllisesti.
Kun sanon tämän tiedän jo valmiiksi seuraavan vastauksen, niin vastaan aikaa säästääkseni. Alkoholismista parannutaan raittiiksi. Paranemisen mittari ei ole kohtuukäyttö.
Tämä kohtuukäyttöajattelu on yksi meidän maamme kieroutuneista ajatuksista. Yksi suurimmista harhoista.
Tutkijoiden mukaan osa väittää geeneistä, yksi välittäjäaine toiminnoista. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on alkoholistien aivoleikkeitä muutama pakasteallas täynnä, jossa mietitään myös ongelman ratkaisua. Toiset puhuu kokonaisvaltaisesta ihmiskäsityksestä, kolmiosaisena tai neljäosaisena tulkintana, molemmat yliopistossa tutkittuja väitöskirjoja. Myös hengelliset toimintamallit on tutkittu jo useammassa väitöskirjassa. Toiset puhuvat sosiaalisena riippuvuutena, oppisen kautta tulleena riippuvuutena, mallioppimisena ym. Toiset hoitaa terapialla, toiset lääkkeillä ja siitä huolimatta joka kolmas paranee ilman mitään hoitoa. Jos alkoholismia katsottaisiin noin suppeasta näkökulmasta mitä itse kerrot, meiltä olisi jo aikaa sitten lopetettu koko hoito kaikkine tukineen.
Kun laitoit noin terävästi tietopohjaa kokemuksesta, niin minulla on yhdeksän eri hoitolaitoksen kokemus, ihonalaisten kapseleiden kokeilu, lääkkeelliset ja lääkkeettömät hoidot, eri terapiat, asuntolat ja asunnottomuus, sekä "luukutus" omakohtaisina kokemuksina. Siitä selviäminen 32 vuoden raittius, jonka jälkeen olen ollut päihdetyössä osa ja kokopäiväisenä siitä alkaen. Kahdeksan vuotta olin kehittelemässä hoitoonohjausmallia päivityksineen, yhdessä Suomen suurimman työnantajan kanssa.
Hoitoonohjaus on lakisääteinen joka työpaikalla jos siellä aiotaan tehdä esimerkiksi huumetestejä.
Mitkään mallit ei ketään paranna tai ei auta se on selvä. Hoitoonohjauksen yksi perustehtävä on puheeksiotto, interventio, eli väliintulo.
Edelleenkään en usko että päihdeongelmaan on löytynyt vastaus tai yksiselitteinen syy. Itse uskon mallioppiseen aika paljon. Sosiaalinen riippuvuus syntyy jopa viikossa.

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen Vastaus kommenttiin #102

Otetaan sitten vaikkapa tällainen näkökulma: tämänKIN hallituksen aikana leikataan lasten-, vanhusten-, sairaan-, jne. hoidosta, koulutuksesta, postipalveluista, jne. yms.
Samaan aikaan yhä pienempi osa suomalaisten juomasta alkoholista hankitaan valtion - kalliista (esim. Alkon tj:n palkka on kolminkertainen pääministerin palkkaan nähden) - monopolivähittäismyymälästä. Silti siitä EI (voi?) leikata. Miksi?
Jos kysyttäisiin suomalaisilta, niin enpä usko, että jokin valtion alkoholin vähittäismyynti olisi valtion/julkisen sektorin prioriteettilistalla edes top 30:ssä. :)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #111

#111
Ainakaan se työ vaadi paljon tekijältään.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Kuule monesti olen kysynyt. Itse olen ollut 32 vuotta raittiina ja tehnyt siitä alkaen päihdetyötä. "

Mikä on suhteesi kannabikseen, noin päihdetyön merkeissä.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #125

Vähän samantapainen kuin bensan ja liimanhaistelijoiden. Jos pää pitää jollain sotkea se on silloin ihan oma henkilökohtainen valinta. Meillä on kaksi laillista päihdettä, toinen alkoholi ja toinen lailliset (huume)lääkkeet. Ei tarvita muita päihteitä. Jos tänä päivänä alkoholin myyntiä aloitettaisiin, se ei alkaisi. Onko alkoholi vaaralisempi kuin hasis on. En ole vain tavannut noita pössyttelijöitä jotka ovat sen saaneet pidettyä hallussa. Eli yksinkertaisesti sanottuna, pössyttelijöistä suurin osa siirtyy kovempiin aineisiin. Minusta ei ole yhtään hauskaa tavata niitä paikymppisiä käveleviä, kuolleita ihmisiä, noissa merkeissä. Ihmisinä he ovat ihan yhtä arvokkaita kuin kuka muu ihminen tahansa, ettei tule väärinkäsitystä.
Olen kuullut niin alkoholin käyttäjiltä kuin Kannabiksen käyttäjiltä ettei se koukuta, ei kukuta, ei.
Eikös Kannabiksen käyttö ole tänä päivänä pelkkä käyttörikos josta ei kuitenkaan seuraa sen kummempaa. B - hakukin on pahempi riesa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

https://www.facebook.com/theOECD/photos/a.10150177...

Alcohol consumption per year in the OECD area stands at 8.9 liters per adult on average. Compare, then read http://bit.ly/2dLz9bT And consume in moderation this holiday season.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

On itestäänselvää ja todistettavissa ettei Suomen holhouskäytäntö ole vaikuttanut positiivisesti alkoholikulttuuriin eli miksi jatkaa samalla tiellä.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

"Ensimmäinen askel tiellä kohti tervettä alkoholikulttuuria on, että julkinen valta alkaa suhtautua ravintola- ja alkoholialaan elinkeinona eikä sosiaalisena ongelmana. "

Tässä on mielestäni koko asian ydin. Suomessa asennoituminen alkoholiin on aina ollut asenteellista, ja edelleen olemme alkoholilainsäädännössä selkeästi lähempänä kieltolakia kuin vapaata yhteiskuntaa. Raittiusseurat saavat korvat heiluen valehdella ja kaikki menee mediassa kritiikittä läpi, kun taas elinkeinoelämän faktoihin perustuvia kannanottoina pidetään Saatanan mölinänä.

Juuso Hämäläinen

Kyllä kaikkialla maailmassa ryypätään. Olen ollut arabimaassa Ramadanin aikaan umpihumalaisten kanssa kaljabaarissa maan pääkaupungissa. Oli hienoa heittää paikallisten kanssa tavaroilla maan presidentin kuvaa baarin seinällä. Vapauttavaa. Tämä oli Tunisiassa hieman ennen presidentin häätöä.

Hienoa oli myös ryypätä Teheranissa paikallisten kanssa. Piti vain pysyä visusti kämpillä eikä mennä kaduille vaappumaan. Malesiassa tuli monet kerrat vedettyä kohtuulliseen maistiin paikallisten muslimien kanssa viidakkokylässä. Tultiin hyviksi kamuiksi eikä uskonto erottanut meitä.

Jakartassa on mahdotonta olla viikkoa joutumatta kolleegoiden kanssa biljardisaliin ja kaljoille. Hekin pääosin muslimeita. Ottaisivat nokkiinsa, jollei muutamaa tuoppia nappaisi seurassa. Manilassa ei hyvällä katsottaisi limun juojaa. Ja Taipeissa ei pääse edes kaupoista puhumaan, jollei ole kuppia otettu senioripomojen kanssa kunnolla.

Emiraateissa tai Kuwaitissa ilman muuta maistellaan yökerhoissa, joissa tähän erikoislupa. Monet paikalliset pujahtavat mielellään mukaan.

En ole ollut juuri koskaan Kiotossa, Nykissä, Söulissa, Pekingissä, Lontoossa, Dublinissa, Singaporessa, Taipeissa, Berliinissä, Kiovassa, Tukholmassa, Roomassa, Nizzassa, Moskovassa, Jakartassa, Delhissä, Istanbulissa, Bangkokissa, Wienissä, Barcelonassa, Kairossa, Miamissa, San Fransiscossa, Kartoumissa, Tel Avivissa, Damaskoksessa, Jerusalemissa, Tbilisissä tai Lagosissa työmatkalla ilman ettei oltaisi oltu työkavereiden tai asiakkaiden kanssa edes kerran pienessä maistissa iltasella. Viini ja viinakset luovat kaikkialla mukavan hengen ja auttavat eri kulttuureista olevia tutustumaan toisiinsa ilman turhia estoja.

Onkin merkittävää, että ainoastaan Suomessa ostetaan ravintolassakin alkoholia. Meille anniskellaan sananmukaisesti alkoholia. Kaikkialla muualla tilaamme ja saamme viintä, olutta ja vaikkapa viskiä tai konjakkia. Kukaan ei puhu alkoholista. No ehkä Ruotsissa ja Norjassa.

Olemme outo kansa. Ja meillä on outo tapa rakentaa sääntöjä ja asetuksia ihan kaikesta. Kuten siitä mistä saa ostaa viinipullon ja mihin kellonaikaan olutta.

Suhteemme juomiin, joissa etanolia, normalisoituu, kun sääntöjen määrä minimoidaan ja ymmärretään, ettei alkoholipolitiikkaa tarvita enää. Ne, joilla taipumus tulla alkoholisteiksi, heistä tulee kuitenkin väärinkäyttäjiä. Sisäinen tarve sotkea päänsä tauotta on niin vahva. Sen halun voimakkuus on verrattavissa pedofiliaan.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Olipa aika hyvä, pelkistetty loppuyhteenveto kirjoituksesi lopussa. .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Ne, joilla taipumus tulla alkoholisteiksi, heistä tulee kuitenkin väärinkäyttäjiä. Sisäinen tarve sotkea päänsä tauotta on niin vahva. Sen halun voimakkuus on verrattavissa pedofiliaan.

Olipa räikeä ja asiaton vertaus ,Alkoholismista johtuvalle sairaudelle.

Juuso Hämäläinen

Mitään asiatonta en vertauksesta löytänyt. Jos osasit lukea niin vertasin molempien pakkomielteiden voimakkuutta.

Toisekseen pedofiili on ihan samoin sairas kuin alkoholisti. Jos ymmärrät mitä sairaus tarkoittaa. Vai luuletko pedofiilin ihan vain pahuuttaan lapsia hyväksikäyttävän?

Ja mitä tarkoitit alkoholismista johtuvalla sairaudella. Alkoholismi on jo sinällään sairaus. Toki siitä seuraa muita sairauksia.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #103

Juuso itse ymmärsin vertauksesi sisällön syvyyden määritelmänä, siksi laitoin myös siihen maininnan omalta osaltani "hyvänä yhteenvetona" Meillä kun monta lukijaa ja monta erilaista ajatusta, niin ehkäpä joku ajatteli sinun vertaavan suoranaisesti pedofiiliä alkoholistiin.
Edelleen samaa mieltä tuon pakkomielteisyyden suhteen. Raju vertaus, mutta toden mukainen.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Juuso. Suomalaiset eivät ole viisaita, -ikävä kyllä, mutta hassunhauskoja. Suorastaan naurettavia koohotuksessaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Yksikään "perusjannu" ei ole vielä onnistunut määrittelemään mitä Suomi on voittanut jatketulla kieltolakimenttaliteetillaan. Näitä Turmiolan Tommi- jeesustelijoita kyllä löytyy, realiteetit vain ovat hukassa.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

ilmeisesti tuo viestisi on kohdistettu minulle suoraan. Yleensä ihminen joka ottaa kantaa noin kriittisesti kommentoijaa kohtaan, jossa hän määtittelee uusia termejä "jatketulla kieltolakimenttaliteetillaan" Pyrkii nimittelelemään kommentoijaa, omien ennakkoaseinteisiin liittyvin termein "Näitä Turmiolan Tommi- jeesustelijoita" "perusjannu"
ilmoittaa silti että realitettit ovat hukassa.
Yhtenä keskustelijoista olen tuonut realiteetteja nimenomaan esiin. Valitettavasti sinä et niitä voi kaataa, koska Suomen alkoholi ja sosiaalipolitikkaa on mitä on. Suomi on ykkönen monissa asioissa, viinanjuonnissa muistaakseni vasta 14:sta sijalla. kaikki tarvitsee kuitenkin päivitystä. Minusta se ratkaisu ei ole kansalaispalkka tai jatkettu toimeentulotuki. Kirvelee mutta jotain on tehtävä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

aivan, et pystynyt kertomaan mitä hyötyä suomelle on ollut holhoavasta alkoholipolitiikasta.

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

Japanissa sana ”onnellinen” 幸福 (koofuku) muodostuu kahdesta tavusta: 幸(koo), mikä merkitsee ”elää vanhaksi” ja 福(fuku), joka merkitsee ”jumalilta saatua saken (riisiviina) kaltaista lahjaa”.

Sakea (o-sake, pyhä 16 % riisiviina) valmistetaan joka paikkakunnalla ympäri maata. Sitä on saatavilla joka ruokakaupasta satoja eri lajeja. Ruokakaupoissa on myös viinejä ympäri maapalloa ja tietysti kymmeniä japanilaisia viinejä. Ruokakaupoista voi ostaa myös maailman parhaimpia väkeviä juomia , kuten viskiä, vodkaa jne. Santoryn (japanilainen) viskiä myydään jopa 4 litran kannuissa, hinta 30 euroa. On hyllyillä myös puolalaista 97 %:n vodkaa (15 euroa). Alkoholia verotetaan kohtuudella. Halvimmat viskit maksavat noin 7 euroa, Finlandia vodka 8 euroa, viinit 2-3 euroa. On tietysti kalliitakin vuosikertatuotteita. Paras viski (2015), japanilainen Santoryn valmiste maksaa 30 euroa (puoli litraa).

Alkoholia voi ostaa vain 20 vuotta täyttänyt täysi-ikäinen (tänään 9.1. on kaikkien vuoden 2017 aikana 20 vuotta täyttävien juhlapäivä. Se on julkinen vapaapäivä, jolloin kaupungintaloilla juhlitaan täysi-ikäiseksi tulleita ja tulevia nuoria ja juodaan sakea).

Kumma kyllä missään et näe juovuksissa olevia. Liikenteessä on nollatoleranssi, eikä kukaan riskeeraa ajokortin menetystä loppuelämäksi. Luoja on siunannut japanilaisia niin, ettei heillä ole alkoholin nopeaan polttamiseen tarvittavaa entsyymiä. Niinpä japanilaiset ovat luonnostaan kohtuukäyttäjiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Käsi sydämelle! Kyllä Japanissa humalaisia näkee. Tilanne on kuitenkin Suomeen verrattuna siinä mielessä erilainen, ettei humalan aiheuttamaa väkivaltakäyttäytymistä esiinny juuri lainkaan.

Niin japanilaisilla kuin kiinalaisillakin on tuo entsyymiongelma, joka koskee vakavammin noin kolmasosaa väestöstä. Heidän kasvonsa muuttuvat punaisiksi usein jo ensimmäisen ryypyn jälkeen ja sitten he tuntevat olonsa tosi huonoksi juodessaan lisää. Mutta monet japanilaiset pystyvät siihenkin ja kyllä sellaista juomista harjoittavat, oluen ja saken ohella veteen blandattua viskiä ("misuaaria") menee karaokeissa paljon.

Juominen on Aasiassa joka tapauksessa miltei aina sosiaalinen tapahtuma eikä yksin juovia epätoivoisia alkoholisteja juuri niissä kulttuureissa tunneta.

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

En ole nänyt humalaisia kadulla toikkaroimassa täällä Hinossa, mutta joskus iltajunassa puolen yön aikaan kotiin matkalla olevia, väsyneitä, hiljaisia, ehkä hieman häpeissään olevia miehiä, eivätkä tule päälle öykkäröimään ja riitaa haastamaan, kuten Suomessa.

Joskus 40 vuotta sitten, viskiä sai automaatista, mutta se aiheutti alaikäisten juopottelua ja automaatit poistettiin. Tupakkaa saa automaatista, mutta ei sitäkään enää ilman Taspo-korttia, joka myönnetään vain täysi-ikäisille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #109

Asuin itse Tokion ja Yokohaman seutuvilla viisi vuotta vuodesta 1990 vuoteen 1995 asti ja siltä ajalta ovat omat kokemukseni peräisin.

Kuvailusi japanilaisten "salariimanien" humalatilasta osuu kyllä oikeaan. He ovat viimeisissä metrovaunuissa uneliaita ja hajamielisiä torkkujia. Avuliaat kanssaihmiset heitä sitten ystävällisesti yrittävät auttaa pääsemään omalla pysäkillä pois. Mutta kyllä heitä Tokion bisnesmetropolissa aika paljon pystyi bongaamaan. Ja "pakolliset" porukan kaljat olivat työpäivän päätteeksi yleinen kutyymi oman työtiimin keskuudessa.

Viskiautomaatteja en siltä ajalta muista, mutta olutta sai kyllä ostaa automaateista vuorokaudet ympäriinsä ja niitä oli pilvin pimein vähän siellä sun täällä.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Presidenttimme Uudenvuoden puheessaan korosti, että kuulumme läntisen kulttuurin piiriin ja Euroopan Unioniin. Toimittakoon viimein sen mukaisesti. Muutetaan suhtautuminen alkoholiin eurooppalaiseksi. Viini on normaali elintarvike, jonka myyntiin ei pidä tarvita erikoislupaa, saati monopolia.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Kaanaan häissä oli katastrofi lähellä, kun alkoholipitoiset juomat loppuivat. Vettä oli kyllä tarjolla. Silloin Jeesus teki ensimmäisen ihmetekonsa; kannattaa panna merkille ihmetekolistan tärkeysjärjestys.
Kirjassa tie Nikeaan (Veikko Litzen, 2009, ss. 128-130) on selostettu rakkausateriaan (agape), uhriateriaan (banketti) ja kiitospalvelukseen (Pyhä Ehtoollinen, eukharistian) liittyvää alkoholipitoisten nesteiden juomista muun muassa, että aterian loppupuolella osallistujat yksitellen menivät joukon keskelle laulamaan pyhistä kirjoituksista tai omasta päästään – osoittaen näin juomisensa määrän.
Roomalaisten juhlissa arbiter bibendi eli viininmaistaja oli tärkeässä asemassa, koska hän on vastuussa viinin ja veden oikean, tasapainoisen suhteen vaalimisesta. Viinin nauttiminen raakana ei ollut hyvien tapojen mukaista, vaikka se auttoikin irrottelemaan.

Bibamos, moriendum est! (Seneca, ’nyt juodaan, kuollaan me kuitenkin’)

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Vain yksi neuvo Jaanalle!

Jos alkoholikeskustelun osallistujalla ei ole kokemusta läheisen alkoholismista, hänen kannattaa viisaana vetäytyä keskustelusta! Melkein jopa edellyttäisin tätä häneltä.

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

Eli Suomen ylintä päätäntävaltaa käyttävällä ei saisi olla sananvaltaa joissain asioissa, mielenkiintoista. :)

97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi - eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Eilisen lehtitiedon mukaan Jaanalla on yksi kirjahyllyn osio täynnä alkoholiasioita koskevia kirjoja, sen lehtitiedon mukaan painopiste enemmänkin historiaan liittyvissä tiedoissa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 122/HK: "on yksi kirjahyllyn osio täynnä.."
Tulee mieleeni tarina kirjastopalosta eräässä kunnassa. Jälkisammutuksen yhteydessä paikallisessa pubissa kaverit harmittelivat täystuhoa ja erityisesti sitä, että toinen kirjoista oli vielä värittämättä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Jos alkoholikeskustelun osallistujalla ei ole kokemusta läheisen alkoholismista, hänen kannattaa viisaana vetäytyä keskustelusta!"

Eiköhän moisia kokemuksia ainakin jonkin sortin läheisistä ole yhdellä sun toisella, joten aivan "neitseellistä" aikuista et Suomesta tuossa mielessä varmaankaan edes löydä.

Mutta kun jokainen alkoholistin läheinen lienee huomannut, ettei hänen tukensa tai rajoittamisensa eikä myöskään lainsäädännön asettamat rajoitukset eikä juuri mikään muukaan estä alkoholistia toteuttamasta viettiään, niin loppujen lopuksi on pakko nostaa kädet pystyyn ja lopettaa voimavarojensa tuhlaaminen kuin Don Quijote taistellessaan tuulimyllyjä vastaan.

Antaa mennä vapaasti niin kauan kuin menoa riittää, jossain vaiheessa tulee seinä vastaan muodossa tai toisessa. Hoitoa ja apua on tarjolla siinä vaiheessa, kun alkoholisti itse on siihen halukas.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Ihan oikea loppukommentti. Hoitoa on tarjolla kokoajan, myös nyt. Meillä jokaisella Suomalaisella on lähipiirissä, työkavereissa, omaisissa, ihan oma päihteitten väärinkäyttäjä, joillakin jopa useita.
Saan paljon viisautta juuri niiltä henkilöiltä, joilla itsellään ei ole mitään päihdeongelmaa.

Juuso Hämäläinen

Matti,

arvelen useimpien aikuisten tuntevan useammankin juopon tai nistin. Vaarini oli tuurijuoppo. Hän joi noin viikon putkeen kerran kuussa. Hän oli samaan aikaan pankinjohtaja ja kauppias. Hoiti työnsä hyvin, mutta ryyppykauden alkaessa laittoi palkolliset vastuuseen. Niin pankissa kuin liikkeessä.

Kännipäivinä kävivät maajussit pyytämässä häntä lainojen takaajaksi. Muistan vaarin aina todenneen toimistossaan 50-luvulla, että ei onnistu nyt, mutta tule viikon päästä uudelleen, otatko kuitenkin ryypyn nyt?

Hieno mies oli, vaikka olikin juoppo ja melkein onnistui mummon ampumaan juoppohulluuskohtauksessa. Ja kuristamaan minut lapsena, koska luuli minun piilottaneen hänen viinojaan. Mummo pelasti minut. Mummo oli vaaria vahvempi ja pidempi. Mitään pelkoa vaariin ei minulle jäänyt.

Vaarin ryyppääminen alkoi, kun hän oli kansalaissodan jäljiltä hakemassa veljensä ruumista Tampereen joukkohaudoista. Toista viikkoa katseli raatoja kunnes veli löytyi. Toi hänet olkien päällä hevosreellä 100 kilometriä kotimultiin. Ryyppäämistä kesti 70 vuotta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tuli vain mieleen että eikö meidän suomalaisten juomatavat ovat lähtöisin idän suunnalta? Eikö Venäjälläkin ole samanlaisia ongelmia, alkoholipolitiikkaa on sielläkin kiristetty ja höllennetty. Joko Putinin aikana on saatu aikaan sivistynyt eurooppalainen juomatapa?

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Venäjä johtaa kirkkaasti Suomea.

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Ei meillä kyllä ihan terve suhtautuminen tuohon nautintoaineeseen ole, kun neloskaljan myynnistä saadaan 130 viestin kina.

Saataisiinpa sama määrä viestejä ja mielipiteitä jostain oikeasti tärkeästä aiheesta...

Toimituksen poiminnat