JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kiusaaminen kitketään esimerkin voimalla

Koulut alkavat taas ja koulukiusaaminen puhuttaa. Suomessa, kuten monessa muussakin maassa, koulukiusaaminen on vaikeasti pois kitkettävä ongelma. Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun syytä. Kiusaaja etsii syyn mistä tahansa: sukupuolesta, terveydentilasta, seksuaalisesta suuntautumisesta, ihonväristä, ulkonäöstä, köyhyydestä tai puhetavasta. Koulukiusaaminen ei myöskään koskaan ole vaaratonta. Se aiheuttaa tutkitusti vakavia pitkäaikaisia psykososiaalisia vaikutuksia, pahimpana muun muassa itsetuhoajatukset, ahdistuneisuus ja masentuneisuus. Sillä on aina itsetuntoa heikentävä vaikutus. Kiusaaminen voi laukaista myös sosiaalisilta taidoiltaan epävarmassa ja epävakaassa nuoressa ylitsepääsemättömiä vihan tunteita ja aiheuttaa vakavia seurauksia. Pahimmillaan radikalisoitumisen.
 
Uusin mahdollisesti koulukiusaamiseen liittyvä murhenäytelmä kohdattiin heinäkuussa Münchenissä, jossa psyykkisistä ongelmista kärsivä nuori tappoi itsensä mukaan lukien 10 ihmistä. Suomessa olemme joutuneet kohtaamaan vastaavia murhenäytelmiä jo aivan liian monta. Valitettavasti näiden iskujen mukanaan tuoma julkisuusarvo alentaa kynnystä itsensä kanssa solmussa olevalle nuorelle ”sanoa se viimeinen sana”. Meillä on myös vuosittain aivan liian monia ”hiljaisia menetyksiä”, kun kiusattu lapsi/nuori ei enää koe elämäänsä elämisen arvoiseksi. Yhteiskunnalla ei ole varaa menettää yhtäkään nuorta. Meidän on suojattava nuorten itsetuntoa kaikin mahdollisin tavoin.
 
Kuinka kitkeä kiusaaminen pois lasten keskuudesta, jos emme onnistu kitkemään sitä meidän aikuistenkaan keskuudesta? Kuinka voimme vaatia lapsilta kohteliasta käytöstä, erilaisuuden hyväksymistä sekä ihmisarvon kunnioitusta, jos emme itse osaa näyttää esimerkkiä? Jos sallimme aikuisille rasistiset huutelut ja hyökkäykset eri kansalaisuuksia kohtaan, kuinka voimme vaatia lapsiltamme yhtään sen parempaa käytöstä?
 
Sosiaalinen media on tehnyt kiusaamisen, toisen vähättelyn ja uhkailun entistä helpommaksi. On helppo leikkiä kukkulan kuningasta nimettömänä ja kasvottomana jakelemalla esimerkiksi tappo- ja raiskausuhkauksia. Aikuisten toiminta perustuu täysin samoille käytösmalleille kuin sen epävarman, mutta uhmakkaan oppilaan, joka haluaa näyttää uskallustaan, mutta ei uskalla tehdä sitä omilla teoillaan, vaan kiusaamalla heikompaansa tai niitä, jotka heikkoja puolustavat.
 
Jokainen vihjaileva ja rasistinen keskustelu ruokkii epätervettä asenneilmapiiriä ja laskee kynnystä kiusaamiselle. Ainoa oikea vaihtoehto on nollatoleranssi. Vastuu turvallisesta asenneilmapiiristä on meillä kaikilla. Nollatoleranssi lähtee liikkeelle puuttumisesta jokaiseen epäasialliseen keskusteluun ja tilanteeseen. Se vaatii meiltä jokaiselta uskallusta toimia ja puolustaa toista ihmistä. 
 
Mitä tullaan muistamaan kuluneen kesän jalkapallon EM-kisoista? Islanti ja heidän uskomaton positiivisuutensa sekä kannustava asenteensa. He muistuttivat, että kiusaamisen pois kitkemisen kaava on periaatteessa hyvin yksinkertainen. Se, että kiusaamista ei yksinkertaisesti suvaita, eikä sille anneta lainkaan tilaa – ja että kaikki otetaan mukaan. Me-henki ei tarkoita, että ollaan toisia vastaan, vaikka vähän kisataankin. Islantilaisten valoisa itsevarmuus voimahuutoineen teki kaikille selväksi pelin hengen. Kaikki halusivat olla kuulua tuohon porukkaan. EM-kisojen aikaan sosiaalisessa mediassa kiersi tilannetta hyvin kuvaava pilakuva ”Islannin ainoasta jalkapallohuligaanista” Hákonista, joka halusi rähistä ja haastaa riitaa ulkomaalaisten kanssa. Hákon jäi uhoamaan yksin, sillä muut olivat mieluummin kannustamassa omiaan.
 
Millaisia tuloksia saisimme, jos haastaisimme itsemme, jokaisen vanhemman omilla sanoillaan, teoillaan ja ajatuksillaan näyttämään esimerkkiä erilaisuuden ymmärtämisestä jälkipolvilleen? Tulisiko meistäkin rohkea, osaava yhteiskunta, jossa vallitsee me-henki?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Sota koulukiusaamista vastaan? Pitää tuhota (korjata tässä tapauksessa?) vihollisen infrastruktuuri (koti). Ehkä pitäisi saada kiusaajien kotiolot kuntoon ja saada vanhemmat puuttumaan lastensa käytökseen.

Ilkka Luoma

Kiusaaja usein painostuksellaan peittoaa omaa vajavaisuuttaan – käymme ”heikomman” kimppuun – myös sanan säilällä. Olemme ronkkijoita, ja joskus hävettää urakalla, mitä tuli tehdyksi, sillä ”ilkeämielen” tilalle voi astua myös ”lempeämieli”.


*] YLE TV1 MoT esittää maanantaina 28. lokakuuta 2013 kantaa ottavan ohjelman työpaikkakiusaajista.
~ http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/10/24/tyopaikkak... - [YLE/MoT]

...
Vuosia sitten pohdimme aihetta syvällisesti – asiaan kimmokkeen antoi tuolloin juuri julkistettu Päivi Hamaruksen väitöskirja koulukiusaajista; siitä olikin helppo vetää kysymys: ”Kuinka moni koulukiusaaja siirtää ilkeämielen myös työpaikalle?”

...
Moni kiusattu päätyy mielenterveyden ongelmiin – ja vain promille suomalaisista mahtuu mielisairaaloihin ”lääkitystä” saamaan ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/01/promille-suo... - [BLOG/il]

[2006] Kuinka moni koulukiusaaja on vallanhimossaan kyynärpäinyt itsensä johtajaksi ja työpaikkakiusaajaksi?
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/11/kuinka-moni-... - [BLOG/il]

[FM Päivi Hamaruksen kasvatustieteen väitöskirjan "Koulukiusaaminen ilmiönä. Yläkoulun oppilaiden kokemuksia kiusaamisesta", tarkastettiin lauantaina 11. marraskuuta 2006 Jyväskylän yliopistossa]

Valtakunnallinen sanomalehti uutisoi Länsi-Suomen lääninhallituksen erikoissuunnittelijan FM Päivi Hamaruksen väitöstutkimuksesta koulukiusaajien olleen vallanhimossaan enemmistön tuella piinaajia erilaisille - vähemmistössä olleille. Vähemmistöt ovat monesti pelote enemmistön turvallisille vakiovalinnoille. Kiusaajat haluavat valtaa pönkittäen sillä mahdollisesti heikkoa sisäistä itsetuntoaan.

Kuinka moni näistä kiusaajista on myöhemmällä iällään aikuiselämän kiusaajia sekä vallanhimossaan jatkaneet pyrkyryyttään johtajistoon saakka. Johtajapeli on useasti kyynärpääpeli, jossa henkinen puukotus on arkea. Pyrkyryyttä esiintyy ylimmissäkin johtajakerroksissa. Millainen johtaja on lapsuuden koulukiusaaja? ... [ote]

jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/10/koulukiusaaj... -

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Kuinka moni näistä kiusaajista on myöhemmällä iällään aikuiselämän kiusaajia sekä vallanhimossaan jatkaneet pyrkyryyttään johtajistoon saakka

Hyvä kysymys.

Työttömien ja köyhimpien syyllistäjiä löytyy muutamasta puolueesta useampia.

Etenkin lohkaisut:Köyhät ei saa lisääntyä.
Työttömät on rikkaruohoja.
Leipäjonossa seisotaan ja jonotetaan kun ilmaiseksi saa
(jo-93-16 n.4milj/kg/v EU ruoka-apua ) Luulis porvarienemmistö eduskuntaa -03-19 hävettävän ."Hyvinvointivaltio"!
Kepu,Kok,rkp,Krst,vihr,Ps 6-2sdp,vas. Kepu 3 ,kok 1 kauden.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Aikuisilla ei ole minkäänlaista auktoriteettia lapsiin. Useilta lapsilta puuttuu kaikki auktoriteetti elämästä. Edes opettajat eivät voi tässä auttaa koska edes äänen korottaminen näitä kullannuppuja vastaan voi tuottaa opettajalle potkut.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta. Päätöksillä on viety opettajilta auktoriteetti .
Joka vielä oli isonikäpolven aikana. "Muummoja" ei potkittu ja käytöstavat taottiin päähän niin koulussa kuin kotona.
"Koivuniemen-herra" oli hyvä oppi-isä mitä seurasi jos ei osannut käyttäytyä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Oletko (olet varmaan) tietoinen mitä Kepu,Kok teki -94?

Olikohan syy köyhimpien ,tulottomien sosiaaliturvan leikkaukset syy siihen?

Ei auta tämäkään hallitus leikkauksilla 100 000 putoamista köyhyysloukkuun.

Tiedät että EU on lähettänyt uhkavaatimuksen perusturvan,ym.Kelan tukien riittämättömyydestä.
40%-50% alempia mitä on EU sovittu -13.

-Kun toimeentulotuesta on leikattu -94 eli 22vuotta sitten
Lapsilisät,kotihoidontuet,lapsiperheen muut tuet,elatusmaksut pois.Otetaan tulona huomioon ja vähennetään tuosta tuesta ,onko Yhdenvertaisuuslaki toteutunut?
Se lapsi 0-17 v. on syyllinen vanhempien työttömyyteen ?

SavonSanomat laski että lapsilisä leikkaus on 150milj/v.
150X 22v=3,3 Mrd pois köyhimpien tuista-94-16

Miksi kiustaan? Kirpputori vaatteet (ei merkkivaatteita) ,ei ole viimeistä huutoa oleva "lumia" (jonka muut voi ostaa lapsilisillä)
Ei ole rahaa harrastuksiin,välineisiin.Ei kouluretkeille ym.

Sieltä "eliittikuplasta" voisi joskus tutustua miten se työttömän lapsiperhe voi. Silloinkin kun kuritetaan karenssilla ja leikataan tuesta 20%-40%.
Rahaa riittää kyllä (joidenkin) kotihoidontukiin ,jotka on noussut kolmikertaisesti,siitä mitä ne alunperin oli.Mikään muu tuki ei ole noussut noin paljoa.
lähde:
STT/heinäkuu-16

Hyvätuloisen perheen lapsille voisi kotona jo opettaa käyttäytymistä ja toisten arvostamisesta.Kultalusikka suussa ei kaikki synny.
Työtön ei itse ole irtisanoutunut.
Se irtisanottu palkansaaja oli myös veronmaksaja joka maksoi veroja muiden tukiin.
Nyt nostaa omia verovarojaan ,siinä missä muutkin jotka Kelsta/Mavista saa vastiikkeettomia tukia.Kansan yhteisistä verovaroista.(sitähän varten veroja maksetaan eikö niin ?)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Leikataanko lisää pers-kepu-kok hallitus?

Yle: Selvityksen mukaan oppilaat eriarvoistuvat ja osaamistulokset putoavat
Maanantai 8.8.2016
Vielä julkaisemattoman Oma Linja -selvityksen mukaan suomalainen peruskoulu on jäänyt jälkeen ajastaan ja oppilaiden väliset erot ovat kasvaneet, kertoo Yle.

Selvityksen mukaan eriarvoistuva peruskoulu lisää nuorten syrjäytymisriskiä.

Tulevaisuudessa kallis lasku. Yhden syrjäytyneen nuoren hinta oli huikea summa kun kela sen laski. satoja tuhansia.

(leipäjono ruoka ei paljon ravitse ym.perustarpeiden puute estää oppimista)

Syrjätymisen/koulukiusaamisen perus syy on Köyhyys!

Nämä etuudet eivät täytä Euroopan neuvoston sosiaalisen peruskirjan vaatimuksia

Sosiaalinen peruskirja edellyttää,
- että minimimäärien tulee olla vähintään 50 % kansalaisten mediaanitulosta
eli 970 euroa kuukaudessa vuonna 2013.
Vähimmäistaso ei saisi missään tapauksessa alittaa
-40 % mediaanitulosta eli toissa vuonna 776 euroa kuukaudessa.
Sairauspäivä-, äitiyspäivä-, ja kuntoutusraha sekä takuueläke ja työttömyysturvan peruspäiväraha
- rikkoivat 40 prosentin säännöstä.
Työmarkkinatuki ja toimeentulotuen perusosa jäivät selvästi
-alle 50 prosenttia mediaanitulosta.
Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea.
YLE-15

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

"Kuinka kitkeä kiusaaminen pois lasten keskuudesta, jos emme onnistu kitkemään sitä meidän aikuistenkaan keskuudesta? "

Pff. Ehkä kansanedustaja tietää, että siinäkin laitoksessa, eduskunnassa, ovat pahat pojat kiusanneet ja itkettäneet tyttöjä. Missä on kappele heistä ja miten heillä, itkettäjillä, menee vuonna 2016? Jos itketys menee liian pitkälle aikuisilla, kansanedustajillakin, on aina poliisi johon ottaa yhteyttä. Lapsilla, koululaisilla, taas ei ole ketään koska eduskunta, kaltaisesi, ovat niin päättäneet, opettajan vihainen mulkaisu on jo rikos ja mitä lievinkin kurin ylläpitäminen on rikos. Eli lakialoitetta vain.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kiusaamista ei saada kitkettyä koskaan tyystin pois. Jos väkivaltaan pystytään puuttumaan, se muuttuu henkiseksi väkivallaksi. Jos se saadaan kitkettyä pois, niin seuraavaksi kiusattu eristetään muusta yhteisöstä.

Ei ole olemassa sellaista pakkokeinoa, jolla jokainen voidaan pakottaa hyväksymään erilaisuuden osaksi omaa viiteryhmäänsä. Ihmisluonnon tulisi muuttua.

Kiusaaminen on vähän niin kuin korruptio. Kaikki kieltävät sen olemassa olon, vaikka jokainen tietää ilmiön olevan totta.

Kukaan ei tunnusta olevansa kiusaaja.

Tosiasiassa jokainen, joka ei puutu kiusaamiseen, syyllistyy itsekin siihen. Onhan se mukavampaa katsella, kuinka jotain muuta kiusataan, kuin joutua itse kiusaamisen kohteeksi.

Nyt kirjoitin aikuisista, työssä käyvistä ihmisistä.

Lapset ansaitsevat oman kirjoituksen.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Luin aluksi että otsikossa lukee "Kiusaaminen kitketään ensin voimalla" ja aloin jo hieman innostumaan.

Opettajille lisää valtaa puuttua tilanteisiin. Sosiaalityöntekijäkin on jokaisen vanhemman painajainen, varsinkin yhteishuoltajuustilanteissa. Kotoa ne ongelmat usein lähtevät.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Minkä itseltä kieltää, sitä toisessa vihaa.

Kiusatun alistaminen tuo myös vallan tunteen.

Kolmas ärsyke kiusaamiseen on se mitä ei ymmärrä. "Miks toi on tollanen?"

Nuori on usein nähnyt elämää vasta perheensä mukana. Mitenpä sitten voi ymmärtää toisenlaisia tapoja elää. Moni ei ole vielä oppinut ajattelemaan kahdesti vaan elää ekan fiiliksensä mukaan.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Lapsenlapseni, joka on punatukkainen toiselle luokalle menossa, on ennen uuden kouluvuoden alkua saanut outoja kylkikipuja, joihin ei ole mitään selkeitä syitä. Tänään menivät terveyskeskukseen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hyvä ajatus, jonka voisi panna alulle politiikan puolella, esim. eduskunnassa ja koko EU-hierarkian alueella. (van Buitenen'in raportti)
Koulussa on sitä varten KiVa-kouluhanke, jonka sisäänajoa ovat tehneet mm. Turun yliopiston tutkijat lähinnä kasvatustieteiden puolelta.
Toisaalta kiusaaminen yliopistoissakin olisi hyvä saada loppumaan. Kukahan sitä tutkisi?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta. "Koulukiusaaminen" toimii eduskunnassakin. Liekö vielä ala-asteella olevia jotka sinne on valittu.
Siellä itkettää puoluejohtajat,virkamiehet,ministerit. Useampi kirja kertoo entisten kansanedustajien kertomana.
On "kalapuikkoviiksimiehiä,seksuaalista häirintää,tytöttelyä.
"Keitäs tyttö kahvia" tyyliin ,(koska olet vain nainen,miesten joukossa)
Itse tekevät lakeja edm?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Medialle vihjailu, kantelu ja tutkimuspyyntö ovat kovasti käytettyjä metodeja, vaikka ne sittemmin osoittautuisivat aiheettomiksi. Maineen mustaaminen on hämmästyttävän yleinen tapa kiusata... :-(
Joukkotapaamisissa huuto toki myös.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kai muistamme koulukiusaamisesta puhuessamme sen, että olemme työpaikkakiusaamisen ehdotonta ykköskaartia?

Uutinen vuodelta 2008: http://yle.fi/uutiset/suomi_on_tyopaikkakiusaamise...

"Kaksi kertaa yleisempää kuin muualla Euroopassa Karkeasti ottaen suomalaiset tulevat kaksi kertaa enemmän työpaikkakiusaamisen kohteiksi kuin muissa Euroopan maissa"

Mietin vaan että tämä pätee ihan samalla laajudella nettiinkin, puolin ja toisin.

Jukka Laine

Obama on ollut aseteollisuudelle mieleen. Afganistan ja lähi-itä sen enempää tarkentamatta. 100 miljoonan sijoitus Lockheed Martiniin on kasvanut lähes 500 miljoonaan 5 vuodessa.

http://www.marketwatch.com/investing/stock/lmt

Ei ole vaikea arvata mistä teollisuudesta virtaa vaalirahoitusta Clintonille. Onko sitten sotien ja levottomuuksien ruokkiminen kiusaamista. En tiedä, mutta ainakin se on sijoittajille tuottoisaa. Rahvas on Amerikassa taas toista mieltä. Ehkä kun pakolaiset ovat poliittisten kiistojen välikappaleina niin se on kiusaamista sekin. Ainakin tässä on selvä syy-yhteys Euroopassa tapahtuneeseen. Eurooppalaisia silti hämmästyttää miksi Clintoneita vihataan.

Gaddafi tiesi jo etukäteen mitä tuleman pitää. Jokainen ymmärtää että hän oli varsinainen showmies jonka puheita ei pitänt ottaa kirjaimellisesti, mutta tapahtumat menivät sitten enemmän kuin kiusaamiseksi. Gaddaf oli vain kulissi kansojen kiusaamiselle, jotta we can make some money. Obamalla oli missio, jolla moni vaurastui. Miljoonat ihmiset ovat kärsineet lähi-idän tapahtumista suoraan. Euroopassa moni kannattaa nykymenon jatkumista. Taitaa olla aseteollisuudella laaja omistuspohja.

https://www.youtube.com/watch?v=jOcPhAiB2ww

Voi vain todeta ettei kiusaamisen aika ole ohitse. Eikä terrorismin.

Jukka Laine

Tehdään heti selväksi että myös Trump saa varmasti rahaa aseteollisuudelta. Joten kiusaaminen ja uhkakuvat, sekä kurssinousu jatkunevat tulevaisuudessakin. Trump on jo ilmoittanut että myös Euroopan maiden pitää nostaa maksujaan aseteollisuudelle, mikä nostaa hänen suosiota tietysti rahvaan keskuudessa. Samaa tulee myös Clinton vaatimaan, muuten kurssien nousu voi hidastua. Sota jatkuu siis pahuutta vastaan varmuudella. Demokratia pitää levittää joka maahan hintaa kysymättä.

Juhani Nurminen

"Kuinka kitkeä kiusaaminen pois lasten keskuudesta, jos emme onnistu kitkemään sitä meidän aikuistenkaan keskuudesta? Kuinka voimme vaatia lapsilta kohteliasta käytöstä, erilaisuuden hyväksymistä sekä ihmisarvon kunnioitusta, jos emme itse osaa näyttää esimerkkiä? Jos sallimme aikuisille rasistiset huutelut ja hyökkäykset eri kansalaisuuksia kohtaan, kuinka voimme vaatia lapsiltamme yhtään sen parempaa käytöstä?"

Puhumattakaan mistä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset