JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kansainvälinen homo-, trans- ja bifobian vastainen päivä

Elämme maailmassa, jossa ihmisoikeudet eivät ole itsestäänselvyys. Elämme yhteiskunnassa, jossa toiset meistä kokevat usein olevansa vähemmän arvokkaita kuin toiset. Minulle kaikki ihmiset ovat erilaisuudestaan huolimatta samanarvoisia ja olin valtavan otettu, kun minut pyydettiin hyvän tahdon lähettilääksi homofobian vastaiseen taisteluun. On suuri kunnia olla mukana rakentamassa tasavertaisempaa maailmaa.

Ihmisoikeudet eivät ole kenenkään yksinoikeus. Ne kuuluvat tasapuolisesti ihan kaikille. Samoin ihmisoikeuksista puhuminen ei ole yksin kenenkään harteilla, vaan meidän kaikkien tulee puhua myös niiden puolesta, joiden ääni ei tule kuuluviin. Meidän tulee väsymättä taistella tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta. 

Kansainvälistä homofobian vastaista päivää on vietetty vuodesta 2005 lähtien. Päivän tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemasta syrjinnästä. Päivä on tärkeä, mutta samalla toivon, että se ajan kuluessa ja maailman muuttuessa paremmaksi tekisi itsestään vähitellen tarpeettoman. 

Minulle yhdenvertaisuus on tärkeä arvo. Sukupuoli, ikä, seksuaalinen suuntautuminen, terveydentila, etninen alkuperä tai sosiaaliset lähtökohdat eivät saa määrittää, tai vaikuttaa ihmisen tulevaisuuteen. Ne eivät myöskään saa vaikuttaa siihen, miten ihminen kohdataan, miten häntä kohdellaan ja miten häneen suhtaudutaan. Vastuu asenneilmapiiristä on meillä kaikilla. Ainoa oikea vaihtoehto on nollatoleranssi. Kaikenlainen nimittely, perättömien juorujen levittäminen ja vihapuhe on yksiselitteisesti tuomittavaa. Peruskäytöstavat tuntuvat unohtuneen monilta erityisesti somekeskusteluissa. Nollatoleranssi lähtee liikkeelle puuttumisesta jokaiseen epäasialliseen keskusteluun ja tilanteeseen. Se vaatii jokaiselta uskallusta toimia ja uskallusta puolustaa toista ihmistä.

1.3.2017 voimaan astuvan tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen eduskunnassa viime hallituskaudella oli tärkeä askel kohti yhdenvertaisempaa ja suvaitsevampaa yhteiskuntaa. Työ paremman ja yhdenvertaisemman maailman eteen jatkuu. Ajankohtaisia lainsäädännön muutoksia vaativia asioita ovat esimerkiksi äitiyslain ja translain uudistaminen sekä moninaisten perheiden huomioiminen perhevapaajärjestelmässä. Myös sateenkaarinuorten hyvinvointi, intersukupuolisten henkilöiden kohtelu ja yhdenvertaisuus vanhuspalveluissa ovat tärkeitä teemoja. On hyvin surullista, ettei translain muutos sisälly nykyisen hallituksen tasa-arvo-ohjelmaan.

Olen hyvin iloinen, että äitiyslain uudistamiseen tähtäävä kansalaisaloite keräsi vaaditut 50 000 allekirjoitusta ja tulee eduskunnan käsittelyyn. Kiitos kaikkien aloitteen allekirjoittajien ja aloitteen puolesta töitä tehneiden! On väärin, että tällä hetkellä naisparit joutuvat tekemään perheen sisäisen adoption, jolla tarkoitetaan vanhemmuuden vahvistamista koskien puolison lasta. Lakimuutos mahdollistaisi vanhemmuuden tunnustamisen jo neuvolassa. Tässä asiassa toivon eduskunnaltamme viisautta. 

Ainuttakaan hyväksyttävää pätevää perustelua sille, että ihmisiä kohdellaan lain edessä eri tavoin riippuen heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan ei yksikertaisesti ole. Erityisesti lainsäätäjille ihmisten juridisen tasa-arvon on oltava itsestäänselvyys. Kyse ei ole omantunnon asiasta, vaan kyse on perusoikeuksista, yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja vapaudesta olla oma itsensä. Yhteiskunta, joka kohtelee kansalaisiaan lain edessä eri tavoin riippuen heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan, ei ole kehittynyt yhteiskunta.

Voin kuitenkin sanoa, että Suomessa on parempi viettää homofobian vastaista päivää vuonna 2016 kuin vuonna 2015. Toivon, että yhdessä teemme töitä sen eteen, että ensi vuosi olisi jälleen tätä vuotta parempi, sillä jokainen meistä on yhtä tärkeä ja arvokas!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itse ajattelen olevani tolkun homofobi, tuntemukseni homoseksuaaleja kohtaan on verrattavissa läskisoossin syöjiä kohtaan tuntemaani kohtaan, kumpikin tekona puistattaa ihan vain empaattisesta näkökohdasta mutta hyväksyn että kummallekkin on omat faninsa ja kumpaakaan en ole kieltämässä sen takia etten itse fanita.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Sanot..kumpikin tekona puistattaa..läskisoosin syönti ja homous..täsmentäisitkö millainen teko homous mielestäsi on?

Olli Nurmi

Oon kyllä Tuomaksen kanssa siitä samaa mieltä, että subjektiivinen mielipide saa olla, mutta ei se ole mikään syy kieltää mitään tai ketään. Kyllä minuakin ällöttää moni asia mitä kanssaihmiset tekevät (esim. lastensa värikoodaaminen, jotta tuntemattomat tietävät millaiset genitaalit lapsilla on yms.) mutta siinäpähän ovat sitten.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Tolkun homofobi on oxymoron. Homoseksuaaleja kohtaan kokema "empaattinen puistatus" ei ole empatiaa nähnytkään. Tottakai saat mitä mieltä tahansa olla, mutta tuo naurettava vertauskuva ja toisten ihmisten mollaaminen herättää lähinnä myötähäpeää.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Mitäs mieltä Pelkonen olet ryhmä avioliitosta,vaikka kolmen miehen ja kahden naisen välille? Pitäisikö näidenkin viiden saada adoptoida vaikka kaksi lasta yhteiseksi. . Jolloin tietysti he tahtovat kaikki Olla äitiä ja isiä? Joten lapsilla olisi virallisesti 3 isää ja 2 äitiä?

Olli Nurmi

En tiedä oletko ymmärtänyt jotain väärin, mutta ei polygamia liity mitenkään homo- bi- ja transfobian vastaiseen päivään. Vaikkakin ainut ongelma polygamiassa on sen oikeudellisten yksityiskhotien järjestely.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tasa-arvostahan tuossa minun kysymyksessäni on kyse.. ja kiva olisi kuulla teidän vastauksia :)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Auttaisikohan asiassa vähemmistövaltuutettun viran perustaminen ?

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Kiitos, Jaana! Näissä asioissa olemme niin samoilla linjoilla.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Henkilökohtaisesti ei voisi vähempää kiinnostaa, onko joku hetero,homo,bi,trans-,[...]. Turha edes nostaa asiasta haloota, ei kai ketään kiinnosta jatkuvasti hössöttää omista elimistä ja suuntautumisista, olivatpa millaiset tahansa.

Eikös suomalaisten keskuudessa tämä ala olla varsin yleinen mielipide?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

On nykymaailman kiro että ihmisillä tuntuu koko elämä keskittyvän oman seksuaalisuuden ympärille.

Olli Nurmi

Onko jotenkin huono asia, jos vähemmistö haluaa päästä saman lain piirii suuremman väestönosan kanssa ja purkaa se erottelu, joka alunperin tehtiin täysin perusteetta?

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Kaikkea saa suvaita, on hyväksyttävä kun niin vaaditaan, jos se sitten auttaisi asiaa. Sukupuolisesti poikkeavat tapaukset saavat toki olla ja mennä mielensä mukaan, onhan niitä muitakin hieman outoja tapauksia maailman merillä. Mutta normaalia siitä ei koskaan tule, yksi asia poikkeaa niin paljon siitä ainoasta ja oikeasta. Mies ja nainen on sukupuolen kautta luotu toisiaan varten kun aivan loppuun saakka mennään. Homoudessa jotain jää aina kesken ja vaille, sitä sitten yritetään paikata paikallisin sopimuksin. Homot ovat mukavia tai sitten ikäviä, persoonista riippuen. Homous ei kuitenkaan ole mikään pakkosuvaitsevaisuuden automaatti, sen turvin ei voi vaatia erityiskohtelua itselleen. Jos se homo vielä kerran tyrkyttää minulle tapojaan, niin seuraavaksi tulee tehtyä jo jotain melkein anteeksi antamatonta. Rakkaus on joskus rajattoman kaukana toisistaan, yksipuolisena se ei toimi. Kaunis lesbo antaisi kyllä hyvän haasteen, jos siihen rakastuisi. Se on ikuinen juopa, heterous ei aseta velvoitteita, ainoastaan persoonan valinta kumppanikseen luo keskustelua. Ei se siitä muuksi muutu, vaikka muuta esittäisikin, ain vain varmuuden vuoksi.

Olli Nurmi

"Homous ei kuitenkaan ole mikään pakkosuvaitsevaisuuden automaatti, sen turvin ei voi vaatia erityiskohtelua itselleen."
Mistä erityiskohtelusta puhut? Tarkoitatko erityisoikeudella esimerkiksi kirkkojen verotusoikeutta?

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Tarkoitan sitä samaa kuin kaikissa muissakin vastaavissa tapauksissa. Kun kuuluu vähemmistöön, vaikka homona, ei voi kuitenkaan vaatia toista hyväksymään homoutta. Tai homouden kautta pelata itselleen myötätuntoa, "olen samanlainen kuin sinäkin", vaikka toinen on hetero. On toki vaikeata aina perustella totuudenmukaisesti sitä, miksi toisesta ei pidä. Mutta minäkään en ala pitämään epämiellyttävästä persoonasta vain siksi, että hän on homo "ja heitä täytyy kunnioittaa tasavertaisina". Vihaat siis homoja käsitykseen on helppoa vastata: En vihaa, en rakasta, en hylji, mutta heterosuhteet ovat helpompia, yksi vaikeus on poissa. Myötätuntoa kerjätään niin monella eri tavalla, kuka sitten kerjääkin ja kuinka. Otan ihmisen ihmisenä, mutta mieluummin heteromies ryyppykaverina kuin homouteen taipuvainen. Mustasukkainen muista miehistä, ehkä myös naisista, omistushaluinen ja homo. Ei sellaista jaksa suvaitsevainenkaan. Kaikki eivät ansaitse kunnioitusta käytöksellään, on sitten hetero, homo, mies tai nainen. Tuo kaikista helpoin tie on silloin, "erotaan pois".

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille juu, mutta kenen ihmisoikeudet? Muslimeilla on oma Kairon ihmisoikeusjulistuksensa ihmisoikeuksista islamissa joka eroaa YKn ihmisoikeusjulistuksesta.

Kaikkihan kannattavat ihmisoikeuksia, mutta siitä mikä on ihmisoikeus tulee kinaa. Esimerkiksi juomaveden saanti on YKn mukaan ihmisoikeus, mutta vettä myyvien firmojen mielestä ei. Prosessi on käynnissa jotta vesi poistettaisiin YKn ihmisoikeuksien joukosta.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Ensinnäkin kiitokset Jaana Pelkoselle toiminnasta vuoden 2016 homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettiläänä sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista ja tasa-arvoista kohtelua edistävänä kansanedustajana. Äitiyslain muutos kansalaisaloitteen kautta ja translain muutos kansanedustajien lakialoitteen kautta ovat seuraavat saavutettavissa olevat tavoitteet, Aito avioliitto -aloitteen kuoppaamisen ohella.

Vähemmistöjen oikeudet ovat myös haavoittuvia edistysaskeleiden jälkeen, kuten voi todeta Yhdysvalloissa (Pohjois-Carolinan vessalaki, "bathroom bill" ja syrjintäsuojan poistaminen osavaltiotasolla). Myös EU:ssa konservatiivis-kansallismieliset tahot ovat käyneet kansalaisaloitteen kautta hyökkäykseen vähemmistöjä vastaan. Painostuksen kohteena on myös YK.

Suomessa aitoavioliittolaisten hävitessä taistelunsa lainsäädäntömuutosten osalta on odotettavissa tasa-arvotyön vastustusta ja mahdollisesti vaikeuttamista paikallistasolla. Esimerkkejä on jo nähtävissä opetustyön ja nuorisotyön alueilla. Tolkun ihmisten toimintaa tarvitaan siis myös paikallispolitiikassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, miten kansainvälistä homofobia-päivää vietetään Suomen lukuisissa vastaanottokeskuksissa, jotta pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja vapaus olla oma itsensä toteutuisivat samoin kuin kantaväestön keskuudessa ?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Ei sinänsä lainkaan huono merkki arvokonservatiivien ajattelusta, koska Orpo on arvoliberaali, myös vähemmistöasioissa.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Naurettava päivä! Ei kukaan tunne fobiaa toista kohtaan johtuen erilaisista seksuaalisista ominaisuuksista. Tärkeintä on se miten kohtelee kanssaihmisiään. Yhdenvertaista kohtelua olisi se, että äärimmäisen rikas ja rutiköyhä saisi samalaisen kohtelun. Näin ei ole edelleenkään asianlaita sen kummemmin heterojen kuin homojenkaan keskuudessa!!!

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Onnittelut fobiattomuusjulistuksesta, mutta mitä naurettavaa Anita Koivun mielestä huonossa kohtelussa on?

Homo- ja transfobia ovat vakiintuneita yleiskäsitteitä, jotka kattavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistetun vihan, viharikokset, syrjinnän, syrjivät asententeet, pelot ja omien tukahdutettujen taipumusten pelon projisoinnin. Nämä ilmenevät, yleisen elämänkokemuksen perusteella, eriasteisena huonona kohteluna, riippumatta kohteen vauraudesta.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Ai niin, unohdin tarkistaa Koivun puoluekannan. Kysyin turhia, sori siitä.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Mielestäni jo se, että joku pitää IDAHOT-päivää naurettavana on erinomainen syy sille, miksi päivä on olemassa ja miksi se on tarpeellinen.

Suomessa on pitkään ollut ihan kiitettävän hyvä tilanne sen suhteen, että miten ihmiset voivat pärjätä riippumatta heidän "tilinsä" suuruudesta. Esimerkiksi maksuton koulutus on mahdollistanut myös köyhempien lasten kouluttautumisen ja vaurastumisen.

Koivun kannattaisi tässä suhteessa suunnata kritiikkinsä omaan puolueensa, joka nyt hallitusrintamassa on tekemässä suuria leikkauksia koulutukseen ja opiskelijoiden tuloihin.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

IDAHOT 2016 (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia) vastustaa vähemmistöjen kriminalisointia, vainoa, väkivaltaa, murhaamista maailmassa:

“All over the world, advocates and their allies are fighting for what matters most to them: the right to be free from criminalisation, persecution, stigmatisation.
Sometimes the right to just live, as in many countries people have to fear for their lives.
This year specifically, we are seeing the “fault-line” deepening between places where activism is increasing and those where it is repression that is on the rise.”

(IDAHOT 2016 Media release, http://dayagainsthomophobia.org/idahot-2016-media-...)

Tässä ei ole mitään puhetta avioliitoista ja avioliittolainsäädännöistä.

Samansukupuolisen avioliiton osalta Judith Butler näyttää olleen oikeassa esseessään ”Competing Universalities” (2000), jossa hän kirjoitti että kun instituution – avioliiton tai armeijan - jäsenyyteen oikeutettujen piiriä laajennetaan, luodaan ainoastaan uusi jakolinja vähemmistön sisälle ko. instituutioon oikeutettujen ja halukkaiden ja toisaalta ei-oikeutettujen/haluttomien välille. Tällöin viime mainittujen asema huononee. Avioliittoa tavoittelevat samansukupuoliset parit identifioituu heteropareihen ja irtisanoo liittolaisuuden niiden kanssa, joille avioliitto ei sovellu tai jotka eivät koe kodinomaisia oloja pääasialliseksi seksuaalisuuden näyttämöksi, Judy alkup. alla lainausmerkeissä:

“When any institution's membership is modified all that changes is the distribution of people in the in-group versus the out-group. If the in-group expands and the out-group contracts then greater degrees of pressure, alienation and powerlessness ensue as the out-group becomes relatively more abnormal. Thus the normalization of a select few is purchased at the price of increased abnormality for the remainder – this is a deepening of oppression, injustice and the tyranny of the majority. It is also a fracturing of the LGBT community for when monogamous gay or lesbian couples seek to identify in marriage with straight couples they are breaking alliance with “...people who are on their own without sexual relationships, single mothers or single fathers, people who have undergone divorce, people who are in relationships that are not marital in kind or in status, other lesbian, gay, and transgender people whose sexual relations are multiple (which does not mean unsafe), whose lives are not monogamous, whose sexuality and desire do not have the conjugal home as their (primary) venue, whose lives are considered less real or less legitimate, who inhabit the more shadowy regions of social reality.”
http://www.philosophyhammer.com/text.php?id=96

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Homofobia on käsitteenä sosiaalinen konstruktio. Siinä konstruoidaan käsitys, että yhteiskunnassa vallitsee erityinen pelko ja syrjintä, jotka kohdistuvat vain homoseksuaaleihin, transihmisiin ja biseksuaaleihin. Tälle selitykselle voisi vaihtoehtona olla konstruktio, jossa kaiken poikkeavan seksuaalisuuden katsotaan olevan väärää seksuaalisuutta. Ja poikkeava seksuaalisuus olisi kaikki muu seksuaalisuus, kuin avioliitossa tapahtuva seksuaalisuus, joka tosin olisi korvautunut nykyisin sillä, että avioliiton sijalla on rakkaussuhde.

Meillä olisi siis kaksi selitysvaihtoehtoa. 1. Homoseksuaalisuus on väärin, koska homofobian takia yhteiskunta syrjii homoseksuaaleja. 2. Homoseksuaalisuus on väärin, koska se on poikkeavaa seksuaalisuutta ja yhteiskunta tulkitsee kaiken poikkeavan seksuaalisuuden vääräksi.

Esimerkiksi poikkeavasta seksuaalisuudesta on se ilmiö, että Euroopassa on nyt alkanut aalto, jolla kriminalisoidaan eläinten kanssa harjoitettu seksi, vaikka eläinseksiä haluavia on määrällisesti yhtä paljon, kuin homoseksuaaleja.

Yhteiskunnassa on kuitenkin poikkeavan seksuaalisuuden tuomitsevia asenteita, jotka tulevat esille kielteisenä asennoitumisena samansukupuoliseen seksiin. Näitä kielteisiä asenteita on niin paljon ja niin syvälle ne ovat juurtuneet, että on täytynyt luoda erillinen moraalijärjestelmä, jossa homoseksuaalit ovat toiseutettu erilliseksi ryhmäksi ja vähemmistöksi, ja koska he ovat vähemmistö, niin heille kuuluu vähemmistösuoja. Niinpä elämme nykyisin tilanteessa, jossa hyväksymme homoseksuaalisuuden sen vuoksi, että homoseksuaalit ovat vähemmistö ja tiedämme että vähemmistöjä ei saa syrjiä. Siis, hyväksymme ihmisten seksuaalisuuden samalla tavoin vähemmistöasemaan perustuen, kuin emme syrji juutalaisia, afrikkalaisperäisiä tai romaneita.

Toinen vaihtoehto tälle vähemmistöasemaan perustuvalle syrjinnän kieltämiselle olisi se, että luopuisimme ajattelemasta, että tavanomaisesta poikkeava seksuaalisuus olisi tuomittavaa. Näin monet nuoret nykyisin ajattelevat, vaikka vanhemmalle ikäpolvelle ainoa mahdollisuus hyväksyä homoseksuaalit, on ajatella: "He ovat vähemmistö, ja vähemmistöjä ei saa syrjiä".

Homofobia-käsitteen ongelmista bloggasin aikaisemmin http://mikkoahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/168287-...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Eurooppalaista, järjestäytynyttä ja nimetöntä homo- ja transfobiaa: https://agendaeurope.wordpress.com/category/lgbt-r...

Näiden viharyhmien toiminnassa riittää tolkun ihmisille vastustettavaa yhteisön tasolla seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuoli-identiteetistä riippumatta.

Juha Kuittinen

Heterofobialle täytyy saada myös oma päivänsä.

Käyttäjän helenavitikainen kuva
Helena Vitikainen

Siinäpä vietätte aivan naurettavaa homofopian vastaista päivää kaikki homppelit aina Suomen kirkkoa myöden ja vedätte sinristilipun salkoon . Miksi pitää tasa-arvo ja ihmisoikeudet kohdistua vain seksuaallisuuteen kun Pelkosen arvot ja kunnia ei oikein muuhun riitä eikä näytä näkevän miten paljon ihmisoikeuksia Suomessa rikotaan .

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Fobioiden vastaisena päivänä vastustetaan vähemmistöjen kriminalisointia, vainoa, väkivaltaa, murhaamista ja stigmatisointia maailmassa. Siis esimerkiksi sitä, että homoseksuaalisuudesta joutuu jossain päin maailmaa vankilaan. Siis esimerkiksi sitä, että vähemmistöön kuuluminen on jossain päin maailmaa syy kivittämiseen tai hirttämiseen.

Mikä tuossa on Vitikaisen mielestä naurettavaa?

Puheenvuoroon kirjoittaminen edellyttää tunnistettavan kasvokuvan käyttöä profiilissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Missäs nää homppelit yleensä hakee hyväksyntää, ei minulta ole koskaan hyväksyntää kyselty ja olisin mahdollisen fobiani esittää.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Fobioiden vastaisena päivänä vastustetaan vähemmistöjen kriminalisointia, vainoa, väkivaltaa, murhaamista ja stigmatisointia maailmassa. Siis esimerkiksi sitä, että homoseksuaalisuudesta joutuu jossain päin maailmaa vankilaan. Siis esimerkiksi sitä, että vähemmistöön kuuluminen on jossain päin maailmaa syy kivittämiseen tai hirttämiseen.

Fobioiden vastaisena päivänä siis korostetaan maailman ihmisten oikeutta elää vapaina ilman väkivaltaa, vainoa ja stigmatisointia.

Mahdolliset fobiansa saa Puheenvuorossa esittää, kunhan pitäytyy kirjoitusohjeissa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Markku,

Osaat varmasti vastata kysymykseeni, jonka esitin kommentissani #15.

P.S. Blogisti Jaana Pelkonen tavoilleen tutusti ei näytä osallistuvan keskusteluun, mistä hänelle minä en todellakaan kiitoksia jakele.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #35

Miksi ajattelet minun osaavan vastata kysymykseesi, joka sinänsä on aivan aiheellinen? En ole vastaanottokeskuksessa töissä. Vastauksen voisit saada vaikkapa SPR:ltä. Laitapa vastaus tänne, kiinnostaa varmasti muitakin.

Omalta osaltani voin vain sanoa, että viime kesänä kotipaikkakunnallani oli paljon uusia kasvoja, jotka katsoivat uteliaina koiraa ulkoiluttavaa miesparia. Moni kysyi olemmeko veljeksiä. Vastasimme olevamme ensi vuonna avioituva pariskunta. Ei siinä sen kummempaa. Kotouttamista kaikki tyynni.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #36

Viittaan kommenttiisi #14.

Sydämelliset kiitoksesi Jaana Pelkoselle johtivat minut virhearviointiin hänen toimintansa avarakatseisuuden ja laajuuden suhteen homofobia-asiassa.

Aina taitaa löytyä varaa parantaa, siirtyä puheiden tasolta tekojen pariin.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #39

Jaana Pelkonen on puheiden lisäksi tehnyt jo paljon vähemmistöjen eteen. Tasa-arvo ja lainsäädäntöön nojaava syrjintäsuoja ovat parhaita esteitä fobioiden kielteisille vaikutuksille.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on vahva historiallinen rakenteellinen (lainsäädännöllinen) ja asenteellinen tausta fobioille, epätasa-arvolle ja huonolle kohtelulle. Niiden rippeistä eroon pääsy on ensisijaisten tavoitteiden joukossa. Ihmisten kotouttaminen foobiseen kulttuuriin ei kotoutettavien mahdollisia fobioita varmaankaan hälvennä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #43

Ihmisten kotouttaminen foobiseen kulttuuriin ei kotoutettavien mahdollisia foobioita varmaankaan hälvennä.

Totta. Pahimillaan fobiat lisääntyvät sekä jo valmiiksi foobisessa kulttuurissa että valmiiksi foobisissa kotoutettavissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Vastasimme olevamme ensi vuonna avioituva pariskunta"

Kertoivatko fobiastaan vai tiedustelitteko tästä tärkeästä asiasta ollensakaan?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Eivät vaikuttaneet vähimmässäkään määrin foobisilta. Hymyilivät, kättelivät ja juttelimme niitä näitä. Paranoidis-foobinen suhtautuminen maahanmuuttajiin ei sensijaan kantasuomalaisten keskuudessa ole tavatonta. Ainoastaan kantasuomalaisten porukoista olen myös kuullut ja lukenut asiattomuuksia, mukaan lukien Jarmo Makkosen harrastama asiaton, halventava nimittely.

Voidaan ottaa esimerkeiksi myös maahanmuuttajataustaiset kansaedustajamme, jotka ovat tehneet sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen eteen hyvää työtä, toisin kuin Perussuomalaiset, paria poikkeusta lukuunottamatta, ja kristillisdemokraatit.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eivät vaikuttaneet vähimmässäkään määrin foobisilta."

Mikä sinulla sitten on ongelma? Koita nyt kehittää vähän itsetuntoasi.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #41

Tapaamamme turvapaikanhakijat/maahanmuuttajat eivät ole olleet vähimmässäkään määrin foobisia. Ei todellakaan ole mitään ongelmaa.

Osa kantasuomalaisista on paitsi homofoobisia, myös ksenofoobisia. Ei se ole minun ongelmani, mutta kyllä siitä saa hyvän itsetunnonkin pohjalta huomauttaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset